Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo 103D/105D w 2022r

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.08.2022 o 04:00, qbakos napisał:

bardziej uniwersalnym i lepszym jakościowo jest zestaw PC z madVR

ale tu pozostaje problem wygodnego sterowania.

W dniu 27.08.2022 o 15:27, qbakos napisał:

efekt halo niestety występował

u siebie nie stwierdziłem, bardziej drażniły mnie szumy i inne drobne defekty jakie wprowadza ten mechanizm.

30 minut temu, fetek napisał:

u siebie nie stwierdziłem, bardziej drażniły mnie szumy i inne drobne defekty jakie wprowadza ten mechanizm.

Czy na każdym materiale filmowym ten efekt występował?

12 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

Czy na każdym materiale filmowym ten efekt występował?

uzależniony od jakości materiału i ustawień. Od kilku lata nie używam i nie tęsknie.

Chciałbym jakiś minipc z madvr bo mam jeszcze sporo filmów średniej jakości a obraz z tarczy nie do końca mi pasuje, niestety sterownie skutecznie mnie zniechęca.

20 godzin temu, fetek napisał:

ale tu pozostaje problem wygodnego sterowania.

Mała bezprzewodowa podświetlana klawiaturka z touchpadem jest bardzo wygodna. Ja zupełnie nie tęsknie za pilotem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 godziny temu, qbakos napisał:

Mała bezprzewodowa podświetlana klawiaturka z touchpadem jest bardzo wygodna. Ja zupełnie nie tęsknie za pilotem.

nie nie, bez takich. Wyrastałem z bubli.

• 1 miesiąc później...

Dodawanie napisów do odtwarzanych płyt __________________________

Jedną z pierwszych rzeczy jaką sprawdziłem zaraz po włączeniu to obsługa zewnętrznych napisów dla odtwarzanych płyt, wszystko śmiga pięknie. Pendriva formatuje w systemie plików fat następnie tworzymy katalog sub i w nim umieszczamy plik z napisami o nazwie i rozszerzeniu sub.srt, kodowanie utf-8 bom.

UWAGA napisy mogą zostać włączone tylko do płyt które posiadają już jakieś inne oryginalne napisy.

CajdTDN.jpg

Aplikacja ____________________________________________________

Aplikacja do sterowania odtwarzaczem z google play została już usunięta ale można ją pobrać z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w przypadku iOS jest wciąż dostępne do pobrania z oficjalnego sklepu. Ogólnie aplikacja bardzo fajna i przyjemnie się tego używa.

Screeny z aplikacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trick na odtwarzanie płyt 3D bez tv 3D _______________________________

To sztuczka opisana tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przez misfita, w przypadku który ja testowałem odtwarzacz po wymuszaniu 3D i włączeniu filmy stracił sygnał wideo, ale wtedy w apce można wyłączyć wymuszenia 3D i tym samym obeszliśmy blokadę.

Podświetlenie pilota ______________________________________________

Aby włączyć podświetlenie pilota po wciśnięciu dowolnego przycisku a nie jak to jest domyślnie dopiero po wciśnięciu przycisku light. Należy przytrzymać przez około 5 sekund tenże przycisk light aż pilot mrugnie.

Odtwarzanie struktury plików czyli pełnej kopii płyty blu-ray  _______________

W przypadku kopii nagranej na dysk usb wymagany jest program BDMV Modifier który spowoduje że foldery takie będzie "odtwarzalne" po ich kliknięciu. 

Natomiast gdy film taki chcemy odtworzyć przez zasoby sieciowe SMB/NFS należy również użyć wspomnianego wyżej programu i dodatkowo utworzyć folder tak aby ścieżka wyglądała tak NAZWA_FILMU/AVCHD/BDMV

Tip: Katalogi mogą być również zapisane w postaci NAZWA_FILMU\NAZWA_FILMU\BDMV 

Napisy do takich katalogów również mogą zostać dodane w postaci:

NAZWA_FILMU/AVCHD.srt lub

NAZWA_FILMU\NAZWA_FILMU.srt

W zależności od metody jaką katalogujemy filmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
  • 2 tygodnie później...

Coś mnie natknęło aby sprawdzić jedną rzecz a mianowicie pamiętałem że kiedyś czytałem o zgrywaniu za pomocą oppo płyt SACD jak okazuje się metoda ta korzysta z tylną furtkę pozostawioną przez samo oppo, a mianowicie auto uruchamianie skryptu(AutoScript) który znajduje się na dysku usb po jego włożeniu.

Pozwala to na uruchomienie np telnetu tym samym dostajemy dostęp do plików odtwarzacza.

Inną ciekawą możliwością jest np zamontowanie zasobów z dysku sieciowego NAS do usb, tym samym oppo myśli że na USB są pliki które tak na prawdę są na dysku sieciowym. Dzięki temu można od razu przeglądać nasz pliki, ładują się też szybciej.

Ten sam trick wykorzystałem również do podmiany napisów, zmapowałem folder sub i przekierowałem do nasa, w ten sposób zmianę napisów dokonuję na serwerze nas, nie trzeba wyciągać, kopiować i wkładać usb za każdym razem. Chodzi o napisy dodane do odtwarzanych płyt.

_________

Karta wlan / wifi na usb którą oppo rozpoznaje to chipset RT5370, więc gdyby ktoś kiedyś zgubił itd... to wiadomo czego szukać.

Edytowane przez bl4ck
  • 3 miesiące później...

Udostępniam paczkę z AutoScript, folder należy wrzucić na usb.

Skrypt na ten moment uruchamia:
Telnet.
Montuje udziały sieciowe NFS do USB.
Uruchamia Serwer FTP na porcie 21, login root hasła brak, z dostępem tylko do lokalizacji /mnt/sda1/, aby umożliwić zdalne wrzucenie napisów lub aktualizację skryptu.
Otwiera port 436 do komunikacji http a następnie rozpoczyna wyszukiwanie "zasobów" w tym sieciowych dzięki temu w aplikacji Media Control jak i głównym GUI dostęp do zasobów sieciowych jest natychmiastowy.

Następnie uruchamia skrypt "loop.sh który pracuje non stop i co 12 sekund sprawdza co należy zrobić:

Gdy wykryje odtwarzaną płytę BD ustawia present  HDMI obrazu na konfigurację pierwszą.
Gdy wykryje odtwarzaną płytę DVD ustawia present HDMI obrazu na konfigurację drugą.
Gdy wykryje nowe napisy które zostały umieszczone na USB obojętnie jak nazwane zmienia ich nazwę na sub.srt i przenosi do katalogu sub, mogą to być ręcznie wrzucone napisy na usb lub skopiowane tam zdalnie.

Jest też opcja że gdy w zdalnej lokalizacji "określonej" w skrypcie na NAS wrzucimy napisy xxxx.srt to przeniesie je automatycznie na usb do katalogu sub i zmieni ich nazwę na sub.srt.

Automatycznie uruchamia napisy z usb dla płyt które ich w ogóle nie mają, ponieważ nie jest możliwe włączenie takich napisów z pilota.

Skrypt będzie działać na oppo 103 /105 na oryginalnym firmware bez żadnych przeróbek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
  • Pokaż nowe odpowiedzi