Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo, moze być używany, do 10000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

Poszukuje zestawu stereo do kwoty 10tys zł. 

Do tej pory miałem onkyo tx nr 609 w bi-ampie stereo z taga harmony 1 edycji. Zestaw został pokonany przez 3 rosnących dzieci (pourywane co się da w amplitunerze i dziury w głośnikach...) - zestaw budżetowy, kupiony "za 1 pensje"ale jakoś dawał radę.. 

... Ale dzieci podrosły i chce kupić coś nowego... 

-salon z kuchnią 45m, 2.8 wysokosci

-muzyka pop, rock, ze szczególnym uwzględnieniem lat 90 

-fajnie by było gdyby amplituner miał hdmi i możliwość korzystania z serwisów muzycznych typu tidal i Spotify, ale to nie mus

-wstępnie z tunerów wytypowałem onkyo 8250,8270,8290, ewentualnie maranz nr1200 lub denon dra800h

-kolumny - nie mam pojęcia - fajnie by było gdyby były podstawkowe ale podogowe jak najbardziej też ok...

-sprzet może być używany lub nowy, budżet do niewielkiego już naciągnięcia... 

Pozdrawiam

Adam

Komplet Marantz NR 1200 plus nówki choćby:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i razem ( nawet ew CD ) powinno wystarczyć mieszcząc się w budżecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Za takie pieniądze możesz kupić lepiej brzmiący sprzęt od wymienionych przez ciebie amplitunerów a przy tym nie tracąc funkcjonalności sieciowej. Wiem, że amplituner pięknie wygląda duży wyświetlacz szeroka funkcjonalność no i HDMI, ale wydaje mi się, że przy dzisiejszych cenach tych urządzeń coraz trudniej mi uzasadnić wybór tego typu sprzętu. Proponowałbym ci posłuchać wzmacniaczy sieciowych takich firm jak Audiolab 6000A Play, Quad Vena II Play, czy droższy Marantz PM7000N. To urządzenia, z których wyciągniesz lepszy dźwięk a brak HDMI nie powinien cię zniechęcać to w końcu sprzęt stereo i alternatywą do połączenia HDMI będzie gniazdo optyczne. Zadzwoń i umów się na odsłuch i porównanie tego sprzętu a pomożemy dobrać ci odpowiednie kolumny do wybranej elektroniki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Proponuję:

używane KEF R500  - 4.500 lub R700 za 5.000

SMSL SA400 - 3.000

SMSL SU-9 - 1.900

iFi Zen Stream - 1.800

Razem 11.200

Zamiast SMSL SU-9 i iFi Zen Stream można kupić Bluesound Node za 2750 - wtedy całość 10.250

Zamiast SMSL SA400 można kupić 2x SMSL A300 za 2.200 czyli wyjdzie 9.450

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Odpisałem ci na sąsiednim forum. Wybór masz na prawdę szeroki. Jeśli dopuszczasz sprzęt używany to dostaniesz klasę minimum lepszy od nowego. 

Pomieszczenie spore. Nie możesz mieć małych kolumn. Mikro wzmacniacz cyfrowy koniecznie odsłuchaj u siebie. Ja nie jestem zwolennikiem takigh rozwiązań. Ale kto wie może u Ciebie się to sprawdzić

Piotr 

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi i sugestie.  Faktycznie może pójdę po prostu w dobry wzmacniacz, a resztę funkcji dostarczę z innych źródeł "później" 

Wątek zakładałem bo chyba nie da się samemu zrobić odsłuchów wszystkiego na rynku i właśnie o jakieś "sprawdzone zestawienia" które mógłbym rozważyć, poszukać i umówić się na odsłuchy mi chodziło. 

Zapomniałem wspomnieć o jednej wydaje mi się bardzo ważnej kwestii

-preferuje zestawy cieplejsze i z przesunięciem w stronę ciemnego brzmienia. Z zestwami stereo doświadczenia nie mam ale jakbym miał to odnieść na słuchawki to zdecydowanie bardziej odpowiada mi sennheiser 650 niż akg k550 które są tak jasne dla mnie ze aż męczące (niezależnie od źródła) 

Pozdrawiam serdecznie 

Adam 

PS. 

A co powiecie o odsluchiwaniu też marantz 8006? U naszych zshxosnich sąsiadów da się go wyrwać za ok 4300 ale nie wiem czy warto... 

Marantz 8006 to dobra baza do systemu, ale jak będzie okazja,

to posłuchanie np. Yamahy 701 czy Rotela A 12 też może być ciekawe.

Ale srebrne, bo kurzu nie widać 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 10.08.2022 o 00:40, Jasker napisał:

-wstępnie z tunerów wytypowałem onkyo 8250,8270,8290, ewentualnie maranz nr1200 lub denon dra800h

Onkyo TX-8390 to dobry model i chyba na nim bym się skupił. Posiada HDMI, i dysponuje lepszym przedwzmacniaczem i końcówką mocy od 8250/8270.

W dniu 10.08.2022 o 00:40, Jasker napisał:

-kolumny - nie mam pojęcia - fajnie by było gdyby były podstawkowe ale podogowe jak najbardziej też ok...

Na takim metrażu zalecam kolumny podłogowe. Podstawki mogę mieć trochę ciężko. Ciekawą propozycją jest Dali Oberon 7 lub Focal Chora 826. Dali ma obszerniejszą podstawę basową, ale górę nie co spokojniejszą.  Focale nie co lepiej radzą sobie ze szczegółowością no i bas jest lepiej kontrolowany.

Nie chodzi o to żebyś robil odsłuch wszystkiego co jest na rynku dostępne. 

To nie ma sensu i biorąc pod uwagę że patrzysz też na sprzęt używany jest praktycznie nie możliwe 

Ale można na wstępie odsiac pewne produkty 

Takimi są właśnie amplitunery stereo oraz podstawowe linie kolumn danego producenta.

Chora nie jest po cieplejszej stronie. Wyższe modele aria mimo że znacznie lepsze także nie.

Tutaj kefy serii R, monitor audio gold, fyne audio. 

Zacznij od kolumn. Odsłuchaj kilku których ci się uda. Najlepiej nie w jednym salonie. Później testy domowe. 

Pomiędzy możesz pisać swoje wnioski to będziemy szukać używanych.

Piotr