Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer, CD jako transport

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Piopio napisał:

W przypadku COAX transport ma znaczenie.

Zakłócenia objawiają się w gorszej separacji, mniej realistycznych wokalach, słabiej zaakcentowanych kotłach, talerzach czy podobnych instrumentach. 

Ja chcę mieć podpięte na stałe pod COAX.

Po USB to miałem podpięte na 1 dzień, na próbę.

Dlatego pytałem czy streamer ma znaczenie jeśli chodzi o jakość dźwięku.

16 minut temu, Bukaj napisał:

Ja chcę mieć podpięte na stałe pod COAX.

Zapytam z ciekawości: dlaczego?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Grając ze Spotify jakoś o tym nie pomyślałem 😉

I wszystko w temacie 😉 Grając ze Spotify oczywiście masz rację w tym co piszesz .... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

I wszystko w temacie 😉 Grając ze Spotify oczywiście masz rację w tym co piszesz .... 

Granie z czegoś innego niż Spotify nie stawia Cię ponad ograniczeniami praw fizyki.

Jeżeli słuchasz muzyki z formatów które opisałeś to nie ma sensu zmieniać streamera. Jedyne różnice jakie będziesz słyszał to będzie raczej efekt placebo, niż faktyczna poprawa.

28 minut temu, bbobii napisał:

Jeżeli słuchasz muzyki z formatów które opisałeś to nie ma sensu zmieniać streamera. Jedyne różnice jakie będziesz słyszał to będzie raczej efekt placebo, niż faktyczna poprawa.

Nawet FLAC?

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Nawet FLAC?

W zasadzie tak. Flac to nic innego niż CD-Audio czyli 44/16 Przy czym nie da się wykluczyć, ze Twój obecny transport coś kaszani np przez konwersję do 48/16. Jeszcze raz w ramach testu polecam Daphile lub Volumio.

Edytowane przez szymon1977

• Moderatorzy
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Flac to nic innego niż CD-Audio czyli 44/16

Chyba niekoniecznie. FLAC ma większe możliwości, ale również będzie to zależne od materiału źródłowego, z którego powstał.

3 minuty temu, Marcinus napisał:

Chyba niekoniecznie. FLAC ma większe możliwości, ale również będzie to zależne od materiału źródłowego, z którego powstał.

Tak, no i kolega pisał, że jego flac to ripy z cd-audio.

• Moderatorzy
Teraz, szymon1977 napisał:

No i kolega pisał, że jego flac to ripy z cd-audio.

W takim przypadku to faktycznie nic więcej poza tym co podałeś nie uzyska.

• Redaktorzy

Ja robiłem swojego czasy ripy płyt CD do bezstratnego WAV. Chyba lepsze niż FLAC --> ?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

4 minuty temu, kangie napisał:

Ja robiłem swojego czasy ripy płyt CD do bezstratnego WAV. Chyba lepsze niż FLAC --> ?

Takie same.

• Moderatorzy
3 minuty temu, kangie napisał:

W teorii nie powinno być lepsze, ponieważ oba są bezstratne. FLAC natomiast zajmuje mniej miejsca od WAV.

WAV brzmi lepiej od FLAC . Oczywiście ten sam rip

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

9 minut temu, marek-1969 napisał:

Jasne, jasne. A kable USB różnią się brzmieniem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Jasne, jasne. A kable USB różnią się brzmieniem. 

Nie zaczynałbym tej dyskusji. A budowa przewodu USB jest bardzo ważna. Sam fakt, że przewodem USB przesyłamy dane oraz zasilanie może spowodować zakłócenia jeżeli nie będą od siebie odpowiednio odseparowane.

Godzinę temu, marek-1969 napisał:

Wszystko zależy jak jest zrobiony FLAC. A no dla tego że FLAC nie do końca jest formatem bezstratnym. Oczywiście można zrobić rip FLAC bezstratny, jednak dużo osób robiąc rip korzysta z gotowych ustawień kodera. Co prawda 96% ludzi i tak nie usłyszy różnicy.

11 minut temu, bbobii napisał:

Nie zaczynałbym tej dyskusji. A budowa przewodu USB jest bardzo ważna. Sam fakt, że przewodem USB przesyłamy dane oraz zasilanie może spowodować zakłócenia jeżeli nie będą od siebie odpowiednio odseparowane.

Serio ? Standard jasno określa jak ma być zbudowany kabel. Ten kabl służy do przesyłania danych. np. do drukarki. Jak będą zakłócenia to kabel jest niesprawny. Wymieniamy na inny. 

Edytowane przez Piopio

Panowie, ja powiem Wam ,ze ja słyszę zmiany, nawet na mp3. Dźwięk jest bardziej otwarty, słychać rózne inne dźwięki których wcześniej nie było. 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

W zasadzie tak. Flac to nic innego niż CD-Audio czyli 44/16 Przy czym nie da się wykluczyć, ze Twój obecny transport coś kaszani np przez konwersję do 48/16. Jeszcze raz w ramach testu polecam Daphile lub Volumio.

Fixed Output Samplerate jest od 44.1k do 192k 

Jeśli chodzi o DSD Mode mam do wyboru jeszcze 

- Mode PCM

- Mode DoP

- Mode Native

22 godziny temu, Piopio napisał:

Wydajesz się być kumaty. Więc się zastanów czy technicznie transporty mogą różnić się brzmieniem. Abstrahując od zakłóceń. 

No właśnie powiem ci że zanim się zastanowię w audio to posłucham. Jeśli tylko jest możliwość a możliwość była i jest wolę sprawdzić. A później się zastanawiać "serio?".

Należy sobie zadać pytanie dlaczego wav waży więcej od FLAC. 

Widzę że jest krytyka na Spotify.

Haha chętni na testy FLAC vs MP3? 🙂 Jakos nigdy chętnych nie ma. 

Piotr 

Edytowane przez Piotr Sonido
59 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Należy sobie zadać pytanie dlaczego wav waży więcej od FLAC. 

Wprost przeciwnie, to jest pytanie, którego nie należy sobie zadawać. Bo albo rozumiesz czym jest kompresja bezstratna, albo dojdziesz do błędnych wniosków. Zamiast zadawać sobie lepiej zadać komuś.

59 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Haha chętni na testy FLAC vs MP3? 🙂 Jakos nigdy chętnych nie ma. 

Ja nie boję się oblać, ale musisz trochę zaczeać, bo aktualnie lewe ucho jak pod wodą, a prawe to głównie generator bólu na pół głowy.

Jeśli chodzi o WAV to nie ma problemu, żeby rippować, tylko czy to ma sens?

A jeśli chodzi o MP3, to nie wiem jak to możliwe, ale bardzo dobrze gra.

Wiadomo nie ma porównania do FLAC, WAV, ale jest na prawdę dobrze. Posiadam mp3 ,bo wiadomo, kiedyś to się najczęściej tego formatu używało. Ja miałem wszystko w formacie mp3. 

Teraz nadszedł czas na zgrywanie płyt, to wiadomo najlepiej wybrać format WAV czy FLAC. 

30 minut temu, Bukaj napisał:

A jeśli chodzi o MP3, to nie wiem jak to możliwe, ale bardzo dobrze gra.

Wiadomo nie ma porównania do FLAC...

Jak ktoś Ci puści dobre mp3 a powie flac, to się nie zorientujesz.

32 minuty temu, Bukaj napisał:

Posiadam mp3 ,bo wiadomo, kiedyś to się najczęściej tego formatu używało. Ja miałem wszystko w formacie mp3. 

Teraz nadszedł czas na zgrywanie płyt...

Ja już jestem o krok dalej: streaming. Dobre płyty czasem kupuję... tylko nie mam odtwarzacza.

34 minuty temu, Ajothe napisał:

To se kup nawet za 300 pln używke, albo wylicytuj, podłącz i zbieraj szczękę z podłogi w porownaniu do spotify 😁

Jak się trafi ten do kompletu ze wzmacniaczem to czemu nie? Tylko pewnie Spotify wcześniej na hires przejdzie, albo ja na Tidal.

Proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może się dogadasz i sprzeda osobno, nie wahaj się za długo bo faktycznie trudno dostępne.

UWAGA: Odtwarza SACD 😵

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie będę Cię specjalnie namawiał, ja mam onkyo dx 7355, którego wylicytowałem za 150pln, mega budzetowka, a jestem super zadowolony bo i tak robi tylko za transport i gra to świetnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi