Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer, CD jako transport

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet na tunerze FM Yamahy słychać te zmiany po wymianie kabla. Niby nie za dobra jakość, a jednak. Nie jest to teraz takie sklejone razem. Każdy instrument, wokal, gra jakby osobno. Wiadomo gdzie kto grał, a kto śpiewał. 

Bardzo długo robiłem te testy. Wiem na czym stoję.

Szukałem takich o miękkim i jak najbardziej możliwym, analogowym graniu. Na taki trafiłem. Idealnie się wpisał w system.  

• Redaktorzy
21 minut temu, Bukaj napisał:

Po wygrzaniu kabli robilem test i to przez kilka dni. Dlatego wiem co pisze.

Wygrzanie "kabli" to ściema. Tam nie ma co się wygrzewać.

To o czym wszyscy dyskutujemy na temat "wygrzewania" dotyczy przyzwyczajenia słuchu ludzkiego do nowej prezentacji dźwięku. Trwa to od kilkudziesięciu sekund do kilku dni. Potem przepinka i zazwyczaj słychać róźnicę. Ale ludzki słuch potrafi zrobić psikusa mózgowi. Potrafi go oszukać.

Wygrzać to mogą się nowe lampy elektronowe, kondensatory, trafa i inne elementy narażone na wpływ ciepła, np. elementy w mocno rozgrzewających się wzmacniaczach klasy "A". W kablach tego nie ma. Za mały amperaż żeby cokolwiek chciało nagrzać taką objętość miedzi czy srebra.

Bukaj, cieszy mnie to, że testujesz. Kibicuję Ci mocno, żebyś dobrnął do swojego HiENDU. Dobrze, że wszedłeś w streamer. To przyszłość muzyki. To łatwe i przyjemne. Nie wymaga żadnego wysiłku. Tylko klikasz na ekranie dotykowym.

Namawiam Cię żebyś wprosił się kiedyś do kogoś kto puści Ci hi-endowej klasy brzmieniowej muzykę z dobrego gramofonu / magnetofonu szpulowego. Żebyś miał punkt odniesienia do MP3. Olej wystawy wszelakiej maści ze sprzedawcami wciskającymi kit, że teraz sprzęt GRA. Trzeba iść do domu osoby prywatnej - zapaleńca audio. Najlepiej zapodajcie trudny muzycznie sygnał. Jeśli lubisz Pink Floyd "The Wall" to jest tam taki utwór jak "Bring the Boys Back Home". Wchodzi nagle wielka orkiestra! Spadniesz z fotela gdy puścisz to z winyla USA a nawet "holendra". Poczujesz co to dynamika z winyla albo ze szpulowca. Nawet na CD (remaster z 2016 r.) nie ma tego potężnego "pi3rdolnięcia". Jakiś kootas spłaszczył dynamikę. Do MP3 nie będziesz chciał wrócić, bo brzmi jak skwiercząca kaszanka z grilla.

Nie atakuję Cię. Po prostu piszemy.

27 minut temu, Bukaj napisał:

Bardzo długo robiłem te testy. Wiem na czym stoję.

Szukałem takich o miękkim i jak najbardziej możliwym, analogowym graniu. Na taki trafiłem. Idealnie się wpisał w system.  

To dobrze. Przyjdzie taki dzień, że staniesz pod ścianą i będziesz chciał iść dalej. Każdy tak ma/miał. Ograniczenia systemu są wszędzie. Głównie pomieszczenie i ZG są ograniczone i bez dodatkowej gotówki wyżej tyłka nie podskoczysz.

Ważne, by być zadowolonym z brzmienia i słuchać muzyki, a nie sprzętu. Bo to patologia. Albo hobby. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

44 minuty temu, Bukaj napisał:

Bardzo długo robiłem te testy.

Oto cały problem: to co słyszysz teraz, porównujesz ze wspomniem tego, co słyszałeś kilka dni wcześniej - a wspomnienia są baaardzo ulotne. Dlatego już samo nazwanie Twoich zabaw "testem" jest błędem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, kangie napisał:

Wygrzanie "kabli" to ściema. Tam nie ma co się wygrzewać.

To o czym wszyscy dyskutujemy na temat "wygrzewania" dotyczy przyzwyczajenia słuchu ludzkiego do nowej prezentacji dźwięku. Trwa to od kilkudziesięciu sekund do kilku dni. Potem przepinka i zazwyczaj słychać róźnicę. Ale ludzki słuch potrafi zrobić psikusa mózgowi. Potrafi go oszukać.

Wygrzać to mogą się nowe lampy elektronowe, kondensatory, trafa i inne elementy narażone na wpływ ciepła, np. elementy w mocno rozgrzewających się wzmacniaczach klasy "A". W kablach tego nie ma. Za mały amperaż żeby cokolwiek chciało nagrzać taką objętość miedzi czy srebra.

Bukaj, cieszy mnie to, że testujesz. Kibicuję Ci mocno, żebyś dobrnął do swojego HiENDU. Dobrze, że wszedłeś w streamer. To przyszłość muzyki. To łatwe i przyjemne. Nie wymaga żadnego wysiłku. Tylko klikasz na ekranie dotykowym.

Namawiam Cię żebyś wprosił się kiedyś do kogoś kto puści Ci hi-endowej klasy brzmieniowej muzykę z dobrego gramofonu / magnetofonu szpulowego. Żebyś miał punkt odniesienia do MP3. Olej wystawy wszelakiej maści ze sprzedawcami wciskającymi kit, że teraz sprzęt GRA. Trzeba iść do domu osoby prywatnej - zapaleńca audio. Najlepiej zapodajcie trudny muzycznie sygnał. Jeśli lubisz Pink Floyd "The Wall" to jest tam taki utwór jak "Bring the Boys Back Home". Wchodzi nagle wielka orkiestra! Spadniesz z fotela gdy puścisz to z winyla USA a nawet "holendra". Poczujesz co to dynamika z winyla albo ze szpulowca. Nawet na CD (remaster z 2016 r.) nie ma tego potężnego "pi3rdolnięcia". Jakiś kootas spłaszczył dynamikę. Do MP3 nie będziesz chciał wrócić, bo brzmi jak skwiercząca kaszanka z grilla.

Nie atakuję Cię. Po prostu piszemy.

To dobrze. Przyjdzie taki dzień, że staniesz pod ścianą i będziesz chciał iść dalej. Każdy tak ma/miał. Ograniczenia systemu są wszędzie. Głównie pomieszczenie i ZG są ograniczone i bez dodatkowej gotówki wyżej tyłka nie podskoczysz.

Ważne, by być zadowolonym z brzmienia i słuchać muzyki, a nie sprzętu. Bo to patologia. Albo hobby. 😉

Na tym streamerze od nowości są wgrane pliki WAV, DSD jakies jeszcze więc mogę słuchać też takich plików. 

A testuje specjalnie na tym MP3,bo to słaba jakość. Na tym jest łatwiej wychwycić czy dźwięk się zmieni, czy coś słychać nowego. Dlatego te MP3. Dzięki za kibicowanie 👌🙂

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

O to cały problem: to co słyszysz teraz, porównujesz ze wspomniem tego, co słyszałeś kilka dni wcześniej - a wspomnienia są baaardzo ulotne. Dlatego już samo nazwanie Twoich zabaw "testem" jest błędem.

Ty kabli nie słyszysz to ja wiem. Moze twój sprzęt nie jest na tyle dopasowany, by było slychać wpływ kabli zasilających. Lub wina wieku 😄

• Redaktorzy
9 godzin temu, kangie napisał:

Czy możesz napisać jakie masz kolumny i wzmacniacz?

Bukaj, jeśli to nie tajemnica, daj znać jakie ZG i wzmacniacz posiadasz. Ciekawi mnie to.

Nawet zarejestrowałem dźwięk z utworu mp3. Nawet telefon to zdołał nagrać. Załóż sobie słuchawki i posłuchaj.  

A muzyka taka, bo lubię 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest scena, jest odseparowany wokal od instrumentów.

Na żywo to gra znakomicie

Następny utwór

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
31 minut temu, Bukaj napisał:

Jest scena, jest odseparowany wokal od instrumentów.

Na żywo to gra znakomicie

Następny utwór

Wysłuchałem.

A nie chciałbyś, żeby brzmiało u Ciebie tak?

Ja puszcam MP3 i tel nagrywa w AAC ,bo WAV zajmuje duzo miejsca. Choć też nagrałem, ale tu go nie wrzucę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę śmiało puścić muzykę DSD lub WAV i nagrać telefonem. Ale chciałem twraz udowodnić, że u mnie kable mają wpływ. Nawet słuchać na MP3

Kolejne MP3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj
Godzinę temu, kangie napisał:

Wysłuchałem.

A nie chciałbyś, żeby brzmiało u Ciebie tak?

Będę zgrywał płyty to będzie już ładnie brzmiało 👌

3 godziny temu, Bukaj napisał:

Możesz napisać (może być na pw) jaki to kabel, oczywiście jeżeli to nie tajemnica.

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Nawet telefon to zdołał nagrać.

Ale masz bujną wyobraźnię.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale masz bujną wyobraźnię.

Mam pliki WAV jakbyś chciał. 

Już Ci plikami udowadniam, a Ty dalej nie wierzysz. 

13 minut temu, Bukaj napisał:

Mam pliki WAV jakbyś chciał. 

Już Ci plikami udowadniam, a Ty dalej nie wierzysz

Napiszesz coś o swoim sprzęcie i o tym kablu?  Czekamy. 

Ja slysze zmiany okablowania,  nawet LAN jakby co. A sam gram na pre lampowym i koncowce tranzystorowej. Pochwal się swoim sprzetem. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

Napiszesz coś o swoim sprzęcie i o tym kablu?  Czekamy. 

Ja slysze zmiany okablowania,  nawet LAN jakby co. A sam gram na pre lampowym i koncowce tranzystorowej. Pochwal się swoim sprzetem. 

A niektórzy to słyszą nawet głos Boga ! Albo pomniejszych bóstw.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kabel łączący Arcam rDac z zasilaniem też wpłynął pozytywnie na dźwięk. Mialem cały czas Tomanowski, ale go zmienilem na inny, droższy i jest kupa lepiej. 

11 godzin temu, Bukaj napisał:

Ty kabli nie słyszysz to ja wiem. Moze twój sprzęt nie jest na tyle dopasowany, by było slychać wpływ kabli zasilających. Lub wina wieku 😄

Pudło! Ja po prostu doszukuwanie się elementarnych zmian w bzdetach mam już dawno za sobą. Jak chcę coś w brzmieniu poprawić, to definuje co i wymieniam ten element, który te poprawę wniesie. Kabli nie tyle nie słyszę, co ich nawet nie słucham. Szkoda czasu.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Pudło! Ja po prostu doszukuwanie się elementarnych zmian w bzdetach mam już dawno za sobą. Jak chcę coś w brzmieniu poprawić, to definuje co i wymieniam ten element, który te poprawę wniesie. Kabli nie tyle nie słyszę, co ich nawet nie słucham. Szkoda czasu.

Warto poświęcić im czas. Zmiany są. To jest ostatni element, ostatnia śrubka do wkręcenia. 

3 minuty temu, Bukaj napisał:

Warto poświęcić im czas. Zmiany są. To jest ostatni element, ostatnia śrubka do wkręcenia.

Przyznaję, jak kiedyś nie bedę już miał co poprawić, to wrócę do słuchania bzdetów. Czyli kiedy? Nigdy.

20 godzin temu, Piopio napisał:

A niektórzy to słyszą nawet głos Boga ! Albo pomniejszych bóstw

A niektórzy są starymi głuchymi dziadami, którzy słyszą izolacje galwaniczna.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

A niektórzy są starymi głuchymi dziadami, którzy słyszą izolacje galwaniczna.

Słyszą pozytywny wpływ redukcji zakłóceń elektrycznych. Żaden cud 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Słyszą pozytywny wpływ redukcji zakłóceń elektrycznych. Żaden cud

Skoncz juz.

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Skoncz juz.

Słyszenie kabelków LAN to już choroba. Serio. 

9 minut temu, Piopio napisał:

Słyszenie kabelków LAN to już choroba. Serio.

Ty gosciu jesteś chory,  mielisz ten swój izolator o którym nikt nie chce juz słyszeć,  a jesteś głuchy jak pień i pewnie akustyki nie masz zrobionej,  to i nic nie slyszysz i nie usłyszysz. 

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ty gosciu jesteś chory,  mielisz ten swój izolator o którym nikt nie chce juz słyszeć,  a jesteś głuchy jak pień i pewnie akustyki nie masz zrobionej,  to i nic nie slyszysz i nie usłyszysz. 

To i tak lepiej niż słyszeć to czego technicznie nie da się usłyszeć. Lepiej być troszkę niedosłyszącym niż mieć urojenia. Permanentne ...

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Przyznaję, jak kiedyś nie bedę już miał co poprawić, to wrócę do słuchania bzdetów. Czyli kiedy? Nigdy.

To jest ostatnia, możliwa poprawa w systemie. Efekt końcowy. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

To i tak lepiej niż słyszeć to czego technicznie nie da się usłyszeć

Technicznie to Bóg nie istnieje, a jakoś kilka miliardow ludzi wierzy w niego i uważa że istnieje.

W temacie audio, to ty gosciu jesteś ślepy,  głuchy i ograniczony w swoim małym pokoju.  Trzeba ruszyć dupe i pojezdzic do innych użytkowników audio i posluchac,  popatrzeć i wyciągnąć wnioski. Gdybyś miał możliwość posluchac w zaadoptowanych pokojach różnych konfiguracji sprzętowo kablowych,  zrozumiałbyś co ci umyka i czego nigdy nie usłyszysz.

Jestes życiowym ignorantem który żyje,  a żyć nie potrafi.  Łyknąłeś troche wiedzy technicznej i myślisz że jesteś pępkiem tego forum. Niestety nie. Poszukaj po znajomych kogoś kto ma ogarnięty pokoj i wtedy testuj i sie wypowiadaj.

Znam takie typy jak ty,  które nie mają moralnego prawa wypowiadać się jak,  co brzmi bo w tych Waszych pokoikach nie ma muzyki,  są tylko techniczne dzwieki.

A jak jesteś przygluchawy to wogole przestan,  bo twoje rady są nic nie warte

Edytowane przez Mikelas76

19 minut temu, Mikelas76 napisał:

W temacie audio, to ty gosciu jesteś ślepy,  głuchy i ograniczony w swoim małym pokoju.  Trzeba ruszyć dupe i pojezdzic do innych użytkowników audio i posluchac,  popatrzeć i wyciągnąć wnioski.

A skąd wiesz jakie mam doświadczenie  w sferze audio ? Jaki miałem sprzęt i pokoje odsłuchowe ? Czego słuchałem ? Tylko głupiec polega na swoich przekonaniach i wysnuwa błędne tezy nie zbadawszy faktów.

Edytowane przez Piopio

4 minuty temu, Piopio napisał:

Tylko głupiec polega na swoich przekonaniach i wysnuwa błędne tezy nie zbadawszy faktów. 

Ty jesteś tak zafiksowany na punkcie technicznych badań,  że nawet gdy z badania wyjdzie ci ze masz kolor czerwony,  to nie zauważysz ze tak na prawdę jest to burgund czy ciemna pomarańcz. 

To taka analogia.

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ty jesteś tak zafiksowany na punkcie technicznych badań,  że nawet gdy z badania wyjdzie ci ze masz kolor czerwony,  to nie zauważysz ze tak na prawdę jest to burgund czy ciemna pomarańcz. 

To taka analogia.

Nie. Nie jestem zafiksowany. Ale nie ignoruję techniki. Przesył danych cyfrowych nie wpływa na brzmienie. To jest oczywiste dla każdego myślącego człowieka. 

Godzinę temu, Bukaj napisał:

To jest ostatnia, możliwa poprawa w systemie. Efekt końcowy. 

Zacząłeś od końca znaczy się?

-----

30 minut temu, Mikelas76 napisał:

Gdybyś miał możliwość posluchac w zaadoptowanych pokojach różnych konfiguracji sprzętowo kablowych...

Zamiast wypominać komuś zbyt słaby system, polecam dział Start lub PC Audio i poczytać, na czym młodzi kablofile słuchają kabli.

30 minut temu, Mikelas76 napisał:

Znam takie typy jak ty,  które nie mają moralnego prawa wypowiadać się jak,  co brzmi...

Ja pier... hahaha. Co trzeba usłyszeć by nabyć moralne prawo wypowiadanie się?

-----

Tak wysoko unosicie się na słuchaniu kabli, że nie widzicie, że niektórzy te zabawy mają już za a nie przed sobą.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi