Skocz do zawartości
IGNORED

dobór subwoofera

Rekomendowane odpowiedzi

Tak była oferta ale cena zaporowa ,dla mnie zdecydowanie za dużo,nie jestem audiofilem ,chciałbym jednak wykorzystać do maximum możliwość odsłuchu naprawdę dobrego dzwięku.W cenie nowych po analizie tego wszystkiego może Klipsch 12sw a dokładnie Klipsch R - 12SW sam nie wiem.

Dziękuje za sugestie

4 minuty temu, stan1005 napisał:

Tak była oferta ale cena zaporowa ,dla mnie zdecydowanie za dużo,nie jestem audiofilem ,chciałbym jednak wykorzystać do maximum możliwość odsłuchu naprawdę dobrego dzwięku.W cenie nowych po analizie tego wszystkiego może Klipsch 12sw a dokładnie Klipsch R - 12SW sam nie wiem.

Dziękuje za sugestie

Klipsch bardziej do kina, ewentualnie myzyka z mocnym basem. Czego słuchasz najczęściej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zawsze przysługuje ci prawo zwrotu w 14 dni:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Allmr
Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Klipsch bardziej do kina, ewentualnie myzyka z mocnym basem. Czego słuchasz najczęściej?

Różnie ale najczęściej rock,czytałem że klipich do muzyki z mocnym basem ,ale raczej disco itp.jest nie za szybki,szukam jakiejś propozycji dość uniwersalnej,ale nie chciałbym słyszeć bas na zasadzie łupniec,bardziej aby podkreślił basy w muzyce ,wiem że nowy subwoofer naprawdę dobry to ceny od 2000 w górę.Będę szukał Klipach jest duży ,ciężki, jest ciekawy.Znalazłem taka opinię.

subwoofer nie nadaje się do każdej muzyki przy niektórych kawałkach nie nadąża za melodią natomiast fajnie gra z disco polo gdzie bass nie jest tak bardzo spięty z melodią on jest dobry do muzyki z takim soczystym jednostajnym uderzeniem basowym natomiast do filmów lepsze są kolumny 5.0 3drozne z basreflexem, mój zestaw taga 330rms na bardzo wysokich obrotach nie najwyższych zagłusza ten subwoofer.Uważam że do pokoi 15-20 metrów jest za mocny on najlepiej się nada do garażu 100m2 on ma taką specyfikę że ten bass niesie się naprawdę daleko i najlepiej wychodzi mu to klasyczne bum bum bum... Ogólnie gdybym miał kupić jeszcze raz do zestawu o mocy takiej jak ja mam to wybrałbym subwoofer z mocą 400rms i taki który szybciej basuje.

2 minuty temu, stan1005 napisał:

Różnie ale najczęściej rock

w takim wypadku zerknij jeszcze na Quant 300 Sub od STX lub Pylon Sub. Ciekawe propozycje dla droższych i "ładniej" wyglądających subwooferów. 
Tak szczerze mówiąc (pisząc) odsłuch to najlepsze wyjście z sytuacji. W wielu miejscach porównasz kilka modeli subwooferów i zajmie to mniej czasu niż pozyskiwanie opinii w necie. Warto poświęcić trochę czasu aby dobrze wybrać. Tym bardziej, że: 

1 godzinę temu, stan1005 napisał:

chciałbym jednak wykorzystać do maximum możliwość odsłuchu naprawdę dobrego dzwięku.

Tylko Twoje odczucia pozwolą Ci wybrać sprzęt, który spełni Twoje oczekiwania.

42 minuty temu, GhostR1 napisał:

w takim wypadku zerknij jeszcze na Quant 300 Sub od STX lub Pylon Sub. Ciekawe propozycje dla droższych i "ładniej" wyglądających subwooferów. 
Tak szczerze mówiąc (pisząc) odsłuch to najlepsze wyjście z sytuacji. W wielu miejscach porównasz kilka modeli subwooferów i zajmie to mniej czasu niż pozyskiwanie opinii w necie. Warto poświęcić trochę czasu aby dobrze wybrać. Tym bardziej, że: 

Tylko Twoje odczucia pozwolą Ci wybrać sprzęt, który spełni Twoje oczekiwania.

Dziękuję, twoje odpowiedzi są dla mnie inspiracją.:)

5 godzin temu, Allmr napisał:

Ukryta Zawartość

Zawsze przysługuje ci prawo zwrotu w 14 dni:

Mam B&W ASW608: oceniam pozytywnie, ale nie mam porównania. Wypożyczyć na testy? Jak najbardziej!

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Klipsch do stereo odpuść. A stx robi przeciętne suby. 

Piotr 

Piotrze,powiedz a Wilson Sub -12,nie wiem ciekawy?Audio Pro Sw10 ,albo Sw5 ,oni robią subwoofery do stereo nie do kina ,cena jest dość atrakcyjna? Czy szukać dobrej używki w dobrej cenie? Tannoy? SVS bardzo dobry ale drogi Heco ?

21 godzin temu, stan1005 napisał:

Piotrze,powiedz a Wilson Sub -12,nie wiem ciekawy?Audio Pro Sw10 ,albo Sw5 ,oni robią subwoofery do stereo nie do kina ,cena jest dość atrakcyjna? Czy szukać dobrej używki w dobrej cenie? Tannoy? SVS bardzo dobry ale drogi Heco ?

Wilson absolut nie. 

Audio pro też bym nie wybrał.

Tannoy zdecydowanie tak, fyne, svs, Rel, velodyne.

19 godzin temu, stan1005 napisał:

Znalazłem na używany Tannoy m sub10 za 799.Wydaje mi się że to uczciwa oferta.Walczyć o ten właśnie model Piotrze?

Miałem. To dobry model uczciwa cena jak sprawny.

3 godziny temu, max720 napisał:

Mam do oddania Tannoy TS 2.8 plus 5 satelit 🙂

Mały ale fajny.

Piotr 

Moje propozycje subwoofera dostępne cenowo Panowie pomóżcie wybrać z tego asortymentu.

Subwoofery są nowe

1. Tringle Tales 340  (1995)

2. Fyne Audio F3-8 (1599)

3.Fyne Audio F3-10 (1999)

4. Taga Harmony TSW-212 ( 1299)

5. Heco Aurora Sub 30 A (1799)

6. Monitor Audio Bronze W10 6G  (2100)

W nawiasach ceny, z tego chciałbym wybrać ostatecznie i w tej cenie mogę.

Wiem że temat ciągnie się długo ale ciągle szukam ,trochę w ciemno.

Czytam wszystkie posty artykuły i ciągle szukam.

Edytowane przez Marcinus
20 godzin temu, stan1005 napisał:

Moje propozycje subwoofera dostępne cenowo Panowie pomóżcie wybrać z tego asortymentu.

Subwoofery są nowe

1. Tringle Tales 340  (1995)

2. Fyne Audio F3-8 (1599)

3.Fyne Audio F3-10 (1999)

4. Taga Harmony TSW-212 ( 1299)

5. Heco Aurora Sub 30 A (1799)

5.Monitor Audio Bronze W10 6G  (2100)

W nawiasach ceny, z tego chciałbym wybrać ostatecznie i w tej cenie mogę.

Wiem że temat ciągnie się długo ale ciągle szukam ,trochę w ciemno.

Czytam wszystkie posty artykuły i ciągle szukam.

Jeśli z tych to 3 albo 5.

Pod stereo.

Oba dostępne. Oba warto odsłuchać. Oba grają inaczej. 

Piotr 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli z tych to 3 albo 5.

Pod stereo.

A słyszałeś 7?

Ps.

5... ale które 5, bo są dwa? 

A faktycznie. Nie zwróciłem uwagi. No to 6. Bronze gra lepiej w stereo od Aurora. 

Nie. Jakoś od bowersa stronie. Trochę przed podejście krakowskiego top HiFi do temu. Trochę ich po drodze przesłuchalem. Jakoś obie te rzeczy spowodowały że ta firma została wykreślona z mojej listy. 

Piotr 

Dziękuję za odpowiedzi Panowie , no to mamy zwycięzcę Monitor Audio w cenie Outletu,pracownik salonu hi-fi ten model polecał najbardziej.Pozdrawiam i dziękuję Piotrze i Szymonie

3 godziny temu, stan1005 napisał:

...no to mamy zwycięzcę Monitor Audio w cenie Outletu...

Ok. To teraz pomiędzy zamówieniem a odebraniem poczytaj, gdzie ustawić i jak wyregulować sub-a. Na początek mogą być moje wypociny, troszkę usystematyzujesz podstawy, bo jak spie... to nie będziesz zadowolony.

3 godziny temu, stan1005 napisał:

Dziękuję za odpowiedzi Panowie , no to mamy zwycięzcę Monitor Audio w cenie Outletu,pracownik salonu hi-fi ten model polecał najbardziej.Pozdrawiam i dziękuję Piotrze i Szymonie

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Ok. To teraz pomiędzy zamówieniem a odebraniem poczytaj, gdzie ustawić i jak wyregulować sub-a. Na początek mogą być moje wypociny, troszkę usystematyzujesz podstawy, bo jak spie... to nie będziesz zadowolony.

Jak masz dobry słuch, to możesz to ustawić na ucho. Mi to nie sprawiło, aż tak wielkiego problemu. 

Zainstaluj Spectroid apk i sobie sprawdź, czy jest git.

To takie niezbyt profesjonalne, ale lepsze to niż nic. 

Edytowane przez Bukaj
26 minut temu, Bukaj napisał:

Jak masz dobry słuch, to możesz to ustawić na ucho. Mi to nie sprawiło, aż tak wielkiego problemu. 

Oczywiście. Zamiast błądzić polecam zacząć od ustawień typowych bądź zalecanych przez producenta i wprowadzać tylko drobne poprawki.

28 minut temu, Bukaj napisał:

Sam muszę to zrobić.

Najlepiej jest govustswiac na słuch. Oczywiście jeśli masz profesjonalny system kalibracji to tak. Ale jeśli nie to te teoretyczne kalkulatory nie za wiele dadzą. Zajmie to chwilę ale to sama przyjemność takie testowanie. 

Będzie dobrze.

Piotr 

W dniu 9.09.2022 o 21:49, szymon1977 napisał:
W dniu 9.09.2022 o 21:21, Bukaj napisał:

Rozwiń  

Sam muszę to zrobić

To jeszcze polecam na szybko wykonać prosty interfejs do smartfona i wykorzystać do pomiarów lepszy mikrofon. Taki do kalibracji z kpl AT kina domowego da znaczącą poprawę pomiaru.

Opis interfejsu w "Ukończonych projektach", zakładka DIY.

W dniu 9.09.2022 o 21:49, szymon1977 napisał:

Oczywiście. Zamiast błądzić polecam zacząć od ustawień typowych bądź zalecanych przez producenta i wprowadzać tylko drobne poprawki.

Sam muszę to zrobić.

Ucho to wychwyci jak nakłada się te same pasmo. Będzie dobrze. Powodzenia 

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Najlepiej jest govustswiac na słuch.

Na słuch to można dostroić (w zasadzie trzeba gdy sie nie ma czym pomierzyć), ale zacząć lepiej od czegoś a nie kręcenia gałkami w ciemno.

21 minut temu, Bukaj napisał:

Ucho to wychwyci jak nakłada się te same pasmo.

Jak się nie ma doświadczenia to początki będą trudne. Obstawiam, ze 90% negatywnych olinii suba te jego zbyt mocne ustawienie wynikające ze zwykłej niewiedzy. 

Edytowane przez szymon1977

Tu akurat się z tobą zgadzam z drugim akapitem. Do tego trzeba mieć cierpliwość. I chęci. I nie być w wodzie gorącej kąpany. 

Pomiary fajnie jak masz czym można to zrobić oo rsotu szybciej. Ale nie jest powiedziane że pomiary zagrają tak jak prywatnie tego chcesz.

Piotr 

6 godzin temu, xajas napisał:

Pomiary w ogole nie graja

Bo mierniki nie znają naszego kaprysu.

Mi ostatnio kaprys się zmienił, wyjąłem gąbki zatykające otwory BR kolumn, pokręciłem troszkę gałkami na subwooferze i powiem tak: zakup sobwoofera to największy krok do przodu jakiego w hifi dokonałem. 

Ps.

Pierwszy i nawet większy krok to było zaprzestanie doszukiwania się fundamentalnych zmian po wymianie bzdetów typu kable czy instalacji asio4all, ale to zaliczam do czasu pre-hifi. Każdy kiedyś był młody i głupi.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi