Skocz do zawartości
IGNORED

dobór subwoofera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o pomoc w wyborze subwoofera do zestawu Yamaha R-N602 plus Elac Debiut 2.0.B6.2.Zestaw używany przede wszystkim do odtwarzania muzyki plus filmy TV. Pokój 25 m2.Nie wiem czy subwoofer aktywny czy pasywny ,jak to wszystko połączyć aby było dobrze.

https://www.audiostereo.pl/topic/159413-dob%C3%B3r-subwoofera/
  • Marcinus zmienił(a) tytuł na dobór subwoofera

Sub pasywny jest nieodłączną częścią dedykowanego mu zestawu głośnikowego i nie da się go prawidłowo zestawić z innymi głośnikami, jak z firmowego kompletu. Pozostaje wyłącznie opcja z aktywnym. Dobiera się go do głośników przednich i wzmacniacza pod względem możliwości uzyskania odpowiedniego natężenia dźwięku (nie mylić z mocą, choć trochę też ma w tym udział) przeznaczenia (kino/muza) i indywidualnych preferencji dźwiękowych. Do muzyki, to raczej nie szukaj rekordzistów zejścia, bo takie zwykłe nie dadzą odpowiedniego kopa, potrzebnego w muzyce. Odpuść konstrukcje pasmowo- przepustowe (j.w.) 

Określ budżet i rejon poszukiwań w przypadku sprzętu używanego.

Dziwię się, że pytasz, jak podłączyć - nie widziałeś swojego sprzętu od tyłu, czy nie umiesz czytać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do Twoich kolumn proporcjonalny jest sub z głośnikiem 10, w porywach 12 cali. Dobrą propozycją może być Tannoy mSub10, ale jest trudny do upolowania.

Przeszukaj parę wątków związanych z doborem subwoofera, jest tego sporo.

Na początek moje wypociny, czyli wszystko to, co się dowiedziałem przed zakupem suba

-----

10 minut temu, porlick napisał:

Do Twoich kolumn proporcjonalny jest sub z głośnikiem 10, w porywach 12 cali.

Myślę, że wystarczy 8'

Z nowych najtańszy na rynku warty uwagi to (chyba) B&W ASW608, z używanych... może REL Quake 2 generacji?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

ok dzięki za informacje , wybiorę Yamahe NS-SW 200. Mam pytanie czy wyjscie z amplitunera pre out połącze z normal R i L subwoofera? czy jakaś inna opcja aby wykorzystać wszystkie walory subwoofera?

6 minut temu, stan1005 napisał:

wybiorę Yamahe NS-SW 200

Na pierwszy rzut oka to nie! Ale jutro się przyjżę.

6 godzin temu, stan1005 napisał:

ok dzięki za informacje , wybiorę Yamahe NS-SW 200. Mam pytanie czy wyjscie z amplitunera pre out połącze z normal R i L subwoofera? czy jakaś inna opcja aby wykorzystać wszystkie walory subwoofera?

Czemu akurat ten- bo Yamaha? Ja bym na pewno wybrał inaczej.

Podłączenie- masz gotowe wyjście, więc łączysz je z wejściem line in (sub) dowolnego kanału. Wystarczy pojedynczy przewód, bo w subie, bezpośrednio za gniazdami L,R in, sygnał jest łączony. 

Yamaha nie robi dobrych subwooferów pod stereo. Więc nie idź tą drogą mimo że masz ich amplituner. 

Tu kolega dobrze ci radził tannoy msub. Albo późniejsze wersję TS. Także subwoofery fyne audio są całkiem dobre. 

Z droższych konstrukcji może się trafi jakaś perełka na rynku wtórnym to Rel i velodyne. Te możesz śmiało brać do stereo.

Piotr 

11 godzin temu, stan1005 napisał:

Yamahe NS-SW 200

Obudowa bass-reflex, sposób regulacji... nie wiem, ale na czujkę to nie zagra on dobrze w stereo. Pewnie będzie nisko, ale powolne buczenie. Muzyka nie schodzi tak nisko jak filmy, za to bas musi być szybki. Źle wybierzesz, to nic z tym nie zrobisz, a tylko się zrazisz.

witam znalazłem z ogłoszeń Tannoy msub 10 za 820 zł oraz , Tannoy T 2.8 za 950 zł na OLX ,trochę się boje kupić w ciemno . Rozważam też Audio PRO SW5 najmniejszy subwoofer Audio. Jeśli z nowych subwooferów do 1400 zł ,bo sam już za bardzo nie wiem.Szukać dobrego modelu używanego ,czy kupić coś nowego w tej cenie?

Więcej za tę samą cenę (albo podobnie za znacznie mniej) dostaniesz w pakiecie z używanym. Ja poszedłem jeszcze inną drogą i zrobiłem sobie sam, dokładnie taki jak chciałem.

Dobra rada- obejrzyj przed zakupem, posłuchaj. Najlepiej na swojej, dobrze znanej muzie. Bez tego ani rusz. Nie szukaj "programu minimum", bo zawsze pozostanie niedosyt- zejdziesz poniżej 10 cali, będziesz żałował.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Czasem schodzi jeszcze niżej. Klasyczne organy do 16 Hz.

Oszacujmy: na 99% nagrań nie ma organów, nawet jesli organy są to na 99% nie schodzą na 16Hz, a nawet jeśli schodzą na 16Hz, to na 99% tych 16Hz nie nagrano. No i niby masz rację, ale na 99,9999% to moja wypowiedź jest prawidłowa. Nie żebym sie czepiał, ale przy takim budżecie walczyć o jakieś drastyczne zejście to po prostu błąd, lepiej zainteresować się szybkością.

Koledzy bardzo dobrze radzą, kluczem do suba stereo jest szybkość, a nie zejście. Jeżeli w budżecie znajdziesz jakiś sub SVS (seria SB), REL, JL Audio to możesz brać praktycznie w ciemno. Z Tannoyem nie mam doświadczenia, ale to pewnie też niezły wybór.

Tak akurat te dwa suby także można brać w ciemno. Miałem mi odpowiadały. 

Svs, Rel, velodyne będą oo prostu droższe. Uważam że adekwatnie ale rozumiem że nie każdy ma potrzeby dołożyć

Piotr 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

...można brać w ciemno.

Mogę się mylić, ale coś mi się obiło o uszy, że w starszych REL lubiły się posypać zawieszenia.

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mogę się mylić, ale coś mi się obiło o uszy, że w starszych REL lubiły się posypać zawieszenia.

Jeśli zawieszenie jest piankowe to jest to kwestia użytkowania. 

Ja mam kolumny jeszcze które już mają z 20 lat na takim zawieszeniu. 

Brak ekspozycji na słońcu, brak wilgoci i nic nie jest ukruszone. 

Maskownica cały czas założona. 

Trzeba by go oglądnąć na miejscu albo jak nie ma takiej możliwości poprosić o jakieś zdjęcia dokładne

Piotr 

W dniu 14.08.2022 o 09:15, Piotr Sonido napisał:

Yamaha nie robi dobrych subwooferów pod stereo

Zapomniałeś o pewnym wyjątku 

Ukryta Zawartość

-SW1000. Na innych rynkach jest dostępny ale piszę to jako ciekawostka.

Ukryta Zawartość

W dniu 19.08.2022 o 21:49, szymon1977 napisał:

Takie rzeczy zawsze trzeba sprawdzić przy zakupie niezależnie od marki :)

W dniu 22.08.2022 o 18:14, Tonnii99 napisał:

Ukryta Zawartość

No tego nie znam.  Słuchałeś go?

Bo na prawdę dobre produkty głośnikowe Yamahy skończyły się jakiś czas temu. 

Ale tego suba nie znam. Przyznaję.

W dniu 22.08.2022 o 23:07, iFi Audio napisał:

Takie rzeczy zawsze trzeba sprawdzić przy zakupie niezależnie od marki 🙂

I to jest dość proste do sprawdzenia.

Piotr 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:
W dniu 22.08.2022 o 18:14, Tonnii99 napisał:

Ukryta Zawartość

No tego nie znam.  Słuchałeś go?

Bo na prawdę dobre produkty głośnikowe Yamahy skończyły się jakiś czas temu. 

Ale tego suba nie znam. Przyznaję.

Tak, w jednym ze sklepów w Niemczech ze dwa lata temu. To grało bardzo dobrze, to zupełnie inny sub. Ale w Polsce go nie znajdziesz. Zresztą sama waga obudowy, jakość woofera (patrząc na zdjęcia w necie) to widać że inna liga.

Ukryta Zawartość

Nie wiem czemu w Polsce go nie ma / nie było. No ja go nie znam. Mimo dużej wiary patrząc na produkty głośnikowe Yamahy ciężko mi by było kupić go w ciemno. 

Ale zdarzały się u nich produkty zaskakująca dobre. 

Piotr 

W dniu 25.08.2022 o 19:46, Piotr Sonido napisał:

Mimo dużej wiary patrząc na produkty głośnikowe Yamahy ciężko mi by było kupić go w ciemno. 

Ja w ciemno raczej niewiele bym kupił 😉 

Co do Yamahy, fakt, to co obecnie jest dostępne na rynku nie powala. Kolumny czy suby tej marki są średnie, w ich cenie można lepiej wybrać. 

@stan1005 udało Ci się coś odsłuchać, kupiłeś?

GhostR1 ,nie nie kupiłem,ale jestem najbliżej   Yamahy SN-SW200,ma teraz dobrą cenę w Top-HiFi, myślę że na moje słuchnie wystarczy,nie wydam 3000 na nowy dobry subwoofer a używki bez odsłuchania też raczej nie kupię.

W dniu 27.08.2022 o 15:36, stan1005 napisał:

GhostR1 ,nie nie kupiłem,ale jestem najbliżej   Yamahy SN-SW200,ma teraz dobrą cenę w Top-HiFi, myślę że na moje słuchnie wystarczy,nie wydam 3000 na nowy dobry subwoofer a używki bez odsłuchania też raczej nie kupię.

Hmm. W tej cenie masz choćby Magnat RS12, Polk Audio HTS-10 lub dokładając niewiele Heco Aurora 30A.

Yamaha robi fajną elektronikę ale przy kolumnach czy subach trochę kuleje. Po prostu w tej cenie można lepiej...

A to są zdecydowanie lepsze subwoofery nie zostaje mi nic innego jak tylko powtórzyć modele

Rs12

Klipsch 12sw

Heco Aurora 30

Polk 12

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

...modele

Rs12

Klipsch 12sw

Heco Aurora 30

Polk 12

Piotr 

"Piotr"? Nie znam tego modelu 😉

Edytowane przez szymon1977

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i naprowadzenie mnie na dobrą drogę audio,analizuje wszystkie sugestie rady i wiem już  że Yamaha nie,sugerowałem się firmą,nie mam doświadczenia,brak możliwości odsłuch,wiem że do muzyki subwoofer musi być szybki,subwoofery do filmów do muzyki nadają się średnio,albo wcale,tak że to ogarnąłem,subwoofer musi być raczej zamknięty.Analizuje propozycje przesyłane przez was ,ale niestety mam ograniczony budżet 1400 zł,używki boję się ,chciałbym coś optymalnego nowego w tej cenie.Proszę o sugestie

PS. Elac ma subwoofer S10.2 ale chyba bardziej nadaje się do kina domowego.Jest jeszcze Audio Pro SW 5 nad tym też się zastanawiam,ale rozważam wszystkie wasze propozycje.

Obawiam się, że w tym budżecie nie kupi się nowego, przyzwoitego subwoofera do stereo. Ktoś coś pewnie ci doradzi, ale nie miejmy złudzeń przy dzisiejszych cenach sprzętu to będzie mega kompromis i ja obstawiałbym jednak sprzęt używany wcześniej wymienionych firm takich jak Rel, Velodyne, czy SVS, którego we wcześniejszych postach ktoś ci nawet go oferował.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi