Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-2500NE czy Arcam SA30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Który wzmacniacz polecili by Państwo do słuchania muzyki filmowej (Hans Zimmer, John Williams itp.) Denon PMA-2500NE czy Arcam SA30 ?

Nie mam i nie będę kupował CD ani żadnego innego źródła dlatego BARDZO WAŻNA JEST JAKOŚĆ DACa (zarówno USB jak i optic / coaxial)

Kolumny to sprawa otwarta - następny zakup, pomieszczenie 35m2.

Interesuje mnie tylko i wyłącznie zakup nowego w sklepie. 

https://www.audiostereo.pl/topic/159416-denon-pma-2500ne-czy-arcam-sa30/

Zaczyna się od kolumn ...

A co będzie źródłem ?

Arcam ma wbudowany streamer. Denon nie.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Zaczyna się od kolumn ... 

A jakie byś polecił ?

Muzyka filmowa, 35 m2 ... i bardzo ważne - nie mogę ich odsunąć zbyt daleko od ściany - ścianka z głośnikami będzie mogła być oddalona od ściany mieszkania (za kolumnami) maksymalnie 60 cm 😞 Z bocznymi ścianami nie ma problemu 

Edytowane przez Radek1977
4 minuty temu, Radek1977 napisał:

A jakie byś polecił ?

Muzyka filmowa, 35 m2 ... i bardzo ważne - nie mogę ich odsunąć zbyt daleko od ściany - ścianka z głośnikami będzie mogła być oddalona od ściany mieszkania (za kolumnami) maksymalnie 60 cm 😞 Z bocznymi ścianami nie ma problemu 

60 cm jest ok. 

A nowe czy używane ? Budżet ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

60 cm jest ok. 

A nowe czy używane ? Budżet ?

Tylko i wyłącznie nowe ze sklepu ... maksymalny budżet to cena Klipsch Klipsch Reference RF-7 III bo one mi się marzą ale chyba zostawiając za nimi przestrzeń 10 maks. 15 cm zmarnował bym tylko ich potencjał i swoje pieniądze ...

Dlatego może coś innego w cenie do 8000 maks 10 000 zł za sztukę ... 

Ma to być zestaw "na całe życie" także przed testem w sklepie chcę dodatkowo zasięgnąć opinii 

5 minut temu, Radek1977 napisał:

Tylko i wyłącznie nowe ze sklepu ... maksymalny budżet to cena Klipsch Klipsch Reference RF-7 III bo one mi się marzą ale chyba zostawiając za nimi przestrzeń 10 maks. 15 cm zmarnował bym tylko ich potencjał i swoje pieniądze ...

Dlatego może coś innego w cenie do 8000 maks 10 000 zł za sztukę ... 

Ma to być zestaw "na całe życie" także przed testem w sklepie chcę dodatkowo zasięgnąć opinii 

Jeśli masz taki duży budżet to kup KEF LS60. To są kolumny aktywne ze wszystkim czego trzeba. All in one. 

Woofery mają z boku więc dla Ciebie idealnie. 

Gra to wyśmienicie i można sobie kształtować brzmienie za pomocą DSP. 

Będziesz MEGA zadowolony. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Piopio napisał:

Jeśli masz taki duży budżet to kup KEF LS60. To są kolumny aktywne ze wszystkim czego trzeba. All in one. 

Woofery mają z boku więc dla Ciebie idealnie. 

Gra to wyśmienicie i można sobie kształtować brzmienie za pomocą DSP. 

Będziesz MEGA zadowolony. 

Ukryta Zawartość

Nie ... maks . 8000 zł a nie 13 500 zł ( 10 000 zł to wyjątek dla takich perełek jak przy duże dla mnie Klipsch Reference RF-7 III ) 

mój budżet na wzmacniacz i kolumny to 23 000 zl - zakładam że przy zakupie zestawu za 33 000 zł dostanę min. 30% rabatu 

Ukryta Zawartość

Źle zakładasz . 10 góra 15 % rabatu.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

1 minutę temu, Radek1977 napisał:

Nie ... maks . 8000 zł a nie 13 500 zł ( 10 000 zł to wyjątek dla takich perełek jak przy duże dla mnie Klipsch Reference RF-7 III ) 

mój budżet na wzmacniacz i kolumny to 23 000 zl - zakładam że przy zakupie zestawu za 33 000 zł dostanę min. 30% rabatu 

Nie zrozumiałeś. KEF LS60 to jedyny zakup. Nie potrzebujesz do nich wzmacniacza czy streamera. 

Takiego rabatu nie dostaniesz. MAX 20%. Za 23.000 kupisz te KEFy. 

Moim zdaniem to najlepszy wybór w tym budżecie. 

1 minutę temu, Radek1977 napisał:

Dostałem 30% rabatu przy zakupie zestawu (w fabrycznie zapieczętowanych pudełkach) za 11 000 zł 

Jak jest jakaś promocja czy wyprzedaż. Zależy też od marki i marży jaką dealer ma.

17 minut temu, Radek1977 napisał:

Minimum? A maksimum wg Ciebie to ile będzie 40,50%?

Proponuję samemu otworzyć sklep audio i sprzedawać z min 30% rabatem 🙂

I przy okazji od razu złożyć wniosek o upadłość 🙂

• Moderatorzy
13 minut temu, Radek1977 napisał:

dostanę min. 30% rabatu 

Dość pobożne życzenie, wydaje mi się, że to już nie te czasy.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Jak jest jakaś promocja czy wyprzedaż. Zależy też od marki i marży jaką dealer ma.

Takiego zastawu nikt nie kupuje bo musi tak jak AGD do kuchni czy samochód do zawożenia dzieci do przedszkola. 

Rozglądam się na spokojnie za czymś co przede wszystkim nie zepsuje się przez 20 lat, ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny i np. jest czasowo z niższą marżą ... chociaż boje się takich sytuacji jak z Denon PMA-1700NE gdzie pomimo bardzo dobrych parametrów na papierze ze względu na niską jakość komponentów (problemy na rynku z dostępem do części) jest wtopa z jakością dźwięku z DACa 

Mając taki budżet nie poszedł by je te kefy. 

Oba wzmacniacze są inne.

Piszesz że nie chcesz mieć innego źródła ale w przypadku Denona musisz go mieć. Ona ma tylko DACa w sobie. Źródło trzeba dokupić. 

Denon gra mocniej, bardziej do przodu ale wciąż po cieplejszej stronie. Arcam jest bardziej melodyjny a przez jego świetna kalibrację jesteś w stanie bardzo modelować brzmieniem tego wzmacniacza. 

Innymi słowy jeśli zakup bez kolumn to Arcam bo on spasuje lub go ustawisz pod większą ilość kolumn niż Denona.

Co do samych kolumn to przy muzyce filmowej która także uwielbiam rewelacyjnie spisują się kolumny pmc, atc, spendor, elac serii vela czy monitor audio gold.

To w tych kolumnach pokładał bym największe nadzieje.

Piotr 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mając taki budżet nie poszedł by je te kefy. 

Oba wzmacniacze są inne.

Piszesz że nie chcesz mieć innego źródła ale w przypadku Denona musisz go mieć. Ona ma tylko DACa w sobie. Źródło trzeba dokupić. 

Denon gra mocniej, bardziej do przodu ale wciąż po cieplejszej stronie. Arcam jest bardziej melodyjny a przez jego świetna kalibrację jesteś w stanie bardzo modelować brzmieniem tego wzmacniacza. 

Innymi słowy jeśli zakup bez kolumn to Arcam bo on spasuje lub go ustawisz pod większą ilość kolumn niż Denona.

Co do samych kolumn to przy muzyce filmowej która także uwielbiam rewelacyjnie spisują się kolumny pmc, atc, spendor, elac serii vela czy monitor audio gold.

To w tych kolumnach pokładał bym największe nadzieje.

Piotr 

W przypadku Denona źródłem był by komputer / USB

Te Kefy w tej cenie zdecydowanie odpadają ... one idą w kierunku "muzyki z telefonu" a ja jednak jestem zwolennikiem ciężkiego wzmacniacza i takich samych kolumn 🙂

A z wymienionych kolumn co byś polecił na pierwszym miejscu ? 

1 godzinę temu, Radek1977 napisał:

Te Kefy w tej cenie zdecydowanie odpadają ... one idą w kierunku "muzyki z telefonu" a ja jednak jestem zwolennikiem ciężkiego wzmacniacza i takich samych kolumn 🙂

A nie liczy się dla Ciebie jakość dźwięku ? KEF to wysoka liga. Jakością dźwięku zdeklasują prawie każdy zestaw jaki złożysz. 

38 minut temu, Piopio napisał:

A nie liczy się dla Ciebie jakość dźwięku ? KEF to wysoka liga. Jakością dźwięku zdeklasują prawie każdy zestaw jaki złożysz. 

Czy dadzą lepszy dźwięk w muzyce filmowej i epickiej niż np. KEF Q950 + NAD C388 ?

Teraz, Radek1977 napisał:

Czy dadzą lepszy dźwięk w muzyce filmowej i epickiej niż np. KEF Q950 + NAD C388 ?

Stary ! Nie ma porównania ! W KEF LS60 siedzą dwa potężne subwoofery ! 

Poczytaj sobie o nich. Na YT jest sporo filmików. Recenzenci są zachwyceni. 

A którymi sprzętami recenzenci nie sa zachwyceni? Jeśli już piszą o czymś neutralnie to znaczy że jest to dno. Ale każdy sprzęt jest ekstra super 🙂

3 godziny temu, Radek1977 napisał:

W przypadku Denona źródłem był by komputer / USB

A z wymienionych kolumn co byś polecił na pierwszym miejscu ? 

Powiem ci że sprawdził bym arcama sa30 z pmc albo spendorem. 

Od tego bym zaczął. To dokładne ale nie przerysowane granie. W takiej muzyce bardzo przydatne. Też słucham

Piotr 

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli już piszą o czymś neutralnie to znaczy że jest to dno.

Jako fachowiec z branży powinieneś być bardziej obiektywny. Nie słuchałeś LS50, LS50 Meta czy KEF Rx ? Zadaj sobie trud i posłuchaj LS60.

Edytowane przez Piopio

30 minut temu, Piopio napisał:

Jako fachowiec z branży powinieneś być bardziej obiektywny. Nie słuchałeś LS50, LS50 Meta czy KEF Rx ? Zadaj sobie trud i posłuchaj LS60.

No właśnie a jak to jest w praktyce z możliwością odsłuchu np. w takich salonach jak Q21, Top Hi-Fi itp. ?

Czy można się umówić na większy odsłuch np. trzech - czterech wzmacniaczy i trzech - czterech par kolumn w różnych konfiguracjach czy raczej wchodzi w grę odsłuch jednej dwóch konfiguracji ?

16 minut temu, Radek1977 napisał:

No właśnie a jak to jest w praktyce z możliwością odsłuchu np. w takich salonach jak Q21, Top Hi-Fi itp. ?

Czy można się umówić na większy odsłuch np. trzech - czterech wzmacniaczy i trzech - czterech par kolumn w różnych konfiguracjach czy raczej wchodzi w grę odsłuch jednej dwóch konfiguracji ?

Najlepsze w tych odsluchach jest to ze jak juz wybrany zestaw wstawisz w domu, to i tak bedzie inaczej brzmiał 🙂

1 godzinę temu, Radek1977 napisał:

Oczywiście, że można. A nawet trzeba.

A jak byście ocenili w towarzystwie Denona PMA-2500NE i Arcama SA30 - Hegla H190 ?

Kosztuje tyle samo co dwa pierwsze ...

7 godzin temu, Piopio napisał:

A ty słyszałeś te LS 60? Przecież to kompletny śmietnik za duże pieniądze. Taki produkt dla półgłuchych, ale wystarczy włączyć, puścić śmieciową muzykę ze spotifaja i działa. No i jeszcze ten dizajnerski wygląd.

1 minutę temu, Allmr napisał:

A ty słyszałeś te LS 60? Przecież to kompletny śmietnik za duże pieniądze. Taki produkt dla półgłuchych, ale wystarczy włączyć, puścić śmieciową muzykę ze spotifaja i działa. No i jeszcze ten dizajnerski wygląd.

Bzdury opowiadasz. Widać nigdy nie słyszałeś nic KEFa. To wstyd pisać takie głupoty. 

Wstyd to popisywać się internetową wiedzą z wyczytanych pseudorecenzji i później udawać znawcę na forum.

Widać nigdy nie słyszałeś nic KEFa
A co mają do tego inne produkty KEF'a? Piszę o tym konkretnym modelu. Zamiast podniecać się bzdurnymi komentarzami z jutuba, to posłuchaj sobie tych zabawek i daj znać co cię tak urzeka w tym dźwięku.

4 minuty temu, Allmr napisał:

Wstyd to popisywać się internetową wiedzą z wyczytanych pseudorecenzji i później udawać znawcę na forum.

Widać nigdy nie słyszałeś nic KEFa
A co mają do tego inne produkty KEF'a? Piszę o tym konkretnym modelu. Zamiast podniecać się bzdurnymi komentarzami z jutuba, to posłuchaj sobie tych zabawek i daj znać co cię tak urzeka w tym dźwięku.

Widać to Ty nie masz pojęcia o produktach KEFa. Wszystkie ich kolumny bazują na Uni-Q. To znakomity głośnik współosiowy. LS50 Meta, LS60 mają Uni-Q Meta. Seria Blade i Reference ma bardziej zaawansowaną wersję.

Generalnie wszystkie ich głośniki prezentują podobną szkołę brzmienia. Im wyższa seria tym są bardziej wyrafinowane. 

KEF brzmię niezwykle realistycznie i naturalnie. Budują świetną scenę i znikają z pomieszczenia. Zszycie wszystkich zakresów pasma jest perfekcyjne. Mają dużo szerszy sweet spot niż inne kolumny. 

Nie ma złych recenzji kolumn KEFa. To po prostu genialne kolumny w swojej cenie.

Daruj więc sobie wypisywanie bzdur. Oszczędź sobie wstydu.

• Pokaż nowe odpowiedzi