Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 12 000 zł do muzyki filmowej i epickiej

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a ja uważam, że nawet RA-1572 w swojej cenie jest mocnym graczem z bardzo dobrym wyposażeniem. Do tego jakoś tak mam wrażenie, że Rotel nie jest doceniany w naszym kraju...

Bardzo fajny piec oferujący naprawdę dobry dźwięk. 

To my się przyłączymy do dyskusji z konkretami! Vincent 237, Musical Fidelity M6Si, Unison Unico Due.
Są to genialne wzmacniacze z dużym zapasem mocy. Unison zagra najbardziej wygładzonym, zaokrąglonym, ciepłym dźwiękiem. Vincent będzie miał więcej pazura, ale wciąż zostajemy przy przestrzennym hybrydowym graniu.
Musical Fidelity za to będzie miał najszerszą scenę. Pojawi się nieco więcej konturu, precyzji, wnikliwego detalu.
Zapraszamy na odsłuchy - najlepiej sprawdzić sprzęt w praktyce, na własne ucho 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Polecę jeszcze od siebie piec, który posiadam od prawie rocku i nie sądzę bym szybko.go zmienił. Mowa o Leema Tucana II.

Za 12 tyś używke napewno wyrwiesz 🙂

To wzmacniacz,  który rewelacyjnie gra każdy rodzaj muzyki. Podkreślam każdy!

Konstrukcja dual mono. Wykonana z wielką starannością i pietyzmem. Skurczybyk wazy ze 20 kg. To wszystko jednak jest potrzebne i to naprawdę gra. Jest potęga, jest nieprawdopodobna moc i Power. Z drugiej strony jest w tym dźwięku zwinnosc i feeling. Nie można zapomnieć o mnogości detali, szczegółów i smaczków.

Generalnie, ma się wrażenie jakby band grał tu i teraz , przed nami na żywca!

Mam ten wzmacniacz od prawie rocku, wysłuchałem na nim miliona plyt i... nadal łapie się na tym, że muszę szukać szczeny na dywanie.... naprawde, ten sprzęt cały czas zaskakuje i dostarcza  wielu emocji.

Leema sparowana jest z monitorami rls nereida i bsn2I.

Ciekawe co to będzie jak kupię lepsze kolumny ?😀😀

6 minut temu, aryman napisał:

Lepsze źródło też by się przydało.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, aryman napisał:

Suba dokup 🙂

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, Piopio napisał:

No właśnie.

MIałem zamiar kupić wymarzonego CA 851Ni nawet miałem go na testach. Kolega z innego forum namawiał mnie na Lumina lub Auralica Altair G1. Lumina wykluczył brak WiFi, ale Altair został i nie żałuję, bo DLA MNIE gra to naprawdę nieźle, choc podkreślam że niewiele systemów słuchałem. Przedtem wydawało mi się że sygnał z TV podany przez DACa robi robotę, ale się myliłem okrutnie.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

Godzinę temu, Piopio napisał:

No nie można mieć wszystkiego od razu. Trzeba mieć o czym myśleć i marzyć 😀

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Suba dokup 🙂

Na to pewnie kiedyś też przyjdzie pora 😀

Godzinę temu, Piopio napisał:

Jeszcze taka ciekawostka . Bsn ze swoim wbudowanym dacem kompletnie się nie zgrywa z Leema. Powiedzieć, że gra to źle to komplement. Gra to jak malutkie Radyjko tranzystorowe ustawione na końcu korytarza  i to za zakrętem w bocznym skrzydle 😀. Serio. Dopiero podczepienie daca  firmy yba dało pelnokrwisty dźwięk ( takiego daca mam w swoim torze , yba d100).

Z kolei bsn z wcześniejszym wzmakiem ( rotel ra 1572) gral super(  ta sama jakość na swoim dacu i na dacu wbudowanym w rotela). Z Leema,  która jest wzmacniaczem lokowanym  o kilka pięter wyżej od rzeczonego rotela zgrywa się to tragicznie!

Są więc rzeczy na świecie, które nie śniły się Nawet  największym audiofilom🤣🤣

W dniu 16.08.2022 o 17:07, Radek1977 napisał:

Uczestnik

12

Napisano 8 minut temu (edytowany)

Witam, 

Ponieważ poprzedni wątek rozmył się bez rezultatu to może zacznę z innej beczki : 

Który z tych wzmacniaczy Państwa zdaniem najlepiej się sprawdzi w muzyce filmowej i epickiej (szeroka i głęboka scena, nisko schodzący bas, "potęga" brzmienia) ?

Ułożyłem je w najlepszej moim zdaniem kolejności od najlepszego :

1. Denon PMA 2500ne

2. Arcam SA30

3. Rotel RA-1592 MK II  i NAD C399

4. Hegel H190

Kolumny do jednoczesnego lub późniejszego dobrania i kupienia : Tannoy Revolution xt8f, Fyne Audio F502, Monitor Audio Silver 500, Klipsch RP-8000F II

NAJLEPIEJ POPROSIŁ BYM O PODPOWIEDŹ KTÓRE Z TYCH WZMACNIACZY I KOLUMNY (2-3 wzmacniacze, 2-3 kolumny) najlepiej zamówić do ostatecznego domowego odsłuchu aby nie zamawiać całego sklepu 🙂

UWAGI : 

1. Kolumn nie mogę odstawić zbyt daleko od ściany (20 cm od ściany) 

2. Będę głównie korzystał z komputera i DAC USB lub wbudowanego streamera 

3. Funkcje znam - interesuje mnie wyłącznie opinia na temat jakości dźwięku 

4. Tylko wymieniony sprzęt, tylko nowy ze sklepu 

Z góry dziękuję za pomoc !!!

Dali Opticon 8mk2, stworzone do takiej muzyki, jest potęga, świetne wykończenia instrumentów np. skrzypiec, fletów, bez ucinania dźwięków, żaden smaczek nie umknie a wszystko podane z kulturą i bez nadmiernej ostrości

17 hours ago, aryman said:

Polecę jeszcze od siebie piec, który posiadam od prawie rocku i nie sądzę bym szybko.go zmienił. Mowa o Leema Tucana II.

Za 12 tyś używke napewno wyrwiesz 🙂

To wzmacniacz,  który rewelacyjnie gra każdy rodzaj muzyki. Podkreślam każdy!

Konstrukcja dual mono. Wykonana z wielką starannością i pietyzmem. Skurczybyk wazy ze 20 kg. To wszystko jednak jest potrzebne i to naprawdę gra. Jest potęga, jest nieprawdopodobna moc i Power. Z drugiej strony jest w tym dźwięku zwinnosc i feeling. Nie można zapomnieć o mnogości detali, szczegółów i smaczków.

Generalnie, ma się wrażenie jakby band grał tu i teraz , przed nami na żywca!

Mam ten wzmacniacz od prawie rocku, wysłuchałem na nim miliona plyt i... nadal łapie się na tym, że muszę szukać szczeny na dywanie.... naprawde, ten sprzęt cały czas zaskakuje i dostarcza  wielu emocji.

Jakei kolumny?

45 minut temu, Chilled napisał:

Jakei kolumny?

A nie wiem jeszcze co będę kupował. Mam kilka typów ale to już są konkretne pieniądze więc na spokojnie muszę potestowac i wtedy podejme decyzje.  Xavian lub powrot do proac.

Rlsy grają bajecznie,  ciepłym i potężnym soundem ale chciałoby się jeszcze więcej i lepiej 😀

Wybacz bo napisałeś tego samego postawiłem na sąsiednim forum i tam go śledziłem a tutaj nie udało mi się odpowiedzieć.

Ale czy ty realnie słuchałeś juz jakiegoś wzmacniacza?

Bo propozycji jest naprawdę sporo jeśli pojawi się ktoś nowy kto jeszcze tutaj nie zaglądał na pewno zaproponuję znowu kolejną alternatywę. 

Trzeba skracać listę. Odsiewać.

Piotr 

55 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wybacz bo napisałeś tego samego postawiłem na sąsiednim forum i tam go śledziłem a tutaj nie udało mi się odpowiedzieć.

Ale czy ty realnie słuchałeś juz jakiegoś wzmacniacza?

Bo propozycji jest naprawdę sporo jeśli pojawi się ktoś nowy kto jeszcze tutaj nie zaglądał na pewno zaproponuję znowu kolejną alternatywę. 

Trzeba skracać listę. Odsiewać.

Piotr 

Realnie to słuchałem to co mam Pionner A30 + MA MR2  -  gra to jak dobre radio 😉

Problem jest w tym, że jedyne miejsce gdzie mogę prawie wszystko co mi podchodzi odsłuchać to Q21 a ja jestem z Warszawy i ciężko mi się wyrwać 🙂

Poza tym obawiam się, że pomimo, że bardzo zwracam uwagę na jakość dźwięku i szczegóły to nie wiem czy rozpoznam podczas odsłuchu różnice i dobrze wybiorę. Tak miałem jak kiedyś byłem na jeździe próbnej w salonie Toyoty ... wybrałem i tak to co wcześniej zaplanowałem bo z jazdy nie potrafiłem wysnuć wniosków którym mi się lepiej jeździ 🙂 A zamawianie do domu kilku wzmaków i kolumn to droga zabawa.

Wiec motam się na forum z czego złożyć najlepszy zestaw 🙂 (Rotel 1592 II, Arcam SA30, Denon PMA2500 + Klipsch RP 8000 II, Tannoy Recolution xt8f, MA Silver 500  ????  ... a może w ciemno bo teoretycznie wychodzi i bardzo spektakularnie i jakościowo i niedrogo Audiolab6000A + Klipsch 8000 II ... tylko gdzieś ktoś napisał że A jest za słaby do K8000 )

Edytowane przez Radek1977
19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Pod wzmak? A jakie ma znaczenie sub do wzmaka?

Bo jak masz w subie 500W na sam bas, to nie musisz mieć we wzmacniaczu 2x250W na całe pasmo.

32 minuty temu, kangie napisał:

... i suba.

Warto sie zastanowić 2.0 czy 2.1, bo np B&W606+608 jest (w UK) tańsze niż B&W603

7 minut temu, Radek1977 napisał:

Realnie to słuchałem to co mam Pionner A30 + MA MR2...

Brakuje suba:-)

Edytowane przez szymon1977

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Brakuje suba:-)

Jesteś pierwszą osoba, która trafiła w tarcze i od razu w okolice dziesiątki ... ale ty miałeś wszystkie dane a inni jeszcze nie :)))

Też się coraz bardziej składniam do zakupu zamiast nowego wzmaka i kolumn  -   SVS SB1000 Pro 

Co wy o tym sądzicie ? Pionner A30 + Monitor Audio MR2 + SVS SB1000 Pro ???

Edytowane przez Radek1977
16 minut temu, Radek1977 napisał:

Jesteś pierwszą osoba, która trafiła w tarcze i od razu w okolice dziesiątki ... ale ty miałeś wszystkie dane a inni jeszcze nie :)))

Ja dużo wcześniej zaproponowałem sub-a.

17 minut temu, Radek1977 napisał:

Co wy o tym sądzicie ? Pionner A30 + Monitor Audio MR2 + SVS SB1000 Pro ???

Później wymieniesz MR2 na jakieś bardziej efektowne monitory (może B&W606?), może A30 na... wypożycz SVS i sam oceń. Tu opisałem wszystko, czego sam musiałem dowiedzieć się zanim kupiłem sub. 

20 godzin temu, Radek1977 napisał:

Problem jest w tym, że jedyne miejsce gdzie mogę prawie wszystko co mi podchodzi odsłuchać to Q21 a ja jestem z Warszawy i ciężko mi się wyrwać 🙂

To nie musi być jedno miejsce i nie wierzę że w Warszawie nie ma tych klocków na stanie. Odwiedzisz dwa albo trzy salony to zobaczysz też jaki wpływ na brzmienie systemu ma akustyka.

Wiec motam się na forum z czego złożyć najlepszy zestaw 🙂 (Rotel 1592 II, Arcam SA30, Denon PMA2500 + Klipsch RP 8000 II, Tannoy Recolution xt8f, MA Silver 500  ????  ... a może w ciemno bo teoretycznie wychodzi i bardzo spektakularnie i jakościowo i niedrogo Audiolab6000A + Klipsch 8000 II ... tylko gdzieś ktoś napisał że A jest za słaby do K8000 )

No moim zdaniem tym wzmacniaczy nie pokażę pełnego potencjału kolumn a same kolumny są zdecydowanie zbyt drogie. Model RP 280 jest 3 razy tańszy.

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

Bo jak masz w subie 500W na sam bas, to nie musisz mieć we wzmacniaczu 2x250W na całe pasmo.

No to nie jest tak do końca. Sód w stereo ma uzupełnić pasmo w którym nie radzą, nie grają już kolumny. Więc ich zapotrzebowanie na prąd jest cały czas takie samo.

wy o tym sądzicie ? Pionner A30 + Monitor Audio MR2 + SVS SB1000 Pro ???

Wolę Rel t5x albo 1205.

Piotr 

• 3 tygodnie później...
W dniu 18.08.2022 o 15:33, Q21 napisał:

To my się przyłączymy do dyskusji z konkretami! Vincent 237, Musical Fidelity M6Si, Unison Unico Due.
Są to genialne wzmacniacze z dużym zapasem mocy. Unison zagra najbardziej wygładzonym, zaokrąglonym, ciepłym dźwiękiem. Vincent będzie miał więcej pazura, ale wciąż zostajemy przy przestrzennym hybrydowym graniu.
Musical Fidelity za to będzie miał najszerszą scenę. Pojawi się nieco więcej konturu, precyzji, wnikliwego detalu.
Zapraszamy na odsłuchy - najlepiej sprawdzić sprzęt w praktyce, na własne ucho 🙂 

A który ze wzmacniaczy polecilibyście bardziej. W sensie np. jakości wzmacniacza gramofonowego, dopasowania do różnych różnych rodzajów muzyki, późniejszej odsprzedaży. Mam w domu Unison Research Unico Nouvo oraz Musical Fidelity M5si. Oba bardzo mi się podobają i nie wiem, który zatrzymać. Może jakie Wasze wskazówki pomogą mi w wyborze. Z góry dziękuję.

• Redaktorzy

Zdecydować się nie może. Może potrzebuje inspiracji?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 minuty temu, fafarskid napisał:

Kolega ma je w domu w swoim zestawie i ktoś inny ma doradzać online? To jakiś absurd ery internetu.

Może to tak wyglądać 😉 ale na prawdę brzmienie obu wzmacniaczy mi się podoba i niezależnie którego zostawię to pewnie będę wspominał drugiego dlatego pytam między innymi o jakość przedwzmacniacza gramofonowego bo tego nie jestem w stanie sprawdzić gdyż na razie nie mam gramofonu. Szukam innych wskazówek oprócz odsłuchu, które przekonałyby mnie do jednego znicz bardziej. Bo na razie jest 50:50. Na sobotę zaprosiłem jeszcze kolegów, może im jeszcze uda się coś wyłapać, bo ja słucham i nie mogę się konkretnie zdecydować. Ten sam kawałek na każdym z tych wzmacniaczy gra troszkę inaczej, ale obie wersje mi się podobają.

a to ma być wzmacniacz do tych konkretnych kolumn, czy może w przyszłości nastąpić upgrade?

Jak sięgam pamięcią MA grały jasno, ostro, co może być wygładzane przez Unisona. Musical chyba będzie bardziej uniwersalny (sądząc po M8xi).

1 minutę temu, Cameyo napisał:

a to ma być wzmacniacz do tych konkretnych kolumn, czy może w przyszłości nastąpić upgrade?

Jak sięgam pamięcią MA grały jasno, ostro, co może być wygładzane przez Unisona. Musical chyba będzie bardziej uniwersalny (sądząc po M8xi).

Tak, chciałbym żeby MA Silver pograły u mnie dłużej, trochę się napracowałem żeby dobrać do nich wzmacniacz i jak w końcu się udało to zaś dylemat bo oba wypadają świetnie. Każdy ma coś, co potrafi przyciągnąć ucho na dłużej. 

Tak, chciałbym żeby MA Silver pograły u mnie dłużej, trochę się napracowałem żeby dobrać do nich wzmacniacz i jak w końcu się udało to zaś dylemat bo oba wypadają świetnie. Każdy ma coś, co potrafi przyciągnąć ucho na dłużej. 
To posłuchaj jednego dłużej, 2,3dni i dopiero przełącz, a nie tak godzinka ten, godzinka ten.
Zobacz z którym dłużej się przyjemnie słucha.

Daj głośność na maxa ale nie puszczaj muzyki 😉 Sprawdź, który wzmacniacz syczy mniej. Tego wybierz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, maciek36 napisał:

To posłuchaj jednego dłużej, 2,3dni i dopiero przełącz, a nie tak godzinka ten, godzinka ten.
Zobacz z którym dłużej się przyjemnie słucha.

To jest bardzo dobra porada.

Powinno się posłuchać jednego dłużej i drugiego dłużej. Porównywanie wzmacniacza który grał sobie 4 dni z drugim świerzo podłączonym nie jest najlepszym pomysłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi