Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Bez obaw zawału nie dostanę ale kup sobie dwa transporty po usb i podłącz do Sabaja jeden bez izolacji, czysty komp lub malina 3 i coś z izolacją np lumin u1mini i zobaczysz, że usłyszysz różnicę.

Edytowane przez RobG1974

Jak wydam pieniądze to będę chciał usłyszeć różnicę 😉 Ten sam efekt brałem pod uwagę słuchając Sabaja - przecież tak chwalą, wydałem kasę, nie może być przecież zły, a to potem wpływa na odsłuch, więc się najpierw pogodziłem, że to kupa (problemy z uruchomieniem). Ochłonąłem i dopiero wziąłem się za porównywanie... 

11 minut temu, FioleK napisał:

Jak wydam pieniądze to będę chciał usłyszeć różnicę 😉 Ten sam efekt brałem pod uwagę słuchając Sabaja - przecież tak chwalą, wydałem kasę, nie może być przecież zły, a to potem wpływa na odsłuch, więc się najpierw pogodziłem, że to kupa (problemy z uruchomieniem). Ochłonąłem i dopiero wziąłem się za porównywanie... 

Na OLX jest Topping HS01 za 289 zł. Kup i sam sprawdź. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

53 minuty temu, FioleK napisał:

Wszystko zależy od postawy Twojej po co to robisz, czy dla szpanu przed kolegami czy dla jakości dźwięku (wierności) i nie zawsze drożej znaczy lepiej. Np. Cambridga 851N nie będę Ci proponował za strumieniowca, bo można dużo lepiej za taniej. I kolejna rzecz nie słuchaj sam tylko w kilka osób, i najlepiej z kimś, komu wcześniej skrytykowałeś system.

Edytowane przez RobG1974

Ja nie chcę Cie przekonywać do konkretnego urządzenia ale do faktu, iż izolacja ma wpływ czy na usb czy też na i2s i coax. Niedawno robiłem transport oparty na malince z nakładką z wyjściami coax i i2s hdmi. Róznice bez izolatora (czy to Allo czy Ian Canada) są bardzo duże dla osoby, która słucha. Izolacja wprowadza czystość przekazu.

A słychać oczywiście muzykę z izolacją i bez.

O i 1 docierają. 🙂

Edytowane przez RobG1974

Właśnie dotarł do mnie. I obyło się bez cła! 🙂 

Małe pytanie techniczne do tych, którzy są już po aktualizacji software…

Sprawdziłem, że plik z aktualizacją jest w wersji v. 1.12.

Wykonałem aktualizację oprogramowania w opisany w instrukcji sposób, jednak po podłączeniu do PC, wyświetlana jest informacja, że soft na SABAJU jest w wersji v. 1.11… Nie jestem zatem przekonany czy prawidłowo wykonuje update. 
Czy u Was też po update wyświetlana jest wersja v. 1.11 czy v.1.12?

SPDIF SENSE mam dostępne z menu SABAJA…

21B88161-602D-4ED4-8250-972D5F4D3719.png

52 minuty temu, Piotr163e napisał:

👍Napisz kolego jak gra, czy Ci spasował i pod jakie kolumny masz go podpietego 😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

3 hours ago, Piotr163e said:

A paczka przyszła z Niemiec faktycznie czy z Chin?

No i czekamy na wrażenia odsłuchowe :)

Sabaj A30A na HiFi Express wyprzedany 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Sabaj A30A na HiFi Express wyprzedany 😉 

tzn. wyprzedany z niemieckiego magazynu - z Chin nadal dostępny.

A kto jak kto, ale my chyba najlepiej wiemy, że w niemieckim magazynie to już się im one pokończyły 1.11 i dlatego nasze zamówienia pchają z Chin... 🙂

6 minut temu, Piotr163e napisał:

tzn. wyprzedany z niemieckiego magazynu - z Chin nadal dostępny.

Ciekawe czy doliczają VAT ?

Obiło mi się o uszy że lyngdorf tdai 1120 jego dac działa na tej samej zasadzie co sabaj a30a.....ktos coś wie więcej?? 

A wzmacniacz będę miał okazję odpalić w pt. Na pewno podzielę się wrażeniami 

Godzinę temu, Pasibzuh napisał:

Obiło mi się o uszy że lyngdorf tdai 1120 jego dac działa na tej samej zasadzie co sabaj a30a.....ktos coś wie więcej?? 

Nie. TDAI 1120 to klasyczny wzmacniacz w klasie D oparty na Hypex Ncore. 

Godzinę temu, Piotr163e napisał:

Po kilku godzinach odsłuchów mogę już coś napisać... 

Sabaja zestawiłem tak jak wcześniej pisałem z NODE i B&W 703S2, które są jasne i raczej preferują cieplejsze wzmaki. Ot taki przykład, ale jak słuchałem ich z takim NAD M10V2, to dla mnie - fana jasnego brzmienia, czystych wokali, wyciągniętej góry - to połączenie było nie do przyjęcia.

Zdecydowanie zbyt analityczne, po 20 minutach odechciewało się słuchania. Przesłuchałem większość popularnych konstrukcji tego typu i wszędzie miałem ten sam problem. Wolałem z tego powodu spoglądać chociażby w kierunku synergii moich kolumn z hybrydowym COPLANDEM CSA 150 czy Musical Fidelity m6si (tego drugiego mam obecnie pożyczonego). Cieplejsze granie - fajnie uzupełniało się z Bowersami.

Ogólnie nic, co łączyłem z B&W 7, a było w klasie D nie przypadło mi do gustu. Z podobnie brzmieniowymi kolumnami słuchałem ostatnio PRIMARE i35 - i to był jednyny wzmak z klasy D, który mógłbym kupić.

W związku z powyższym do zakupu SABAJA podchodziłem mimo wszystko ze sporą rezerwą.

Po tych kilku godzinach odsłuchów mogę napisać jedno: PETARDA. Czegoś takiego się nie spodziewałem. 

Świetna przejrzystość, separacja instrumentów, piękne wokale, wyciągnięta góra. Zapas mocy zupełnie wystarczający, żeby obsłużyć te kolumny. Jest jasno (tak jak lubię) ale nie za jasno. Jest tu taka cząstka pewnego rodzaju muzykalności (a nawet bas potrafi subtelnie zabrzmieć), która sprawia, że w połączeniu z jasnymi B&W nie dzieje się to, co w przypadku innych wzmaków z klasy D.

Miałem okazję dziś przez chwilę zestawić go z ROTELEM MK-1572, który jest bardzo udaną konstrukcją i dobrze paruje się z B&W. Jeśli chodzi o walory czysto dźwiękowe: SABAJ zagrał lepiej.

Jutro zrobię mu jeszcze 1vs1 z M6si. 

Warto, naprawdę - warto.

W tej laurce musi być jednak łyżka dziegciu: przy połączeniu z moim źródłem USB gra zdecydowanie najlepiej. Takie połączenie sprawia jednak, że przełączając się na sygnał z TV, nie mogę sterować głośnością za pomocą pilota od TV, bo to jedyne połączenie, któremu z nieznanych mi powodów NODE mówi nie, jeśli chodzi o sterowanie głośnością.

Muszę zatem zmieniać wtedy na optyk, żeby uzyskać dostęp do tej funkcji. Przełączenie na muzykę --> powrót do USB. Tak sobie.

Zauważyłem też, że wyświetlacz SABAJA potrafi się pogubić - chodzi o to, że czasem łapie jakby taki freeze i przestaje aktualizować na jakiś czas info o aktualnej wartości kHz odtwarzanego utworu. Przykładowo: słucham sobie czegoś w 96.0kHz - zmienia się track na coś w 48.0kHz a na wyświetlaczu SABAJA nadal 96.0. Ale to raczej drobnostka - może zostanie usunięta jakąś aktualizacją software.

Nie ma też auto-wybudzania przy wykryciu sygnału z danego źródła, ani auto-zasypiania po jakimś czasie bezczynności.

Sposób aktualizacji oprogramowania sprzętowego SABAJA jest całkowicie nieprzyjazny (do teraz nie jestem przekonany czy właściwie go zaktualizowałem).

Powiem tak: do salonu to może wjedzie jednak jakiś MARANTZ, bo pewnie złapie lepszą synergię z TV 🙂

Sabaj jednak na pewno zostanie, ponieważ jestem oczarowany i wręcz zdumiony jego muzycznymi możliwościami. Stosunek jakości do ceny jest znakomity. Rekomenduję z czystym sumieniem 🙂 

No i następny zadowolony 👍

Słuchałeś może na tym wzmacniaczu cięższej muzyczki jak  rock, metal ?

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

8 godzin temu, Piotr163e napisał:

Po kilku godzinach odsłuchów mogę już coś napisać... 

Sabaja zestawiłem tak jak wcześniej pisałem z NODE i B&W 703S2, które są jasne i raczej preferują cieplejsze wzmaki. Ot taki przykład, ale jak słuchałem ich z takim NAD M10V2, to dla mnie - fana jasnego brzmienia, czystych wokali, wyciągniętej góry - to połączenie było nie do przyjęcia.

Zdecydowanie zbyt analityczne, po 20 minutach odechciewało się słuchania. Przesłuchałem większość popularnych konstrukcji tego typu i wszędzie miałem ten sam problem. Wolałem z tego powodu spoglądać chociażby w kierunku synergii moich kolumn z hybrydowym COPLANDEM CSA 150 czy Musical Fidelity m6si (tego drugiego mam obecnie pożyczonego). Cieplejsze granie - fajnie uzupełniało się z Bowersami.

Ogólnie nic, co łączyłem z B&W 7, a było w klasie D nie przypadło mi do gustu. Z podobnie brzmieniowymi kolumnami słuchałem ostatnio PRIMARE i35 - i to był jednyny wzmak z klasy D, który mógłbym kupić.

W związku z powyższym do zakupu SABAJA podchodziłem mimo wszystko ze sporą rezerwą.

Po tych kilku godzinach odsłuchów mogę napisać jedno: PETARDA. Czegoś takiego się nie spodziewałem. 

Świetna przejrzystość, separacja instrumentów, piękne wokale, wyciągnięta góra. Zapas mocy zupełnie wystarczający, żeby obsłużyć te kolumny. Jest jasno (tak jak lubię) ale nie za jasno. Jest tu taka cząstka pewnego rodzaju muzykalności (a nawet bas potrafi subtelnie zabrzmieć), która sprawia, że w połączeniu z jasnymi B&W nie dzieje się to, co w przypadku innych wzmaków z klasy D.

Miałem okazję dziś przez chwilę zestawić go z ROTELEM MK-1572, który jest bardzo udaną konstrukcją i dobrze paruje się z B&W. Jeśli chodzi o walory czysto dźwiękowe: SABAJ zagrał lepiej.

Jutro zrobię mu jeszcze 1vs1 z M6si. 

Warto, naprawdę - warto.

W tej laurce musi być jednak łyżka dziegciu: przy połączeniu z moim źródłem USB gra zdecydowanie najlepiej. Takie połączenie sprawia jednak, że przełączając się na sygnał z TV, nie mogę sterować głośnością za pomocą pilota od TV, bo to jedyne połączenie, któremu z nieznanych mi powodów NODE mówi nie, jeśli chodzi o sterowanie głośnością.

Muszę zatem zmieniać wtedy na optyk, żeby uzyskać dostęp do tej funkcji. Przełączenie na muzykę --> powrót do USB. Tak sobie.

Zauważyłem też, że wyświetlacz SABAJA potrafi się pogubić - chodzi o to, że czasem łapie jakby taki freeze i przestaje aktualizować na jakiś czas info o aktualnej wartości kHz odtwarzanego utworu. Przykładowo: słucham sobie czegoś w 96.0kHz - zmienia się track na coś w 48.0kHz a na wyświetlaczu SABAJA nadal 96.0. Ale to raczej drobnostka - może zostanie usunięta jakąś aktualizacją software.

Nie ma też auto-wybudzania przy wykryciu sygnału z danego źródła, ani auto-zasypiania po jakimś czasie bezczynności.

Sposób aktualizacji oprogramowania sprzętowego SABAJA jest całkowicie nieprzyjazny (do teraz nie jestem przekonany czy właściwie go zaktualizowałem).

Powiem tak: do salonu to może wjedzie jednak jakiś MARANTZ, bo pewnie złapie lepszą synergię z TV 🙂

Sabaj jednak na pewno zostanie, ponieważ jestem oczarowany i wręcz zdumiony jego muzycznymi możliwościami. Stosunek jakości do ceny jest znakomity. Rekomenduję z czystym sumieniem 🙂 

Czekałem wlasnie na Twoją opinię, tym bardziej , że w prywatnej rozmowie staralem się skłonić Cię do zaryzykowania.  

Hegel H120 & KEF R3

6 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Czekałem wlasnie na Twoją opinię, tym bardziej , że w prywatnej rozmowie staralem się skłonić Cię do zaryzykowania.  

Gdyby nie Twoja rekomendacja i kilka innych wpisów z forum, które były podparte odsłuchem czy to SMSL VMV A2 czy A30a, to w życiu bym tego nie spróbował 🙂 Dzięki raz jeszcze, w tym siła forum.

8 godzin temu, Piotr163e napisał:

Takie połączenie sprawia jednak, że przełączając się na sygnał z TV, nie mogę sterować głośnością za pomocą pilota od TV, bo to jedyne połączenie, któremu z nieznanych mi powodów NODE mówi nie, jeśli chodzi o sterowanie głośnością.

A w czym problem sterować głośnością pilotem od Sabaja ?

2 godziny temu, Piopio napisał:

A w czym problem sterować głośnością pilotem od Sabaja ?

No w niczym - to tylko indywidualne preferencje 🙂

Siema, ja też nabyłem Sabaja. 

Do tej pory walczyłem bardziej z kinem niż w stereo, aż któregoś pięknego dnia wypożyczyłem sobie hybrydę Tagi i powaliła mnie różnica w dźwięku Ampli do tego stereo. 

Mam generalnie w kinie wszystko Klipsch. Stereo podłączam pod RP-260F.

Dodatkowo w innym pokoju mam też Klipsch r-50m. 

Sabaj radzi sobie na prawdę nieźle, mocy jest aż nadto, mieszkam w bloku, bass jest super, mocny ale nie dudniący, ale mam wrażenie że jednak bardziej ciepło i miękko z powietrzem gra ta hybryda z dopasowanymi lampami. 

Może podpowiecie trochę laikowi jak spróbować ustawić Sabaja w sensie ustawień dźwięku, oraz jakie źródło wybrać. Obstawiam że nawet jak mam Dezeera HI - FI to po bluetooth nie jest do końca ta jakość jaka jestem w stanie wykrzesać. 

Będę zobowiązany. 

Może to jest kwestia tego, że Klipsche są dość ostre (do dziś pamiętam jakiegoś testującego kolumny na Youtubie - "loook I'm standing next to Klipsch and my ears are not bleeding... ") i Sabaj z ustawieniem FLAT nie zgrywa się z kolumnami. Spróbuj zdjąć treble albo poszukać jakieś EQ, które obniżają treble...

17 minut temu, bbbbb29 napisał:

Siema, ja też nabyłem Sabaja. 

Do tej pory walczyłem bardziej z kinem niż w stereo, aż któregoś pięknego dnia wypożyczyłem sobie hybrydę Tagi i powaliła mnie różnica w dźwięku Ampli do tego stereo. 

Mam generalnie w kinie wszystko Klipsch. Stereo podłączam pod RP-260F.

Dodatkowo w innym pokoju mam też Klipsch r-50m. 

Sabaj radzi sobie na prawdę nieźle, mocy jest aż nadto, mieszkam w bloku, bass jest super, mocny ale nie dudniący, ale mam wrażenie że jednak bardziej ciepło i miękko z powietrzem gra ta hybryda z dopasowanymi lampami. 

Może podpowiecie trochę laikowi jak spróbować ustawić Sabaja w sensie ustawień dźwięku, oraz jakie źródło wybrać. Obstawiam że nawet jak mam Dezeera HI - FI to po bluetooth nie jest do końca ta jakość jaka jestem w stanie wykrzesać. 

Będę zobowiązany. 

Jesli miałbym doradzić coś budżetowego, to Wiim Mini lub poczekać na ukazanie się w sprzedaży jego wersji Pro: 

https://www.amazon.com/dp/B0BJDY6D1W

Piszesz , że korzystasz  z Bluetooth. W jakości kodeka LDAC czy niżej- AAC, Aptx?

Hegel H120 & KEF R3

1 minutę temu, Prawie Audiofil napisał:

Jesli miałbym doradzić coś budżetowego, to Wiim Mini lub poczekać na ukazanie się w sprzedaży jego wersji Pro: 

https://www.amazon.com/dp/B0BJDY6D1W

Piszesz , że korzystasz  z Bluetooth. W jakości kodeka LDAC czy niżej- AAC, Aptx?

Na Sabaj jest LDAC, na Taga aptx.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.