Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, jurek1 napisał:

Właśnie takie każdemu tu wciskasz 🙂

A co ja takiego wciskam ? Chwalę Sabaja bo ma niesamowity stosunek cena/jakość. Za małe pieniądze można mieć znakomicie grający sprzęt. To nie jest przeciętne granie. Ale żeby to docenić trzeba mieć jakieś doświadczenie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Marcin093 napisał:

Też to wyczułem, a że średnica jest królową pasma:), to szukam kolumn dociążonych w średnicy, zwłaszcza niższej. Dlatego chyba odpuszczę Vienna Haydn Grand SE (małe) i Elac 510 jet, i wezmę Eposy es 14, stare, ponoć magiczne w średnicy granie, może ktoś ich słuchał i się wypowie czy będą pasować do Sabaja?

Miałem eposy es. 12 i 22

Głównym systemem były wtedy u mnie Aurory 1000

Sprzedałem eposy jak i Aurory..  

15 godzin temu, Piopio napisał:

Tanich gramofonów nie da się słuchać. Podziwiam, że masz z tego przyjemność. Zdecydowanie poszukaj czegoś lepszego niż te Polki. 

Te Polki są zarąbiste. Sam na nich gram. Niczego im nie brakuje. Odwdzięczają się ładnym dźwiękiem

Odczep się od nich!

@Piopiowedług Ciebie najlepsze na świecie jest Sabaj, kolumny KEF(które basu nie mają) i.. 

Do tego dochodzi jeszcze izolacja galwaniczna oraz kabel zasilający Nordost-podróba. 

Nic lepszego już nie da się kupić! 

Od każdego człowieka z forum sprzęt wyśmiewasz, bo to nie może dobrze zagrać, bo Polk kosztuje tylko 2000zl, a twoje 5k i nic lepszego już nie istnieje.

Piszesz ,żeby zmienił kolumny, a nie słyszałeś jak grają.

Dramat po prostu dramat! 

Dej se siana gościu...

6 minut temu, Bukaj napisał:

@Piopiowedług Ciebie najlepsze na świecie jest Sabaj, kolumny KEF(które basu nie mają) i.. 

Do tego dochodzi jeszcze izolacja galwaniczna oraz kabel zasilający Nordost-podróba. 

Od każdego człowieka z forum sprzęt wyśmiewasz, bo to nie może dobrze zagrać, bo Polk kosztuje tylko 2000zl, a twoje 5k i nic lepszego już nie istnieje.

Piszesz ,żeby zmienił kolumny, a nie słyszałeś jak grają.

Dramat po prostu dramat! 

Dej se siana gościu...

Tych Polków nie kupiłeś za 1200zł, nowych w kartonie, z OLX ode mnie? 😉 Bardzo dobre granie w swojej cenie, w klilku względach lepsze od LS50.

Co do watów z lampy nie ogarniam jak to jest technicznie rozwiązane ale 2x kilka wat zagrało lepiej od 2x XX wat z klasy A/B na kolumnach <90db. Tutaj faktycznie warto najpierw posłuchać a póżniej pisać.

Edytowane przez D4ncer
Teraz, D4ncer napisał:

Tych Polków nie kupiłeś za 1200zł, nowych w kartonie, z OLX ode mnie? 😉 Bardzo dobre granie w swojej cenie, w klilku względach lepsze od LS50.

Co do watów z lampy nie ogarniam jak to jest technicznie rozwiązane ale 2x kilka wat zagrało lepiej od 2x XX wat z klasy A/B. Tutaj faktycznie warto najpierw posłuchać a póżniej pisać.

Ja kupiłem juz dawno nówki na allegro. Nie pamiętam ile lat temu. Bardzo sobie chwalę 

14 minut temu, Bukaj napisał:

Nic takiego nie twierdzę 😉 

KEF i Sabaj to entry level. Na pewno są lepsze niż konkurencja w tym przedziale cenowym. A ludzie pytają najczęściej o klocki do 5k zł. Przecież nikomu nie polecam wymiany dobrego sprzętu na KEF czy Sabaja 😉 

Ale owszem w przedziale do 5K nie da się nic lepszego kupić. 

Nie zapominaj, że słucham też na Buchardt A500. Świetne granie. Ale mało kogo stać na te kolumny za 17k zł. Dlatego o tym nie opowiadam. 

16 minut temu, D4ncer napisał:

w klilku względach lepsze od LS50.

Serio ? Aż w kilku ? Opowiedz o tym !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Nic takiego nie twierdzę 😉 

KEF i Sabaj to entry level. Na pewno są lepsze niż konkurencja w tym przedziale cenowym. A ludzie pytają najczęściej o klocki do 5k zł. Przecież nikomu nie polecam wymiany dobrego sprzętu na KEF czy Sabaja 😉 

Ale owszem w przedziale do 5K nie da się nic lepszego kupić. 

Nie zapominaj, że słucham też na Buchardt A500. Świetne granie. Ale mało kogo stać na te kolumny za 17k zł. Dlatego o tym nie opowiadam. 

Serio ? Aż w kilku ? Opowiedz o tym !

Mają naturalniejszy bas (niepodbity), można je ustawić 10, 50, i 500cm od ściany i grają tak samo przez co są łatwe do ustawienia, mają dużo wyższą skuteczność, grają ze wszystkim. 

38 minut temu, D4ncer napisał:

Mają naturalniejszy bas (niepodbity), można je ustawić 10, 50, i 500cm od ściany i grają tak samo przez co są łatwe do ustawienia, mają dużo wyższą skuteczność, grają ze wszystkim. 

Ale nie są tak wyrafinowane ... owszem jako budżetowe kolumny są praktyczniejsze. Pod względem jakości brzmienia siłą rzeczy ustępują KEF LS50 Meta. 

Edytowane przez Piopio

3 godziny temu, Marcin093 napisał:

Też to wyczułem, a że średnica jest królową pasma:), to szukam kolumn dociążonych w średnicy, zwłaszcza niższej. Dlatego chyba odpuszczę Vienna Haydn Grand SE (małe) i Elac 510 jet, i wezmę Eposy es 14, stare, ponoć magiczne w średnicy granie, może ktoś ich słuchał i się wypowie czy będą pasować do Sabaja?

Jeśli nie znasz ,zapoznaj się z manufakturą z Litwy .

Audiosolutions .

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

46 minut temu, D4ncer napisał:

To chyba ja je brałem w zeszłym roku lub w 2021r. Nie byłem przekonany, myślałem że to jakaś kicha, a okazało się że deklasują brzmieniem kolumny 2 razy droższe. One mają wszystko, ciepło średnicy, piękne przejrzyste wysokie, bdb przestrzenność, a bas mają referencyjny. A do tego pokazują instrumenty naturalnej wielkości (fortepian, kontrabas), w przeciwieństwie do B&W serii 6

W dniu 15.02.2023 o 08:21, markov napisał:

Nie wiem czy te apki mają jakieś super ficzery, ale u mnie na OnePlus 9 bez żadnych apek Sabaj został rozpoznany i muzyka grała. Podłącz i sprawdź. 

Tu chodzi o pominięcie ograniczeń natywnych Androida, czyli 24bit/96kHz na nowych andkach. USBPlayerPro może grać bezpośrednio z DAC i puszczać np. 24bit/192kHz. Jednak u mnien UAPP nie widział Sabaja. Nie wiem jak teraz po aktualizacjach bo nie sprawdzałem.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Audiosolutions .

Ich cena jest przesadzona w porównaniu z jakością jaką oferują. Powinny kosztować ze 4x mniej. 

3 minuty temu, dedal75 napisał:

Nie pytałem cię o opinię. 

Ile modeli słuchales ?

Mamy tutaj wolność wypowiedzi 😉 Ty komentujesz moje wpisy a ja Twoje. 

Trzy modele słuchałem. Cena zdecydowanie zbyt wysoka w stosunku do możliwości. 

3 godziny temu, Marcin093 napisał:

To chyba ja je brałem w zeszłym roku lub w 2021r. Nie byłem przekonany, myślałem że to jakaś kicha, a okazało się że deklasują brzmieniem kolumny 2 razy droższe. One mają wszystko, ciepło średnicy, piękne przejrzyste wysokie, bdb przestrzenność, a bas mają referencyjny. A do tego pokazują instrumenty naturalnej wielkości (fortepian, kontrabas), w przeciwieństwie do B&W serii 6

Dlatego je trzymam do dzisiaj. Wybitne kolumny!

12 minut temu, LeonidK napisał:

Polecam posłuchać Polków Reserve R200, bardzo solidne granie, ja wybrałem LS50 Meta z subem, ale Polki ekspozycyjne widziałem nawet za 2500zl, za takie pieniądze super kolumny.

Miałem okazję słuchać chyba 6 modeli bezpośrednio i właśnie R200 i LS50 Meta były najlepsze. Obie konstrukcje są wybitne, R200 są naturalniejsze, instrumenty brzmią realniej, mają swoją masę, bardzo podobny wokal (bo od LS50 są wyrażnie lepsze), jednak jeżeli chodzi o stereofonię to KEFy nie mają sobie równych. Tutaj już należy wybierać zgodnie ze swoimi preferencjami.

Edytowane przez D4ncer
10 minut temu, D4ncer napisał:

Miałem okazję słuchać chyba 6 modeli bezpośrednio i właśnie R200 i LS50 Meta były najlepsze. Obie konstrukcje są wybitne, R200 są naturalniejsze, instrumenty brzmią realniej, mają swoją masę, bardzo podobny wokal (bo od LS50 są wyrażnie lepsze), jednak jeżeli chodzi o stereofonię to KEFy nie mają sobie równych. Tutaj już należy wybierać zgodnie ze swoimi preferencjami.

RTi to też najwyższa seria! 

Widzisz kolego @Bukaj ...

Inni też KEF LS50 Meta chwalą i kupują ...

5 minut temu, Bukaj napisał:

RTi to też najwyższa seria! 

Tych z RXXX nie porównywałem, ale generalnie Polk Audio = gwarancja b. dobrego dżwięku w bardzo dobrej cenie. Ja się palę na R800 ale dzieci mnie regularnie odsuwają od tego pomysłu... 🙂

1 minutę temu, Piopio napisał:

Bo to DOSKONAŁE kolumny, dla wielu docelowe w śmiesznej cenie 🙂

3 minuty temu, Piopio napisał:

To samo można napisać o RTi A3 jak widzisz. Nie tylko ja tak je oceniam.

1 minutę temu, Bukaj napisał:

To samo można napisać o RTi A3 jak widzisz. Nie tylko ja tak je oceniam.

Jednak to półka niżej. Mimo wszystko. 

6 godzin temu, dedal75 napisał:

Audiosolutions

O matko, piękne, ale 49 tyś. za podstawkowe to nie dla mnie:(, nawet jak sprzedam samochód to nie uzbieram:)

1 godzinę temu, LeonidK napisał:

Polecam posłuchać Polków Reserve R200, bardzo solidne granie, ja wybrałem LS50 Meta z subem, ale Polki ekspozycyjne widziałem nawet za 2500zl, za takie pieniądze super kolumny.

Chciałem je wziąć, liczyłem że będzie to podobny dźwięk jak RTI A3 tylko o klasę wyżej, ale po tej recenzji zrezygnowałem

https://www.hfc.com.pl/test/4861,polk-audio-reserve-r200.html

"Pod względem barwy R200 zachowują się dość powściągliwie, w ich przypadku nie mamy co liczyć na plastykę i wielobarwność brzmienia, jak chociażby w przypadku kolumn marki Xavian. Polk Audio Reserve R200 są bardziej nastawione na przekazywanie większej ilości informacji, precyzję i emocjonalność."

Do suchego i mało barwnego w średnicy, chłodnego Sabaja szukam ciemnych kolumn, nierozjaśnionych z fajną barwą, lekko ciepłych. Naprawdę w cenie do 3 tyś. nie ma nic z używek o takim charakterze? A może Dynaudio Contour 1.2 ktoś słyszał?, albo Totem Model One, są używane do 3 tyś. 

Zgadzam się z tym, że masa i dociążenie dźwięku jest dużo lepsze w Polkach, to bodajże tylko 1.25" różnicy w wielkości woofera, a jest to bardzo odczuwalne, powiedziałbym, że nawet jest to przyjemniejsze brzmienie, dające więcej satysfakcji, bardziej angażujące. Tak jak wspomniałeś, pod względem stereofonii Kefy są wybitne, ale dla mnie kartą przetargową była separacja instrumentów - słucham głównie symfoniki i tutaj z Polków nie było co zbierać, po prostu Kefy są zawsze ultraczyste i nie da się ich zagiąć żadnym, nawet bardzo gęstym utworem symfonicznym. Są jeszcze inne, mało znane kolumny w podobnej cenie - Triangle Comete EZ. Osobiście kocham to brzmienie, niesamowicie angażujące, ale nie w tak agresywny sposób jak robi to Bowers. Dla mnie są lepsze chyba w każdym aspekcie od LS50 Meta, poza właśnie separacją instrumentów. W większych składach niż kameralne już dostawały zadyszki i z wielkim bólem musiałem je zwrócić, Kefy już mi nie dają takiej radości. Niestety, nigdy nie potrafiłem się całkowicie wyzbyć tendencji do słuchania analitycznego, a nie znalazłem w tym aspekcie niczego lepszego od Kefów w tej cenie.
6 minut temu, LeonidK napisał:

po prostu Kefy są zawsze ultraczyste i nie da się ich zagiąć żadnym, nawet bardzo gęstym utworem symfonicznym

Ale mimo to, ponoć mają mają dociążoną średnicę i może to jest powodem, dla którego zgrywają się z Sabajem?

"LS50 Meta świetnie przenoszą zwłaszcza środek pasma, odtwarzając pełne, realistyczne wybrzmienia instrumentów. Średnica jest naturalna, wolna od surowych czy suchych dźwięków. Bez wątpienia jest to zasługa dobrze wypełnionego, dolnego podzakresu tej części pasma."

https://www.hfc.com.pl/test/4523,kef-ls50-meta.html

11 minut temu, LeonidK napisał:

ą jeszcze inne, mało znane kolumny w podobnej cenie - Triangle Comete EZ

A czy te Triangle nie będą za jasne z Sabajem, za ostre?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.