Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

Czyli mamy na dziś wychwycone trzy różnice w budowie czy wyposażeniu SMSL vs Sabaj:

1. SMSL - tryb DSP / Sabaj -brak

2. SMSL -XMOS XU216 / Sabaj - XMOS XU208

3. SMSL- kodek UAT(max.24/192) / Sabaj kodek LDAC(max.24/96)

4. ?

2. XMOS xu216 ma dwa razy więcej rdzeni i pamięci vs xu208 co przy niektórych dekodowaniach może nie pozostawać obojętne

4 godziny temu, Piopio napisał:

1750

Lepiej oddać komuś z bonifikatą niż zwracać do hifi-express - potrafią potrącić nawet 65% wartości sprzętu. Niestety nie są amazonem, choć korzystają z niego do pakowania i wysyłek 😉

Edytowane przez titilandus

Jakbym wiedział, że ludzie tak tanio będą sprzedawać to tym chwilę poczekał... 1750 to jest zaj... cena jak na to urządzenie... Ja się nadal waham co zostawić, ale chyba Sabaj wygra...

Godzinę temu, titilandus napisał:

2. XMOS xu216 ma dwa razy więcej rdzeni i pamięci vs xu208 co przy niektórych dekodowaniach może nie pozostawać obojętne

Moim zdaniem oba mają XU208. XU216 dekoduje już MQA czego w SMSL VMV A2 nie ma. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Do mnie jedzie już A30a, jednak będę miał już inny wzmacniacz i Sabaj jak przyjdzie to praktycznie od razu jako nówka będzie na sprzedaż (nówka o ile nie będzie korciło żeby zrobić testowy odsłuch :P) 

18 minut temu, Audioanfanger napisał:

Do mnie jedzie już A30a, jednak będę miał już inny wzmacniacz i Sabaj jak przyjdzie to praktycznie od razu jako nówka będzie na sprzedaż (nówka o ile nie będzie korciło żeby zrobić testowy odsłuch :P) 

Nie no, nie wygłupiaj się porównanie musi być. A co to za inny wzmacniacz ?😉

Jak będziesz sprzedawał to daj mi cynk 😁😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Attessa ?

Jeśli tak to Znajomy mi pisał że nic specjalnego.

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A szkoda bo tanie nie jest . Jednak nie ma się co przejmować ten sabaj powinien załatwić sprawę , jeśli jest taki jak się pisze.

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1667840390804_cr_small.thumb.jpg.3ea11cac0f915e7f5ea8321b3d447929.jpg1667840390790_small.thumb.jpg.71d3bea7eb738b76de60f3d1e030f8bc.jpg

Na zasilaczu jest olbrzymi pad termoprzewodzący do górnej płyty. Ja uszy już odkręciłem - zostają dziurki (na oko) M2.5 po nich. Do wyświetlacza nie dałem się rady dostać. Obudowa jest wykonana bardzo solidnie np. Onkyo mogłby się od chińczyka trochę nauczyć, aczkolwiek obudowa jest wykonana bardzo prosto - zapewne kwestia ceny. Wzmacniacz rozebrałem po kilku godzinach grania - jedyne co wyczułem, że jest ciepłe to zasilacz (zresztą bardzo przyzwoitej marki). Nawet kabelek od Bluetootha jest ładnie przyklejony.

Zasilacz da się kupić za ~470zł w Digikey.

Datasheet: https://www.mornsun-power.com/html/pdf/LOF350-20B48-C.html

Sabaj chyba nie spełnia CE, bo ten zasilacz ma standby power poniżej 1W (a chyba powinno być poniżej 0.5W), ale to drobiazg. Zacząłem się zastanawiać czy nie kupić zapas na wszelki wypadek, ale MTBF wynosi 300.000h, więc spoko. Wprawdzie u nas raczej kiepsko będzie z chłodzeniem, ale jak ktoś nie słucha na maksa to pewnie ten MTBF jest dalej realny... Zasilacz sam z siebie ma przyzwoite parametry, a druga sprawa, że syf z zasilania powinien być usuwany przez ową pętle sprzężenia. W sumie z powodu tylko tej pętli dlatego zdecydowałem się na zakup. Wzmacniacze cyfrowe bez pętli sprzężenia muszą mieć super stabilne zasilanie, bo inaczej cały syf idzie w głośniki.

Edytowane przez FioleK

1667842656011_cr_small.thumb.jpg.3245ed63f186f75760909756a4dca206.jpgP

Proszę...

Front ewidentnie się składa z dwóch części aluminium, ale one są chyba wręcz na wcisk spasowane i wyświetlacz jest między nimi...  Ja nie skręcałem do końca - śrubki mocujące górny panel trzeba w ciemno od dołu odkręcać / przykręcać. Obstawiam, że po następnym razie nie będą już mi się trzymać śrubokręta, a nie mam magnetycznych... Zamierzam zaryzykować oklejenie czarną folią matową (samochodową). Nie wiem czy gałkę się uda - gałka jest po prostu ściągana, ale szkoda ją wymieniać bo to pełne aluminium. 

Edytowane przez FioleK
5 minut temu, FioleK napisał:

1667842656011_cr_small.thumb.jpg.3245ed63f186f75760909756a4dca206.jpgP

Proszę...

No i moim zdaniem lepiej. Można zaślepić jakimiś śrubkami albo będzie dodatkowe chłodzenie przez otwory 😉😁

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

U mnie na starcie nie działał bluetooth ani SPDIF. Pomogło zwiększenie spdif sensitivity. Zdziwiło mnie to, ale opis na audiosciencereview rzuca światło dlaczego tak:

Posted by Toku

"The number does not adjust the signal sensitivity.

It sets the permissible range of serial signal Jitter (fluctuation of signal). 1 is the strictest quality required for the signal, and the higher the number, the looser it is."

Przepraszam, ale to chyba oczywiste było. Skopali odczyt, pewne nie zrobili centralnie na środku sygnału przez co mieli pewnie prawie zerową tolerancję na rozrzut zegara. Na szybko do tego co mieli dorobili jakaś funkcję, która to naprawia... Dziwi mnie tylko, że zamiast zrobić to porządnie to zrobili jakąś regulację. Pod tym względem obawiam się, że jakby Sabaj miał lepszych programistów to by to lepiej grało. Na PCB część ścieżek też bym pociągnął inaczej, aby się między nimi masa rozlała. Na mechanice się znam, ale obudowa jest precyzyjnie wykonana i w sumie przemyślana, szkoda tylko, że taki design...

PS. Z Bluetoothem nie miałem żadnego problemu - tak samo z TOSLINKiem (Samsung TV), tylko coaxial miał problem (CD Onkyo) + szumiący AUX (po zmianie softu na 1.12 jest lepiej).

Edytowane przez FioleK
2 godziny temu, Audioanfanger napisał:

Tak, Attessa. Umknęło mi słowo 😛

Obawiam się, że zagra gorzej ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, hary1357 napisał:

Ja pisałem z gościem. Chciał 1850, stargowalem na 1700zl. Zastanawialem sie i ktos mnie uprzedzil za 1750zl bo była przesyłką olx I z taką cena zostało ogłoszenie nieaktywne. Ja od tego gościa kilka miesięcy temu kupiłem A300 🙂

Czes

Wynika że to ja Cie ubieglem. Miałem kupować za 1850. Fajnie zeudało się coś urwać. Jutro będę go miał u siebie. Ale coś więcej mogę napisać w piątek. 

5 godzin temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem oba mają XU208. XU216 dekoduje już MQA czego w SMSL VMV A2 nie ma. 

To ja nie bardzo rozumiem w toppingu d90 też jest xu208 i MQA dekoduje. Ciekawe dlaczego nie ma tego w xu216?

3 godziny temu, FioleK napisał:

Ja uszy już odkręciłem - zostają dziurki (na oko) M2.5 po nich.

Zastanawiałem się czy się da /? Teraz zaszpachlować to tylko i będzie elegancko 😉

Edytowane przez titilandus
2 godziny temu, hary1357 napisał:

Spoko. Ja nie do końca wiem czy go chce, bo w innym przypadku bym go wziął. Kolor mi nie pasuje. Napisz jak wrażenia z odsłuchu. Z jakimi kolumnami będzie grał?

Mam Unisona unico, transplus 1500 z nowymi wnętrznościami, oraz shield tv z m2tech hiface dac

2 hours ago, AiM-TV said:

Jestem ciekaw jak pozostali, którzy kupili Sabaja na HiFi - Express, długo musicie czekać na dostawę?

Ja zamówiłem 4 listopada i na razie cisza o jakiejkolwiek przesyłce

43 minuty temu, titilandus napisał:

To ja nie bardzo rozumiem w toppingu d90 też jest xu208 i MQA dekoduje. Ciekawe dlaczego nie ma tego w xu216?

W wersji dekodującej MQA jest XU216.

Gdyby ktoś chciał się pozbyć chętnie przygarnę za 1850 zł 🙂

Później pewnie i tak będzie do odsprzedaży. Boję się, że u mnie nie zagra, tak jak nie zagrał tak wychwalany na ASR Loxjie A30 😕 Wtedy testowałem go z Dali 450, teraz mam Dali Grand.

M.

7 minut temu, MateuszZ napisał:

Później pewnie i tak będzie do odsprzedaży. Boję się, że u mnie nie zagra, tak jak nie zagrał tak wychwalany na ASR Loxjie A30 😕 

To zupełnie inna klasa. U mnie zagrał znacząco lepiej od duetu SMSL DA9 + SMSL SU-9. A ten duet na pewno jest lepszy od Loxjie A30.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.