Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

3 hours ago, titilandus said:

Jest na hifi express

https://hifi-express.com/products/sabaj-a30a-power-amplifier?variant=43060597948660

Ale, różnie bywa. O czym wspominałem wyżej, kupujesz nowy, a przychodzi jakiś ze zwrotu. 

Niemniej i jest i taniej niż na amazonie

Na ten moment brałbym z olx. Gdyby się okazało, że Ci nie odpowiada - mniej stracisz na odsprzedaży niż zamawiając od majfrienda.

Akurat pojawiły się dzisiaj dwie sztuki na Amazon, więc kupiłem na test A30a razem z A300. Jedzie też Loxjie a30 z hifiexpress,  więc prawdopodobnie będę miał wszystkie trzy w tym samym czasie. 

Plan jest by zabierać sabaja na odsłuch kolumn, co podejdzie w salonie to zabrać do domu, i tu porównać jeszcze z tymi mniejszymi grajkami co by wyrobić sobie jakąś opinie samemu.

Swoją drogą, jeżeli ktoś ma do polecenia jakieś nieduże kolumny podłogowe pokroju Oberon 7 i podobnym budżecie (wtórny ~3200 zł), to chętnie posłucham. Padło kilka ciekawych propozycji na podstawki, a jeszcze chętnie poszerzyłbym horyzonty jeżeli chodzi o podłogówki. 

8 minut temu, markov napisał:

Akurat pojawiły się dzisiaj dwie sztuki na Amazon, więc kupiłem na test A30a razem z A300. Jedzie też Loxjie a30 z hifiexpress,  więc prawdopodobnie będę miał wszystkie trzy w tym samym czasie. 

Szkoda zachodu. Oba nie mają startu do Sabaja. Mogłeś spytać 😉 

8 minut temu, markov napisał:

Swoją drogą, jeżeli ktoś ma do polecenia jakieś nieduże kolumny podłogowe pokroju Oberon 7 i podobnym budżecie (wtórny ~3200 zł), to chętnie posłucham.

Niestety podłogówki w tej cenie będą dużo gorsze niż kolumny podstawkowe. Musiałbyś wydać 4-5K żeby było dobre granie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minutes ago, Piopio said:

Szkoda zachodu. Oba nie mają startu do Sabaja. Mogłeś spytać 😉 

Niestety podłogówki w tej cenie będą dużo gorsze niż kolumny podstawkowe. Musiałbyś wydać 4-5K żeby było dobre granie. 

Nie twierdzę, że tak nie jest, ale chętnie przekonam się na własne uszy czy są to tak namacalne dla laika różnice. 

A co w Twojej ocenie gra za 4k? Kilkaset złotych różnicy nie zrobi, skoro mówisz, że tam zaczyna się dobre granie. 

14 minut temu, markov napisał:

A co w Twojej ocenie gra za 4k? Kilkaset złotych różnicy nie zrobi, skoro mówisz, że tam zaczyna się dobre granie. 

Choćby KEF R500, R5 trudno upolować. 

Dla Ciebie idealny byłyby KEF R3. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, markov napisał:

Plan jest by zabierać sabaja na odsłuch kolumn, co podejdzie w salonie to zabrać do domu, i tu porównać jeszcze z tymi mniejszymi grajkami co by wyrobić sobie jakąś opinie samemu.

Swoją drogą, jeżeli ktoś ma do polecenia jakieś nieduże kolumny podłogowe pokroju Oberon 7 i podobnym budżecie (wtórny ~3200 zł), to chętnie posłucham. Padło kilka ciekawych propozycji na podstawki, a jeszcze chętnie poszerzyłbym horyzonty jeżeli chodzi o podłogówki. 

Tu nie masz czego porównywać. Mam a30, żeby nie biegać ze wzmacniaczem z pokoju do pokoju, dokupiłem a30a do salonu. Efekt jest taki, że od pierwszego odsłuchu loxjie kurzy się, a ja dalej biegam, ale z a30a 😉 nawet te brzydkie "uszy" przestały przeszkadzać - ułatwiają transport. Sabaj a30a z tej trójki zagra najlepiej. Nawet na średnich monitorkach to słychać.

Gdybyś chciał odsyłać - pamiętaj, że hifi express ma bardzo kiepską politykę zwrotów. Ale o tym już gdzieś w tym wątku wspominałem 😉
Potrafią potracić nawet 60% wartości (choć nie wiem w jakim stanie odsyłano sprzęt), lub zaproponować wysłanie sprzętu dla innego kupującego!

1 minute ago, titilandus said:

Tu nie masz czego porównywać. Mam a30, żeby nie biegać ze wzmacniaczem z pokoju do pokoju, dokupiłem a30a do salonu. Efekt jest taki, że od pierwszego odsłuchu loxjie kurzy się, a ja dalej biegam, ale z a30a 😉 nawet te brzydkie "uszy" przestały przeszkadzać - ułatwiają transport. Sabaj a30a z tej trójki zagra najlepiej. Nawet na średnich monitorkach to słychać.

Gdybyś chciał odsyłać - pamiętaj, że hifi express ma bardzo kiepską politykę zwrotów. Ale o tym już gdzieś w tym wątku wspominałem 😉
Potrafią potracić nawet 60% wartości (choć nie wiem w jakim stanie odsyłano sprzęt), lub zaproponować wysłanie sprzętu dla innego kupującego!

Tak tak, nie pokladam nadziei w Loxjie, bo przy dwoch pozostalych wypada jak zabawka. Kupilem w przyplywie emocji, bo trafil sie w dobrej cenie z malym defektem obudowy, wiec pewnie trafi na OLX. 

4 minutes ago, Piopio said:

Choćby KEF R500, R5 trudno upolować. 

Dla Ciebie idealny byłyby KEF R3. 

Dzieki, bede sie rozgladal. 

2 godziny temu, piramidon napisał:

Gdy kupowałem A30a na Hi-fi express było taniej o 700 zł, kupiłem za 2025zł. Pomyślałem, że nie są to pieniądze odbierające masełko z chleba...

Mam i nie mogę na niego patrzeć w salonie- to jest brzydactwo jadące plastikiem z daleka.

Schowałbym, ale to nie ma bluetooth- owego pilota.

He, he o tym to już dawno pisałem. I jeszcze te okropne uszy, które ostatnio mi się przydają. Kupiłem za 449$

Niestety zamknąć się tego nie da, chyba, że w jakiejś dobrze wentylowanej obudowie od komputera 😉

6 minutes ago, titilandus said:

He, he o tym to już dawno pisałem. I jeszcze te okropne uszy, które ostatnio mi się przydają. Kupiłem za 449$

Niestety zamknąć się tego nie da, chyba, że w jakiejś dobrze wentylowanej obudowie od komputera 😉

Jezeli na powaznie z tym wentylowaniem, to moge polecic rozwiazanie z wentylatorem do obudowy komputerowej, ktory bardzo latwo przerobic na 5V z USB. RPM nie jest wysoki, wentylator jest bezglosny, a wykonuje swoja prace. 

Mi taki wentylator przez ostatnie dwa lata wentylowal wneke, w ktorej Yamaha nie miala nawet dobrych 2 centymetrow nad soba, a sprzet byl zwyczajnie zimny. Bez tego bylo czuc cieplo na powierzchni nad amplitunerem, natomiast zamontowaniu wentylatora z tylu jak reka odjal. 

8 godzin temu, Piopio napisał:

Przesył USB jest asynchroniczny - niezależny od zegara nadajnika. I podwójnej konwersji sygnału cyfrowego.

Nie wiem o jaką podwójną konwersję Ci chodzi, ale muszę Cię zmartwić. W SPDIF masz kod różnicowy Manchester i zegar jest odzyskiwany jak przy NRZI w USB, nie ważne są poziomy napięć, a jedynie przejścia sygnału.

10 godzin temu, basic44 napisał:

Zastosowałem tenże izolator pomiędzy PC a DAC. Komputer po jakimś czasie zaczął siać strasznie (winię zasilacz peceta ale kto wie może coś na płycie). Po zastosowaniu znikły wszystkie zakłócenia (nieregularne szumy) i wróciła dynamika. Jako zasilacz do izolatora dałem zwykły zasilacz od telefonu tyle że nieco lepszej marki. Także negować pewnych funkcji izolacji nie można...

Może Ci się jakaś pętla masy wytworzyła = skopane podpięcie ekranu.

5 minut temu, FioleK napisał:

Nie wiem o jaką podwójną konwersję Ci chodzi, ale muszę Cię zmartwić. W SPDIF masz kod różnicowy Manchester i zegar jest odzyskiwany jak przy NRZI w USB, nie ważne są poziomy napięć, a jedynie przejścia sygnału.

Sygnał elektryczny -> optyczny -> elektryczny. Wystarczy by pojawiały się błędy czasowe.

Znasz pojęcie jitter ?

1 godzinę temu, markov napisał:

Paradigm Monitor 11v7 - jak dla mnie fenomenalny głośnik wysokotonowy jak na tą cenę, ale kolumny nie nadając się do muzyki klasycznej - wywracają scenę - blachy i bębny siedzą w pierwszym rzędzie, kolumny nijako robią własną interpretacje - wszystko jest szybsze, żywsze, bardziej energiczne... Minus - trudno okiełznać bas - jak zatykałem jeden bass refleks + panele akustczne, a bass i tak chciał mnie zamordować 

Heco Music Style 900 - dosyć uniwersalne kolumny. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Sygnał elektryczny -> optyczny -> elektryczny. Wystarczy by pojawiały się błędy czasowe.

Znasz pojęcie jitter ?

Już Ci gdzieś na początku tłumaczyłem, że jak masz bufor (a masz!!) to jitter masz tylko na DACu / sterowaniu końcówką mocy...

Edytowane przez FioleK
26 minut temu, FioleK napisał:

Już Ci gdzieś na początku tłumaczyłem, że jak masz bufor (a masz!!) to jitter masz tylko na DACu / sterowaniu końcówką mocy...

Dalej mój śmieciowy CD podłączony optykiem nie brzmi jak High-End ... 

Wyjaśnisz dlaczego ?

Wetnę się trochę między wódkę a zakąskę w tą dyskusję, ale mam pytanko do posiadaczy rzeczonego SABAJA: uzyskujecie na PCM 192 kHz w przypadku plików MQA? Nawet jeśli streamuje (via Bluesound NODE) track w 192 kHz MQA, to max. na wyświetlaczu SABAJA widzę 96.0.

Nie mogę już edytować poprzedniego wpisu, ale chyba sobie sam odpowiedziałem na pytanie 🙂

Edit. dobra, chyba się tutaj rozpędziłem 🙂 Tidal obsługuje w wersji master max 96 kHz, więc problem się rozwiązał 🙂

BTW - wyżej chodzi chyba wyłącznie Qobuz i Amazon Music... Qobuz nie jest oficjalnie dostępny w PL. Czy zakładaliście konta przy użyciu VPN? Pytanie też czy przesiadka z Tidala jest warta tej fatygi... 🙂 

27 minut temu, Piotr163e napisał:

Nie mogę już edytować poprzedniego wpisu, ale chyba sobie sam odpowiedziałem na pytanie 🙂

Edit. dobra, chyba się tutaj rozpędziłem 🙂 Tidal obsługuje w wersji master max 96 kHz, więc problem się rozwiązał 🙂

BTW - wyżej chodzi chyba wyłącznie Qobuz i Amazon Music... Qobuz nie jest oficjalnie dostępny w PL. Czy zakładaliście konta przy użyciu VPN? Pytanie też czy przesiadka z Tidala jest warta tej fatygi... 🙂 

Ponoć nie, rozmawiałem na ten temat kiedyś z kolegą z Niemiec. Ma Qobuz, bo na jakieś promocji wyrwał, ale stwierdził, że nie ma generalnie różnicy między Tidalem HiFi a Qobuzem, więc należy wybrać to co tańsze...

Tidal Master ma ponoć do 192kHz, a MQA ma ponoć robić "up to 24 bit/352kHz". Wszędzie inaczej piszą - na Polskiej stronie jest "TIDAL nawiązał współpracę z MQA, aby zapewnić coś jeszcze lepszego: autentyczny i niezrównany dźwięk (zazwyczaj 116 kHz / 24 bitów) o najwyższej możliwej jakości - tak, jak brzmiał w studiu nagraniowym."

Edytowane przez FioleK
21 minut temu, Piotr163e napisał:

Nie, są materiały o wyższej rozdzielczości.

22 minuty temu, Piotr163e napisał:

Czy zakładaliście konta przy użyciu VPN? Pytanie też czy przesiadka z Tidala jest warta tej fatygi... 🙂 

Można kupić konto na ebay

lub tu:

https://qobuz.mysellix.io/

Warto się przesiąść jeśli ma się Sabaja i Roon 😉 

1 minutę temu, FioleK napisał:

Ma Qobuz, bo na jakieś promocji wyrwał, ale stwierdził, że nie ma generalnie różnicy między Tidalem HiFi a Qobuzem, więc należy wybrać to co tańsze...

Pliki HD brzmią minimalnie lepiej niż MQA. Pliki 16/44.1 brzmią tak samo.

5 minut temu, Piopio napisał:

Nie, są materiały o wyższej rozdzielczości.

To jeśli tak, to coś mi nie chodzą. Mam Tidal Master, ale w życiu na SABAJU jeszcze nie widziałem, żeby wyświetlał coś więcej niż 96.0kHz 🙂

Nawet jak zapuszczam coś, co jest "podobno" w MQA 192kHz. --> https://bit.ly/3WhTci0

Ciężko powiedzieć czego to kwestia. Może jakiś błąd w software SABAJA? Widział ktoś z posiadaczy kiedykolwiek coś powyżej 96.0? 🙂

Spięte mam: NODE --> USB --> Sabaj.

Ten najnowszy NODE ma już USB Audio.

Ale chyba znalazłem już odpowiedź...

"Bluesound Players provide a complete MQA playback solution. They decode and render MQA playback up to 24 bit / 192 kHz. If you connect an external DAC to NODE or VAULT, the maximum output is 24 bit / 96 kHz and MQA processing does not happen in the DAC."

Ciekawe czy to kwestia tylko tego streamera i przy podłączeniu czegoś innego dałoby się wyciągnąć 192kHz...

1 godzinę temu, FioleK napisał:

Może Ci się jakaś pętla masy wytworzyła = skopane podpięcie ekranu.

Podpiąłem innego kompa i jest ok. Zasilacz zamówiony...

Dla ścisłości dokładnie takiego samego...

30 minut temu, Piotr163e napisał:

Ciekawe czy to kwestia tylko tego streamera i przy podłączeniu czegoś innego dałoby się wyciągnąć 192kHz...

Poszukam jakiś plików 24/192 i sprawdzę. 

15 minut temu, Piopio napisał:

Mamy to 🙂 Ale udało się dopiero przez Amazon Music.

Cóż, najwidoczniej faktycznie NODE nie lubi połączenia MQA + zew. DAC...

IMG_6866.jpeg

7 godzin temu, Piopio napisał:

Dawaj , oczywiście na Tidal, bo na Qobuz mam.

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, Bukaj napisał:

ale jak on wg Ciebie gra?

Mam jeszcze cztery wzmacniacze średniej klasy.  Słucham muzyki z trzech zestawów głośników stojących w trzech pomieszczeniach.  Nie sprawdziłem odczuć w różnych warunkach akustycznych. W salonie nie mogę teraz głośno słuchać, bo jest b,zimno i nie mogę wyrzucić kotów - na długo - na dwór. Dwa wzmacniacze trzymam dla gramofonu "Daniel". W piramidzie , w ogrodzie jest za zimno.

Jest najlepszy w muzyce o małej ilości muzyków, coś mi nie pasuje przy szybkich utworach wielkiej orkiestry symfonicznej.

Dobry do muzyki organowej, świetnie brzmi "Siesta" M. Davisa- czyli jazz z blachą.

Gitara akustyczna lepiej brzmi na wzmacniaczach tranzystorowych, gitara elektryczna na A30a.

Bardziej lubi głośną muzykę, niż cichą - ale  to być może sprawka moich zestawów głośnikowych

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

10 godzin temu, Piotr163e napisał:

Czy zakładaliście konta przy użyciu VPN?

Tak. Zrobiłem to przy pomocy Nord VPN. Qobuza już nie mam, ale Pandory słucham często.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

21 godzin temu, markov napisał:

Dzięki za propozycję, niestety ciężko z dostepnością wspomnianych przez Ciebie modeli na rynku wtórnym - o ile LS50 się trafi, tak  po Poklach czy R3 na rynku wtórnym nie widzę śladu, a nowe są poza zasięgiem. Trafiłem jedne Audiovectory, ale to koszt 2000 zł więcej w porównaniu do LS50 (no, 1000 gdybym wzial fakture 😉 ). 

Wielka szkoda, ze Sabaj wyparowal z Amazona, bo mimo wszystko chetnie bym go najpierw odsluchal. Z hifiexpress swoje bedzie szedl, a pozniej jeszcze ryzyko, ze z nim zostane - dwie sztuki na OLX wisza. 

Ja polecam Elac DBR62. Tańsze i jak to mówią bez metalicznej (KEF) i krzykliwej (Polk) góry. Porównywalne z Revelami M16. Bardzo przyjemne i nie męczące granie. 

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Czyli jakie te graty , bo Sabaj to średnia klasa ale w brzmieniu hiend 

Taki Hi-End jak Harman Citation Amp, który ma identyczne układy audio. 

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Dawaj , oczywiście na Tidal, bo na Qobuz mam.

Jak Tidal to: Shunske SatoBach, JS: Violin Concerto No. 1 in A Minor, BWV 1041: I. Allegro moderato.

28 minut temu, mr_prez napisał:

Taki Hi-End jak Harman Citation Amp, który ma identyczne układy audio. 

Sabajowi brakuje mniej do High-Endu niż wielu innym konstrukcjom ze średniej półki. 

Po prostu projekt techniczny jest genialny i daleko wybiega poza przyjęte standardy na tej półce cenowej. 

Naprawdę nie można NIC zarzucić Sabajowi porównując go z innymi wzmacniaczami + DAC ze średniej półki.

32 minuty temu, Piopio napisał:

Sabajowi brakuje mniej do High-Endu niż wielu innym konstrukcjom ze średniej półki. 

Po prostu projekt techniczny jest genialny i daleko wybiega poza przyjęte standardy na tej półce cenowej. 

Naprawdę nie można NIC zarzucić Sabajowi porównując go z innymi wzmacniaczami + DAC ze średniej półki.

Harman jest w ofercie pewnie od kilku lat więc to nic nowego. Sabaj ma jedynie lepiej rozwiązany układ zasilania. Poza tym jest gorzej wyposażony od Harman. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.