Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, FioleK napisał:

i wszystkim ją wciskasz

Kosztuje tylko 69$. Nie jest to duży wydatek w porównaniu z ceną całego systemu. 

Na pewno nie zaszkodzi. Wiesz, że technicznie to działa. 

16 minut temu, FioleK napisał:

Jest to lepsze rozwiązanie (elektryczne) niż zwykły coaxial dla SPDIFa...

Otóż To ! I lepsze niż optyk. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Kosztuje tylko 69$. Nie jest to duży wydatek w porównaniu z ceną całego systemu. 

Na pewno nie zaszkodzi. Wiesz, że technicznie to działa. 

Generalnie 010101 dalej jest 010101 po przejściu, ale sam układy do izolacji mogą siać straszliwie... CE się deklaruje samemu, więc nawet największe gówno można zadeklarować, że spełnia CE (Sabaj by nie spełnił norm - na dzień dobry za duży pobór prądu w stanie uśpienia). Problem się dopiero pojawia jak ktoś to sprawdzi i zgłosi do UKE. Np. ADUMy Analoga sieją niebotycznie (EMC/EMI) i ja powiem, że dziękuję za taka separacje jak ten isolator potem robi za mini nadajnik radio (zakres częstotliwości może być bardzo szeroki, zdecydowanie wychodzący poza FM zarówno w górę jak i w dół, bo szybkość to nie jest częstotliwość sygnału tylko szybkość narastającego zbocza, a ta jest min 5x większa niż główna częstotliwość. W sensie aby dostać 10MHz prostokąt, który będzie w miarę ten prostokąt przypominać to tor musi obsłużyć sinusa minimum 50MHz, a najlepiej najwięcej jak się da 😉

spacer.png

Czerwone to sygnał wypadkowy 1, 3 i 5 harmonicznej...

sum-of-harmonics-approximates-square-wav

Tak jest dla 1,3,5,7,9 czyli dochodzimy do 90MHz (akurat na obrazkach 1 harmoniczna ma 50Hz).

Czyli na tych wykresach jest de facto pokazane jak wygląda prostokąt 50Hz przy filtrowaniu do 250Hz i 450Hz...

Edytowane przez FioleK
58 minut temu, Ajothe napisał:

Dziwne, u mnie toslink gra lepiej od coax i usb 😁

Bo masz słaby sprzęt 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

50 minut temu, Ajothe napisał:

Dziwne, u mnie toslink gra lepiej od coax i usb 😁

U mnie wszystkie grają podobnie (nie mówię o różnicach w głośności, bo ta na pewno jakaś występuje), widać Sabaj jest słaby...

54 minuty temu, FioleK napisał:

Generalnie 010101 dalej jest 010101 po przejściu, ale sam układy do izolacji mogą siać straszliwie...

Może ale tego nie robi. Nie mówimy o ADUM.

Zapominasz, że izolacja wycina szumy zasilania, które wpływają na część analogową DAC. Nie wiem na co wpływa w przypadku Sabaja ale wolę mieć spokojną głowę dostarczając mu czysty sygnał cyfrowy. 

Kup sobie izolację za 289 zł (OLX) i sam porównaj z optykiem.

17 minut temu, FioleK napisał:

To rozkręć i zobacz jaki isolator masz użyty...

Mam Topping HS01. 

Nie chwalą się na czym to jest:

https://shenzhenaudio.com/products/topping-hs01-usb-isolator-usb-2-0-high-speed-low-latency-eliminate-the-ground-loop-noise

ale chwalą się, że służy do rozpinania pętli masy. Jak Ci to poprawia dźwięk to masz coś skopane w podpięciach... Ja chętnie zobaczę ten isolator w środku...

Ten jest fajny:

http://archimago.blogspot.com/2022/03/measurements-topping-hs01-usb-20.html

Robi pętle i później pokazuje, że rozpięcie pętli rozwiązuje problem 🤣, ale ma też słuszne uwagi:

As expected, whether I have the Topping HS01 in line with the USB DAC or not really doesn't make a difference soundwise in the sound room where there are no ground loop issues.

Edytowane przez FioleK
17 minut temu, FioleK napisał:

As expected, whether I have the Topping HS01 in line with the USB DAC or not really doesn't make a difference soundwise in the sound room where there are no ground loop issues.

On głownie mierzy a nie słucha krytycznie. 

Ja kończę temat. I tak wiesz swoje. Zadawalają Cię najprostsze rozwiązania. Prawdopodobnie nie miałeś do czynienia z dźwiękiem High-End dlatego trudno Ci zrozumieć o czym mowa. 

28 minut temu, Ajothe napisał:

No tak, nie ma co się mierzyć z chi-end 🤣

Chi-End zaczyna być niebezpiecznie blisko High-Endu. Jeśli jako kryterium weźmiemy brzmienia a nie cenę. 

45 minut temu, Ajothe napisał:

Porownywales z Lyngdorf, Spec, Cyrus? To jest klasa D, która nie jest hi-end. Moze ktoś miał okazję by potwierdzić, że Sabaj nie wiele się od nich różni? 

Nie miałem na myśli Sabaja. Tak generalnie jest dużo ciekawych chińskich urządzeń mogących konkurować z zachodnimi konstrukcjami. 

49 minut temu, Ajothe napisał:

Porownywales z Lyngdorf, Spec, Cyrus?

Lyngdorf TDAI-3400 to już jest High-End. Tak samo Spec. 

A co o tym decyduje? Cena? Tak naprawdę przed zrobieniem tego scalaka do sprzężenia zwrotnego to wzmacniacze cyfrowe był najwyżej przyzwoite... Axign dał nam realny postęp w jakości D klasy...

24 minuty temu, Ajothe napisał:

@Piopio po drodze są niższe modele, porównywałeś je z sabajem? 

Bezpośrednio z Sabajem porównywałem Michi X3.

Słuchałem CA EVO150, NAD M10V2, ROSE RA180, końcówki mocy na Purifi. 

Brzmieniowo Sabaj w niczym nie odstaje od w/w towarzystwa a kosztuje dużo taniej. No Michi X3 ma lepszą średnicę. 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Chi-End zaczyna być niebezpiecznie blisko High-Endu. Jeśli jako kryterium weźmiemy brzmienia a nie cenę. 

Juz to pisałem ale Harman Citation Amp mial prawie taki sam tor audio jak Sabaj A30a i nikt o Hi-End nie wspominał. Dobra jakość audio i tyle. 

17 godzin temu, Piopio napisał:

Ja kończę temat. I tak wiesz swoje. Zadawalają Cię najprostsze rozwiązania. Prawdopodobnie nie miałeś do czynienia z dźwiękiem High-End dlatego trudno Ci zrozumieć o czym mowa. 

O nasza objawiona prawdo! Twoja racja jest moją racją.

My lubimy nie "najprostsze rozwiązania", nie jakieś prymitywne triki .

Tor dźwiękowy musi być kompletny:

spacer.png

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

W dniu 9.01.2023 o 18:32, Bukaj napisał:

Napiszę Wam bardzo ciekawą rzecz.

Subwoofer mam wyłączony.

VMV A2 z trybem sub-cutoff ustawionym na 70hz, daję więcej basu na moich kolumnach, niż neutralne granie na wzmacniaczu NAD C326 Bee. 

Nie mam w menu opcji SUB CUTOFF i SPDIFF SENSE.

Czy dla A2 jest aktualizacja firmware tak jak do Sabaja?

Na stronie produktu smsl nie ma nic takiego. 

Edytowane przez alonzie
Godzinę temu, alonzie napisał:

Nie mam w menu opcji SUB CUTOFF i SPDIFF SENSE.

Czy dla A2 jest aktualizacja firmware tak jak do Sabaja?

Na stronie produktu smsl nie ma nic takiego. 

Ja mam najnowszą serię produktu A2, a w tej takie opcję są.

Widocznie używasz starszej wersji.

4 godziny temu, Bukaj napisał:

Ja mam najnowszą serię produktu A2, a w tej takie opcję są.

Widocznie używasz starszej wersji.

Jaką macie informację po wejściu pilotem w Menu --> Reset?

U mnie sw ver 1.12

18 godzin temu, mr_prez napisał:

Dobra jakość audio i tyle. 

Zaskakująco dobra patrząc na cenę. A może niski High-End też ma tylko dobrą jakość ?

25 minut temu, alonzie napisał:

HW i SW 1.0

No to musisz zaktualizować oprogramowanie. 

3 minuty temu, Bukaj napisał:

Ciekawostką jest, że w mojej najnowszej wersji, nie ma już trybu SDB

Oj, oj to kiepsko. Ten tryb był dobry.

9 minut temu, Piopio napisał:

Oj, oj to kiepsko. Ten tryb był dobry.

Niezłe podbicie pasma to jest.

Pisałem z sprzedającym na ten temat. 

Żeby osiągnąć SDB trzeba ustawić

Bass +2db Treble +2,5db

Tak osiągnie się tryb SDB

Jak ktoś używa subwoofera, to musi dać

+4db

Jak chcesz SDB w Sabaj, ustaw tak jak napisałem.

Edytowane przez Bukaj
8 minut temu, Bukaj napisał:

Niezłe podbicie pasma to jest.

Pisałem z sprzedającym na ten temat. 

Żeby osiągnąć SDB trzeba ustawić

Bass +2db Treble +2,5db

Tak osiągnie się tryb SDB

Jak ktoś używa subwoofera, to musi dać

+4db

Jak chcesz SDB w Sabaj, ustaw tak jak napisałem.

SDB wpływał na brzmienie mocniej lub słabiej w zależności od głośności. Dlatego był lepszy niż ustawienia na szytwno.

W Sabaj mam 16 poziomów loudness 😉 

Teraz, Piopio napisał:

SDB wpływał na brzmienie mocniej lub słabiej w zależności od głośności. Dlatego był lepszy niż ustawienia na szytwno.

W Sabaj mam 16 poziomów loudness 😉 

Ok zgoda.

Też tak mam, ale u mnie najlepiej się sprawdza FLAT czyli 0, inaczej pisząc, bez podbicia pasma.

Takie brzmienie jest neutralne, niczego w moim zestawie nie brakuje, ani góry, ani środka, a tym bardziej dołu 😜

A brzmi kapitalnie. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.