Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam za bardzo sily do personalnych przepychanek, ktore przejely to forum, wiec rzadko sie loguje, zeby cos napisac, ale w przypadku Kolegi, robie wyjatek. Kolega ma przebieg 11+ lat, post na ktory odpowiadam, napisal Kolega w kilku topicach, wiec zakladam ze jest zaciecie, ale poniewaz nie dosc ze siedze w tym gazylion lat, to od poczatku siedze w USB audio, a Koledze udalo teraz po X-latach od wynalezienia USB audio, znalezc magiczny kabel USB audio. Ja naprawde rozumiem, ze sa ludzie, ktrozy nie przerobili tego ale, na litosc boska....
Odnosnie topicu per se , dawno przejetego przez Sabaj A30a. Dawno temu, na poczatku, napisalem proste pytanie, do malkontentow i krytykantow SA30a, poprosze o alternatywe w cenie. Do dzis nie dostalem zadnej alternatywy, ale naczytalem sie gazylion narzekan jaki to jest sh**, slabo...

" ... Boską", z resztą się zgadzam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
2 hours ago, renoxd said:

Właśnie jest u mnie SMSL VMV A2 i testuje go z Heco 700. 

Pierwsze wrażenia są takie, że lepszy on od połączenia NAD 356 po modzie + DX7 Pro nie jest... Jednak dopiero co przyjechał i dopiero go włączyłem. Dajmy mu trochę pograć.

O co chodziło z tym odcięciem suba, trzeba coś tam zmienić? Nie da się tego wyłączyć z tego co widzę. Suba nie mam

I gdzie jest ten caly tryb SDB? Nie widze go nigdzie. To to samo co Bass boost w EQ? 

U mnie nie ma takich trybów jak tutaj 
image.thumb.png.031b603c040ad8d4f87ac995ae651cd5.png

To jest screen ze strony SMSLA
https://www.smsl-audio.com/portal/product/detail/id/747.html

Nie ma opcji zadnego firmware update na stronie... Jest tylko sterownik, który juz zainstalowalem.

@Piopio Ty cos pisałes o SDB kiedys jak dobrze pamietam

5 godzin temu, titilandus napisał:

Podbij Bass i Treble o +2 będziesz miał SDB.

To tak nie działa. SDB w A300 robi coś czego nie mogłem ustawić ręcznie zmiana basu czy sopranu. Po pierwsze nie musisz się martwić o głośność odsłuchu bo kiedy podglasniasz to te podbicia automatycznie się zmniejszają. Nie tak jak w loudness że podglosnisz i już masz wszystkiego za dużo. Druga sprawa to to, że w trybie SDB dźwięk staje się pełniejszy, taki otaczający i co ciekawe poprawia się średnica a w przypadku dodania basu czy sopranu robimy coraz większą vkę i automatycznie ją wycofujemy. Mi osobiście ten tryb się bardzo podobał.

4 hours ago, hary1357 said:

To tak nie działa. SDB w A300 robi coś czego nie mogłem ustawić ręcznie zmiana basu czy sopranu. Po pierwsze nie musisz się martwić o głośność odsłuchu bo kiedy podglasniasz to te podbicia automatycznie się zmniejszają. Nie tak jak w loudness że podglosnisz i już masz wszystkiego za dużo. Druga sprawa to to, że w trybie SDB dźwięk staje się pełniejszy, taki otaczający i co ciekawe poprawia się średnica a w przypadku dodania basu czy sopranu robimy coraz większą vkę i automatycznie ją wycofujemy. Mi osobiście ten tryb się bardzo podobał.

I właśnie tego mi brakuje jak słucham tego SMSLa. Wypełnienia średnicy i ogólnie wypełnienia. Zwiększanie basu nie robi roboty. Zastanawiam się natomiast gdzie się podział ten tryb, skoro na zdjęciach jest.

6 godzin temu, hary1357 napisał:

ale masz jakieś  argumenty, ponieważ Wasz sdb właśnie tak działał! Przypadkiem w A300 i A30a, ale co ja tam wiem wobec mega expertów z forum 😕 ?

Proszę poszukać publikacji na merytorycznych forach i weryfikację wyobrażeń!

Dobra, trochę to pograło i co mogę powiedzieć to... że nawet fajnie gra ten SMSL. Fajnie... ale nie porywa. Dźwiękowi brakuje wypełnienia. To jest jego największy minus. Jest więcej góry niż przy NADzie 356 (po modzie) + DX7 pro, i to jest akurat przyjemna odmiana, po latach słuchania NADa, gdzie góra byłą ucięta. 

Co zauważyłem:
- Nie działa mi LDAC. Nie wiem czemu. Próbowałem chyba ze wszystkimi ustawieniami telefonu . Gdy tylko przełączam na LDAC w ustawieniach połączenia Bluetooth, muzyka przestaje grać. Bez LDACa działa. Może wadliwy egzemplarz. Z DX7 Pro, LDAC śmiga elegancko.
- Nie da się ustawić 768 kHz po USB. Nie jest to nikomu potrzebne, ale się nie da. Czemu?
- Nie ma trybu SDB, który mnie bardzo ciekawił. Szkoda... Tego brakującego wypełnienia nie da się ustawić żadnym z trybów loudness. 

Największy problem:
Trzeba coś ustawić przy odcięciu suba, pomiędzy 70 a 160. Nie da się ustawić OFF. Teoretycznie, nie powinno to wpływać w żaden sposób na zakres grania wzmaka z kolumnami gdy nie mam podłączonego suba, ale wpływa! Ktoś już o tym pisał wcześniej. Jeżeli jest ewidentna różnica między 70 a 160, to czy przypadkiem nie odcina mi jeszcze czegoś poniżej 70? Trochę słabo to wygląda. 

Ciężko to ocenić na ucho, ale nie uważam, aby 'jakościowo', jeżeli chodzi o przejrzystość dźwięku, separacje instrumentów czy czystość dźwięku, aby SMSL był lepszy niż Toppinga DX7 Pro. Co więcej. Wydaje mi się, że przy Toppingu wszystko było jeszcze bardziej poukładane. Jest to jednak coś na granicy odczucia, co może wynikać z faktu że w SMSL jest więcej góry, co na pewno ma wpływ na finalny odbiór muzyki. Szkoda, że SMSL nie zapamiętuje osobno głośności przy każdym z wejść.

Pozostaje poczekać albo na jakąś następną wersję SMSLa, albo na następną wersję Sabaja A30a - czarną!!! Ogólnie jestem dobrej myśli. To jest kwestia czasu, aż wymienię NADa 356 z tym Toppingiem na coś małego w klasie D, co mogę zmiesić pod telewizorem.

Zmiana tego cutoffu coś Ci zmienia? Przy 160Hz powinien być wyraźny ubytek basów... Otworzyłem manuala ze strony i faktycznie nie ma OFF:

2023-05-0423_03_01-Window.png.0cb7ed0ae90793ccaa5d42f69991a8ac.png

Może SMSL A2 nie filtruje kolumn i zawsze "puszcza" wszystko na kolumny? Sabaj ma również OFF na tej liście.

SDB też już brak:

2023-05-0423_03_35-Window.png.64bed86949252db805ffe33e297ed966.png2023-05-0423_03_49-Window.thumb.png.170b14524543e23674e3ef48e484b292.png

Firmware jest tutaj, ale jest pusto:

https://www.smsl-audio.com/portal/product/downlist/id/13.html

Dla Sabaja jest coś takiego:

2023-05-0423_11_13-Window.thumb.png.e403e1a9193c6fe9df20d920b5572754.png

Edytowane przez FioleK
2 minutes ago, FioleK said:

Zmiana tego cutoffu coś Ci zmienia? Przy 160Hz powinien być wyraźny ubytek basów... Otworzyłem manuala ze strony i faktycznie nie ma OFF:

2023-05-0423_03_01-Window.png.0cb7ed0ae90793ccaa5d42f69991a8ac.png

Może SMSL A2 nie filtruje kolumn i zawsze "puszcza" wszystko na kolumny? Sabaj ma również OFF na tej liście.

On 5/2/2023 at 7:14 PM, renoxd said:

... Teoretycznie, nie powinno to wpływać w żaden sposób na zakres grania wzmaka z kolumnami gdy nie mam podłączonego suba, ale wpływa! Ktoś już o tym pisał wcześniej. Jeżeli jest ewidentna różnica między 70 a 160, to czy przypadkiem nie odcina mi jeszcze czegoś poniżej 70? Trochę słabo to wygląda. 

Tak, różnica jest odczuwalna.  

Tak widziałem, że firmware jest pusty w SMSL, ale wydaje mi się, że ktoś pisał, że robił update i SDB zniknął... Sabaj to też SMSL, tylko to pewnie taka "tania" marka jak NJU w Orange... Może ktoś na forum może udostępnić firmware? Dziwne podejście, że zwinęli ze strony. To by sugerowało, że jest teraz nowsza wersja, która nie jest kompatybilna, a że nie ma jak rozróżnić A2v1 od A2v2 to zdjęli firmware...

Czy użytkownicy Sabaj A30a (świetnego nawiasem mówiąc) mogą się wypowiedzieć jakiego streamera używają i jak łączą go z Sabaj (optic, coaxial czy USB). Ja po kilku próbach wyłoniłem USB - gram póki co z mini PC GIADA po USB (A-C) używając Linuxa w wersji DAPHILE 

Co Wy proponujecie jako transport? 

18 hours ago, Grzegorz Jóźwiak said:

Czy użytkownicy Sabaj A30a (świetnego nawiasem mówiąc) mogą się wypowiedzieć jakiego streamera używają i jak łączą go z Sabaj (optic, coaxial czy USB). Ja po kilku próbach wyłoniłem USB - gram póki co z mini PC GIADA po USB (A-C) używając Linuxa w wersji DAPHILE 

Podobnie, tylko zamiast Daphile to sam Squeezeplayer i Logitech Media Server z Material UI. 

Do pośmiania się z supportu SMSL

Wyslalem info do nich na maila ze nie da sie wylaczyc SUB CUTOFF
image.thumb.png.d605640201f443edef690e6a570ae5a2.png

na zielono jej odpowiedź że się da. Na biebiesko, moja odpowiedź do jej odpowiedzi, że jak sobie w to wejdzie, to musi coś zaznaczyć. 

Na to Kelly 😄 - "check attached"
image.thumb.png.068dd5652448adee0f1a78e6bd0c39f7.png

Chyba już więcej do nich nie napisze...

Edytowane przez renoxd
  • 2 tygodnie później...
W dniu 6.05.2023 o 22:28, Grzegorz Jóźwiak napisał:

Cokolwiek z wyjściem USB. Oczywiście stosujemy do tego izolator Topping HS01/02 😉 

W dniu 29.04.2023 o 17:58, Ajothe napisał:

Z tego co tu czytałem to przy jakimś update go usunęli? 

Tak. Usunięto tryb SDB w SMSL VMV A2. Co uważam za strzał w kolano. Sabaj A30A i SMSL A2 grają identycznie. Tryb SDB dobrze się sprawdzał. Teraz zupełnie nie ma sensu kupować 2x droższego SMSL. Chyba, że komuś zależy na design. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Piopio napisał:

Cokolwiek z wyjściem USB. Oczywiście stosujemy do tego izolator Topping HS01/02 😉 

Tak. Usunięto tryb SDB w SMSL VMV A2. Co uważam za strzał w kolano. Sabaj A30A i SMSL A2 grają identycznie. Tryb SDB dobrze się sprawdzał. Teraz zupełnie nie ma sensu kupować 2x droższego SMSL. Chyba, że komuś zależy na design. 

Krótko mówiąc tryb SDB kosztuje tyle co cały Sabaj A30 !!!

Piotr wróciłeś po dłuższej nieobecnosc na forum w swoim stylu i z mocnym przytupem 😉

Hegel H120 & KEF R3

2 godziny temu, Prawie Audiofil napisał:

Krótko mówiąc tryb SDB kosztuje tyle co cały Sabaj A30 !!!

Kosztował 😉 W nowej wersji softu już nie ma SDB.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Kosztował 😉 W nowej wersji softu już nie ma SDB.

Wiem wiem, moj egzemplarz jest kolekcjonerski. Z upływem lat będzie nabierał jeszcze większej wartości. W dobie inflacji i slabnącego dolara,dla mnie to inwestycja zycia. Kto nie zdążył wtedy z zakupem przegrał wiele.

Hegel H120 & KEF R3

18 hours ago, Piopio said:

Az sie dziwie ze Sabaj nie ma tego wzmaka w 2 wersjach, srebrnej i czarnej. Naprawde. Kto tak robi? Przeciez wiadomo ze kazdy moze miec zone... W sumie to nawet mi nie pasuje to, ze to by u mnie bylo w srebrnej wersji.

2 godziny temu, renoxd napisał:

Az sie dziwie ze Sabaj nie ma tego wzmaka w 2 wersjach, srebrnej i czarnej. Naprawde. Kto tak robi? Przeciez wiadomo ze kazdy moze miec zone... W sumie to nawet mi nie pasuje to, ze to by u mnie bylo w srebrnej wersji.

Ma! Ta czarna - jak w tytule posta!

Za kolor trzeba dopłacić! Idąc Twoim tokiem rozumowania - żonę może mieć każdy, ale za kolor dopłacasz! Z czasem i tak wszystkie srebrne ... przyjmij, że za to z dobrym charakterem 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.