Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo 8-10tyś, 40m2

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór. 

Szukam zestawu stereo, do pokoju ok. 40m2.

Słucham muzyki dynamicznej, filmowej, elektronicznej np. Hans Zimmer, KOSSIK, Azaleh itd. 
Sprzęt chciałbym podłączyć pod gramofon, TV, konsolę XSX + możliwość streamingu muzyki z Apple Music/Spotify w ekosystemie Apple.

Przeszukałem trochę internet, moją uwagę przykuły:

• Dynaudio Emit M30 (trochę mało informacji o tym nowym wypuście)
  • Kef R
  • 603 S2 Anniversary Edition

Wzmacniacze:

• NAD C368
  • Yamaha R-N602
  • Marantz PM6007

Czy to będą dobre wybory? Chciałbym je odsłuchać oczywiście przed zakupem. 
Przy okazji czy w Poznaniu jakiś salon audio oferuję odsłuch któryś z tych sprzętów?

Z góry dzięki za pomoc. 

Edytowane przez Matek
https://www.audiostereo.pl/topic/159558-zestaw-stereo-8-10ty%C5%9B-40m2/

Idź do salony audio, powiedz jaki masz budżet i swoje wymagania to oni coś Ci doradzą już.

Do tego co opisałeś najlepszy by był amplituner stereo z kilkoma wejściami HDMI typu Marantz NR1200 itp. Jakość dźwięku przez HDMI oraz możliwości o wiele lepsze niż połączenie optyczne. No i ma już w sobie możliwość streamingu muzyki.

Do tego kolumny łatwe do napędzenia najlepiej 8 Ohm i masz wszystko co potrzebujesz.

Kolumny z dużym zapasem basu do tak dużego pomieszczenia. Salonów masz kilka w Poznaniu, wpisz w Google i wyskoczy parę. Poszukaj może używanych głośników w swojej okolicy, jest też salon co ma dużo fajnych używanych kolumn dobrej jakości i na pewno w ładnym stanie.

Z tych co wymieniłeś to chyba najlepiej nadawały by się 603 S2 Anniversary Edition

Edytowane przez raiwan

Moim zdaniem trochę za niskie progi dałeś dla elektroniki. 

Stawiasz na kolumny ale one nie zostaną wykorzystane przy takich wzmacniaczach.

Yamaha 602 w takim budżecie nie powinna się pojawiać. To granie na niższym poziomie. Marantz 6007 ok ale ostateczność. Dra 800 i 1200 funkcjonalne ale dźwiękowo no przeciętne.

Ja bym stawiał na Cambridge cxa81 + kef q950 / heco Aurora 1000 + streamer taga 10 albo wiim mini

Albo wszystko w jednym Roksan attessa+ wspomniane kef / elac f6.2 albo promocyjne uni fi.

Piotr 

Przy tak założonym budżecie amplituner wydaje się być pierwszym wyborem, ale dźwiękowo wzmacniacze będą oferowały lepszy dźwięk. Popatrz na wzmacniacz Cyrus One HD mocny, energetycznie brzmiący wzmacniacz z wejściem gramofonowym, optykiem i bluetooth. Do tego możesz dobrać wspomniane Heco Aurora 1000, czy kolumny Kef Q950 i masz całkiem fajny zestaw. Zadzwoń i umów się na odsłuch u nas możesz posłuchać i porównać bardzo dużo urządzeń wielu firm.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 2.09.2022 o 23:31, Matek napisał:

Przy okazji czy w Poznaniu jakiś salon audio oferuję odsłuch któryś z tych sprzętów?

Witaj,

zapraszam do kontaktu z nami: 618528648. Yamahę mamy, Nada mamy, B&W, Kef mam na miejscu aktualnie tylko R7

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dziękuję bardzo za wszystkie polecenia.
Umówiłem się na odsłuch Q950. Akurat mają je u @TOP Hi-Fi Poznań w galerii Posnania (tylko bez polecanych tu wzmacniaczy). 
Dodatkowo będę w okolicach @S4Homew sobotę i też wbiję na odsłuch. Dam znać, czy podane przez was propozycję to będzie to, czy jednak będę szedł w inną stronę.
Dzięki raz jeszcze.

5 minut temu, Matek napisał:

Akurat mają je u @TOP Hi-Fi Poznań w galerii Posnania (tylko bez polecanych tu wzmacniaczy). 

mają w Posnanii, to nie ja. My na Woźnej jesteśmy. W galerii nie ma za bardzo warunków na słuchanie tak dużych kolumn. Nic nie wspomnieli o tym? 

Słuchaj kolumn koniecznie w konfiguracji jaką ewentualnie planujesz kupić. Nigdy na innych klockach 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

mają w Posnanii, to nie ja. My na Woźnej jesteśmy. W galerii nie ma za bardzo warunków na słuchanie tak dużych kolumn. Nic nie wspomnieli o tym? 

Słuchaj kolumn koniecznie w konfiguracji jaką ewentualnie planujesz kupić. Nigdy na innych klockach 😉

Faktycznie mają bardzo małe pomieszczenie(12m2). Słuchałem tam tych Kef i niestety ale nie było czuć tam mocy, szczególnie przy cichej muzyce. W miarę wzrostu głośności było lepiej ale tez bez oczarowania.

Jestem już umówiony na odsłuch w innych miejscach tych Kef, dam znać :). 

12 godzin temu, Matek napisał:

Faktycznie mają bardzo małe pomieszczenie(12m2). Słuchałem tam tych Kef i niestety ale nie było czuć tam mocy, szczególnie przy cichej muzyce. W miarę wzrostu głośności było lepiej ale tez bez oczarowania.

Jestem już umówiony na odsłuch w innych miejscach tych Kef, dam znać :). 

nie było słychać, bo te kolumny są za duże na ten metraż i się duszą.

www.tophifi.pl

No i jak tam? Jakiś uldate?

Top, widzisz o tym mówiłem też w innym wątku że jakoś reszta waszych salonów nie poczuwa, nie jest taka pro klientów. Tylko bowers , rotel i sru. Dlatego dobrze że to wy tutaj piszecie. Ale z drugiej strony inni na was korzystają...

Piotr 

55 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Top, widzisz o tym mówiłem też w innym wątku że jakoś reszta waszych salonów nie poczuwa, nie jest taka pro klientów. Tylko bowers , rotel i sru. Dlatego dobrze że to wy tutaj piszecie. Ale z drugiej strony inni na was korzystają...

Piotr 

no cóż... takie życie niesprawiedliwe 😉

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Piotr 

Byłem na drugim odsłuchu, już w większym pomieszczeniu (25m2) i nadal to jak grały Kef nie satysfakcjonowało mnie. Podłączone były do CXA81 i cyrus one. 
Nie wiem czym jest to spowodowane ale jak na tak wielkie kolumny to brakowało mi w nich uderzenia, dynamiki, na niskiej głośności. 

Jutro będę w @S4Home i mam nadzieje, ze tam mi pomogą znaleźć trop. Póki co jestem niemiło zaskoczony. 

W typowych pokojach odsłuchowych słuchacz i kolumny ustawieni są daleko od ścian, które są dodatkowo wygluszane i stąd brak tego uderzenia (podbicia basu). Gdy byłem kiedyś kupować moje kolumny to w takim pomieszczeniu brakowało basu, zwłaszcza tego najniższego. W domu zupełnie co innego. Basu mialem jakbym podłączył porządny subwoofer do kompletu. Nawet przy cichym graniu. 

Poza tym nowe kolumny nie są jeszcze ułożone i glosniki mają jeszcze sztywne zawieszenie. Zwłaszcza w kolumnach KEF. Zanim się ułożą to trochę czasu minie. 

Poszukaj czegoś na głośnikach vifa, SB lub seas. 

Edytowane przez raiwan

Q950 to kolumny do plumkania, jazzu itp. uderzenia w nich nie znajdziesz choćbyś podłączył do nich nawet elektronikę z górnej półki. Miałem je więc wiem co piszę. Wypróbuj 603 s2 te już grają z pazurem ale i dobrym wypełnieniem

Edytowane przez radark
10 godzin temu, radark napisał:

Wypróbuj 603 s2 te już grają z pazurem ale i dobrym wypełnieniem

zgadzam się tylko żeby te kolumny pokazały co potrafią, to 10 tys na całość nie wystarczy. Polecam je odsłuchać w połączeniu z Rotel RA-1572 mkII. Ten wzmacniacz już potrafi nad nimi zapanować i ma bardzo dobry dac. Alternatywa np Nad C388 z modułem BluOS: https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/c388-mdc-bluos-2i-b-w-603-s2.html

www.tophifi.pl

Zestaw wybrany. 
Z pomocą @S4Home .

Wybór padł na Dali Oberon 9 oraz Cambridge Audio CXA81.

Jestem zachwycony tym połączeniem, w zasadzie po wyjściu z odsłuchu nie mogłem słuchać muzyki w samochodzie :). 

Dziękuje wszystkim za pomoc.

W dniu 9.09.2022 o 18:59, Matek napisał:

Byłem na drugim odsłuchu, już w większym pomieszczeniu (25m2) i nadal to jak grały Kef nie satysfakcjonowało mnie. Podłączone były do CXA81 i cyrus one. 
Nie wiem czym jest to spowodowane ale jak na tak wielkie kolumny to brakowało mi w nich uderzenia, dynamiki, na niskiej głośności. 

No to nie są w takim razie kolumny dla ciebie 

W dniu 9.09.2022 o 18:59, Matek napisał:

Jutro będę w @S4Home i mam nadzieje, ze tam mi pomogą znaleźć trop. Póki co jestem niemiło zaskoczony

Pozdrów chłopaków odemnie 🙂

21 godzin temu, Matek napisał:

Zestaw wybrany. 
Z pomocą @S4Home .

Jestem zachwycony tym połączeniem, w zasadzie po wyjściu z odsłuchu nie mogłem słuchać muzyki w samochodzie :). 

Dziękuje wszystkim za pomoc.

No to faktycznie tu uderzenie jest 🙂

długich miłych odsłuchów:)

pozdrawiam

Piotr 

W dniu 10.09.2022 o 12:49, Matek napisał:

Zestaw wybrany. 
Z pomocą @S4Home .

Dziękujemy za zaufanie i zapraszamy ponownie 🙂