Skocz do zawartości
IGNORED

Ropa prąd węgiel

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja bardzo patowa  kraje  arabskie robią co chcą razem z Rosją.

Nie mają co z pieniądzmi robić ale i tak podnoszą ceny ropy i zapewne lobbują w europie kary za produkcję prądu.

UE chce przejść z ropy i benzyny  na prąd i to chyba strasznie boli ( czy aby słusznie ) kraje arabskie i  Rosję i robią wszystko aby sztucznie  podbić cenę prądu w europie.

Kary za emisyjność CO2 powinny zniknąć a UE powinna zmierzać w kierunku obniżania kosztów energii elektrycznej wszystkimi sposobami i większej elektryfikacji bo prąd możemy pozyskiwać z wielu źródeł ale unia dba żeby się to nie opłacało.

Na ta chwilę powinni uruchomić wszystkie wygaszone elektrownie atomowe ,  pozwolić produkować i pozyskiwać tanią energię z wszystkich odnawialnych źródeł na bardzo korzystnych warunkach.

Sprzedaż prądu z odnawianych źródeł energii po zaniżonych kwotach w ciągu dnia i kupno po zawyżonych cenach rynkowych w nocy to kpina i inwestycja tylko opłacalna przy dużej inflacji.

Z jednej strony na siłę UE chce przejść na prąd a z drugiej strony robi wszystko aby aby się to nie opłacało.

Czy to  właśnie nie Rosja i OPEC opłacają unijnych polityków żeby jak najdłużej się bogacić póki jest okazja i możliwości ?

Jak UE chce zachęcić ludzi do przejścia  i porzucenia  zakazanego węgla teraz drogiego  gazu drogiej ropy i benzyny ?

Kogo stać na inwestycję odnawialnych źródeł energii  50 000 zł  a jak już   ile lat ma się  spłacać inwestycja ?

Sztuczne  podbijanie  ceny za  kW  w celu inwestycji w odnawialnych źródeł  nic nie da gdyż to doprowadzi do tego co się stało z cenami prądu i gazu dla firm.

Przy takim chaosie energetycznym jaki jest teraz należy naprodukować nadmiar energii elektrycznej która była by konkurentem dla gazu węgla, gazu ropy i  benzyny.

Samochód elektryczny jest drogi w użytkowaniu przy rekordowych cenach ropy i idzie się w kierunku żeby był jeszcze droższy.

Co za idiota zamknął wszystkie elektrownie atomowe, zamknął wszystkie kopalnie węgla, uzależnił się od jednego nieobliczalnego dostawcy gazu

To co zrobiła Bruksela to samobój lub sabotaż na zlecenie.

Norwegia prawie 100 % energii ma z elektrowni wodnych Kanada 50 %  Polska  1.5 %  Elektrowni atomowych nie mamy a za kilka lat być może wprowadzą zakazy budowy.

Gaz jest drogi i będzie coraz droższy przy niskiej konsumpcji,  węgiel który mamy jest nieopłacalny do produkcji prądu z powodu kar za emisję CO2

Więc co nam zostaje ? wiatraki nieopłacalne z powodu niekorzystnych warunków w naszym klimacie.

A z fotowoltaiką robią wszystko aby była nieopłacalna a jak już ktoś zamontuje najwięcej na tym zarobi państwo i firma która je zakłada.

Oglądam się wokół siebie i zastanawiam się po moich znajomych kto jest wyborcą PO PIS Nie głosujący za UE i przeciw UE i nie głosujący.

PO

PIS

Za UE

Przeciw UE

Niegłosujący

inne partie

https://www.audiostereo.pl/topic/159580-ropa-pr%C4%85d-w%C4%99giel/

mam PV.od 2 lat.

od roku mam wyzerowane rachunki za prąd.place tylko sto kilkadziesiat zl za pół  roku opłaty jakiejś stałej.mocowej.

w zasadzie powinni mi zwracac za 6 ton co2 .ktorego nie wpuszczam do atmosfery.a oni nie muszą za to komuś....płacic.

W dniu 6.09.2022 o 14:23, tomek7776 napisał:

mam PV.od 2 lat.

od roku mam wyzerowane rachunki za prąd.place tylko sto kilkadziesiat zl za pół  roku opłaty jakiejś stałej.mocowej.

w zasadzie powinni mi zwracac za 6 ton co2 .ktorego nie wpuszczam do atmosfery.a oni nie muszą za to komuś....płacic.

Oj oj oj jakiś ty biedny 🙂 i ekologiczny

Ja palę gazem od 1979r. i   nie płaczę

Ile  Ty i Państwo powinno mi zapłacić przez 43 lata ekologicznego palenia gazem  🙂

I to wieczne zadarcie nosa MAM MAM MAM  Należy mi się  jestem ekologiczny

Ty nie jesteś ekologiczny tylko kasa się w tym liczy !!!!!!!!!!!!

Prawdziwa ekologia kosztuje  i nie chodzi  wszystkim o ekologie tylko pieniądze.

Hurra będzie gaz...z Nigerii 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oby nie jak węgiel z Kolumbii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
20 godzin temu, djedryk napisał:

Oj oj oj jakiś ty biedny 🙂 i ekologiczny

Ja palę gazem od 1979r. i   nie płaczę

Ile  Ty i Państwo powinno mi zapłacić przez 43 lata ekologicznego palenia gazem  🙂

I to wieczne zadarcie nosa MAM MAM MAM  Należy mi się  jestem ekologiczny

Ty nie jesteś ekologiczny tylko kasa się w tym liczy !!!!!!!!!!!!

Prawdziwa ekologia kosztuje  i nie chodzi  wszystkim o ekologie tylko pieniądze.

tak.dokladnie tylko rachunek ekonomiczny w tym temacie sie liczy dla mnie.

aby byc naprawde eco nalezy cala ludzkosc unicestwic.

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

tak.dokladnie tylko rachunek ekonomiczny w tym temacie sie liczy dla mnie.

aby byc naprawde eco nalezy cala ludzkosc unicestwic.

To pomyśl jeszcze że inni na twój rachunek ekonomiczny  pracowali 20 razy dłużej.

Twoje ECO to tylko i wyłącznie zarobek firm, twoje oszczędności a ekologie Ty  masz w czterech literach.

Jeżeli będziesz myślał wyłącznie czubkiem własnego nosa to ten nos należy uciąć.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.