Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w doborze wzmacniacza do tannoy xt8f, 3 alternatywy

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki wszystkim za zaangażowanie w temat. Kupiłem ostatecznie Roksana k3. Ma to co chciałem, kontroluje bas, jest melodyjny i błyszczący, ale nie metaliczny na górze, uwypuklił jeszcze przestrzeń którą tannoye mają świetną. Na jakiś czas zakończyłem poszukiwania. Pewnie z rok wytrzymam😀

No to od razu przygotuj się że ewentualną kolejna wymiana weźmie znacznie więcej kasy. 

Roksan K3 faktycznie nie dość że sam w sobie to bardzo dobry wzmacniacz to pasuje do tannoy xt8f. Znam to połączenie. I takie też poleciłem kumplowi gra na nim dłużej niż ty planujesz :):):)

Piotr 

11 minut temu, Karol_71418 napisał:

Pewnie z rok wytrzymam😀

I dont think so 🤣

Ja wystrzymalem 2 miesiace

Zapiaszczenie wysokich tonow mi nie odpowiadalo. Kupilem po nim as1100 i bylem bardzo zadowolony ze zmiany.

Zupelnie inna gora. Gladziutka, barwna i bardzo rozdzielcza. W Roksanie wszystko jakies takie zlepione, szczegolnie jak sie da glosniej.

Roksan ma rowniez duze braki w jakosci wykonania.

Ale o tym to juz duzo bylo.

Ale jak autorowi siadlo to tylko pogratulowac. Kazdy slyszy inaczej i zwraca uwage na co innego.

Na tych kolumnach? 

Ja zapiaszczenie nie słyszałem. Może to kwestia też źródła?

As1100 też nie ogranicza wysokich. Chodź faktycznie jest równiejszy. 

Może nieco kosztem dynamiki. 

Każdy z nas szuka swojego brzmienia 🙂

Piotr 

Tych Tannoy sluchalem z innym wzmacniaczem, jakas Rega o ile dobrze pamietam. K3 tak jak pisalem, MA gold 200 i 300 i ML Motion 60xt a wiec wszystkie na wstedze. Wstega wzmacniaczom nie wybacza i jak jest jakis piach na gorze to slychac to od razu. Podobny problem mialem z Caspianem M2 dlatego oddalem.

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Z Monitor Audio Gold 200 i 300 a pozniej z Martin Logan Motion 60xt. Gora nie ma nic wspolnego z perlistoscia a bas jest dosyc luzny, brak mu konturu. Posluchaj Yamahy as1100 to zrozumiesz co to perlistosc gory, Caspian charczy, szczegolnie przy wiekszych poziomach glosnosci podobnie jak Roksan K3.

To nie tylko moja opinia.

Każdy ma inny słuch. 

Dla mnie grało dobrze dla Ciebie Yamaha lepsza która dla mnie jest za jasna na górze więc są amotorzy gruszek i jabłek. Kolega który założył ten post kupił roksana k3 i mu gra więc... 

Edytowane przez bartoszek32
39 minut temu, bartoszek32 napisał:

Każdy ma inny słuch. 

Dla mnie grało dobrze dla Ciebie Yamaha lepsza która dla mnie jest za jasna na górze więc są amotorzy gruszek i jabłek. Kolega który założył ten post kupił roksana k3 i mu gra więc... 

Nie powiedzialem ze Yamaha lepsza tylko ze ma gladka gore w porownaniu do K3. 

Co ktos kupuje to mnie bolek i lolek. Ja juz bym nie kupil ani k3 ani as1100 bo k3 charczy a as1100 brakuje jaj.

U mnie od 1,5 roku Denon Pma 2500 gra z Tannoy XT8f i ani myślę o żadnych zmianach w systemie.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

• 3 miesiące później...

Pisałem we wrześniu że rok wytrzymam i się myliłem. Roksan k3  z tannoyami dla mnie gra zbyt matowo. Ze zdziwieniem czytam że niektórzy w tym zestawieniu mają zbyt dużo góry, u mnie jest bardzo przytłumiona szczególnie na cichym graniu. Jak słucham głośniej to jest trochę lepiej ale to nie dla mnie. Idę dalej. Szukam do nich wzmacniacza z bardziej otwartą górą i twardszym basem niż ma k3. Będę wdzięczny za sugestie

W dniu 9.09.2022 o 10:01, Tal napisał:

Zapoluj na używaną Yamahe A-S1100

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Yamaha nie będzie miała bardziej otwartej góry niż roksan K3.

Ale jesteś pewien że ten wzmacniacz był sprawny?

Bo powiem ci mój kolega niedawno nabył do tych kolumn Roksana a Tessa który gra łagodniej cieplej mniejszą górą od K3 i w pomieszczeniu 20 metrów nic nie brakuje.

Co jest u ciebie źródłem?

Czy to był używany wzmacniacz czy nowy?

Spróbuj Cambridge 851a, lyngdorf, primare.

Piotrek 

Cytat

Co jest u ciebie źródłem?

gram z bluesound, cd primare d20, gramofon dual z igłą ortofon om10, mam też magnetofony, na wszystkim jest podobnie, z tym że oczywiście są realizacje na których jest ok a są takie na których tej góry brakuje. Chyba muszę mieć jednak wzmacniacz z regulacją tonów. Wcześniej grał primare i22 i był ten sam problem. 

W ostatnim czasie zmieniłem kable głośnikowe, bo miałem jakieś marketowe i trochę się poprawiło. Osłuchuję się jeszcze ale chyba już mam uraz do tego wzmacniacza

W dniu 9.01.2023 o 21:59, Karol_71418 napisał:

Pisałem we wrześniu że rok wytrzymam i się myliłem. Roksan k3  z tannoyami dla mnie gra zbyt matowo. Ze zdziwieniem czytam że niektórzy w tym zestawieniu mają zbyt dużo góry, u mnie jest bardzo przytłumiona szczególnie na cichym graniu. Jak słucham głośniej to jest trochę lepiej ale to nie dla mnie. Idę dalej. Szukam do nich wzmacniacza z bardziej otwartą górą i twardszym basem niż ma k3. Będę wdzięczny za sugestie

Sansui z serii Xr.

oraz:

W dniu 11.01.2023 o 21:25, Tal napisał:
W dniu 9.09.2022 o 10:01, Tal napisał:

Zapoluj na używaną Yamahe A-S1100

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

11 godzin temu, Karol_71418 napisał:

gram z bluesound, cd primare d20, gramofon dual z igłą ortofon om10, mam też magnetofony, na wszystkim jest podobnie, z tym że oczywiście są realizacje na których jest ok a są takie na których tej góry brakuje. Chyba muszę mieć jednak wzmacniacz z regulacją tonów. Wcześniej grał primare i22 i był ten sam problem. 

W ostatnim czasie zmieniłem kable głośnikowe, bo miałem jakieś marketowe i trochę się poprawiło. Osłuchuję się jeszcze ale chyba już mam uraz do tego wzmacniacza

No to powiem ci tak. 

Jeśli teraz tak jak a wcześniej z primare miałeś to samo a to jednak inne wzmacniacze to problem jest po stronie akustyki. 

Weź poświęć jakaś sobotę. Spróbuj inaczej ustawić sprzęt zobacz jak zmienia się dźwięk i gdzie problem występuje w najmniejszym stopniu.

Piotrek 

pokój mam taki sobie, jedna ściana przeszklona i po tej stronie stoją kolumny czyli za sobą mają szybę, ale wg mnie to nie powinno robić problemu z wysokimi, bardziej z niskimi. Podpinałem inne kolumny do roksana i problem z wysokimi znikał, pojawiał się np ze średnicą albo basem, ale to już inna bajka. Na niektórych płytach muszę podciągnąć wysokie na eq który posiadam jeszcze ze starych czasów

Edytowane przez Karol_71418

Te tannoy mozna modyfikowac , na necie widzialem ze ktos modyfikowal z bardzo dobrym skutkiem. Jak znajde to podrzuce link

Cześć,

spójrz na Trigona Exxacta to szybki i rozdzielczy wzmacniacz, może przypaść Ci do gustu. Można znaleźć na niego bardzo dobre oferty.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Mówię wam to nie kwestia wzmaka. 

Skoro z tak różnymi jak Roksan i primare cały czas to jest to rozwiązania trzeba szukać gdzie indziej.

Źródło. Akustyka. Albo coś z kolumnami.

Seryjne na pewno nie odczuwają braku wysokich. 

Słucham ich co jakiś czas.

hmm, chyba jest coś innego jeszcze, mam w szafie audiolaba 8200 i z ciekawości go podpiąłem. Góra i średnica jest na nim dokładnie taka jakiej bym oczekiwał, otwarła się i jest bardziej analityczna, oczywiście bas kuleje bo audiolab jest słabszy. Zauważyłem coś innego co mi nie odpowiada w Roksanie i to chyba nie jest ilość wysokich a pogrubienie dźwięku na przełomie średnicy i basu i to powoduje w moim odczuciu wrażenie zmulenia. 

Do normalnego odsłuchu niezbyt głośnego ten audiolab wybornie zgrywa się z tymi tannoyami

W dniu 20.01.2023 o 16:49, Karol_71418 napisał:

hmm, chyba jest coś innego jeszcze, mam w szafie audiolaba 8200 i z ciekawości go podpiąłem. Góra i średnica jest na nim dokładnie taka jakiej bym oczekiwał, otwarła się i jest bardziej analityczna, oczywiście bas kuleje bo audiolab jest słabszy. Zauważyłem coś innego co mi nie odpowiada w Roksanie i to chyba nie jest ilość wysokich a pogrubienie dźwięku na przełomie średnicy i basu i to powoduje w moim odczuciu wrażenie zmulenia. 

Do normalnego odsłuchu niezbyt głośnego ten audiolab wybornie zgrywa się z tymi tannoyami

Akurat ten model audiolaba był wyjątkowo jasny i analityczny.

Jego średnica była dokładna ale nieco oschła więc może to ci się podobało.

Ale nie rozumiem w takim razie dlaczego primare grał dalej słabo?

Okej roksan ma cieplejszą barwę więc może to tu był problem.

Sprawdź sobie Cambridge audio cxa80/81 

Piotrek 

• 1 miesiąc później...

no i chyba na jakiś czas zakończyłem temat wzmacniacza. Podpiąłem rotela ra 1572 i mam wszystko czego chciałem. Między czasie miałem jeszcze regę elex mk4 i też mnie nie przekonała o dziwo grała jaśniej niż roksan, ale z takim napięciem jakby każdym dźwiękiem chciała mnie zabić, mocno dynamicznie i lampowo, do tego pre gramofonowe w niej gra bardziej cyfrowo niż źródła cyfrowe. Jakoś nie nie urzekła mimo pochlebnych opinii. Za to rotel pełna kulturka, polecam do odsłuchu posiadaczom tannoy xt8f.

Uczę się dystansować do opinii o sprzęcie, roksan miał bardzo dobrą prasę, a moim zdaniem grał słabo, zmarnowałem na niego kilka miesięcy

Mam Tannoye XT8F od około 5 lat i testowałem z nimi kilka wzmacniaczy. Z tych co testowałem najlepiej w moim odczuciu grają z właśnie z ROTELEM RA1572 MK2. Ja gram tylko po USB z Volumio. Właśnie ten Rotel dał mi najlepsze brzmienie z blaskiem, a nie ostrością wysokich tonów, otwartą lekko wysuniętą średnicą z pięknymi wokalami. Bas jest troszkę mniejszy niż Rotelu A14 MK2, ale jest zdecydowanie bardziej różnorodny i lepiej kontrolowany. 

Wzmacniacze, które były przed Rotelem RA1572 MK2 (podejrzewam, że wersja bez MK2 gra podobnie) w kolejności uszeregowanej od najlepszego dla mnie brzmienia z Tannoyami XT8F

Rotel A14 MK2

Hegel H 120

Nad M 10v2

Arcam SA 30

Cambridge CXA80

Cambridge EVO75

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.03.2023 o 09:02, robixx1 napisał:

Z tych co testowałem najlepiej w moim odczuciu grają z właśnie z ROTELEM RA1572 MK2.

No to mamy podobne wnioski, dziwne że nigdzie wcześniej nie spotkałem się z propozycją Rotela do tych kolumn. Na jakiś czas mam spokój ze sprzętem. 

Rotel gra u mnie 2 tydzień i jestem zadowolony, przestałem się nerwowo wsłuchiwać w muzykę jak przy Roksanie i Primare, mam w dźwięku wszystko co powinno być. Na plus zaliczam tez pre gramofonowe, całkowicie mi wystarcza.

Bo rotel nie jest ogólnie dostępny. Raz że ciężko go sprawdzić dwa musisz przebrnąć przez obsługę często mało sympatyczna, trzy walka cenowa tu nie istnieje.

Tobie bardziej spodobało się brzmienie spokojne. Dokładne. Rozumiem to.

18 godzin temu, Karol_71418 napisał:

przestałem się nerwowo wsłuchiwać w muzykę jak przy Roksanie i Primare,

No tak bo te wzmacniacze grają pierwszy bardziej rozrywkowo rockowo a drugi bardziej analitycznie i dokładnie. 

To innych zestawień albo upodobań 🙂

miłego

Piotrek 

• Pokaż nowe odpowiedzi