Skocz do zawartości
IGNORED

Denafrips Ares II czy Nuprime DAC-9SE

Rekomendowane odpowiedzi

Wolfson WM8742 i w moim DACu się sprawdza, ale są inne gdzie finalnie z tą samą kością otrzymujemy inny dźwięk, więc nie polecam byle jakiego DACa każdemu byle był WM8742 czy WM8741 (ta sama kość, ale niby lepszej jakości wypust). Dodatkowo i tak może być że we wszystkich aplikacjach w kogoś systemie i tak to nie będzie to.

10 minut temu, soberowy napisał:

Inaczej ale czy lepiej? Nie wydaje mi się. 

Gdyby było tak jak Amir pisze wszyscy byśmy mieli Topping d90 🙂

Nie każdy słuchał 😉 Ja nie. 

3 minuty temu, Prewwit napisał:

Wolfson WM8742 i w moim DACu się sprawdza, ale są inne gdzie finalnie z tą samą kością otrzymujemy inny dźwięk, więc nie polecam byle jakiego DACa każdemu byle był WM8742 czy WM8741 (ta sama kość, ale niby lepszej jakości wypust). Dodatkowo i tak może być że we wszystkich aplikacjach w kogoś systemie i tak to nie będzie to.

Z tego co obserwuję zmieniła się budowa DAC. Wszystkie DAC są teraz bardzo do siebie podobne. Te same kości wspomagające, zegary. Opampy są czasami inne i zasilanie. Ale to kwestia innego dostawcy. Nie ma DAC na topowych kościach, który brzmiałby źle. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

😂 Wszyscy mówią że jest czarne, a Ty że białe... 

Bo wiesz:

Szukasz jasnego grania to ES9038PRO lub AK4499EQ

Szukasz ciemniejszego to ES9038PRO lub AK4499EQ

Z pełniejszym dołem to ES9038PRO lub AK4499EQ

Z bardziej zwarty ES9038PRO lub AK4499EQ

Ciepłe granie to ES9038PRO lub AK4499EQ

Neutralne to ES9038PRO lub AK4499EQ

Zimniejsze to ES9038PRO lub AK4499EQ

😜😑

10 minut temu, Prewwit napisał:

Bo wiesz:

Szukasz jasnego grania to ES9038PRO lub AK4499EQ

Szukasz ciemniejszego to ES9038PRO lub AK4499EQ

Z pełniejszym dołem to ES9038PRO lub AK4499EQ

Z bardziej zwarty ES9038PRO lub AK4499EQ

Ciepłe granie to ES9038PRO lub AK4499EQ

Neutralne to ES9038PRO lub AK4499EQ

Zimniejsze to ES9038PRO lub AK4499EQ

😜😑

To tak nie działa. Dobry DAC gra realistycznie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Nie ma DAC na topowych kościach, który brzmiałby źle. 

Choćby wspomniany Topping D90 - zupełnie nie brzmi na swoją cenę. Od Toppinga E30 ciężko go odróżnić - różnica o włos. Za to do lepszych daców w niewiele większej cenie różnica kolosalna - inne wybrzmienia, dynamika - piękno muzyki po prostu.

Pomyśl ile taki Amir i jego strona zrobili dla Toppinga który gra słabo ale ma za to szczytowe parametry 😄 

Ale wmówiono iluś tam milionom już zapewne że jak są parametry to jest i muzyka....

7 minut temu, Piopio napisał:

To tak nie działa. Dobry DAC gra realistycznie. 

Chifi zazwyczej nie gra realistycznie - brzmi sucho, płasko i bez życia - parę wybranych parametrów to nie wszystko

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Chifi zazwyczej nie gra realistycznie - brzmi sucho, płasko i bez życia - parę wybranych parametrów to nie wszystko

I to jest właśnie różnica miedzy pojmowaniem przekazu muzycznego przez technika, dla którego parę parametrów technicznych zamyka temat,( a wieżę że technika rozwinie nie na tyle że inne parametry, które słyszymy za jakiś czas będziemy mogli obejrzeć na papierze) a osobami nie związanymi z produkcją dźwięku, i lubiącymi sobie dosmaczyć ta zupkę po swojemu.

Sam produkuje muzykę, i wiem że standardy muszą być zachowane dla stworzenia wspólnego języka w tym świecie, i sam  na codzień korzystam z zawodowego interfejsu audio. Produkcja  jednak, a słuchanie muzyki w domowym zaciszu przy lampce wina to dwa skrajne bieguny, przynajmniej w moim przypadku. Są osoby którym surowy, beznamiętny przekaz wystarcza, a są tez takie, dla których to zdecydowanie za mało 🙂

Sam z resztą przymierzam się do kupna jakiegoś chińczyka dla zabawy i porównań z moim aktualnym TDA 1541 w trybie nos i interfejsem zawodowym.

55 minut temu, jurek1 napisał:

I to jest właśnie różnica miedzy pojmowaniem przekazu muzycznego przez technika, dla którego parę parametrów technicznych zamyka temat,( a wieżę że technika rozwinie nie na tyle że inne parametry, które słyszymy za jakiś czas będziemy mogli obejrzeć na papierze) a osobami nie związanymi z produkcją dźwięku, i lubiącymi sobie dosmaczyć ta zupkę po swojemu.

W pełni się z Tobą zgadzam, problem w tym że Topping nie brzmi jak profesjonalny interfejs, a brzmienie z niego uzyskane nijak się ma do charakterystyki studyjnej. Zamieniłem Toppinga D90 na Rme Adi 2 więc jednak sprzęt przynajmniej z rodowodem studyjnym i dynamika, barwa, wybrzmienia są całkowicie inne (znacznie bardziej prawdziwe i naturalne a dynamika i kreowana przestrzeń wręcz lata świetlne przed T.). Topping więcej miał tylko basu, ale za to zdudnionego, jednostajnego. Przypuszczam że nawet miałby problem z tanim Focusrite Scarlett. Grał tak podobnie do taniego E30 że chyba bym ich nie odróżnił na ślepo, próbowałem sobie wmówić że jak kosztuje 4k to musi być lepszy 😄 ale nie przeszło... 

Lubię muzykę z monitorów studyjnych - czy to tanie Yamahy czy wyższe Genelec, zawsze mi się podobało. Wydaje mi się że mój aktualny zestaw gra trochę w takim kierunku - klasa D, Adi, korekta DSP nadmiaru basu, kolumny z tych jasnych i detalicznych.

W D90 nie chodziło o to że nie koloryzuje i gra liniowo bez podbarwień, tylko o to że po prostu zamula i zaookrągla, nie pokazuje detali, smaczków, nie wybrzmiewa. Kwintesencja pomiarowego Chifi, obiekt westchnień fanów ASR.

A potem ktoś sprzeda takiego "starego" Myteca (też przecież firma z rodowodem studyjnym), kupi gwiazdę pomiarową i żałuje...

Edytowane przez marcinmarcin

Bo chi-fi ma jeden problem w ogóle - sztucznie brzmienie przez jebitną ilość sprzężenia zwrotnego - bo jak inaczej wyciągają taki SINAD? NF zabija naturalność brzmienia.
Na ASR nikogo to nie interesuje - nakręca się handel? Ano nakręca, to jest OK.

Edytowane przez Marek.S
3 minuty temu, Marek.S napisał:

Bo chi-fi ma jeden problem w ogóle - sztucznie brzmienie przez jebitną ilość sprzęrzenia zwrotnego - bo jak inaczej wyciągają taki SINAD? NF zabija naturalność brzmienia.
Na ASR nikogo to nie interesuje - nakręca się handel? Ano nakręca, to jest OK.

W DAC też stosują sprzężenie zwrotne ? Jakoś nie słyszę różnicy pomiędzy DAC europejskimi a chińskimi. Mam na myśli DAC poniżej 8K.

Edytowane przez Piopio

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

W D90 nie chodziło o to że nie koloryzuje i gra liniowo bez podbarwień, tylko o to że po prostu zamula i zaookrągla, nie pokazuje detali, smaczków, nie wybrzmiewa. Kwintesencja pomiarowego Chifi, obiekt westchnień fanów ASR.

Tego się właśnie obawiam. Sam kiedyś wiele rzeczy mierzyłem, ale nigdy nie byłem na tyle ślepy i głuchy, żeby cyferki i krzywe na wykresie były dla mnie ostateczną wyrocznią jeśli chodzi jakość reprodukcji dźwięku. Chyba kupię jakąś płytkę Dac z nowym przetwornikiem, żeby zobaczyć jaki jest faktyczny postęp w nowych xmosasch i zobaczę co nie zmieniło w świecie DSD i HI-Res. Przynajmniej stopień analogowy będę mógł dosmaczyć po swojemu. Albo kupię jakiegoś starszegoToppinga i spróbuję wycisnąć z niego coś więcej. obawiam się że stopień analogowy w tych zabawkach jest wąskim gardłem.

Kombinuję, aby spróbować RME ADI-2 DAC FS... Zastanawiam się, czy ktoś z Was porównywał WŁASNOUSZNIE wersję na AKM i wersję na ESS? Obecnie do dostania nowe - chyba tylko ESS?

@EMiL?

15 minut temu, lete napisał:

Kombinuję, aby spróbować RME ADI-2 DAC FS... Zastanawiam się, czy ktoś z Was porównywał WŁASNOUSZNIE wersję na AKM i wersję na ESS? Obecnie do dostania nowe - chyba tylko ESS?

@EMiL?

Dostępna tylko wersja ESS.

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Tego się właśnie obawiam. Sam kiedyś wiele rzeczy mierzyłem, ale nigdy nie byłem na tyle ślepy i głuchy, żeby cyferki i krzywe na wykresie były dla mnie ostateczną wyrocznią jeśli chodzi jakość reprodukcji dźwięku. Chyba kupię jakąś płytkę Dac z nowym przetwornikiem, żeby zobaczyć jaki jest faktyczny postęp w nowych xmosasch i zobaczę co nie zmieniło w świecie DSD i HI-Res. Przynajmniej stopień analogowy będę mógł dosmaczyć po swojemu. Albo kupię jakiegoś starszegoToppinga i spróbuję wycisnąć z niego coś więcej. obawiam się że stopień analogowy w tych zabawkach jest wąskim gardłem.

Daleko nie zajedziesz słuchając marcinmarcin. On słyszy różnice tam gdzie nikt inny ich nie słyszy. 

D90 zamula 😉 Świetny żart !

Edytowane przez Piopio

1 godzinę temu, lete napisał:

@EMiL?

Nie balbym się sabre, RME najnowszy model również robi na sabre.

Zakładam też (nie widzialem dpbrych zdjec PCB wersji na sabre), że RME korzysta z kości sabre w nietypowy sposób.

@lete szukaj używanego na AKM, pojawiają się w ogłoszeniach. 

Masz blisko więc może warto podjechać i sprawdzić L.K.S DA MH 003 ? 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, soberowy napisał:

@lete szukaj używanego na AKM, pojawiają się w ogłoszeniach. 

Masz blisko więc może warto podjechać i sprawdzić L.K.S DA MH 003 ? 

Widziałem zdjęcia w powiększeniu - niepokoi mnie to i owo, dlatego tego LKS'a sobie odpuściłem. Dodatkowo, to już 8-letni DAC... Nie chcę za chwilę bawić się w wymianę kondów.

Czytam, że RME ADI-2 ma dosyć płytką prezentację głębi sceny - 2D jest ok, ale 3D gra dosyć płytko. Podobno "tak mają wszystkie DAC na Sabre"... Człowiek na jednym z filmów twierdzi, że nawet jego kieszonkowy Chord Mojo ma lepszą głębię...

Prawda li to?

Edytowane przez lete
3 godziny temu, lete napisał:

Zastanawiam się, czy ktoś z Was porównywał WŁASNOUSZNIE wersję na AKM i wersję na ESS? Obecnie do dostania nowe - chyba tylko ESS?

Różnice są słyszalne, ale to raczej temat do zakładki Hi-End, bo aby dobrze usłyszeć i docenić te różnice to potrzeba sprzętu z wysokiej półki. Przykładowo na stosunkowo tanich aktywnych studyjnych monitorach Genelec 8040 różnica była nie znacząca. Niestety ten głośnik wysokotonowy Genelec z metalową membranką daje bardzo uproszczone brzmienie... 

Natomiast na monitorach audiofilskich w których pojedynczy kondensator w torze głośnika wysokotonowego kosztuje niewiele mniej niż cały monitor Genelec 8040 różnica w DACach RME ADI-2 w wersji AKM i SABRE była dobrze słyszalna. I choć obiektywnie różnica nie jest duża , to subiektywnie jest istotna.  Wersja AKM grała plastyczniej, płynniej, przyjemniej i przestrzenniej. Natomiast na SABRE było wszystko bardzo poprawne, ale szło w kierunku bezduszności , studyjnej sterylności i nieco mniejszej przestrzenności.  

Dlatego w zakładce Hi-Fi powiem , że wszystko jedno jaką wersję wybierzecie.

Ale w zakładce Hi-End zdecydowanie zarekomenduję wersję AKM :-)

pozdrawiam

Arkadix

10 minut temu, lete napisał:

Widziałem zdjęcia w powiększeniu - niepokoi mnie to i owo, dlatego tego LKS'a sobie odpuściłem.

Czytam, że RME ADI-2 ma dosyć płytką prezentację głębi sceny - 2D jest ok, ale 3D gra dosyć płytko. Podobno "tak mają wszystkie DAC na Sabre"... Człowiek na jednym z filmów twierdzi, że nawet jego kieszonkowy Chord Mojo ma lepszą głębię...

Prawda li to?

Czyli większość nowych DAC ma słabą scenę. Teraz wychodzą głównie DAC na ESS, AKM lub R2R. Niedobitki to FGPA.

Dużo też zależy od akustyki pomieszczenia. 

22 minuty temu, lete napisał:

Prawda li to?

Kolega polował na Adi z Akm, udało się po 2 tygodniach 😉 używka z, gwarancja. Jest zachwycony, ja też na swojego nie narzekam. Po D90, Adi na Akm (swoją drogą dużo niższy model chipa niż w D90 😁) brzmi wręcz hajendowo 🙂 biorąc pod uwagę jeszcze DSP Adi ma dożywocie u mnie. 

Edytowane przez marcinmarcin

W dniu 17.09.2022 o 08:33, soberowy napisał:

Nie pytaj czemu mam LKS a nie Gustarda 😉

Ja spróbuję zgadnąć - bo Ci się bardziej podoba? 

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

obiekt westchnień fanów ASR.

Ciekawe, ja na ASR fanów, fanatyków między innymi SINAD spotkałem tylko kilku.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Daleko nie zajedziesz słuchając marcinmarcin. On słyszy różnice tam gdzie nikt inny ich nie słyszy. 

To że Ty nie słyszysz to nie znaczy jeszcze ze nikt nie słyszy 🙂

4 godziny temu, Piopio napisał:

D90 zamula 😉 Świetny żart !

W porównaniu do Pontusa czy RME zamula wręcz zaskakująco mocno. Pontus przy D90 to demon żywiołowości i dynamiki 🙂

23 minuty temu, Adi777 napisał:

Ciekawe, ja na ASR fanów, fanatyków między innymi SINAD spotkałem tylko kilku.

Co Ty opowiadasz? Zobacz na głosowania byle shitu który się dobrze zmierzył - będzie 95 procent approved. Pomiar kabla - 95 procent na nie. Wszystko zgodnie z pomiarem Amira. Jak sekta 😁

To czemu ludziska tam piszą, że od jakiejś wartości SINAD w górę nie ma już znaczenia? SINAD, i nie tylko.

Edytowane przez Adi777

No dobrze, to skoro RME ADI-2 jest stosunkowo "płaski", jeżeli chodzi o głębię sceny, to może coś innego, nie na ESS?

Mogę sobie sam zrobić mały upgrade jakiegoś niedrogiego urządzenia - wymienić zegar (np. wstawić coś od kolegi Muzg'a, na dedykowanym zasilaniu), czy zrobić upgrade stabilizatorów, opampów (na dyskretne), ale... żeby jednak kość DAC nie psuła przestrzeni...

Mamy coś do 5-6k pln (nowe/używka) z rozsądną przestrzenią, spójnością i odpowiednio naturalną barwą?

11 minut temu, lete napisał:

No dobrze, to skoro RME ADI-2 jest stosunkowo "płaski", jeżeli chodzi o głębię sceny, to może coś innego, nie na ESS?

Mogę sobie sam zrobić mały upgrade jakiegoś niedrogiego urządzenia - wymienić zegar (np. wstawić coś od kolegi Muzg'a, na dedykowanym zasilaniu), czy zrobić upgrade stabilizatorów, opampów (na dyskretne), ale... żeby jednak kość DAC nie psuła przestrzeni...

Mamy coś do 5-6k pln (nowe/używka) z rozsądną przestrzenią, spójnością i odpowiednio naturalną barwą?

Szukaj coś z Chord. Ja osobiście stawiam na Gustard R26. Ale to 8K.

Konstrukcje na dwóch kościach DAC powinny zagrać przestrzennie - Gustard X26PRO, SMSL SU-10.

Edytowane przez Piopio

13 minut temu, lemo napisał:

Moim ostatnim doświadczeniem byl Topping D30 pro . Głębia przestrzeń to jego atutu . Reszta wg uznania .

Ja nie zauważyłem różnicy pod tym względem w stosunku do SMSL SU-9 

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Ja spróbuję zgadnąć - bo Ci się bardziej podoba? 

Ponieważ jest lepiej wykonany, 3x cięższy, ma normalne wymiary, dobre pre, a przy okazji brzmi całkiem ładnie. I tak, z wyglądu mi się podoba.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

• Pokaż nowe odpowiedzi