Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy czy transport sieciowy + DAC - ca. 20k pln

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Proponuje Denafripsa Pontusa 2 i do niego Silent Angel M1t.

Pontus posiada tak ukochaną przez TEGO DZIWNEGO KOLEGĘ izolację galwaniczną. 

U mnie to gra świetnie, zreszta u kilku kolegow również. 

Co powiesz na filmik, który jest powyżej Twojego postu ? Czy PS Audio to DZIWNA firma ?

Proszę wszystkich kolegów, którzy mnie uważają za DZIWNEGO o komentarz na temat tego o czym właściciel i konstruktor PS Audio mówi. 

Macie tyle wiedzy i odwagi by zaprzeczyć ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale najpierw zastanów się na logiką twoich wypowiedzi a potem tego co mówi facet z PS AUDIO, nie powiedział, że wszystkie transporty po USB graja tak samo, a to że izolacja galwaniczna jest ważna, każdy wie rozsądny od dawna, ja izolacje galwaniczna stosowałem od allo jeszcze z malina RPI 2 dla złącza I2S, będzie to już kilka lat, daca mam Pontusa, który też ma izolację po USB i mówię Ci, że podłączę kilka transportów po usb i zauważysz (usłyszysz) różnicę. Tylko najważniejsze w tym wszystkim dopracować się przejrzystego systemu, wzmacniacz, okablowanie i zaczniesz słyszeć i nie neguję ludzi którzy nie słyszą różnicy w okablowaniu jak i źródłach, sam miałem kiedyś takie wzmacniacze, na których różnice wg mnie były nie słyszalne, czy podłączałem jeden dac czy drugi.

Edytowane przez RobG1974
W dniu 2.10.2022 o 22:24, RobG1974 napisał:

daca mam Pontusa, który też ma izolację po USB i mówię Ci, że podłączę kilka transportów po usb i zauważysz (usłyszysz) różnicę

tez mam pontusa i slychac roznice na transporcie nawet po coaxial

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Szumy po USB to jedno, ale precyzyjny timing sygnału to drugie. Jest sporo czynników, które wpływają na jakość sygnału cyfrowego.

Mamy na przykład reclockery USB, właśnie dla sytuacji, gdzie źródło sygnału jest gorszej jakości (np. PC, konsole):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

tez mam pontusa i slychac roznice na transporcie nawet po coaxial

Po COAX zawsze słychać różnicę a nie "nawet" 😉

W dniu 2.10.2022 o 22:24, RobG1974 napisał:

Ale najpierw zastanów się na logiką twoich wypowiedzi

Ależ moje wypowiedzi są bardzo logiczne. Wiesz jak działa izolacja galwaniczna USB ? Co robi z sygnałem ?

Jeśli słychać różnice to proszę o wytłumaczenie techniczne dlaczego są różnice. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Weź sobie sprawdź na odsłuchu chord Qutest. On ma izolacje galwaniczna. Do tego gra bardzo dobrze. 

Miałem kilka prób podmianek na inny dać ale no leży mi. Leży. 

Za jakiś czas będzie mój 🙂

Piotr 

• 1 miesiąc później...
W dniu 15.09.2022 o 11:53, Cameyo napisał:

Cześć,

mam rozterkę jak najlepiej wydać ok 15-20k pln na źródło. Materiał będzie odtwarzany z Tidal/Qobuz i dysk NAS. Pewnie do rozbudowania o Roon za chwilę.

1. Odtwarzacz kompletny za cały budżet - np. Lumin T2 
  2. Transport sieciowy + DAC - każde urządzenie za ok. 10k pln - np. Lumin U2 mini (transport sieciowy) + Musical Fidelity M6x (DAC).
  3. Transport sieciowy + DAC - Transport za 5k, a DAC za 15k pln - ?

Prośba o pomoc i podzielenie się Waszymi doświadczeniami.

No i ostatecznie wylądował u mnie DAC Gustard R26. Wygrzewa się od 30 minut. Jestem ciekaw jak się zgra z systemem. Po opiniach jakie się pojawiły na YT oraz na tym forum, stwierdziłem, że zaryzykuję 🙂

Dodatkowo, bardzo ciekawą opcją jest, że DAC jest widoczny w Bubble upnp / Mconnect, co pozwala grać bezpośrednio z Tidal bez dodatkowego transportu.

17 minut temu, Cameyo napisał:

I ciekawostka. Mam subskrypcję Tidal HiFi (bez MQA), a tu taka niespodzianka.

Użytkownicy tak kochajo znaczek mqa że na wszelki wypadek lepiej wyświetlić 😉

A poważnie, czasem im się coś miesza z tymi planami. 

Byleby tylko pozostałe jeszcze flace nie przepuścili przez maszynke do kodowania 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dokładnie. Byle by było.

No ale jak to nie masz wykupionego a się wyświetla. To znaczy że coś jest nie tak.

Albo dali ci wyższy pakiet przez pomyłkę?:)

• 2 tygodnie później...

Cameyo - jak Gustard lata po przez Bubble i Mconnecta, ponieważ głownie słucham tylko Tidal FLAC... ?

Rozważam też Lumina A1, D2 albo U2 Mini...

Edytowane przez KoKsiK
16 godzin temu, KoKsiK napisał:

Cameyo - jak Gustard lata po przez Bubble i Mconnecta, ponieważ głownie słucham tylko Tidal FLAC... ?

Tak właśnie słucham i bardzo jestem zadowolony z dźwięku. Plan jest, żeby sprawdzić jeszcze jak działa Roon. Zadałem, też pytanie recenzentowi Gustarda, czy sprawdzał jak R26 działa z topowymi transportami i dodstałem taką odpowiedź:

Yes. I use a high-end Zidoo Alpha Neo streamer & offline music server via Roon in my living room and I also tried an entry level iFi Audio Zen Stream several times via R26. R26 on Ethernet (via Roon) sounded better versus iFi Audio Stream and marginally worse versus than Zidoo Alpha NEO, but the difference was so small, that I wouldn't bother getting a good streamer separately. I'm still on the old FW (1.21), there are two new software updates available (1.30 and 1.40) that should further increase its performance as a streamer. Long story short, I'm currently using the R26 via Ethernet and it sounds awesome as it is.

Tak właśnie słucham i bardzo jestem zadowolony z dźwięku. Plan jest, żeby sprawdzić jeszcze jak działa Roon.

Bezproblemowo. Gustard ma Roon Bridge, więc wszystko działa jak należy. No, poza jednym - nie można sterować głośnością z poziomu apki Roon, tak jak w przypadku urządzeń Roon Ready.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Kurde a miałem po cichy nadzieje, że może cos z Gustardem jest nie tak 🙂

Miałem w planie kupić Lumina A1 lub T2, a tak, to się sprawy trochę komplikują, bo ten Gustard bardzo dobrze gra i całkiem spoko wygląda i nie kosztuje majątku...

Edytowane przez KoKsiK

Jak to się mówi szukasz dziury? 🙂

słuszności wydania więcej?

no to w audio wiele razy nie ma takiej potrzeby. Szczególnie jeśli się sprawdzi samemu.

Piotr 

Sam spoglądałem w kierunku Denafrips Pontus II + Silent Angel M1T, ale Gustard R26 nie dość, że dał mi to samo w jednym klocku, to jeszcze za połowę kwoty.

Też używam M1T + Moon 280D ale testowałem połączenie DAC + Streamer w jednym na Ayon S10 II  i była to pomyłka, nie chodzi o dźwięk, bo ten był lepszy, ale chodzi o funkcjonalność tej skrzynki. Pomimo zalet w postaci braku kabli czy zmartwienia o kolejne wolne gniazdo 230V to jednak jest mała blokada lub co najmniej mocne utrudnienie na ewentualny krok ku lepszemu, co przy osobnych klockach jednak zdecydowanie łatwiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi