Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja systemu Naim/Dynaudio - zmienić integrę czy kolumny?

Rekomendowane odpowiedzi

Upraszczam trochę moje opcje, mały update poniżej:

OPCJA 1 - Naim XS2 pozostaje, ale zmieniam kolumny na inne podłogówki o mniej "dopalonym" i bardziej świeżym, ale wciąż nie rachitycznym ani wyostrzonym brzmieniu. Amphion A3LS lub Spendor A7 lub Audiovector QR3 / QR5. 

OPCJA 2 - Dynki X34 zostają, ale zmieniam piecyk. Musical Fidelity M6Si lub Hegel H190. 

A może OPCJA 3, totalna zmiana: Amphion A3LS + Hegel H190?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Opcja 4. wypożyczyć średni kpl. kabli Nordosta - RCA i głośnikowe.

Oczywiście to może zła propozycja, bo już są w systemie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 godziny temu, tomek11 napisał:

Nie ma białych;) A to jest mus:) Ale dzięki za propozycję, do Tannoyków też mam sentyment, bo zaczynałem od M3.

Też miałem M3 i dc6st i miło wspominam. To może spróbuj xt8f. 

Sa białe i tam basior idzie w podstawę więc można je ustawić bliżej ściany. 

Stereofonia będzie na pewno na wysokim poziomie a i 20 na basie więc w dolnych rejestrach powinno być dobrze. 

Godzinę temu, bartoszek32 napisał:

Też miałem M3 i dc6st i miło wspominam. To może spróbuj xt8f. 

Sa białe i tam basior idzie w podstawę więc można je ustawić bliżej ściany. 

Stereofonia będzie na pewno na wysokim poziomie a i 20 na basie więc w dolnych rejestrach powinno być dobrze. 

Dzięki, ale XT8F kompletnie mi nie podchodzą stylistycznie. Także nie biorę ich pod uwagę. Poza tym są w high gloss, a ja chcę wykończenia w białym macie/półmacie. Taka sytuacja;)

Godzinę temu, tomek11 napisał:

Dzięki, ale XT8F kompletnie mi nie podchodzą stylistycznie. Także nie biorę ich pod uwagę. Poza tym są w high gloss, a ja chcę wykończenia w białym macie/półmacie. Taka sytuacja;)

No to Kef q950 albo mniejsze 750.

Tez dwie membrany bierne więc z ustawieniem nie będzie problemu no i ten basior! Szczególnie w 950 jest monumentalny. Tylko nie wiem czy Naimem był by dobry mariaż. Ale wizualnie powinny Ci podpasowac. 

Kolejna alternatywa są Audio Physic classic 8.Warto dorzucić je do odsłuchu. 

Edytowane przez bartoszek32
9 minut temu, bartoszek32 napisał:

No to Kef q950 albo mniejsze 750.

Dzięki, ale to byłby krok w dół po Dynaudio X34, z całym szacunkiem dla serii Q KEF-a. To dobre kolumny, ale nie dla mnie;) Wizualnie fakt, dobrze wyglądają. Ale jak się spojrzy na detale, lakier, wykończenie, to też odstają od takich X34. Skądś się ta różnica w cenie wzięła;) Dźwięk też nie ten, niestety, przynajmniej dla mnie. Basior w 950 jest bardzo obecny, ale właśnie w moim systemie chcę uciec od jego zbyt dużej ilości/mocy w stronę jakości/zejścia/barwy/kontroli bez radykalnego odchudzenia. Audio Physic kiedyś rozważałem, ale mi przeszło, po prostu.

16 minut temu, tomek11 napisał:

Dzięki, ale to byłby krok w dół po Dynaudio X34, z całym szacunkiem dla serii Q KEF-a. To dobre kolumny, ale nie dla mnie;) Wizualnie fakt, dobrze wyglądają. Ale jak się spojrzy na detale, lakier, wykończenie, to też odstają od takich X34. Skądś się ta różnica w cenie wzięła;) Dźwięk też nie ten, niestety, przynajmniej dla mnie. Basior w 950 jest bardzo obecny, ale właśnie w moim systemie chcę uciec od jego zbyt dużej ilości/mocy w stronę jakości/zejścia/barwy/kontroli bez radykalnego odchudzenia. Audio Physic kiedyś rozważałem, ale mi przeszło, po prostu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To napewno będzie krok do przodu. 

Ukryta Zawartość

1 hour ago, tomek11 said:

Zawsze można zmatowić 😉

23 minutes ago, tomek11 said:

Basior w 950 jest bardzo obecny, ale właśnie w moim systemie chcę uciec od jego zbyt dużej ilości/mocy w stronę jakości/zejścia/barwy/kontroli bez radykalnego odchudzenia.

Takie rzeczy to nie z 20cm tylko z 12"-15" celulozy.

4 minuty temu, Airmike napisał:

Zawsze można zmatowić 😉

Poproszę kolegów z produkcji, żeby mi do śrutownicy je wrzucili, przy okazji membrany nabiorą nowego, szlachetnego charakteru;) A już bardziej poważnie, IMHO XT8F są po prostu brzydkie, jakieś takie nieproporcjonalne, nieharmonijne. Tak, dla mnie wygląd też ma znaczenie;)

9 minut temu, Airmike napisał:

Takie rzeczy to nie z 20cm tylko z 12"-15" celulozy.

Eee, bez 18" nawet bym nie odpalam wzmacniacza. Szkoda prondu;) A wsiadam tylko tylko do V8 500 kunia, reszta nie ma sensu;)

Można i tak;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby nie było, nie przeceniam wartości dołu z dużego, dobrego jakościowo i dobrze zaaplikowanego głośnika, zwłaszcza w papierze. Ale pewnie 90% użytkowników tego forum ma tzw. przeciętne warunki lokalowe, rodzinę i brak możliwości zorganizowania oddzielnego pomieszczenia rzędu 25-30m2 z przeznaczeniem praktycznie tylko na audio. Proza życia, dlatego bardziej kompaktowe kolumny mają się dobrze. Nie twierdzę, że są idealne. Ale to trochę, jak z tymi samochodami. Miłośnik muscle cars nie spojrzy na nic innego niż Mustang czy Charger w V8. Ale czy to oznacza, że Golfem GTI nie można się sprawnie i szybko i przyjemnie przemieścić ze Szczytna do Ostródy (kto zna tą trasę, wie o czym mówię)?

Oprocz wspomnianych juz PMC, ATC, czy Neat, ta Opera tez moze okazac sie ciekawa. Czy masz juz jakies typy do odsluchu? 

14 hours ago, tomek11 said:

Można i tak;)

można. 

tak też można 😉 :

ad. xt8f wyglad wiadomo rzecz gustu. a fizyka fizyką.

25-30m2 dla 12-15cali - spoko pomieszczenie. 

to można pogodzić - super dzwięk z pasującym designem. Jednak jak się idzie na łatwizne to trzeba iść na kompromisy. Jeśli priorytetem jest wygląd to zazwyczaj ucierpi dźwięk . Jak priorytetem jest dźwięk to jednak jest łatwiej ale żeby było jednocześnie designersko bez starty dla dźwięku to już sie robi kłopot (lub zaboli kieszeń).

ps. Nie lubie analogii motoryzacyjnych do audio. To się ma nijak jedno do drugiego.

Edytowane przez Airmike

Ośmielę się twierdzić, że zarówno Naim, jak Dynaudio to przynajmniej klasa GTI 😉 

A trasą ( nie całą ) jeździłem kilka lat, bo biwakowałem w okolicach Dłużka.

Jednak wybór jest inny: szybko i nieprzyjemnie albo sprawnie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, stach_s napisał:

Oprocz wspomnianych juz PMC, ATC, czy Neat, ta Opera tez moze okazac sie ciekawa. Czy masz juz jakies typy do odsluchu? 

Do Naima mam na razie takie typy:

1) Audiovector QR5 - lider nr 1 (równoprawny z Amphionem).

2) Amphion Argon 3LS - lider nr 1 (równoprawny z Audiovectorem).

3) Ewentualnie Neat Motive SX1 (chociaż wydają mi się po prostu za małe do moich 27m2, z drugiej strony wiele osób pisze, że Neat + Naim to jest to!). Delta Audio ma wyprzedaż na demo za 7,5K za parę. Czyli circa 50% ceny nowych, także to dobra cena. Może aż za dobra... Tylko gdzie Częstochowa, gdzie Białystok. Gdyby to były jakieś demo z pozycji 1 lub 2 w idealnym stanie, z przeceną jak Neat, to już bym jechał;)

4) Ewentualnie Spendor A7 - ze względu na cenę nowych w grę wchodzą wyłącznie używki, ale "raczej" trudno będzie takowe znaleźć w Polsce w białym wykończeniu. Także "mentalnie" je raczej odpuszczam, choć mam je wpisane w różnych wyszukiwarkach;) Jak się trafi okazja, kto wie;)

5) PMC - nowe twenty 5.23i - ponad 20K, czyli patrz punkt 4;)

Opera mi jakoś nie pasuje, stylistycznie i poza tym bas refleks z przodu. Młody bardzo szybko zrobiłby dodatkowy "balast" swoimi zabawkami. A tego chcę uniknąć;) Dlatego odrzucam paczki z dmuchawą z przodu, choć zapewne łatwiej je ustawić.

Jeżeli jednak miałbym zostawić Dynaudio X34, to na tą chwilę mam 2 typy na wzmacniacz:

1) Hegel H190

2) Rega Elicit MK5

Oba wzmaki są u mnie na równej pozycji. Łatwiej trafić Hegla, bo jednak tego "trochę" poszło na rynek i jednocześnie wciąż jest spora sprzedaż nowych egzemplarzy. Rega jest u nas dość niszowa, zwłaszcza wyższe modele. Nawet poprzedni Elicit (R) zdarza się w ogłoszeniach bardzo rzadko.

Pozdrawiam, Tomek.

17 minut temu, tomek11 napisał:

2) Amphion Argon 3LS - lider nr 1 (równoprawny z Audiovectorem).

Amphiona postawiłbym przed Audiovectorem. To głośniki o ogromnym potencjale. Brzmienie bardzo naturalne i neutralne. 

19 minut temu, tomek11 napisał:

z drugiej strony wiele osób pisze, że Neat + Naim to jest to!)

No bo jest.........

Więc może zadzwoń do Częstochowy i pogadaj. Bo warto. Może uda się wypożyczyć do testu i przynajmniej będziesz wiedział, czy to właściwy kierunek

Jeśli chodzi o Audiovectora to raczej szukałbym na rynku wtórnym serii SR. 

W dniu 28.09.2022 o 21:46, piotrek7 napisał:

No bo jest.........

Więc może zadzwoń do Częstochowy i pogadaj. Bo warto. Może uda się wypożyczyć do testu i przynajmniej będziesz wiedział, czy to właściwy kierunek

Jeśli chodzi o Audiovectora to raczej szukałbym na rynku wtórnym serii SR. 

Napisałem do Delta Audio i zadzwonili do mnie sami, bardzo fajnie pogadaliśmy bez napięcia. Co do Neata, martwi mnie to otoczenie "gwizdków" pianką, która będzie łapała wszelkie zabrudzenia, akustycznie to wskazane, ale praktycznie to do dupy.

10 minut temu, tomek11 napisał:

Co do Neata, martwi mnie to otoczenie "gwizdków" pianką, która będzie łapała wszelkie zabrudzenia, akustycznie to wskazane, ale praktycznie to do dupy.

Takie ubranka dla gwizdków stosuje nie tylko Neat. W takiej czy innej formie znajdziesz je w Wilson Audio, Lipinski Sound, Sveda Audio. Albo pianka albo filc. Ma to uzasadnienie z punktu widzenia producenta tak ma być. Boisz się, e z czasem pokryje się kurzem? A w czym problem. Bierzesz odkurzacz i ustawiając najniższą siłę ssącą ostrożnie odkurzasz. I co cała filozofia. Dlatego zwracałbym uwagę przede wszystkim na to jak grają 

Napisałem ci na sąsiednim forum.

Sam poszedł bym w kolumny które tu wymieniłeś

Amphion, Spendor, pmc czy właśnie neat. 

Ale finalnie byłeś na jakimś odsłuchu?

Zamawiasz coś na odsłuch domowy?

Ukryta Zawartość

szczególnie konkluzja, choć akustyka też ma swoje prawa ...

Ukryta Zawartość

Nigdy nie widziałem jeszcze tak złej recenzji w prasie. 

Teraz nie ma znaczenia czy się z nią zgadzam czy nie ale szacun dla recenzenta że się nie bał 🙂

A ja się nauczyłem jednego. W tego typu prasie oglądać zdjęcia i nie czytać tekstu.  Chcesz wiedzieć jak gra głośnik, posłuchaj. 

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Napisałem ci na sąsiednim forum.

Sam poszedł bym w kolumny które tu wymieniłeś

Amphion, Spendor, pmc czy właśnie neat. 

Ale finalnie byłeś na jakimś odsłuchu?

Zamawiasz coś na odsłuch domowy?

Dziękuję bardzo za Twoje sugestie, i tu i tam;)

Wybrałem niestety takie kolumny, których w stolicy Podlasia nie znajdę, ani w Top Hi-Fi, ani w RMS-ie. Czyli krótko mówiąc do d..y.  Nie pierwszy raz piszę, że mimo sympatii do ludzi z Top Hi-Fi (zwłaszcza Pan Przemek) i RMS (cała obecna ekipa), w Białymstoku brakuje jakiegoś "niezależnego" salonu, który byłby w stanie ściągnąć pod klienta prawie wszystko. Tak, jak dawny Audiofil-A. Oczywiście można dogadać się na odsłuch z wysyłką z innych sklepów w Polsce, ale dostawa podłogówek na palecie w obie strony to ok. 400-500 zł. Czyli niezła opłata za możliwość posłuchania w warunkach domowych.

Dlatego chyba najpierw spróbuję nowego wzmacniacza do Dynaudio. Hegla H190 mam na miejscu w Top Hi-Fi. A Rega czy inny porównywalny wzmacniacz - przesyłka w 2 strony będzie kosztowała 60 zł a nie 500 zł.

Choć nie powiem, do Naima XS2 ten Amphion Argon 3LS kusi, oj kusi. Podobnie, jak Audiovector QR5. Także, jak trafi się jakaś używka w dobrej cenie, to będzie "zakup impulsowy" w ciemno:)

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

A ja się nauczyłem jednego. W tego typu prasie oglądać zdjęcia i nie czytać tekstu.  Chcesz wiedzieć jak gra głośnik, posłuchaj. 

Pewnie, że tak.

Podzielę się moimi doświadczeniami:

1) Tannoy M3 - pierwsze kolumny, kupione po odsłuchu w salonie ale raczej RTV;) - w domu nie było rozczarowania.

2) Dali 450 - używki, kupione po odsłuchu w salonie, zdecydowanie bez rozczarowania w domu.

3) Dynaudio X32 - kupione po odsłuchu w salonie - w domu nie było rozczarowania.

4) Monitor Audio RX2 - używki kupione "w ciemno", ale moje odczucia były w 99% zgodne z testem z Hi-Fi i muzyka, bez rozczarowania.

5) Dynaudio X34 - używki, kupione "w ciemno", ale znałem już charakter X32, do których X34 są bardzo zbliżone, także nie było żadnej negatywnej niespodzianki.

Czyli w przypadku kolumn kupowanych w ciemno albo miałem farta albo intuicję. Czyli miałem farta;) Wychodzę z założenia, że jeżeli uda mi się kupić w przyszłości jakieś używki w dobrej cenie i bez odsłuchu i mi nie podejdą, to sprzedam je bez straty. Albo z bardzo niewielką. 

Edytowane przez tomek11

20 minut temu, tomek11 napisał:

Dlatego chyba najpierw spróbuję nowego wzmacniacza do Dynaudio. Hegla H190

Nie jest zły ale Lyngdorf TDAI-2170 to szczebelek wyżej niż Hegel i ma pewne możliwości rozbudowy.  Choć uparcie twierdzę, że Naima nie pozbywałbym się. Nie to, że Dynki są złe. Po prostu Naim jest fajniejszy. W pełnym tego słowa znaczeniu. Ale wiadomo, że warto sprawdzić wszelkie możliwe i racjonalne opcje aby mieć radochę z wydanych pieniędzy na najbliższe lata

W dniu 1.10.2022 o 12:34, piotrek7 napisał:

A to wiadomo 

Nie zmienia to jednak faktu że większość z nich pisze w samych superlatywach. Wręcz prześcigają się w elokwentnych zdaniach. 

Tu, no zaskoczenie.

Sprawdzenie wzmacniacza to kwestia tańsza. Wysyłka w dwie strony nawet jeśli nie siadzie spowoduje że będziesz pewien podmiany kolumn.

Aczkolwiek w przypadku różnicy naim i Hegel to te dwa wzmacniacze brzmią tak różnie że początkowo może ci się wydawać że idziesz w dobrą drogę. Pytanie co będzie z czasem

Piotr 

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wręcz prześcigają się w elokwentnych zdaniach. 

Nawet gdy serce i uczy krzyczą: NIEEEEE!!!!!!!

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tu, no zaskoczenie.

A może drugie dno? Zwróciłeś uwagę, że często doskonałe marki spotykają się z bardzo chłodnym przyjęciem prasy branżowej?  Lub są uporczywie spychane na margines? A z drugiej strony uparcie promuje się marketowe badziewie? 

Ja osobiście bardziej wierzę takim źródłom 

Ukryta Zawartość

Z tym, że jedna uwaga. to zestaw dla melomana a nie audiofila

Bardzo ciekawe forum poświęcone nie tylko Naim choć zielone logo oczywiście jest na pierwszym planie 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Aczkolwiek w przypadku różnicy naim i Hegel to te dwa wzmacniacze brzmią tak różnie że początkowo może ci się wydawać że idziesz w dobrą drogę. Pytanie co będzie z czasem

Tak, mam tą świadomość. Sam wielokrotnie doświadczyłem po zmianie najpierw zachwytu, potem była faza stopniowego powrotu do rzeczywistości, a potem prawda. Niestety salony wypożyczają sprzęt na max kilka dni, przynajmniej w moim przypadku;) 

35 minut temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

No weź, znowu mnie kusisz. Chyba ich naprawdę posłucham;) Tzn. SX 1.

Ukryta Zawartość

38 minut temu, tomek11 napisał:

No weź, znowu mnie kusisz. Chyba ich naprawdę posłucham;) Tzn. SX 1.

No cóż. To naprawdę ciekawa opcja. Nie bez powodu te marki są łączone ze sobą (także przez właściciela marki Neat w jego prywatnym zestawie). Od najtańszych modeli po te bardzo drogie. Kupisz, nie kupisz, posłuchać warto. Jeśli trafi się okazja, szkoda nie skorzystać . Tylu Angoli nie może się mylić o czym świadczy forum Naima. Choć przyznaję, ż czasem są dziwni 😁 (ale na audio się znają)

Ale najbardziej podobają mi się te wypierdki 😁

Ukryta Zawartość

Wyglądają zajebiście. Nawet czarne. A Co my tam mamy w tle???? Czyżby to był Naim? 

😇

Ukryta Zawartość

Z wyglądu trochę nikczemne ale pewno fajnie grają 😀

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Prawdę powiedziawszy mi się one niesamowicie podobają. Są tak śmieszne i nietypowe, że aż ładne.

Edytowane przez piotrek7
  • Pokaż nowe odpowiedzi