Skocz do zawartości
IGNORED

STX Electrino 250 pod Philips 6290+6390

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, poradźcie proszę...

Mam okazje kupić STX Electrino 250. Używam Philipsa 6290+6390 pod szyldem Loewe. Tylko, że... W miejscu, gdzie będą stały kolumny za plecami pozostanie im 30cm. Wydech z przodu, więc jakby problemu nie ma. ale po zewnętrznych bokach kolumn będą stały meble prawie przytulone, ok. 1cm odległości. Wewnętrzne ściany kolumn będą miały swobodę, przestrzeń w zasadzie otwarta. Pomieszczenie kilkanaście m2, muzyka: od elektroniki przez rock do metalu. Słucham cicho, ale fajnie jest czuć dźwięk, bas. Czy jest sens wciskać te głośniki? Czy to będzie grało jak należy? Z góry dzięki za pomoc.

P.S. Wcześniej stały w tym miejscu Quadral Odin Phonologue E. Według mnie grały bardzo ładnie, choć brakowało im jakby góry, ale jako początkujący nie mam ani porównania, ani odpowiedniego doświadczenia w odsłuchu... A wcześniej jeszcze Mission 32i, ale wolę jednak podłogówki.

P.S. 2 Planuję zdjąć podstawy z kolumn ze względu na brak miejsca.

Cześć,

jeżeli miałeś Quadrale i dźwięk z nich Ci odpowiadał a szukasz "trochę więcej góry" to z STX może być lepiej. Najlepiej jakbyś odsłuchał przed zakupem. Do tego nie musisz mieć nadzwyczajnego słuchu 😉 wystarczy, że ocenisz czy Ci się podoba czy nie. Przecież kupujesz to dla siebie.

Co do innych, ewentualnych propozycji to musiałbyś określić jakim budżetem operujesz.

Mam możliwość odsłuchu przed zakupem, no ale nie u siebie niestety... Moje obawy dotyczą najbardziej miejsca, w których miałyby ewentualnie stanąć, a dokładniej tej ciasnoty po bokach. Nie wiem czy będą miały jak swobodnie "oddychać". W Quadralach nie słyszałem "udziwnień", mimo że wydechy miały z tyłu i niewielką odległość od ściany. No i tez po jednym z boków meble. Samych STX-ów jeszcze nie słyszałem, ale w sieci przedstawiane są w samych superlatywach. Budżet: ok. 2000PLN

Sam bass reflex nie ma takiego znaczenia. Jeżeli po wstawieniu Quadrali nie dudniły, nie buczały to nie jest źle. 

Ja do takiego porównania u kogoś zabrałbym swoje kolumny, które dobrze znam. Chyba, że sprzedający nie robi problemów i pozwala zabrać kolumny na odsłuch do siebie. 

Przy cichym odsłuchu fajnie wypadają też Klipsch R-620. Dosyć niskie zejście i wyciągnięta góra, taka "v-ka". Do tego dorzuciłbym jeszcze Pearl 27 z Pylona. Może uda Ci się coś więcej odsłuchać i wyciągnąć wnioski.

Dzięki za podpowiedzi. Właśnie taka "v-ka" by mi odpowiadała, wokale są dla mnie niej istotne, zwłaszcza, że w tej muzyce co słucham często ich nie ma. Wolę wyeksponowany dół i górę. Będę na coś polował, a jak upoluję, przytargam zdobycz do domu i wcisnę do niewielkiego salonu, podzielę się wtedy wrażeniami.

W dniu 27.09.2022 o 07:54, deyot napisał:

Mam okazje kupić STX Electrino 250. Używam Philipsa 6290+6390 pod szyldem Loewe. Tylko, że... W miejscu, gdzie będą stały kolumny za plecami pozostanie im 30cm. Wydech z przodu, więc jakby problemu nie ma. ale po zewnętrznych bokach kolumn będą stały meble prawie przytulone, ok. 1cm odległości. Wewnętrzne ściany kolumn będą miały swobodę, przestrzeń w zasadzie otwarta. Pomieszczenie kilkanaście m2, muzyka: od elektroniki przez rock do metalu. Słucham cicho, ale fajnie jest czuć dźwięk, bas. Czy jest sens wciskać te głośniki? Czy to będzie grało jak należy? Z góry dzięki za pomoc.

Jeśli szukasz czegoś z mocniejszą górą to SRX serio może być dobry zastępcą Quadrala. A to nowe kupujesz STX czy używane, bo w cenie nowych to można się zastanowić już nad czymś innym/lepszym.