Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny CHARIO prosze o pomoc przy zwrotnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie mam kolumny chario hiper 1000 tower

Niestety sa to juz leciwe kolumny i zastanawiam się nad wymianą kondensatorów elektrolitycznych

Stare maja prawie 25 lat i przypuszczam że sa raczej już wyschniete i kwalifikuja się do wymiany

Poza tym sekcja niskotonowa (konstrukcja 3 drożna) chodzi mi konkretnie o bass gra bardzo nie przyjemnie

mam wrażenie że głosnik basowy który jest umieszczony od spodu (osobna komora) gra bardzo zle bass jest dudniacy i nie nadąża za resztą jest taki dziwny efekt opuznienia nie jest to spójny dzwięk załaczam zdjęcia zwrotnicy bardzo proszę o pomoc w doborze elementów

przy okazji nadmienie że na gorze jest kondensator polisterowy prostokątny biały 5.6 j100 akurat tak się składa że mam białego mundorfa 5.6uf oil czy przy okazji go nie wymienić

z tego ci sie orientuje obok zaraz jest jeszcze jeden zielony 1.5uf to chyba jak się nie mylę jest jakiś startowy kond jego chyba raczej nie chcę ruszac

rezystory te dolne 10r 9w , 4r7 9wk , mam też nowe to przy okazji bym je też wymienił

kwestia teraz tych zielonych elektrolitów  na bassie są tam 2 szt 100uf 100v , 1 szt220uf 63v na co byście polecili je wymienić prosze o jakieś sugestie z góry wam bardzo dziękuje.

Swoją droga bardzo rozbudowana jest ta zwrotnica w stosunku do nowszych delphinus itd 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20220929_073205.jpg

20220929_073323.jpg

20220929_073255.jpg

20220929_073234.jpg

20220929_001737.jpg

20220929_001803.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xsxsxs
34 minutes ago, xsxsxs said:

mam wrażenie że głosnik basowy który jest umieszczony od spodu (osobna komora) gra bardzo zle bass jest dudniacy i nie nadąża za resztą jest taki dziwny efekt opuznienia nie jest to spójny dzwięk załaczam zdjęcia zwrotnicy bardzo proszę o pomoc w doborze elementów

Obawiam się że kolega mógł trafić w niebezpieczny rejon - tzw wishfull thinking. Może niestety być tak że tego się zwrotnica nie poprawi. Z mojej skromnej wiedzy w temacie ZG wynika że fajny bas to najtrudniejszy temat.

pobożne życzenie powiadasz ale chyba warto spróbować dodam jeszcze ze komora dolna jest dosłownie pusta jedynie na górze komory jest wytłumienie ,

mam tez chario hiper 1000 monitorki one graja rewelacyjnie stoja u córki w pokoju i bass jest bardzo dobry

tak to wyglada szczerze te monitorki grają cudnie dlatego zdecydowałem sie na zakup wersji podłogowej i mam teraz problem bo okazuje sie że te monitory które mam juz dosyc długo graja fantastycznie a podłogówka juz niestety nie :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niższe zejście basu z konstrukcji podłogowej uruchomiło mody pomieszczenia...kondensatory elektrolity do wymiany ... komora basowa jest bez wytłumienia bo ono tylko przeszkadza przy niskim cięciu pasma głośnika basowego

16 minutes ago, xsxsxs said:

graja fantastycznie a podłogówka juz niestety nie

Bo one nie schodzą tak nisko i nie grają tam gdzie te duże. 

Ok w takim razie wymienie te elektrolity chyba wszystkie jak lecą

a co z tym kondem 5.6uf dać tam tego mundorfa oil ?

Pomyslalem żeby ta komore okleić chociaż matą bitłumiczną 2mm co sondzicie chyba nie zaszkodzi ?

no i jeszcze okablowanie na wysokie pomyslałem zeby dac jantzena 1x1,3mm2 / linka srebrzona / Cu99,9 AWG 16

A na reszte jakis dobry głosnikowy 2,5mm2

Panowie przepraszam że tak mecze ale jeszcze jedno pytanko

te dwa kondensatory zaznaczone na zdjeciu tez wymienić i na jakie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno na bipolarne 😉 jak wszystkie inne okrągłe elektrolity.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Chario hipper to bardzo źle zestrojone kolumny. Miałem kiedyś wypożyczone monitorki hipper 1000i było w ich dźwięku coś nieznośnego. Takie silenie się na granie jak duża kolumna. Nie było to zrobione subtelnie, ale tak po chamsku " um cyk, um cyk, umpa pumpa".

Dobre Chario to seria academy. W hipper szkoda inwestować. Podmiana części w zwrotce nic nie zmieni. Może całkowite przeprojektowanie tak, ale to już ostra jazda przy trzech drogach.

ok dzieki za info audioburak

MONACOR LSC-330NP Kondensator elektrolityczny bipolarny 33uF w te miejsce beda ok ?

parametry sa identyczne tylko ta nazwa monacor mi sie nie widzi 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xsxsxs

Ja to bym koledze @xsxsxs proponował zaopatrzyć się np w ESR02pro z ali i najpierw sprawdzić te elektrolity - stawiłbym flaszkę żołądkowej, że są ok. Elektrolitów nie trzeba będzie tykać a miernik na nową drogę życia pt diy zostanie :]

a do tego same kolumny będzie można lepiej sprzedać jako nie grzebane

Oczywiście, byle wartości były te same, ale na wpływ ich na strojenie basu bym

zupełnie nie liczył. Zajrzyj na wiadomości ... w rogu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wymień te elektrolity na nowe, MDL chociażby. Mniejsze wartości wymień na foliowe, Choćby czarne Jantzeny. 

Ale jakichś spektakularnych zmian bym się nie spodziewał.. 

Ktoś tu dobrze napisał, bas schodzi niżej i zaczął występować tam gdzie masz mody pomieszczenia. Niestety ciężko z tym walczyć. 

Ale jak patrzę na pomiary w audio, to jakoś.. Jak mi kompletnie się nie klei, to tak wyglądają pierwsze wersje zwrotnic w symulacji. Co jest dziwne, bo w sumie nie są proste te zwrotnice...

ok czyli zamawiam kondy i działam zobaczymy

tego mundorfa 5,6 tez wstawie i dwa rezystory bo mam nowe Ty-Ohm SUPERES

na dole koło tych 3 zielonych elektrolitów

scianki okleje matą bitłumiczną 2mm okablowanie tez zmienie i posłucham

tele bipolarne to konkretnie które zamienić na jantzena czarnego ?

W dniu 29.09.2022 o 15:10, xsxsxs napisał:

ele bipolarne to konkretnie

Konkretnie to zobacz po ile są i jakie gabaryty mają i zdecyduj co się zmieści i na co cię stać a na co nie. Samo ci wyjdzie. Jak się uprzesz wymieniać 22uF i większe na foliowe, to przekroczysz wartość kolumn 😉 

xsxsxs, wymień kondensatory foliowe na :

Ukryta Zawartość

elektrolity na:

Ukryta Zawartość

oraz na :

Ukryta Zawartość

na wszystkich ściankach :

Ukryta Zawartość

sdPxFs9.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie cos tam powalczyłem w weekend dziś wieczorem to poskładam i zobaczymy co dalej z tego  wyszło to co zauważyłem jeden kondensator na dole koło tej czerwonej wpinki do bassu był taki czarny od spodu i na płytce taka czarna smoła wtyki od kabli dosłownie sie pokruszyły więc polutowalem bezposrednio do gniazd przy okazji zmieniłem okablowanie wysokie tony jantzen silver (linki) a na dół jakies 2,5mm2 komora dałem wytłumienie jak czas pozwoli to wieczorem ich posłucham

zastanawiam sie jeszcze co zrobić z podstawą na dole kolumn ?

Ukryta Zawartość

20221002_194230.jpg

20221002_194243.jpg

20221002_195758.jpg

20221002_203606.jpg

20221002_203641.jpg

20221002_194152.jpg

20221002_194207.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli kondensator w torze niskotonowym nie działał.... nic dziwnego że słabo grało był bałagan w paśmie..za słabo bas filtrowany

Dokładnie na tą chwile gra to bardzo dobrze w sumie dobrze że zdjełem wszystkie stare kondy i wstawiłem nowe bo kolumny zaczeły grać normalnie a jedne był definitywnie uszkodzony pewnie za jakis czas efekt bedzie jeszcze lepszy jak to sie wszystko poukłada wracając do komory wytłumiona została gąbką ale chyba wrócę do oryginału i ja wieczorem usunę zostawie jak w oryginale pozdrawiam wszystkich dziekuje za udzielenie porad

Nic się nie poukłada, tylko się przyzwyczaisz 🙂

Masz bas reflex pewnie nisko cięty. Wg mnie to tłumienie boków możesz odpuścić. Natomiast możesz trochę więcej wytłumić ściankę przeciwległą od głośnika tak, żeby zmniejszyć falę stojącą po długości. Ja bym w tę stronę próbował. Możesz dać np. większą warstwę watoliny typu 10-15cm i posłuchać czy ci lepiej czy nie. Do testów nawet kleić nie musisz tylko ułóż dość ciasno żeby się samo trzymało.

Ta gąbka to wygląda jak tapicerska, czy źle widzę? Do tłumienia jest inna, taka z otwartymi porami. Tapicerska jedynie zmniejsza objętość obudowy, czyli strojenie poleciało ci w górę. 

Dużo się zmieniło po wymianie tych starych elektrolitów? Jeśli tak, to po prostu były trupki..

tak wywalam te gąbki

co do kondensatorów nie wiem czy miały fabryczne wartości po prostu je wymieniłem jak pisałem jeden był wylany czarna smoła kolumny graja super więc nic więcej nie robię kolejna sprawa to te zaciski na kablach które wchodziły w konektory do plytki pcb) te od bassu pop prostu sie rozleciały

dodam że kolumny jak sie nie myle są z 1998 roku w tych latach była produkcja więc kondy mogły się zdegradować itd no i te zaciski na kablach tez dziwna sprawa bo na początku jak wyjełem zwrotnice nie zauważyłem nic dopiero przy próbie odpięcia kabli od pcb dosłaownie posypaly się w drobny mak

Edytowane przez xsxsxs

Często jest tak że póki nie dotkniesz to się trzyma. Szczególnie izolacje bo się robią kruche. Póki nie przeginasz to działają, jak coś ruszysz to musisz wymieniać. 

W dniu 29.09.2022 o 10:36, xsxsxs napisał:

Poza tym sekcja niskotonowa (konstrukcja 3 drożna) chodzi mi konkretnie o bass gra bardzo nie przyjemnie

mam wrażenie że głosnik basowy który jest umieszczony od spodu (osobna komora) gra bardzo zle bass jest dudniacy i nie nadąża za resztą jest taki dziwny efekt opuznienia nie jest to spójny dzwięk

Jak to możliwe że wracasz do pustej obudowy BR, przecież ta watolina działa tak że minimalnie zwiększa obudowę a tym samym bas nie może być dudniący?

No jak nie może jak może 😉    kwestia strojenia i tyle ...

Wystarczy nietrzymanie Fs w partii głośników, zmiana materiału tłumiącego,

a wreszcie włożenie go do dobrze zestrojonej obudowy.

Czy subwoofery o podobnym pasmie mają duże wytłumienie ... ?

jeżeli producent tak to zrobił wydaje mi sie ze nie ma sensu nic zmieniac włozyłem na próbe i wyjełem i jest lepiej

generalnie powiem tak kolumny graja juz normalnie po wymianie kondów natomiast jezeli chodzi o te gabki mam wrazenie ze one stłumiły zdusiły ten bass po wyjęciu jest ok na tym poprzestaje kolumny graja jak trzeba na razie zostają na dłużej 🙂

@xsxsxs     O basie już coś wiem, a więc drugi koniec pasma ...

Tylko takie pytanie na zakończenie tematu:

czy zauważyłeś istotny przyrost jakości z nowym kabelkiem i Mundorfem ?

• Pokaż nowe odpowiedzi