Skocz do zawartości
IGNORED

MadVR - co to jest i jak działa

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, sebna napisał:

A ja się mogę z Tobą założyć o Twój samochód ( 😄 ) że 27 lutego kupię lampę do swojego projektora JVC. 

Co więcej po tym jak mi już oddasz kluczyki to w ramach możliwości odgryzienia Ci się założę się z Tobą o Twój kolejny nowy samochód ( 😉 ) że kupię kolejną lampę 27 lutego, tym razem, 2026, i tak możemy bez końca bo w 2035 nadal będę mógł kupić lampę...

Nie wiem skąd ludzie mają takie dziwne pomysły 🙂 bo jeżeli odnosisz się do dyrektywy EU to ona nie przeszkadza w kupowaniu lamp do większości domowych projektów...

Jaki masz model projektora?

Przecież są artykuły o tym że po 26 lutym te lampy nie będą mogły być nie tylko sprzedawane ale także produkowane bo to lampy wyładowcze które zawierają szkodliwą rtęć więc w UE jest nagonka na kupowanie projektorów LED-owych czy laserowych, bo lampowych projektorów już nie kupisz.

Wszyscy producenci się wycofują z lampowych Sony, Epson, Barco, Optoma,BenQ JVC ma tylko jeden model lampowy RS1100/NP5 bardzo fajny udany model tylko ma złe źródło światła.

Producenci projektorów nie tylko już nie będą produkować lampowych projektorów ale także nie będą produkować lamp z modułami do swoich starych urządzeń, a to że ty gdzieś na Alli Expres czy na Ebayu znajdziesz samą bańkę Ushio czy Osram i będzie pasować to twojego modułu to nie znaczy że to będzie oryginalna żarówka, będzie to na pewno zamiennik/regeneracja która nie ma nic wspólnego z jakością czy żywotnością w porównaniu do oryginału z modułem.

Edit : Ty masz tego starocia JVC z serii X, myślałem że masz serię N5 to nie mam zamiaru z Tobą dyskutować masz projektor poniżej krytyki.

Edytowane przez JVC 4K
1 hour ago, JVC 4K said:

Edit : Ty masz tego starocia JVC z serii X, myślałem że masz serię N5 to nie mam zamiaru z Tobą dyskutować masz projektor poniżej krytyki.

🤣 JVC4K powraca do formy..

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

22 hours ago, JVC 4K said:

Masz na myśli tą serię N5, którą X7900 zjada na śniadanie? Jedynie ponad 3x większy kontrast 😄 (więcej światła też choć minimalnie) i gdyby nie właśnie wypuszczony NZ900 (150k vs 140k) najlepszy kontrast na świecie 😄 

Ale zgadzam się, z Tobą, że pewne rzeczy / osoby w tej wymianie zdań nie tyle są poniżej co w ogóle nie warte zaszczycenia krytyką 🙂 

Bywaj zdrów 🙂 

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

4 hours ago, sebna said:

gdyby nie właśnie wypuszczony NZ900 (150k vs 140k) najlepszy kontrast na świecie 😄 

Jest jeszcze X9900 z kontrastem natywnym 160 000:1 😜

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

On 6/14/2024 at 5:12 PM, brewka87 said:

Jest jeszcze X9900 z kontrastem natywnym 160 000:1 😜

Tak jest, o mało się na niego nie przesiadłem kilka tygodni temu 🙂

― Oscar Wilde

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.06.2024 o 03:41, sebna napisał:

A jaką kontrole aplikujesz obrazu? Tam nie wiele jest potrzeba. W zasadzie jedyną opcję, która jest interesująca dla mnie to chroma up sampling. Pomijam, rzeczy specyficzne do automacji.

żadnych nie palikuje bo nie używam, masz masę opcji do usuwania równych defektów obrazów, poprawy płynności czy ostrości.

W dniu 17.06.2024 o 10:38, sebna napisał:

Tak jest, o mało się na niego nie przesiadłem kilka tygodni temu 🙂

ja bardziej myślę o 98x955. Po przeprowadzce 100'' mi wystarcza

W dniu 30.06.2024 o 19:11, fetek napisał:

98x955

Co masz na myśli przez ten kod? :D

― Oscar Wilde

• 1 miesiąc później...

Hejka, dawno mnie nie było. Może mi ktoś przypomnieć która jest darmowa wersja madvr z obsługą HDR?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

0.92.17 to ostatnia całkowicie darmowa, która działa dożywotnio. HDR mocno okrojony, ale obsługa jest.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

0.92.17 / Test Build 206 (June 13, 2024) ?

Dodatek HDR - madVRhdrMeasure118 to ostatni darmowy?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 4 tygodnie później...

Wyszła nowa aktualizacja madVRhdrMeasure206b

W dniu 13.06.2024 o 15:57, JVC 4K napisał:

Jaki masz model projektora?

Przecież są artykuły o tym że po 26 lutym te lampy nie będą mogły być nie tylko sprzedawane ale także produkowane bo to lampy wyładowcze które zawierają szkodliwą rtęć więc w UE jest nagonka na kupowanie projektorów LED-owych czy laserowych, bo lampowych projektorów już nie kupisz.

Wszyscy producenci się wycofują z lampowych Sony, Epson, Barco, Optoma,BenQ JVC ma tylko jeden model lampowy RS1100/NP5 bardzo fajny udany model tylko ma złe źródło światła.

Producenci projektorów nie tylko już nie będą produkować lampowych projektorów ale także nie będą produkować lamp z modułami do swoich starych urządzeń, a to że ty gdzieś na Alli Expres czy na Ebayu znajdziesz samą bańkę Ushio czy Osram i będzie pasować to twojego modułu to nie znaczy że to będzie oryginalna żarówka, będzie to na pewno zamiennik/regeneracja która nie ma nic wspólnego z jakością czy żywotnością w porównaniu do oryginału z modułem.

Lampy będą sprzedawana 

Podejrzewam że Fetek chciałby w wygodny sposób najlepiej przez GUI z pilota zarządzać wszelkimi parametrami i ustawieniami 🙂 podczas podglądu i oglądania materiału wideo.

14 minut temu, bl4ck napisał:

Podejrzewam że Fetek chciałby w wygodny sposób najlepiej przez GUI z pilota zarządzać wszelkimi parametrami i ustawieniami 🙂 podczas podglądu i oglądania materiału wideo.

bezprzewodowa myszka i klawiatura.. nie jest droga sam używam 

Słowo klucz "wygodne" to nie jest wygodne, przyjemnie ani ładne. Fetkowi chodzi o interfejs przypominający ten w madVR Envy.

Edytowane przez bl4ck
Teraz, bl4ck napisał:

Słowo klucz "wygodne" to nie jest wygodne, przyjemnie ani ładne. Fetkowi chodzi o interfejs przypominający ten w madVR Envy.

bardziej wygodnej rzeczy niż myszka i klawiatura nie ma. 
A jeśli chce inferfejs jak z envy, no to nie ma czegoś takiego, w "PCetowej" wersji.

1 godzinę temu, Pewex1988PL napisał:

bardziej wygodnej rzeczy niż myszka i klawiatura nie ma. 

W kinie ? to zbędne klamoty, których nawet nie ma gdzie położyć.

3 godziny temu, Pewex1988PL napisał:

Patent jest tak że odpalasz film i tyle 

ale w czym ? w jakim odtwarzaczu, osobiście znam tylko jeden który wymaga licencji.

2 godziny temu, bl4ck napisał:

Fetkowi chodzi o interfejs przypominający ten w madVR Envy.

blisko ale nie, chodzi o normalne zarządzanie filmami, konfiguracja zbędna.

1 minutę temu, fetek napisał:

W kinie ? to zbędne klamoty, których nawet nie ma gdzie położyć.

ale w czym ? w jakim odtwarzaczu, osobiście znam tylko jeden który wymaga licencji.

blisko ale nie, chodzi o normalne zarządzanie filmami, konfiguracja zbędna.

MPC-BE.  ja ma, kino i HTPC i myszka z małą bezprzewodową klawiaturą to największe złoto jakie mam. Zdecydowanie Lepsze to niż 40 pilotów 

20 minut temu, Pewex1988PL napisał:

MPC-BE.  ja ma

czyli proteza, sory dla mnie to jest masochizm. Może już jestem za stary i nie idę do kina by przeglądać foldery

Z darmowych to chyba tylko media portal 1, osobiście zastanawiam się nad JR bo ma wiele innych elementów jak DSP czy bardzo dobre audio.

Tylko jakąś się nie mogę zabrać..

Edytowane przez fetek
4 minuty temu, fetek napisał:

czyli proteza, sory dla mnie to jest masochizm. Może już jestem za stary i nie idę do kina by przeglądać foldery

Z darmowych to chyba tylko media portal 1, osobiście zastanawiam się nad JR bo ma wiele innych elementów jak DSP czy bardzo dobre audio.

Tylko jakąś się nie mogę zabrać..

Jesteś za stary,  to najprostsze rozwiązanie. 2 razy kliknąć w film. Ale możesz dalej szukać i się z tym fanzolić. Jak tam chcesz 

7 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Jesteś za stary,  to najprostsze rozwiązanie. 2 razy kliknąć w film. Ale możesz dalej szukać i się z tym fanzolić. Jak tam chcesz 

od wielu lat korzystam z bibliotek audio / wideo, lubię plakaty, nastrój, opisy i zwiastuny. Lubię wiedzieć co oglądałem, co planuje oglądać i inne pierdoły które w XXI wieku nie są żadną rewelacją.  Nic nie mówiące nazwy folderów naprawdę mnie nie interesują.

Ale niech Ci będzie, by myszka miała sens muszę sobie zorganizować jakaś sztywną powierzchnię, no co nie za bardzo mam miejsce gdy się rozłożę w fotelu. 

pomijam już fakt że nie tylko ja z tego korzystam.

Edytowane przez fetek
5 minut temu, fetek napisał:

od wielu lat korzystam z bibliotek audio / wideo, lubię plakaty, nastrój, opisy i zwiastuny. Lubię wiedzieć co oglądałem, co planuje oglądać i inne pierdoły które w XXI wieku nie są żadną rewelacją.  Nic nie mówiące nazwy folderów naprawdę mnie nie interesują.

Ale niech Ci będzie, by myszka miała sens muszę sobie zorganizować jakaś sztywną powierzchnię, no co nie za bardzo mam miejsce gdy się rozłożę w fotelu. 

pomijam już fakt że nie tylko ja z tego korzystam.

też lubię plakaty mam z 8 na w pokoju gdzie mam projektor. Chyba wiesz co będziesz oglądał.. 
Folder możesz nazwać jak chcesz jak masz z tym problem. 
Ja nie wiem po co się pier**lić jak jest tak prosto. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ja mam tak od 20 lat z dyskiem 20TB z MADVR w MPC-BE.
Kiedyś się nad tym spuszczałem a to interfejsy okładki. mam całą szafę filmów w blu-rey. nie potrzebuje pięknego interfejsu jest on zbędny i bardziej uciążliwy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Chyba wiesz co będziesz oglądał.. 

Nie, chcesz powiedzieć że 20 tibsów wykułeś na blachę ? Swoją drogą w erze 4k to niewiele.

10 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Ja mam tak od 20 lat z dyskiem 20TB z MADVR w MPC-BE.
Kiedyś się nad tym spuszczałem a to interfejsy okładki. mam całą szafę filmów w blu-rey. nie potrzebuje pięknego interfejsu jest on zbędny i bardziej uciążliwy 

Nie chodzi o "piękność" tylko użyteczność i komfort korzystania.

I Tu jest Twój problem, Ty masz POKÓJ, komputer, foldery i klawiaturę. Ja tego nie mam i nie chce mieć, bardziej kręcą mnie klimaty z maszyną do popcornu dodatkowymi ekranami na ścianach itd

Edytowane przez fetek
2 minuty temu, fetek napisał:

Nie

Nie chodzi o "piękność" tylko użyteczność i komfort korzystania.

I Tu jest Twój problem, Ty masz POKÓJ, komputer, foldery i klawiaturę. Ja tego nie mam i nie chce mieć, bardziej kręcą mnie klimaty z maszyną do popcornu dodatkowymi ekranami na ścianach itd

Ale też mam taki klimat. jak wejdziesz do mojej salki, nie zobaczysz komputera. zobaczysz plakaty 

1 minutę temu, Pewex1988PL napisał:

Ale też mam taki klimat. jak wejdziesz do mojej salki, nie zobaczysz komputera. zobaczysz plakaty 

ale na 120' widzę windowsa i foldery

Edytowane przez fetek
3 minuty temu, fetek napisał:

ale na 120' widzę windowsa i foldery

o jejku i co teraz, ? A mnie irytuje te wszystkie plexy kodi i inne gówna które prędzej czy później się rozwalą. Ty wolisz Tesle i się z tym piedzielić, ja wolę passata 1.9TDI.. 
W kinie komercyjnym też masz foldery 🙂 wyobraz sobie że jesteś operatorem projektora. pobierz sobie jakieś reklamy zrób playllistę., będziesz miał jak w kinie 

• Pokaż nowe odpowiedzi