Skocz do zawartości
IGNORED

MadVR - co to jest i jak działa

Rekomendowane odpowiedzi

No to się mylisz bo raz że kupiłeś projektor FHD więc oglądaj FHD i nie ma tematu kolorów , a jak chcesz 4K oglądać na ekranie FHD no to nie masz wyboru jesteś skazany na mapowanie tonów i konwersję do sdr

A co to DTM czyli dynamicznego tonowania filmów hdr to ma go dopiero jvc rs2000.

Edytowane przez bl4ck
8 minut temu, bl4ck napisał:

No to się mylisz bo raz że kupiłeś projektor FHD więc oglądać FHD i nie ma tematu kolorów , a jak chcesz 4K oglądać na ekranie FHD no to nie masz wyboru jesteś skazany na mapowanie tonów i konwersję do sdr

A co to DTM czyli dynamicznego tonowania filmów hdr to ma go dopiero jvc rs2000.

tu wychodzi siła madVR Można zbliżyć się ustawieniami playera do danej sceny która renderuje madVR ale w innej scenie obraz będzie nieczytelny

vkPvSqD.png

RhcDrJD.png

Po prostu madVR robi to w sposób dynamiczny, i madVR trzeba dostosować do swojego projektora

HGwhZwv.png

Ile tracie się bez madvr

Edytowane przez Pewex1988PL
3 minutes ago, bl4ck said:

No to się mylisz bo raz że kupiłeś projektor FHD więc oglądać FHD i nie ma tematu kolorów , a jak chcesz 4K oglądać na ekranie FHD no to nie masz wyboru jesteś skazany na mapowanie tonów i konwersję do sdr

Wyluzuj trochę. Nie Tobie oceniać, czy ja się mylę 😉 wiem co kupiłem i co oglądam. Poza tym 4K to rozdzielczość. Tobie zapewne chodzi o Ultra HD, bo w ultra hd masz HDR. Nie zmienia to faktu, ze mogłbyś troszkę zmienic ton wypowiedzi ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Nie kumam przecież nie napisałem agresywnie. 99% filmów 4K jest z HDR więc nie bardzo wiem o co chodzi...?

Edytowane przez bl4ck
1 minute ago, bl4ck said:

Nie kumam przecież nie napisałem agresywnie.

11 minutes ago, bl4ck said:

No to się mylisz bo raz że kupiłeś projektor FHD więc oglądać FHD i nie ma tematu

Raz, zarzucasz mi niewiedzę, dwa piszesz co mam robić niczym nauczyciel do ucznia..

4 minutes ago, bl4ck said:

4K Ultra HD to to samo

Jeszcze raz powtórzę 4K i UHD to nie to samo... UHD definiuje wysoką rozdzielczośc, dzwięk hd, HDR i inne pierdoły. 4K odnosi się JEDYNIE do rozdzielczosci. Skoro nie rozróżniasz podstawowych pojęć nie pisz proszę do mnie z pozycji mentora ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No jednak postawię się pozycji mentora.

W żadnym wypadu UHD nie definiuje dźwięku hd, to raz.

Dwa pisząc w kwestii 4K piszę o filmach a tak jak pisałem 99% filmów w 4K to filmy z HDR.

Trzy nie rozumiem podejmowania tematu o rozdzielczości 4K SKORO piszemy o FILMACH 4K i ich popranym tonowaniu na projektorach ewentualnie jeszcze konwersji do sdr.

7 minutes ago, bl4ck said:

No jednak postawię się pozycji mentora.

Jesli poprawi Ci to samopoczucie to ok 😂

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać albo odwodzić od MadVr ale mam tez prawo mieć swoje zdanie na temat tego, czy obraz mi się podoba, czy nie. @Pewex1988PL zamiescił zrzuty ekranu, ktore pozwoliłem sobie skomentowac. Dodałem jednak, ze są to moje subiektywne odczucia. Wmawianie mi, ze tak jest lepiej bo... nie ma absolutnie zadnego sensu ☺

Po 10 screeny @Pewex1988PL oceniacie patrząc na obraz po lewej z VLC który jest wyprany z kolorów ponieważ VLC w tej konfiguracji niepoprawnie tonuje kolory!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obraz po konwersji z HDR do SDR tak na prawdę ma być i musi być mniej więcej zbliżony do wersji FHD tego samego remastera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy czym wielu uzytkowników korzysta z urządzen, ktore mają zaimplementowane inne odtwarzacze software'owe i jesli one lepiej (prawidłowo) mapują kolory niż VLC, to wychodzi na to ze róznice byłyby jeszcze mniejsze niż na zamieszczonych zrzutach ekranu☺

Screeny po prawej są prawidłowe na pewno w Wikingu

Wersja BD wygląda w zasadzie identycznie jak wersja na madvr u Pewex1988PL

Potwierdza to screen

Ukryta Zawartość

vs

4qRSGe1.png

musiał by wkleić screen w pełnej rozdzielczości aby porównać to jak należy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
12 minut temu, bl4ck napisał:

Screeny po prawej są prawidłowe na pewno w Wikingu

Wersja BD wygląda w zasadzie identycznie jak wersja na madvr u Pewex1988PL

Potwierdza to screen

Ukryta Zawartość

vs

4qRSGe1.png

albo tu MadVR robi to świetnie
PtkJW4M.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Panowie na Cedia:22 pojawił się produkt madVR dedykowany do sal kinowych tak że widać że jest zapotrzebowanie na tego typu urządzenia

Panowie i jeszcze jedno!

Skoro używacie MadVR to stwórzcie nowy temat pt. „MadVR co to jest i jak działa”

Z checia więcej użytkowników by o tym poczytało, dwa łatwiej można było by to znaleść, trzy zakładacie nowy temat w temacie!!!

Temat był o Proju kolegi @kivlova tu nagle ostatnie trzy-cztery strony o MadVR!!!

Proszę was o to…

W sumie to nie byłby kupi pomysł stworzyć temat madvr o ile taki nie istnieje już na naszym forum?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

1 hour ago, długi89 said:

Temat był o Proju kolegi @kivlova tu nagle ostatnie trzy-cztery strony o MadVR!!!

Tak ale temat MadVR poruszał sam @kivlov i niejako od tego w ogole pojawił się wątek madvr w tej dyskusji. Sprawa zakupu projektora została rozwiązana juz kilka stron wcześniej więc naturalnym jest to, ze nikt juz w tej materii się nie wypowiada ☺

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, brewka87 napisał:

Tak ale temat MadVR poruszał sam @kivlov i niejako od tego w ogole pojawił się wątek madvr w tej dyskusji

Ok nie ma problemu ale ludzie szukający pomocy lub informacji nie będą przeglądać tematu o projektorze i w nim szukać info! Ja bym tak nie chciał i większość z was pewnie też nie! To co przeczytałem do tej pory napawa mnie smaką na to by poprawić jeszcze bardziej obecny obraz i zainwestować w taki procesor obrazu. Koszt tyle ile nowy Denon ale mimo to że w dźwięku nic już nie będę zmieniał ( jestem w pełni zadowolony ) to na poprawę obrazu bym się skusił😊

Gość

(Konto usunięte)

Powinna założyć to osoba która na tym się zna, ja nie wiem co to za program, nie dysponuje żadnymi informacjami wiec się temu nie podołam. Poleciłbym by zajął się tym @bl4ck bo widać że chłop ma wiedzę i wie co się z czym je…

18 minut temu, długi89 napisał:

Powinna założyć to osoba która na tym się zna, ja nie wiem co to za program, nie dysponuje żadnymi informacjami wiec się temu nie podołam. Poleciłbym by zajął się tym @bl4ck bo widać że chłop ma wiedzę i wie co się z czym je…

Się przychylam ...Taki Mały tutorial co z czym się je by się przydał 👍

Bardzo dobry pomysł. Tylko trochę się dziwię, skąd dopiero teraz takie zainteresowanie tematem, skoro ja i kilku użytkowników trąbi o madVR od dawna.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Ja również popieram ten pomysł. Takie kompendium wiedzy na temat MadVR możnaby nawet podczepić.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, qbakos napisał:

Bardzo dobry pomysł. Tylko trochę się dziwię, skąd dopiero teraz takie zainteresowanie tematem, skoro ja i kilku użytkowników trąbi o madVR od dawna.

Bo wczoraj kolega @bl4ck wrzucił przykład na nowym filmie The Northman i wieczorem go obejrzałem u siebie. Wiadomo to co na zdjęciu nie oddaje tego co w rzeczywistości ale było widać tą jakość… u mnie też jest dobrze ale jeżeli wiem że mogę jeszcze dokręcić śrubkę która ma luz to dlaczego by nie spróbować idąc ta droga i dokupić procesor obrazu do posiadanego zacnego sprzętu.

A że na Cedia22 pojawił się procesor MadVR do kin domowych to czemu by nie spróbować go kupić lub LuMagen ?

55 minut temu, długi89 napisał:

Ja mówię o czymś takim

Ten MadVR envy działa na tej samej zasadzie co nasz wbudowany jako wtyczka to odtwarzacza. np PotPlayer u mnie.
Różnica w tym że ten Komputer ma kart przechwytującą i specjalny soft. Wszystko się steruje pilotem. można połączyć go do ampli czyli MadVR odpowiada za dyski 4K. VOD itp. Ale zasada działania jest jak u nas. Po prostu jest to zrobione profesjonalnie dla klienta

2 minutes ago, Pewex1988PL said:

Ten MadVR envy działa na tej samej zasadzie co nasz wbudowany jako wtyczka to odtwarzacza. np PotPlayer u mnie.
Różnica w tym że ten Komputer ma kart przechwytującą i specjalny soft

A to nie jest tak, ze jak juz z odtwarzacza wyjdzie kiepski obraz to pozniej pewnych informacji już się nie odzyska kolejnym urządzeniem po drodze sygnału? Podczas renderowania gdy madvr jest uzywany wg mnie ma to większy sens, natomiast gdy np brakuje szczegółów w ciemnych scenach to taki zewnętrzny procesor je odzyska? Porównując do audio, z mp3 nie zrobimy prawdziwego wav zawierającego utracone podczas kompresji szczegóły.

7 minut temu, brewka87 napisał:

odtwarzacza wyjdzie kiepski obraz

Dlaczego z odtwarzacza ma wyjść kiepski obraz? z odtwarzacza ma wyjść obraz nietknięty.

Następnie madvr analizuję każdą klatkę materiału 4K HDR i dokonuje mapowania tonów do zadanej ilości jasności z jaką świeci nasz projektor.

To jest bardzo proste madvr nie ma za zadanie niczego "kolorować" itd on ma po prostu za zadanie pokazać obraz bez przepaleń, z widocznymi szczegółami i poprawną jasnością.

Filmy FHD taki procesor tylko poddaje upscalingowi do 4K, nic więcej żadnych modyfikacji kolorów(no chyba że chcesz).

4 godziny temu, długi89 napisał:

Poleciłbym by zajął się tym @bl4ck bo widać że chłop ma wiedzę i wie co się z czym je…

no właśnie nie bo ja nie korzystam z madvr wiem tylko co robi i jak działa.

ps.

Jest jeszcze inna metoda ale najgorszą bo nie analizuje każdej klatki po klatce to funkcja w odtwarzaczach panasonic ub420/820/9000

36 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Różnica w tym że ten Komputer ma kart przechwytującą i specjalny soft. Wszystko się steruje pilotem. można połączyć go do ampli czyli MadVR odpowiada za dyski 4K. VOD itp. Ale zasada działania jest jak u nas. Po prostu jest to zrobione profesjonalnie dla klienta

To jest raz, a drugie, że madVR nie jest już od dłuższego czasu rozwijane, bo twórca skupia się tylko na tym Envy, bo z tego ma realny zysk, a madVR było darmowe. Niby zrozumiałe, ale chętnie zapłaciłbym za subskrypcję madVR, gdyby dalej ruszył jego rozwój.

1 godzinę temu, długi89 napisał:

Ja mówię o czymś takim

Cena 9000 funtów za wersję podstawową i 15000 za wersję rozszerzoną jest jak dla mnie zaporowa, no chyb,a że coś się w cennikach zmieniło. Za tyle możesz kupić każdego kompa jakiego sobie wyobrazisz i jeszcze sporo Ci zostanie. Obsługa kompa z pilota też ponoć jest możliwa, tylko mnie jakoś nigdy nie było to potrzebne.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

3 minuty temu, qbakos napisał:

a obsługa kompa z pilota też ponoć jest możliwa, ale mnie jakoś nigdy nie było to potrzebne

Flirc USB

Edytowane przez bl4ck
  • Pokaż nowe odpowiedzi