Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie przede wszystkim chodzi o to że ja pomiary mogę bez problemu wykonać na twojej krzywej. Pic polega na tym że jak otwieram okno EQ żeby dokonać zmian, to twoja krzywa znika, i mam tylko kilka standardowych do wyboru, a pole manewru jest nie wielkie.

Oto pomiary z twoją krzywą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawy.jpg

Przeczytałem twoją nową instrukcję, i zaczyna mi nie rozjaśniać 🙂

Jutro podejdę z nowymi siłami!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek1
Ale w Twoim mniemaniu mogą zastąpić zwykłe kolumny Hi-Fi ? Odsłuch z odległości ok 3m.
Też w takiej konfiguracji (odległość ok 3m) z nich korzystam, w szczególności przy oglądaniu filmów z sofki, która jest ustawiona dalej niż fotel przed komputerem. I w tym zastosowaniu dają radę.

Nie rozumiem. Pomiarow nie robi sie na krzywej. Do robienia pomiarow nie potrzebuje zadnej krzywej.
Krzywa potrzebuje tylko do obliczania EQ w zakladce EQ.

A aby ta krzywa sie tam pojawila, musi byc najpierw zdefiniowana jako plik txt (patrz powyzej moje screenshoty).

Wykonaj te kroki, ktore opisalem powyzej

58 minut temu, xajas napisał:

aby ta krzywa sie tam pojawila, musi byc najpierw zdefiniowana jako plik txt (patrz powyzej moje screenshoty).

Twoje krzywe mogłem importować bezpośrednio, tylko trzeba w Rew odklikac . txt na all przy imporcie krzywej 👍

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, xajas napisał:

Moj REW strajkuje

Racja, ja miałem te pierwsze w csv i te sie importowały od razu. Kolejne w mdat nie pamiętam już jak importowałem, a nie mam jak sprawdzić teraz.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Racja, ja miałem te pierwsze w csv i te sie importowały od razu. Kolejne w mdat nie pamiętam już jak importowałem, a nie mam jak sprawdzić teraz.

Ja też mam wrażenie że REW zachowuje się czasem niestabilnie.

16 minut temu, jurek1 napisał:

Ja też mam wrażenie że REW zachowuje się czasem niestabilnie.

To nie ma z niestabilnoscia nic wspolnego.

CSV to tez format tekstowy, a mdat jest binarny

Moim zdaniem REW jest znakomity i ultrastabilny, a jesli wystepuja jakies problemy, to przyczyna tych problemow siedzi przed komputerem 🙂

Edytowane przez xajas
2 minuty temu, xajas napisał:

To nie ma z niestabilnoscia nic wspolnego.

CSV to tez format tekstowy

Ok, dziś robie pomiary na twojej krzywej, i dodaję do swoje pomiary do twoich. Ale już widzę, że jak otwieram EQ z twoim pomiarem to krzywa jest, a jak robię własny pomiar za pomocą RTA to krzywa na której robiłem pomiar znika.

Przypuszczam że może to być spowodowane tym że pomiar nie jest wykonany w oknie Measure. Podłączę z powrotem interfejs, i sprawdzę czy to jest przyczyną zniknięcia krzywej.

Druga ewentualność, to fakt że robię pomiar PN, zrobię dziś pomiar na Sweep, i zobaczę czy krzywa w EQ zostanie.

BTW. Jesli juz jestesmy przy formatach.
Wczesniej padlo pytanie czy mozna "odrecznie" samemu tworzyc krzywe.
Mozna
To prosty plik tekstowy, ktory mozna stworzyc nawet najprostszym edytorem
Tak wyglada najprostszy przykladowy plik ponizszej krzywej

* Freq(Hz) SPL(dB) Phase(degrees)
20.00000 90.000000 0.0000
100.00000 90.000000 0.0000
400.00000 70.000000 0.0000
3000.00000 70.000000 0.0000
20000.00000 55.000000 0.0000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, dziś robie pomiary na twojej krzywej, i dodaję do swoje pomiary do twoich. Ale już widzę, że jak otwieram EQ z twoim pomiarem to krzywa jest, a jak robię własny pomiar za pomocą RTA to krzywa na której robiłem pomiar znika.
Przypuszczam że może to być spowodowane tym że pomiar nie jest wykonany w oknie Measure. Podłączę z powrotem interfejs, i sprawdzę czy to jest przyczyną zniknięcia krzywej.
Druga ewentualność, to fakt że robię pomiar PN, zrobię dziś pomiar na Sweep, i zobaczę czy krzywa w EQ zostanie.

Ja mysle ze krecisz sie w kolko i te pomiary na moja krzywa sa troche bez sensu.

Zacznijmy od sygnalu PN

Moim zdaniem, gosc ktory opisal procedure przygotowania filtrow do Roon (twoj link) sie pomylil.

Zarowno do kalibracji glosnosci jak i pomiarow w RTA zaleca uzycie Pink Noise. To jest moim zdaniem blad. Pink Noise nie jest sygnalem o poziomie glosnosci w calym zakresie 20-20000Hz. Staly poziom ma White Noise

Ukryta Zawartość

Dlatego w takim przypadku PN moze byc tylko wtedy uzywany, gdy ten spadek w pomiarach skompensujemy. A pomiary w oknie RTA nie maja tej mozliwosci

Przyklad (na szybko innym programem na iPadzie)

Sinus Sweep - liniowy staly poziom

IMG_2873.thumb.jpg.6b9c6d32ff70bb345f8a0b1176d30619.jpg

White Noise - liniowy staly poziom

IMG_2872.thumb.jpg.10ffddbb9eb99cc467433407d19234f9.jpg

Pink Noise - liniowy ale ze spadkiem

IMG_2871.thumb.jpg.8d255ec71572b45b91d93f6093faaa44.jpg

A tego spadku nie mozna porownywac z docelowymi krzywymi bez spadku

Gdybym chcial porownywac pomiary PN z krzywymi, to musial bym najpierw pochylic te krzywe o ten sam spadek

A teraz o pomiarach w RTA na krzywa.

To tez jest „bezsens“

Do pomiarow w RTA nie potrzebuje zadnej krzywej

Tak wyglada okno pomiaru RTA

SC6.thumb.jpg.6608b4461661365a1f77fa8eebcc277d.jpg

Nie ma tam zadnej krzywej

A tak wyglada to po pomiarze. Takze bez zadnej krzywej

SC7.thumb.jpg.19b73ce85616b7513eeb64abf08d3315.jpg

SC8.thumb.jpg.2a2d6424c566eaf044e408ec56df3477.jpg

No to o ktora krzywa chodzi?

Zapomnij ten caly cyrk z RTA, PN,…
Uzyj na probe funkcje Measure i jako sygnal Sinus Sweep.
I te pomiary uzyj do EQ

IMG_2877.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW. Czy ty przypadkiem nie grzebales w nastawieniach plikow kalibracyjnych do mikrofonu i karty dzwiekowej?

To by byla jedyna metoda kompensacji spadku poziomu sygnalu PN

Edytowane przez xajas
34 minuty temu, xajas napisał:

Nie ma tam zadnej krzywej

I właśnie o to mi chodziło! nie ma, a na twoich pomiarach są. To mi nie dawało spokoju. Tak, on nie używał sweep, bo wystartowanie go w Roon graniczy z cudem, to bardzo krótki plik. Nic nie grzebałem, te pomiary były robione przy pomocy pliku kalibracyjnego Umik, a karty dźwiękowej, czyli interfejsu w ogóle nie było, bo chodziło mi o wygenerowanie sygnału bezpośrednio z systemu na którym słucham muzyki. Malina z nakładką DigiOne Signature jako andpoint do Roon-DAC-Preamp- Końcówka mocy-Kolumny.

Po południu podłączę z powrotem interfejs do Końcówki, i zacznę wszystko od początku na pliku Swaap.

Ja rozumiem ze gosc chcial przeprowadzic pomiary przepuszczajac sygnal przed i po korekcji przez Roon, wiec uzyl odtwarzania plikow przez Roon a pomiaru przez RTA. Dzieki temu moze je lepiej "optycznie" porownac. Ale w takim wypadku powinien byl uzyc White Noise albo Sinus Sweep.

Ze wzgledu na lepsza kontrole calego procesu zapomnial bym ten cyrk i powrocil do funkcji "Measure" a ocene koncowa efektu korekcji dokonywal przede wszystkim na ucho. Ja tak zawsze robie. Kreauje krzywa, generuje EQ, slucham, jak mi sie nie podoba, koryguje krzywa, generuje nowe EQ, slucham,... i powtarzam ten cykl tak dlugo, az mi sie to spodoba. A pomiary po korekcji nie sa mi az tak wazne.

Moj najnowszy trick.

Ostatnio kupilem sobie nowe sluchawki, ktore mi tonalnie/brzmieniowo fantastycznie pasuja (Beyerdynamic DT 700 Pro). Uzywam ich jako sluchowej referencji!

Slucham glosnikow po korekcji, slucham dokladnie to samo nagranie przez sluchawki i slysze gdzie sa male roznice tonalne. Poniewaz "przerobilem" juz setki krzywych, latwo rozpoznaje, w ktorym zakresie musze skorygowac krzywe, by osiagnac "tonalne" brzmienie sluchawek 🙂

Edytowane przez xajas
W dniu 9.10.2022 o 10:18, jurek1 napisał:

Jeździłem z kolumnami po wszystkich miejscach jakie były możliwe. Skończyło się na ustawieniu diagonalnym.

A jak testowałeś? sinusem, czy mając możliwość grałeś dźwięki na instrumencie?

U mnie wystarczy parę-kilkadziesiąt cm różnicy i górki/dołki się zmieniają...dodatkowo pomogło większe odcięcie basów od monitorów (jak przypadkiem masz suba)

59 minut temu, xajas napisał:

Ostatnio kupilem sobie nowe sluchawki, ktore mi tonalnie/brzmieniowo fantastycznie pasuja (Beyerdynamic DT 700 Pro). Uzywam ich jako sluchowej referencji!

Lepiej grają od twoich super-kolumn?

27 minut temu, J.Jerry napisał:

Lepiej grają od twoich super-kolumn?

Inaczej. Jedne i drugie maja swoje zalety.

Sluchawki sa tonalnie nie do pobicia

Super-kolumny maja perfekcyjna przestrzen i "live-factor"

Musze przyznac, ze dotychczas niedocenialem mozliwosci sluchawek i powoli dojrzewam do sprawienia sobie alternatywnego topowego systemu audio opartego o sluchawki.

Mam juz nawet konkretne wyobrazenia co to powinno byc. Zaczynam oszczedzac 🙂

Edytowane przez xajas
7 minut temu, xajas napisał:

Inaczej. Jedne i drugie maja swoje zalety.

Sluchawki sa tonalnie nie do pobicia

Super-kolumny maja perfekcyjna przestrzen i "live-factor"

Całe szczęście, bo chwaląc słuchawki i to nie-topowe, dołujesz swój system głośnikowy, który bardziej wygląda mi na referencje.

Nie, ja potrafie sie delektowac zarowno wykwintnym dry aged filetem jak i prostymi ziemniakami z szpinakiem i jakiem sadzonym 🙂

44 minuty temu, J.Jerry napisał:

A jak testowałeś? sinusem, czy mając możliwość grałeś dźwięki na instrumencie?

U mnie wystarczy parę-kilkadziesiąt cm różnicy i górki/dołki się zmieniają...dodatkowo pomogło większe odcięcie basów od monitorów (jak przypadkiem masz suba)

Ustawiałem na słuch. Ustawienie diagonalne w moim przypadku ma bardzo krytyczne miejsce względem miejsca odsłuchu, także tu nie wiele da się zrobić. Nie mam tuba, to kolumny włoskiej manufaktury Opera Seconda MK I.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Ja do produkcji używam Sennheiser HD 650. Dla mnie to referencja, i właśnie zbliżony dźwięk chcę uzyskać z kolumn 🙂

Tak wyglada przebieg Twoich HD 650 (podobny do 660)

Ukryta Zawartość

A tak wyglada przebieg moich DT 700

1816859239_DT700Pro.thumb.png.d0d59fffca079ef08e2664c07d828c3c.png

Jak widzisz, przebieg moich nowych wybranych sluchawek jest zblizony do moich krzywych w REW

IMG_2832.thumb.jpg.65aa146843f7a99dd31be4cea303960f.jpg

Czyli wybrane sluchawki "potwierdzily" moje wieloletnie upodobania udokumentowane w formie krzywych

Podejrzewam, ze aby skorygowac twoje kolumny na podobienstwo twoich HD 650, musisz dopasowac twoje krzywe w REW (podbic gorny bas i srednice 80-800Hz)

Sluchalem twoich HD 650 i mi sie nie podobaly (zbyt dominujaca srednica i brak basu), wiec mamy rozne upodobania i dlatego spodziewam sie ze moja krzywa nie bedzie ci sie podobala.

Ale to jest niewazne. Wazne jest, ze pojelismy jak to wszystko dziala, i jak mozna poslugiwac sie tymi narzedziami, by osiagnac wlasne optymalne brzmienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Pomiar przy użyciu twojej krzywej zrobiony w oknie pomiaru przy użyciu pliku Swaap

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyjemnie to gra na korekcji zrobionej na podstawie twojej krzywej 🙂

Teraz będę się bawił w produkcję własnych krzywych.

Jak zrobisz ''wygładzanie'' na 1/2 lub nawet 1/1 to będzie bardziej podobne do czerwonego wzoru i wtedy zobaczysz ,

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Przyjemnie to gra na korekcji zrobionej na podstawie twojej krzywej 🙂

Teraz będę się bawił w produkcję własnych krzywych.

To cieszy 🙂

Czyli jeden wielki krok do przodu.

Nastepne wyzwanie to jak produkowac wlasne krzywe.

Ja jestem w szczesliwej sytuacji, bo mam do tego odpowiedni program. To integralna czesc mojego systemu DSP/DRC Acourate z odpowiednim interfacem.

Ukryta Zawartość

Calosc dziala podobnie jak w DIRAC, gdzie mozna definiowac przebieg krzywej poprzez "klikniecie myszy". Efekt koncowy moge zapisac w dowolnym formacíe (np. WAV, TXT,...) i potem importowac do REW

Ale mozesz sie rozejrzec czy inne programy jak Equaliser APO, Audiolense, Audionirvana,.. itd. nie maja podobnej funkcji

Zmajstrowalem ci krzywa podobna do twoich sluchawek (ta zielona). Zobaczymy czy ci sie podoba 😉

(juz wyslalem)

SC10.jpg

2058358575_HD660.thumb.jpg.82e844fa5ed0b69e54e1940c777b0936.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Dzięki 🙂 będę działał.

Czuję że to będzie zabawa bez końca 😏 Można to porównać do zmiany klocków bez ponoszenia kosztów inwestycji, bo zmiany są znaczne.

Ile presetow/konfiguracji możesz w Roon w trakcie odtwarzania równocześnie uzywac/przelanczac?

Jak szybko? Czy to tylko kliknięcie myszą?

34 minuty temu, jurek1 napisał:

Filtrowanie było za agresywne, bo Roon pokazał clipping. Musiałem zwiększyć Headroom .

Nie rozumiem. Fitrowanie tylko obniża poziom sygnału (patrz negatywne wartości EQs w REW), a nie podbija. A clipping to raczej efekt za wysokiego poziomu sygnału.

Edytowane przez xajas
2 minuty temu, xajas napisał:

Ile presetow/konfiguracji możesz w Roon w trakcie odtwarzania równocześnie uzywac/przelanczac?

Jak szybko? Czy to tylko kliknięcie myszą?

Kilka napewno mogę, dwa kliknięcia, jeden wyłączam, drugi włączam.

• Pokaż nowe odpowiedzi