Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody głośnikowe do 2 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Przewody mają poważny wpływ na brzmienie. 

Bardzo powazny.

Fakt psychoakustyczny

Nie, to fakt „elekryczny“.
Najlepszy dowod (nawet nie trzeba psychoakustyki albo slepych testow“):
Jak sa za krotkie, to nie ma brzmienia
10 godzin temu, bum1234 napisał:

To są przesądy wynikające z niewiedzy i przypadkowych metod porównywania.

Czy ja zadałem pytanie o wpływie przewodów na dźwięk? Bo jakoś sobie nie przypominam.... 

Jak nie słyszysz, to Twój problem i opuść ten wątek 

1 minutę temu, bum1234 napisał:

A po co chcesz wymieniać kable?

Dla wyglądu?

Tak, najlepiej jak będą złote, żeby wyglądały na drogie.

Czy kiedykolwiek miałeś styczność z którymś z wymienionych w tym temacie przewodów? 

Edytowane przez g88

Ja trochę tych kabli przetestowałem. 

I cholera różnice w dźwięku słyszę.

Większą mniejsza, zależy od całego systemu i konkretnych kabli które porównujemy.

Tu możemy płacić za miejsce wykonania , za markę, za  sposób wykonania. 

Nie jest powiedziane że te droższe w naszym systemie będą lepsze. 

Nie ma co się klucic i nic piany. Klasę się testuję. Ktoś słyszy podobają mi się. Kupuje. Nie to będzie na tanich z Castoramy i juz. 

Po temacie w przyszłym tygodniu kolejny o tym samym 

Piotr 

.Tani i bardzo neutralny ,nie psujący brzmienia . Nowy dostępny do wypożyczenia bez i konfekcją . Jeszcze na inne Audio przyjemności zostanie .  

Podpowiadam sprawdź  Cardas 101.

Pozdrawiam 

Hej, mam Tara Labs TL2-14 (seria przed Apollo)i porównywałem je z Chord Clearway i moim zdaniem Chord był lepszy. Tara co prawda lepiej trzymała dół, jednak w Chordzie był lepszy pogłos, więcej szczegółów i był odrobinę bardziej muzykalny

Ja kupiłem tutaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Drugi rok z rzędu, koszt 39,9 EUR za Studio Premier. 
Dostajesz swój login i hasło, wszystko działa bez problemu, oprócz aplikacji na srajfona 😉 Ale np. z Volumio czy BluOS działa bez problemu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 17.10.2022 o 07:37, PiotruuS napisał:

Kimber 8TC ale ten starszy (czarno-niebieski) wtedy jeszcze nie był podrabiany 🙂

Ale już nie ma w sprzedaży chyba.

Faktycznie kimber i nordost to zmora. Podróbek co nie miara 

Piotr 

Miałem przygodę ze wzmacniaczem który z moimi kolumnami zagrał płasko jak decha. Było to połączone wtedy Qedem Silver.

Już najtańszy VdH wskazał kierunek w którym należy podążać. Kolejny wyższy model rozwiał wszelkie wątpliwości.

Mam również  Nordosta White Lightning to kabel twardziej grajacy w stosunku do VdH, ale w moim systemie ta różnica nie jest jakaś porażająca.

VdH można kupić z metra, dokupic wtyki i mieć fajny kabel w fajnej cenie. Nordost z bomby swoje kosztuje a jest delikatny jak prezerwatywa durexa. Łatwo uszkodzić i będzie łał, ale gra dobrze.

18 minut temu, bum1234 napisał:

Jest to cecha wszystkich wyznawców pacułolizmu

Proszę jaśniej, szczególnie jeśli chodzi o ostatnie słowo.

Ja taki trochę niedouczony jestem więc ulituj się.

10 minutes ago, slyszecisze said:

Proszę jaśniej, szczególnie jeśli chodzi o ostatnie słowo.

Ja taki trochę niedouczony jestem więc ulituj się.

W uproszczeniu możesz przyjąć, że pacułolizm to takie rozwinięcie audio-voodoo.

Jest tu audiofilska religia, u której podstaw leży negacja fizyki, techniki i zdrowego rozsądku.

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Jest tu audiofilska religia, u której podstaw leży negacja fizyki, techniki i zdrowego rozsądku.

Dziękuje za wyjaśnienie. Fizyka to trudny przedmiot. Nie będę ukrywał, w tym temacie nie byłem orłem, ale za to  z techniką radzę sobie całkiem dobrze. Co do zdrowego rozsądku też nie narzekam, ale może jestem w błędzie. Muszę iść do lekarza i on oceni.

Ale pytanie jest takie.

Co Ty, racjonalista robisz w tym wątku. Taki Don Kichot z Ciebie?

9 godzin temu, bum1234 napisał:

Zadałem Ci pytanie kilka postów wcześniej: Jakich kabli słuchałeś i na jakim sprzęcie ? Nie potrafiłeś na nie odpowiedzieć i dalej siejesz ferment. Trochę Ci współczuje, że masz tak nudne życie i musisz się dowartościować pieprzeniem głupot na forach, żeby w końcu ktoś zwrócił na Ciebie uwagę. 

10 godzin temu, slyszecisze napisał:

Już najtańszy VdH wskazał kierunek w którym należy podążać. Kolejny wyższy model rozwiał wszelkie wątpliwości.

Jakoś mam słabość do VFH, bo to w sumie pierwszy kabel (RCA The Wave), na którym usłyszałem różnicę w dźwięku 😉
Na razie wypożyczyłem Albedo Blue oraz Tellurium Q Silver, zobaczymy co się zmieni.

Nieistotne, czy wybierzesz jeden z nich, ale jakbyś skrobnął kilka słów 

w temacie różnic pomiędzy nimi na pewno koledzy będą wdzięczni.

I nie chodzi o kolor czy strukturę oplotu ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 hours ago, g88 said:

Zadałem Ci pytanie kilka postów wcześniej: Jakich kabli słuchałeś i na jakim sprzęcie ? Nie potrafiłeś na nie odpowiedzieć i dalej siejesz ferment. Trochę Ci współczuje, że masz tak nudne życie i musisz się dowartościować pieprzeniem głupot na forach, żeby w końcu ktoś zwrócił na Ciebie uwagę. 

Pieprzenie głupot to właśnie bajki o kablach. Psychologię zostaw fachowcom, bo nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak widać, że kable nie są problemem technicznym tylko typowo psychologicznym 😄

11 godzin temu, slyszecisze napisał:

Dziękuje za wyjaśnienie. Fizyka to trudny przedmiot. Nie będę ukrywał, w tym temacie nie byłem orłem, ale za to  z techniką radzę sobie całkiem dobrze. Co do zdrowego rozsądku też nie narzekam, ale może jestem w błędzie. Muszę iść do lekarza i on oceni.

Ale pytanie jest takie.

Co Ty, racjonalista robisz w tym wątku. Taki Don Kichot z Ciebie?

Przyjechał na osiołku i od niego mu się udzieliło 🤫

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 minut temu, bum1234 napisał:

Pieprzenie głupot to właśnie bajki o kablach. Psychologię zostaw fachowcom, bo nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak widać, że kable nie są problemem technicznym tylko typowo psychologicznym 😄

Nie muszę, jesteś klarownym przypadkiem ograniczonego człowieka, który jest zmęczony swoim nudnym życiem i musi się wyżyć na forum, powielając swoje teorie niepoparte żadnymi faktami. Nie słyszysz kabli, Twoja sprawa. Reszta komentujących chyba słyszy, więc załóż sobie swój wątek i tam się wyzywaj z innymi frustratami. Tutaj robisz z siebie tylko pośmiewisko, bo nie potrafisz odpowiedzieć na jedno proste pytanie. 

3 minutes ago, g88 said:

Nie muszę, jesteś klarownym przypadkiem ograniczonego człowieka, który jest zmęczony swoim nudnym życiem i musi się wyżyć na forum, powielając swoje teorie niepoparte żadnymi faktami. Nie słyszysz kabli, Twoja sprawa. Reszta komentujących chyba słyszy, więc załóż sobie swój wątek i tam się wyzywaj z innymi frustratami. Tutaj robisz z siebie tylko pośmiewisko, bo nie potrafisz odpowiedzieć na jedno proste pytanie. 

Gdybyś miał odrobinę wiedzy, wiedziałbyś, że pytanie, które zadałeś jest pozbawione sensu. Zastanów się dlaczego. Choć sądząc z tego co wypisujesz, twoje szanse na poprawną odpowiedź są znikome 😄

Kable grają niestety zwłaszcza interkonekty  ten łącznik pomiędzy wzmakiem a źródłem ma duży wpływ na dźwięk znacznie większy niż głośnikowe moim zdaniem, porównanie qeda silver spiral reference z tarą labs apollo extreme całkiem inne granie, qed wzmacniał symbilanty końcówki sss inna temp barw na średnicy wypychał do przodu z tarą końcówki sss w ogóle tego nie ma jak ręką odjął  bardzo równy kabelek, celowo zwórciłem na to uwagę przy tych samych utworach które mocniej obciążają tweeter przy wokalach.

Ta dyskusja jest bez sensu, bo zapewne jest grupa dobierająca kable wg cennika

czyli ileś procent zestawu lub kolor oplotu, co jak na razie nie jest zabronione.

A po kryjomu używają pewnie starego przewodu od nocnej lampki, bo i nie widać

i skoro nie ma różnic, to po co przepłacać. A skąd taki idiota kabel ma wiedzieć,

do czego został kiedyś wyprodukowany ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

21 godzin temu, bum1234 napisał:

Gdybyś miał odrobinę wiedzy, wiedziałbyś, że pytanie, które zadałeś jest pozbawione sensu. Zastanów się dlaczego. Choć sądząc z tego co wypisujesz, twoje szanse na poprawną odpowiedź są znikome 😄

Naprawdę odpuść. Mam wrażenie, że rozmawiam z pryszczatym 13 latkiem, taki poziom reprezentujesz "ziomek" 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi