Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn do Marantz PM7000H

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, potrzebuje pomocy w doborze kolumn do wzmacniacza PM7000H. 

Słucham głównie klasykę, rocka, soul

Dotychczasowa moja kombinacja to Marantz PM6006 i B&W 685 S2 która wydaje mi się idealna. 
Słuchałem przez jakiś czas 685 s2 na NAD 326BEE, jednak wzmacniacz wydawał mi się za ostry i męczył. Po przejściu na Marantza zrobiło się bardziej ciepło i dalej dokładnie. 

Planowałem pójście w kombinacje PM7000H + B&W 603 S2 (liczyłem że Marantz + B&W jako uniwersalna kombinacja da mi to samo), jednak tyle ile czytam w Internecie niezadowolenia na 603 s2, to chyba nigdy nie widziałem. Utwierdziło mnie również w przekonaniu fakt ze PM7000H z B&W 685 S2 gra nędznie, płytko, nie wiem jak to nazwać. Coś jest grubo nie tak + jest bardzo dużo mocy w zapasie.

Na dzisiaj monitory grają w pomieszaniu 20-25m, jednak zestaw stereo który buduje idzie na przestrzeń +34m

Nie mam określonego budżetu, jednak podejrzewam że więcej niż 15k nie będę chciał wydać. Czym warto się zainteresować?

Jak pomieszczenie będzie +50 to masz chłopie problem ... 😉 

Do takiej kubatury konieczne są potężne kolumny. A Twój wzmacniacz ich nie uciągnie. Chyba, że kupisz wysokoefektywne Klipsch lub JBL.

Mógłbyś ewentualnie sprawdzić KEF R11. Akurat 15K.

Najlepszym rozwiązaniem jest sprzedać wszystko i kupić kolumny aktywne KEF LS60 lub Buchardt A700.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Rozpędziłem się z tymi 50m, jest 33,82 dokładnie (musiałem spojrzeć na projekt), co polecasz w takiej wariacji? 

PS.

Jak ktoś z moderatorów może edytować post, i zmienić 55m na 34 to będzie super, ja już nie mogę. Dzięki!

Edytowane przez czornex
25 minut temu, czornex napisał:

Rozpędziłem się z tymi 50m, jest 33,82 dokładnie (musiałem spojrzeć na projekt), co polecasz w takiej wariacji? 

Kolumny aktywne 😉 

Może KEF R7 wystarczą. 

Słabym ogniwem jest wzmacniacz. Im lepsze kolumny tym potrzebny jest lepszy wzmacniacz, żeby wyciągnąć z nich cały potencjał. 

Te bym brał gdyby budżet był większy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie ma takiej potrzeby, bo metrażu nie wymieniłeś w tytule wątku ...

Sugerując się poziomem zadowolenia z monitorów B&W w 20 m2 ośmielę się

zasugerować coś niezbyt dużego - Quadral Signum 70:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Które nawet zdaniem recenzentów powinny sobie poradzić w metrażu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Znowu dziesiątki propozycji, z których niewiele wyniknie jeśli nie będziesz mógł porównać ich ze sobą. Przyjedź do nas i posłuchaj, mamy ogromny wybór kolumn, z których będziesz mógł wybrać dla siebie najlepiej brzmiące - zapraszamy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 minut temu, Q21 napisał:

Znowu dziesiątki propozycji, z których niewiele wyniknie jeśli nie będziesz mógł porównać ich ze sobą. Przyjedź do nas i posłuchaj, mamy ogromny wybór kolumn, z których będziesz mógł wybrać dla siebie najlepiej brzmiące - zapraszamy. 

Serio ? Jak byłem w grudniu 2021 to nic ciekawego nie mieliście w cenie do 20K 😉 Dobrze, że kupione u Was Buchardt A500 okazały się strzałem w 10 bez porównań. 

Czyli jednak coś było ciekawego.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 godzin temu, czornex napisał:

Witajcie, potrzebuje pomocy w doborze kolumn do wzmacniacza PM7000H. 

Słucham głównie klasykę, rocka, soul

Dotychczasowa moja kombinacja to Marantz PM6006 i B&W 685 S2 która wydaje mi się idealna. 
Słuchałem przez jakiś czas 685 s2 na NAD 326BEE, jednak wzmacniacz wydawał mi się za ostry i męczył. Po przejściu na Marantza zrobiło się bardziej ciepło i dalej dokładnie. 

Planowałem pójście w kombinacje PM7000H + B&W 603 S2 (liczyłem że Marantz + B&W jako uniwersalna kombinacja da mi to samo), jednak tyle ile czytam w Internecie niezadowolenia na 603 s2, to chyba nigdy nie widziałem. Utwierdziło mnie również w przekonaniu fakt ze PM7000H z B&W 685 S2 gra nędznie, płytko, nie wiem jak to nazwać. Coś jest grubo nie tak + jest bardzo dużo mocy w zapasie.

Na dzisiaj monitory grają w pomieszaniu 20-25m, jednak zestaw stereo który buduje idzie na przestrzeń +34m

Nie mam określonego budżetu, jednak podejrzewam że więcej niż 15k nie będę chciał wydać. Czym warto się zainteresować?

jak dźwięk B&W Ci odpowiada w połączeniu z Marantzem, to warto odsłuchać serii wyżej. Podłogówki to 704 S2 (aktualnie są w dobrej cenie 4699/szt, bo jest zmiana serii na S3 i wyprzedaż tych starszych). Dźwięk w porównaniu do serii 600 jest barwniejszy i mniej natarczywy. Z Marantzem to zagra.

Zapraszamy do nas. Przy okazji posłuchasz także innych alternatyw 😉

Nie ma to jak samemu ocenić. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Czy ten Marantz już jest?

To urządzenie które gra inaczej niż 6006. Jest jaśniejsze. Dobitniejsze w górnych rejestrach. Do niego podłączał bym kolumny ciepłe. Kef, tannoy, fyne, elac itp

Z kolei jeśli jesteś fanem bowersa to tutaj rotel, musical, Roksan, nad starej linii głównie 375.

Piotr 

On 10/14/2022 at 6:03 PM, Top Hi-Fi & Video Design said:

jak dźwięk B&W Ci odpowiada w połączeniu z Marantzem, to warto odsłuchać serii wyżej. Podłogówki to 704 S2 (aktualnie są w dobrej cenie 4699/szt, bo jest zmiana serii na S3 i wyprzedaż tych starszych). Dźwięk w porównaniu do serii 600 jest barwniejszy i mniej natarczywy. Z Marantzem to zagra.

Zapraszamy do nas. Przy okazji posłuchasz także innych alternatyw 😉

Nie ma to jak samemu ocenić. 

Czy bedziecie mieć konfiguracje  Marantz PM7000N z 704 S2 w Krakowie?

13 hours ago, Piotr Sonido said:

Czy ten Marantz już jest?

To urządzenie które gra inaczej niż 6006. Jest jaśniejsze. Dobitniejsze w górnych rejestrach. Do niego podłączał bym kolumny ciepłe. Kef, tannoy, fyne, elac itp

Z kolei jeśli jesteś fanem bowersa to tutaj rotel, musical, Roksan, nad starej linii głównie 375.

Piotr 

Tak jest, możliwe że trzeba będzie go sprzedać...

Edytowane przez czornex
4 godziny temu, czornex napisał:

nie handlujemy Marantzem już od lat. Można ewentualnie wypożyczyć Marantza z innego salonu i wpaść z nim do nas na odsłuch. Najlepiej kontaktować się z salonem w Krakowie. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

10 godzin temu, czornex napisał:

W sumie PM7000N z 704s2 może być nie głupim pomysłem. Te B&W nie są jakimiś grzechotnikami, ta góra jest w miarę spokojna, więc Marantz mógłby ją jakoś urozmaicić.

22 godziny temu, czornex napisał:

Nie. Musiał byś sam wziąć wzmacniacz. I lepiej jedź do innego topa. W Krakowie zgroza.

12 godzin temu, Tonnii99 napisał:

W sumie PM7000N z 704s2 może być nie głupim pomysłem. Te B&W nie są jakimiś grzechotnikami, ta góra jest w miarę spokojna, więc Marantz mógłby ją jakoś urozmaicić.

Ja je odbieram inaczej. Nie jest agresywna ale spokojna też nie. Tam jest masa detali. Marantz, ten konkretny może je za bardzo uwydatniać.

22 godziny temu, czornex napisał:

Bierzesz pod pachę i jedziesz z nim na odsłuch. Daj nam znać jak oceniasz to połączenie 

Piotr 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie. Musiał byś sam wziąć wzmacniacz. I lepiej jedź do innego topa. W Krakowie zgroza.

14 godzin temu, Tonnii99 napisał:

no tak 😛

Zapraszamy do Poznania 😉

Przy okazji posłuchałbym coś z Elaca (spokojniejsze granie od B&W, jednak detali już sporo mniej i przestrzeni) Elac Solano świetna seria i jeszcze tańsza od Vela

www.tophifi.pl

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Poznań wypożycza na odległość? 

Wszystko?

Pytam na przyszłość.

Piotr 

tak

www.tophifi.pl

W dniu 19.10.2022 o 10:47, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tak

To mi się przyda!

Będę się odzywał w swoim czasie. 

Dzięki!

Piotr 

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To mi się przyda!

Będę się odzywał w swoim czasie. 

Dzięki!

Piotr 

a priv zapraszam w takim razie 😉

www.tophifi.pl