Skocz do zawartości
IGNORED

KD Klipsch Reference II

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Forumowiczki i Forumowiczów 😉

Rozpoczyna się i moja przygoda z KD. Po wstępnych odsłuchach i wielu godzinach spędzonych na czytaniu ad. KD, postanowiłem wystawić do dyskusji własny zestaw (5.1.4 lub 5.2.4), z prośbą o opinie/uwagi (za które z góry dziękuję):

Fronty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Central: 

Ukryta Zawartość

Subwoofer: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (jeszcze nie wiem czy 1, czy para)
Surround: 

Ukryta Zawartość

Atmosy: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub 

Ukryta Zawartość

Całość napędzana Onkyo TX-RZ50.

Salon około 30m2, wszelaka możliwość poprowadzenia kabli (budowa trwa), z prawej strony - patrząc z kanapy na ekran - przestrzeń otwarta na korytarz i kuchnię (nie wliczone do metrażu oczywiście). Odległość siedzącego od ekranu to 4,5m, odległość siedzącego od ściany za kanapą to 1,2m. Pomiędzy tylną ścianą, a kanapą wolna przestrzeń, podobnie między kanapą a ekranem (pomijając niską ławę).

Mam nadzieję, że ta garść informacji pozwoli na spojrzenie doświadczonych w temacie użytkowników forum lub znających realia sprzętowe i ich potrzeby.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/159899-kd-klipsch-reference-ii/

Zacne zestawienie, nie wiem czego oczekujesz od nas skoro wybrałeś po odsłuchach te elementy to znaczy, że przypadły tobie do gustu i tego bym się trzymał. Jeśli miałbym cokolwiek dopowiedzieć to to, że warto zastosować dwa nawet nieco słabsze subwoofery od jednego .

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może np. wskazania innego zestawienia, które warto posłuchać, a z pewnością wskazówki co do wyboru wzmacniacza pod stereo (znana mi jest przypadłość z górą frontów Klipscha).

Nie wiem także, czy TX-RZ50 to nie przerost formy?

Muszę tu przyznać, że miałem okazję odsłuchu zestawu KD z RP-280f, a także RP-6000f. Natomiast nie słuchałem serii II. Zarówno 280 jak i pierwsza seria 6000 przypadły mi do gustu z Onkyo bodajże 696. Czytałem, że "dwójki" mają złagodzoną górę w stosunku do poprzedniej serii. Tak powstało moje zestawienie, ale oczywiście nie jest to temat zamknięty, chociażby np. z powodu dylematu, czy warto dopłacać do serii II?

50 minut temu, ttauruss napisał:

Nie wiem także, czy TX-RZ50 to nie przerost formy?

Nie przerost formy, ale to jest zwyczajnie przeciętny sprzęt. Jako elektronika na pewno jest ok, ale jako wzmacniacz polegnie przy takich kolumnach i takiej ich ilości. Wystarczy obejrzeć środek tego ampli... jedno małe trafo i te malutkie kondensatory filtrujące... śmiech na sali. Kino domowe musi być w stanie przywalić kiedy trzeba i zagrać naprawdę głośno, a tego bym się nie spodziewał z tego Onkyo. Kilka minut szukania i znalazłem wpisy, że ma problemy z mocą.

Zobacz końcówki mocy Emotivy lub IOTAVX (ewentualnie używki, których też jest sporo), do tego procesor Emotivy i za niewiele wyższą cenę masz solidny sprzęt, którego nie będziesz się wstydził.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Kolumny Klipsch są łatwe do wysterowania, choć na pewno połączenie dodatkowej końcówki poprawiłoby jakość brzmienia. Jeśli masz obiekcje dotyczące wyboru to zapraszam cię na odsłuch w naszym salonie, kto wie może wpadnie ci coś innego w ucho i warto to skonfrontować np. z kolumnami Polk z serii Reserve, który jest dobrą alternatywą dla Klipscha. Zadzwoń do nas proponujemy odsłuch w komfortowych warunkach i indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 18.10.2022 o 23:00, qbakos napisał:

Nie przerost formy, ale to jest zwyczajnie przeciętny sprzęt. Jako elektronika na pewno jest ok, ale jako wzmacniacz polegnie przy takich kolumnach i takiej ich ilości. Wystarczy obejrzeć środek tego ampli... jedno małe trafo i te malutkie kondensatory filtrujące... śmiech na sali. Kino domowe musi być w stanie przywalić kiedy trzeba i zagrać naprawdę głośno, a tego bym się nie spodziewał z tego Onkyo. Kilka minut szukania i znalazłem wpisy, że ma problemy z mocą.

Zobacz końcówki mocy Emotivy lub IOTAVX (ewentualnie używki, których też jest sporo), do tego procesor Emotivy i za niewiele wyższą cenę masz solidny sprzęt, którego nie będziesz się wstydził.

OK, dziękuję za informacje. A wcześniejszy model TX-RZ840?

• 2 tygodnie później...

1. Nie kupuj subwooferów Klipsch. SVS i Monoprice dadzą ci dużo lepsze wrażenia za tą sama cenę. Do KD kupuj tylko "ported" czyli na przykład PB2000 a nie SB2000. Jeden SW to za mało - to jest pierwsza rzecz która będzie Ci przeszkadzać. 

2. Seria RP Klipsch jest spoko. Mam RP I u siebie. Nie wiem czy teraz warta swoich pieniędzy, ale to zależy od Ciebie i Twoich umiejetnosci negocjacyjnych 🙂 

3. Po co ci dipole 502S? Ja mam u siebie ale dla tego, ze mam taką a nie inną geometrię pokoju. W KD raczej kupujemy monopole.

4. Nie kupuj takich drogich atmosów. Nie warto. Budzet na głośniki powinien iść na LCR i subwoofery. Surrounds i atmos to max 30% budzetu. 

5. Jak masz miejsce to lepiej zrobic 7.X.2  niz 5.X.4. Wiem, ze atmos kusi, ale 90% "contentu" idzie przez "base layer".

Jak idziesz w Klipsch to kup RP II do LCR (6000 + 504 to spoko kombo) i RP I do surround na OLX za pół darmo.

• 2 tygodnie później...

Jeśli Onkyo 696 + Klipsch przypadły ci do gustu to RZ50 powinno zagrać dużo lepiej. To jest sprzęt typowo kinowy(zarówno amplituner jak i głośniki), a stereo stoi nieco z boku. Jeśli kino jest u Ciebie priorytetem to zostań przy Onkyo. Z czasem możesz dokupić końcówkę mocy na fronty i tym samym poprawić stereo. W mojej ocenie ten amplituner poradzi sobie z wybranym zestawem klipschów. Osobiście zrezygnowałem z droższego Marantza na konto Onkyo RZ 810, bo brakowało mi dynamiki brzmienia i szybkiego uderzenia dźwięku. 
Nie mieszałbym serii. Jeśli masz złotówki na RPII to śmiało bierz. Sub Klipscha nie jest łatwy do ustawienia, więc dwa mniejsze powinny lepiej się sprawdzić. 
Większy problem widzę tu z akustyką pomieszczenia i otwartego korytarza. Kino będzie grało w całym domu.