Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe 5.1.2

Rekomendowane odpowiedzi

Też nie wiem... JBL robi dobre kolumny i profesjonalne nagłośnienie za grubą kasę. A tego, że nie jest to marka popularna na forum, to akurat w ogóle nie brałbym pod uwagę. Jak ktoś tu trochę siedzi, to wie, że tworzą się tu jakieś śmieszne mody i połowa ludzi to kupuje. Spokojnie brałbym JBL-a, ale nie w ciemno. Lepiej wcześniej posłuchaj tego zestawu, bo odbiór może być skrajnie różny.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, farti napisał:

Większość kin komercyjnych w Polsce posiada nagłośnienie JBL-a.

Tylko że te tanie serie nie maja nic wspólnego z jakością … 

Swego czasu dobra była seria Studio L, teraz próżno szukać dobrego dźwięku w nowych modelach… 

8 godzin temu, qbakos napisał:

JBL robi dobre kolumny i profesjonalne nagłośnienie za grubą kasę

No właśnie za grubą kasę!!! 

Jakoś nie widzę by był to dobry konkurent dla marki ProCella Audio lub Mag Theater i innych angielskich firm… 

Nie jeden użytkownik ma tutaj Heco bo stosunek Cena/Jakość są na b.dobrym poziomie 

3 godziny temu, długi89 napisał:

Jakoś nie widzę by był to dobry konkurent dla marki ProCella Audio lub Mag Theater i innych angielskich firm… 

Masz na myśli niższy budżet, tak?

4 godziny temu, długi89 napisał:

Swego czasu dobra była seria Studio L, teraz próżno szukać dobrego dźwięku w nowych modelach… 

Nie jeden użytkownik ma tutaj Heco bo stosunek Cena/Jakość są na b.dobrym poziomie 

Jest jeszcze bardzo dobra seria JBL Studio 590, wygląd mają "dyskusyjny" ale grają bardzo dobrze. Zakupiłem je w 2012 roku i grały w stereo u mnie kilka lat. Obecnie dają rade w kinie domowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, długi89 napisał:

Ja bym JBL nie brał pod uwagę wcale… te tanie systemy nie cieszą się dobra reputacją… zreszta sam widzisz tutaj na forum… jeszcze nie widziałem kina na JBL-ach 

Mój drogi JBL ma specjalną serię Hi-End o nazwie Synthesis. Mają spore doświadczenie w tworzeniu świetnych kolumn. Seria Stage posiada podobnie dużo dołu jak Klipsch, więcej średnicy i górę minimalnie łagodniejszą. Same plusy co tu dużo mówić. Zresztą spójrz na wcześniejsze serie JBL masa ludzi chowa to po domach i nikt nie chce sprzedawać 🙂 

Ogółem JBL seria Stage zasługuje na pokłon, brzmieniowo bajka jak za tą cenę, i ciężko to jak kolwiek przebić. Wykonanie również znacznie lepsze jak w przypadku konkurencji.

Aurory stają już nasty raz u nas w salonie z nimi w pojedynkę i jak na razie JBL wygrywa i to ze sporą przewagą.

Słuchałeś, bo wydaje mi się że nie? A180 i A190 to mega udane konstrukcje!

13 godzin temu, qbakos napisał:

JBL robi dobre kolumny i profesjonalne nagłośnienie za grubą kasę

JBL robi słuchawki, głośniki BT i z tego jest mocno znany. Nie każdy wie że na serii Synthesis robi się kina za setki tysięcy, w większości profesjonalnych sal kinowych. Oprócz tego mocno działają również w studiach. 

Seria Stage i Studio, aktualnie robią i będą sporo mieszać na rynku. Cena wprost proporcjonalna do jakości + klient dostaje kolumnę która jest bardzo uniwersalna pod względem brzmienia.

Edytowane przez S4Home
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, S4Home napisał:

Mój drogi JBL ma specjalną serię Hi-End o nazwie Synthesis

Z czym ty porównujesz serie Stage? Każdy wie jakie dany producent posiada kolumny i z tą seria to żeś zaszalał… rozumiem że chciałeś zabłysnąć bo ja taki nie kumaty jestem… 

Wiem jak grają LX bo miałem ponad 10 lat temu, kolega miał Studio L890 i zamienił na Klipsche RP-280!

Do autora… 

Pojedz, posłuchaj wymienionych kolumn i sam zdecyduj. Tylko pamiętaj jedno jak kino to wolnostojące kolumny są zbędne bo i tak je odcinasz na 80hz wiec nie warto wydawać tyle kasy na fronty! Lepiej dołóż do centralnego i subwooferow!!!

Edytowane przez długi89
13 godzin temu, długi89 napisał:

@S4Home nadmienię że seria synthesis to popierdółka przy Everest DD66000 czy K2 lub trochę niżej seria S, to tutaj dopiero jest prawdziwy JBL… 

Synthesis najbardziej popularny. Masa kin jest postawiona na tym systemie w PL, dlatego o niej wspomniałem 🙂 

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, S4Home napisał:

Synthesis najbardziej popularny. Masa kin jest postawiona na tym systemie w PL, dlatego o niej wspomniałem 🙂 

To teraz już wiem dlaczego w PL kinach jest tak ..ujowy dźwięk, same trzaski, brak wyrazistości, bas jest bo jest… 

Nędza i rozpacz nic więcej… 

@długi89 Ty chyba sobie jaja robisz. Czyli w Ameryce się nie "znajo"? Masa salek jest tam na systemach Synthesis. JBL to nie jest jakaś firma krzak, a że słuchałeś jakichś i Ci nie podeszły nie oznacza, że są słabe.

Dziękuje wszystkim za pomoc,

ostatecznie zdecydowałem się na JBL, zobaczymy jak się sprawdzi. 

Muszę jeszcze tylko ogarnąć sposób montażu tylnich głośników. Coś wykombinuje. 

Pozdrawiam.

10 minut temu, Bish napisał:

Dziękuje wszystkim za pomoc,

ostatecznie zdecydowałem się na JBL, zobaczymy jak się sprawdzi. 

Jakie dokładnie JBL-e kupiłeś?

Edytowane przez Adi777

1. Denon AVR-S 970H
2. JBL Stage A180 x2
3. JBL Stage A120 x2
4. JBL Stage A135C
5. JBL Stage A120P

Nie będę ukrywał, że na wyborze zaważyła też opinia mojej małżonki, która powiedziała że z wyglądu JBL najbardziej jej odpowiada :), np. na Q Acoustics w ogóle się nie godziła, zaś Aurora, ze względu na specyficzne obicia obudowy też jej nie pasowały....

Gość

(Konto usunięte)

Jak się kupuje sprzęt dla oczu to dźwięk jest najmniej ważny liczy się wygląd i wpasowanie w otoczenie a że ..ujowo gra to sprawa marginalna

Amplituner z najniższej serii ( tak zwanej dla ubogich bo z serią X nie ma on nic wspólnego )

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Masa salek jest tam na systemach Synthesis

Jesteś pewien że akurat na tej serii ?

@Adi777 dla twojej i @S4Home jasności kina buduje się na bazie tych kolumn 

https://jblpro.com/en/product_families/jbl-professional-cinema

11 minut temu, długi89 napisał:

Jesteś pewien że akurat na tej serii ?

@Adi777 dla twojej i @S4Home jasności kina buduje się na bazie tych kolumn 

Ukryta Zawartość

Zamierzam 🙂

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, długi89 napisał:

Amplituner z najniższej serii ( tak zwanej dla ubogich bo z serią X nie ma on nic wspólnego )

Tak się akurat składa, że  cena tego amplitunera jest wyższa od x2700.

Zdecydowałem się już na ten sprzęt. Zobaczymy jak to zagra i czy na moje potrzeby będzie ok.

Dam znać. Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Bish
12 minutes ago, Bish said:

Tak się akurat składa, że  cena tego amplitunera jest wyższa od x2700

Drozszy bo... nowszy o 2 lata. Poza tym jest to własciwie wykastrowana, odrobine słabsza wersja x2700h, ze skromniejszym zasilaniem 460W vs 500W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 godzin temu, długi89 napisał:

To teraz już wiem dlaczego w PL kinach jest tak ..ujowy dźwięk, same trzaski, brak wyrazistości, bas jest bo jest… 

Nędza i rozpacz nic więcej… 

Twoja wypowiedź wskazuje że raczej nie miałeś okazji tego słuchać na żywo bo byś tak nigdy w życiu nie napisał. A kopiowanie linków producenta to sobie proszę darować, bo tak to każdy Kowalski sobie może napisać 🙂 

Jeśli masz budżet i chęć stworzenia takiego systemu to możemy zaprezentować ofertę na JBL lub innych kolumnach do Twojego pomieszczenia wraz z dostarczeniem sprzętu, wykonaniem całego pomieszczenia łącznie z wykończeniem i akustyką. Tak zwany klucz do ręki.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, S4Home napisał:

Jeśli masz budżet i chęć stworzenia takiego systemu to możemy zaprezentować ofertę na JBL lub innych kolumnach do Twojego pomieszczenia wraz z dostarczeniem sprzętu, wykonaniem całego pomieszczenia łącznie z wykończeniem i akustyką. Tak zwany klucz do ręki.

Nie dzięki, nigdy z Polskiej firmy instalacyjnej nie skorzystam… 

Wolałbym Mag Theatron niż wszystkoprodukujacy JBL… 

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Drozszy bo... nowszy o 2 lata. Poza tym jest to własciwie wykastrowana, odrobine słabsza wersja x2700h, ze skromniejszym zasilaniem 460W vs 500W.

https://www.zkelectronics.com/compare/denon-avr-s970h/denon-avr-x2700h/

Nie ma co ze świeżakiem dyskutować, wcisnęli mu i tyle a że się nie zna… widzieli że maja zielonego w temacie

Dla mnie sprawa zamknięta… wydał kasę na niskich lotów sprzęt topiąc 10-12 tys zł😳 trudno🤷‍♂️ Sprzedawca wciśnie wszystko byle tylko zarobić nie patrząc na klienta… 

4 minuty temu, długi89 napisał:

Nie dzięki, nigdy z Polskiej firmy instalacyjnej nie skorzystam… 

Wolałbym Mag Theatron niż wszystkoprodukujacy JBL… 

Nadal fascynujące jest to że nie miałeś styczności a oceniasz... Na jakiej podstawie, bo tak? Bądźmy wyrozumiali, ja szanuje Twoje zdanie, ale nie rozumiem oceniania bez żadnych podstaw.

On 11/4/2022 at 11:45 AM, Bish said:

1. Denon AVR-S 970H
2. JBL Stage A180 x2
3. JBL Stage A120 x2
4. JBL Stage A135C
5. JBL Stage A120P

Nie będę ukrywał, że na wyborze zaważyła też opinia mojej małżonki, która powiedziała że z wyglądu JBL najbardziej jej odpowiada :), np. na Q Acoustics w ogóle się nie godziła, zaś Aurora, ze względu na specyficzne obicia obudowy też jej nie pasowały....

No proszę, co osoba to różna opinia, małżonka co prawda nie miała wpływu na wybór, ale kiedy rozpakowałem Q acoustic padło stwierdzenie, "o jakie ładne urocze ósemki”. 😉

Nie przejmuj się wpisami, ot taka przypadłość forum, piszą opierając się na ślepych testach naginając rzeczywistość dla poparcia własnej tezy i to jeszcze w taki sposób, aby najlepiej obrazić lub wyśmiać, a przecież ty decydujesz co kupujesz i na ile cię w danym momencie stać.

Q Acoustic ujęły mnie spójnością brzmienia niosącą najdrobniejsze muzyczne niuanse w całym paśmie, ale tak naprawdę wygrały wyłącznie średnicą z Focalami Chora 826 i Triangle Borea 08, usłyszałem tam barwę dźwięku taką, której w pozostałych zwyczajnie nie było. Np. Klipsch to zdecydowanie nie moja bajka dźwiękowo są zbyt energetyczne i posiadają inny “wymiar dźwięku", ktoś inny może mieć totalnie odmienne wrażenia i właśnie na tym to polega, szanujmy się, życzę pomyślności w odsłuchach JBL.

Witam, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące montażu głośników sufitowych. Wyzrznałem  otwór pod głośniki w karton gipsie. Niestety okazało się że  warstwa ocieplenia przylega praktycznie bezposrednio do płyt od wewnętrznej strony. Myślałem że będę miał więcej wolnej przestrzeni. 

Plan miałem taki by usunąć  folie paraizolacyjna wybrać ok 8 cm wełny mineralnej na obszarze o średnicy ok 10 cm  i umieścić w tym miejscu  głośnik. Zastanawiam się jednak czy nie ma przeciwskazań do tego by wewnetrzna czesc głośnika sufitowego miał kontakt z welna mineralna. W sensie przylegała do otworu który powstał po wybraniu wełny. Wełny mam tam  na wysokosc ok. 30 cm, żeby zmieścić głośnik potrzebowałem wybrać maksimum 8 cm. 

Z tego co czytałem to welna jest niepalna, nierozprzestrzenia ognia i może być traktowana jako warstwa wytłumiająca. Wolę jednak się upewnić, bo nie mam z tym tematem żadnego doświadczenia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie nie chciałem pozostawiać mu pustki powietrznej dookoła głośnika i nad głośnikiem żeby nie wybierać tyle ocieplenia. Zastanawiałem się nad tym, czy nie wybrać  ok. 8 cm i wepchnąć głośnika tak by miał bezpośrednią styczność z pozostała izolacją, tj. chciałem wyjąć tej izolacji tylko tyle ile potrzeba by zmieścić tam głośnik. Tutaj właśnie mam wątpliwość czy taki głośnik może być umieszczony bezpośrednio w warstwie izolacji i być nią otoczony bez pozostawienia wolnego dystansu. 

Miałem nadziej, że da się to tak zrobić a wełna dodatkowo będzie warstwą wytłumiającą. 

Ostatecznie mogę wybrać więcej tej wełny by pozostawić wolną przestrzeń nad głośnikiem tylko mam właśnie wątpliwości czy to jest konieczne. Czy pierwszy sposób jest dobry.

Godzinę temu, Bish napisał:

Ostatecznie mogę wybrać więcej tej wełny by pozostawić wolną przestrzeń nad głośnikiem tylko mam właśnie wątpliwości czy to jest konieczne. Czy pierwszy sposób jest dobry.

Ja bym pozostał przy opcji I .Jedynie tą paroizolację bym pokleił jakąś taśmą co by się wata nie sypała i zachowasz ciągłość paroizolacji ...

Edytowane przez Gmow1977

no tak ale trochę obawiam się że ten głośnik może się nagrzewać i z tego względu nie powinien mieć styku z folią paroizolacyjną ? (tego nie wiem). Dlatego chciałem ją usunąć, bo wełna jest w pełni bezpieczna, ale waham się nad tym, bo rzeczywiście wygodniej byłoby mi zabezpieczyć w ten sposób co napisałeś, tj. wybrać wełnę uzupełnić paraizolację i wcisnąć głośnik, przynajmniej nic by się nie sypało :)

Tak jak słusznie ktoś zauważył ja jestem całkowicie zielony w tym temacie, to moje pierwsze kino i pierwszy raz w życiu to montuje. Tak się jeszcze zastanawiam jakie napięcie może płynąć od amplitunera w kablach do takich głośników sufitowych - mam Magnat Interior IC 82, które dostałem od znajomego.

Gość

(Konto usunięte)

Wybierając opcje 1 zabierasz pewne częstotliwości głośnikowi ze względu na brak powierzchni za membrana… czyli zamiast grać od 40Hz będzie grał od 60-70 Hz ze względu na zbyt małą objętość komory…

Wybierając wariant drugi robisz mu miejsce czyli tak zwana obudowę dzięki czemu głośnik może grać swoim pełnym pasmem, ale żeby było to prawidłowe tez powinien mieć ileś tam litrów. Co do wełny nie musisz się niczym martwić. Głośnikowi nic się nie stanie! 

• Pokaż nowe odpowiedzi