Skocz do zawartości
IGNORED

Subwofer z wyjściami glosnikowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może ktoś mi wytłumaczyć jaka jest różnica w wejściu głośnikowym w subwoferze pomiędzy highl level output a high level input. I których do czego używam ( każde terminale są podwójne ) Dzięki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki 

Ukryta Zawartość

37 minut temu, krzys84 napisał:

Czy może ktoś mi wytłumaczyć jaka jest różnica w wejściu głośnikowym w subwoferze pomiędzy highl level output a high level input. I których do czego używam ( każde terminale są podwójne ) Dzięki 

Moja wypowiedź odnosi się do subwoofera AKTYWNEGO. (Pasywny to nieodłączna część zestawu głośnikowego sub-sat i luzem nie ma racji bytu.)

Hi-level in i out, to zazwyczaj tylko "przelotka". Zarówno zaciski +, jak i - są połączone w odpowiadających sobie parach in-out.

Służą one do połączenia wzmacniacz stereo -> sub -> kolumny i sub pobiera sobie z nich sygnał do uzyskania basu po przejściu przez dzielnik napięcia i regulowany filtr DP.

Osobiście uważam, że wejście wysokopoziomowe jest potrzebne, ale połączenie dla zapewnienia lepszej jakości dźwięku powinno wyglądać inaczej, bo ze wzmacniacza stereo wyjść należy używając wyjść A na kolumny, a wyjść B, na subwoofer. Pomiędzy wzmacniaczem a kolumnami nie ma wtedy niepotrzebnych, dodatkowych złączy, które mogą degradować jakość sygnału.

1 minutę temu, porlick napisał:

Moja wypowiedź odnosi się do subwoofera AKTYWNEGO. (Pasywny to nieodłączna część zestawu głośnikowego sub-sat i luzem nie ma racji bytu.)

Hi-level in i out, to zazwyczaj tylko "przelotka". Zarówno zaciski +, jak i - są połączone w odpowiadających sobie parach in-out.

Służą one do połączenia wzmacniacz stereo -> sub -> kolumny i sub pobiera sobie z nich sygnał do uzyskania basu po przejściu przez dzielnik napięcia i regulowany filtr DP.

Osobiście uważam, że wejście wysokopoziomowe jest potrzebne, ale połączenie dla zapewnienia lepszej jakości dźwięku powinno wyglądać inaczej, bo ze wzmacniacza stereo wyjść należy używając wyjść A na kolumny, a wyjść B, na subwoofer. Pomiędzy wzmacniaczem a kolumnami nie ma wtedy niepotrzebnych, dodatkowych złączy, które mogą degradować jakość sygnału.

Dzięki. Czyli z wyjścia b z wzmacniacza podłączam się do złączy high level w subie tak?

Nawiązując do tytułu wątku - istotne jest wejście głośnikowe, wyjście jest całkowicie zbędne.

1 minutę temu, krzys84 napisał:

Dzięki. Czyli z wyjścia b z wzmacniacza podłączam się do złączy high level w subie tak?

Tak. A kolumny- równolegle, do wyjść A. Możesz też odwrotnie, bo nie robi to żadnej różnicy 😉

2 minuty temu, porlick napisał:

Nawiązując do tytułu wątku - istotne jest wejście głośnikowe, wyjście jest całkowicie zbędne.

Tak. A kolumny- równolegle, do wyjść A. Możesz też odwrotnie, bo nie robi to żadnej różnicy 😉

Dzięki 

Niektórzy producenci podzielają mój punkt widzenia 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, krzys84 napisał:

Czyli z wyjścia b z wzmacniacza podłączam się do złączy high level w subie tak?

Tak. Jaki masz sub?

-----

2 godziny temu, porlick napisał:

...istotne jest wejście głośnikowe, wyjście jest całkowicie zbędne.

Nie tak prędko: przed wyjściem może być filtr gurnoprzepustowy a to zmienia postać rzeczy.

Niektórzy producenci podzielają mój punkt widzenia 

Ukryta Zawartość

Co to za sub? Wkleiłeś miniaturkę i nic nie widać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak. Jaki masz sub?

-----

Nie tak prędko: przed wyjściem może być filtr gurnoprzepustowy a to zmienia postać rzeczy.

Ja tego zdjęcia nie wklejalem. Ja mam quadral sub88 i quadral cs10

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

1. Takie suby są jak Yeti- podobno istnieją, ale nikt ich nie widział.

2. To tylko przykład suba z kompletem wejść głośnikowych bez wyjść. (Koda)

2 minuty temu, porlick napisał:

1. Takie suby są jak Yeti- podobno istnieją, ale nikt ich nie widział.

2. To tylko przykład suba z kompletem wejść głośnikowych bez wyjść. (Koda)

Ale sub88 aktiv ma input i output high levela cs 10 ma high level output.

I co chodzi z tym drugim punktem??

5 minut temu, krzys84 napisał:

cs 10 ma high level output

A inputa nie posiada?

W takim razie to musi być urządzenie aktywne ze wzmacniaczem stereo 2.1

Pokazałem sub, który pracuje w opisanym przeze mnie układzie wykorzystującym dwie pary wyjść ze wzmacniacza. Ma JEDEN kpl zacisków, czyli jedynie wejście hi-in. (Znaczy, można go wykorzystać "przelotowo", czyli np wejść przewodem z bananami, a wyjść widełkami, tylko po co?)

38 minut temu, porlick napisał:

A inputa nie posiada?

W takim razie to musi być urządzenie aktywne ze wzmacniaczem stereo 2.1

Pokazałem sub, który pracuje w opisanym przeze mnie układzie wykorzystującym dwie pary wyjść ze wzmacniacza. Ma JEDEN kpl zacisków, czyli jedynie wejście hi-in. (Znaczy, można go wykorzystać "przelotowo", czyli np wejść przewodem z bananami, a wyjść widełkami, tylko po co?)

Sub 88 aktiv ma input i output high levela a CS ma tylko input high level

Wcześniej źle napisałem

To powiedz mi jak je podłączyć? 

1 minutę temu, porlick napisał:

Oba tak samo: kolumny do wyjść A, sub do B.

Oczywiście do wzmacniacza stereo bez wyjścia niskopoziomowego sub-out.

A jak subwofer i wzmacniacz ma wyjście na sub to gdzie lepiej podłączyć?  Ale mi też chodzi do jakich terminali podłączyć w subwoferze ? 

A jeśli nie wierzysz, że w subwooferze wysokopoziomowe in i out są połączone, podłącz sygnał głośnikowy do suba przez out- będzie działał tak samo, jak przez in.

Teraz, krzys84 napisał:

A jak subwofer i wzmacniacz ma wyjście na sub to gdzie lepiej podłączyć?

Z sub-out wzmacniacza, do line-in w subie. Tak jest wygodniej. Działa identycznie, jak przez głośnikowe, tylko poziom sygnału jest dopasowywany we wzmacniaczu, a nie subwooferze.

11 minut temu, porlick napisał:

A jeśli nie wierzysz, że w subwooferze wysokopoziomowe in i out są połączone, podłącz sygnał głośnikowy do suba przez out- będzie działał tak samo, jak przez in.

Z sub-out wzmacniacza, do line-in w subie. Tak jest wygodniej. Działa identycznie, jak przez głośnikowe, tylko poziom sygnału jest dopasowywany we wzmacniaczu, a nie subwooferze.

Ok. Dzięki 

A powiedz mi jak ma dwa subwofery i chciałbym je podłączyć do wzmacniacza ale mam jedno wyjście subwoferowe to jak to zrobić. 

Jeden podłączyć do wyjścia sub a drugi po terminale głośnikowe?

Oba suby są jednakowe? Jeśli tak, ja bym je podłączył w ten sam sposob- przez wyjście głośnikowe B: jeden do L, drugi do P.

4 minuty temu, porlick napisał:

Oba suby są jednakowe? Jeśli tak, ja bym je podłączył w ten sam sposob- przez wyjście głośnikowe B: jeden do L, drugi do P.

Dzięki. No właśnie że nie ale chyba sprzedam tego jednego i kupie drugi taki sam. Dzięki

Że co!?

Że tak.

Jak wchodzisz do suba przez głośnikowe, poziom sygnału musi być obniżony do około liniowego, bo taki przyjmuje filtr DP. W przypadku wejścia do suba sygnałem z sub-out (amplituner, wzmacniacz, wieża, itp urządzenie z takim wyjściem) poziom liniowy uzyskiwany jest w urządzeniu wyjściowym.

To przecież proste jak młotek.

A działa identycznie, bo zarówno sterując suba z głośnikowego, jak i liniowego wyjścia, poziom sygnału zmienia się proporcjonalnie- wraz z głośnością kanałów przednich i po jednorazowym, prawidłowym ustawieniu subwoofera o jego regulacjach można zapomnieć.

Czego tu można nie rozumieć?

Edytowane przez porlick
25 minut temu, porlick napisał:

...zarówno sterując suba z głośnikowego, jak i liniowego wyjścia, poziom sygnału zmienia się proporcjonalnie- wraz z głośnością kanałów przednich...

Tak, a Twój poprzedni post można było zrozumieć jakoś inaczej.

25 minut temu, porlick napisał:

Jak wchodzisz do suba przez głośnikowe, poziom sygnału musi być obniżony...

Poziom sygnału nie jest obniżany, tylko sub na wejściu hi-level ma bardzo dużą impedancją.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Poziom sygnału nie jest obniżany, tylko sub na wejściu hi-level ma bardzo dużą impedancją.

Ma dzielnik napięcia o stosunku najczęściej 10:1, co dziesięciokrotnie obniża wartość napięcia sygnału, zrównując go w przybliżeniu z poziomem liniowym, który wchodzi przez regulator sub-level, do filtra DP i dalej do wzmacniacza basu.