Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat z Dali Oberon7

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

Mam Dylemat

Podłogowki Oberon 7

Monitory Magnat Quantum 673

CD Pioneer PD50

Wzmacniacz Pioneer A30

Chciałbym rozbudować do 5.1 i teraz tak:

Wymienic magnaty na komplet Dali Oberon to pierwsze pytanie ? 

Jaki wzmacniacz/ampiltuner do tego ?

Generalnie skłaniam sie do stereo ale jesli bylby jakis fajny ampituner to moge pojsc w strone KD.

Moj A30 już mnie troche meczy i chyba sie rozstaniemy...

https://www.audiostereo.pl/topic/160031-dylemat-z-dali-oberon7/

Powiem ci że chyba się za bardzo zakręciłeś.

Chciałbyś rozbudować do 5.1 ale skłaniasz się w kierunku stereo?

To nie rozumiem 

Wzmacniacz także jest dwukanałowy więc w grę wchodzi tylko amplituner.

Chyba że nie chcesz mieć kina domowego?

Magnata nie sprzedawaj gdyż kupno nawet modeli oberon 1 do kompletu jest bez sensu.

Podstawowy model amplitunera kina domowego to w tym momencie koszt około 4000 zł.

Jeśli ma on grać lepiej w stereo to kwota będzie wyższa.

Piotr 

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Powiem ci że chyba się za bardzo zakręciłeś.

Chciałbyś rozbudować do 5.1 ale skłaniasz się w kierunku stereo?

To nie rozumiem 

Wzmacniacz także jest dwukanałowy więc w grę wchodzi tylko amplituner.

Chyba że nie chcesz mieć kina domowego?

Magnata nie sprzedawaj gdyż kupno nawet modeli oberon 1 do kompletu jest bez sensu.

Podstawowy model amplitunera kina domowego to w tym momencie koszt około 4000 zł.

Jeśli ma on grać lepiej w stereo to kwota będzie wyższa.

Piotr 

Myslalem o oberon 3

Chodzi o to ze chce rozbudowac do 5.1 ale tak zeby nie bylo gorzej niz mam teraz w stereo.Jesli mam miec dobre KD i lipne stereo to wole dobre stereo i nie chce KD.Koszt ampli/wzmaka to do 4tysi...

1 minutę temu, markusgl napisał:

Myslalem o oberon 3

Chodzi o to ze chce rozbudowac do 5.1 ale tak zeby nie bylo gorzej niz mam teraz w stereo.Jesli mam miec dobre KD i lipne stereo to wole dobre stereo i nie chce KD.Koszt ampli/wzmaka to do 4tysi...

No to przede wszystkim nie zyskasz nic dając oberon 3 na tyły względem Oberon 1. Kompletnie nic.

Dodatkowo kolumny magnata grają żywiej co może przynieść fajne oczekiwane efekty z tyłu.

Rozbudowywując o kino domowe albo inaczej amplituner kina domowego zamiast wzmacniacz będzie gorzej. 

No chyba że wybierzesz amplituner kina domowego z opcją pre-out i do tego będzie podłączony wzmacniacz typowo stereofoniczny.

Godzinę temu, markusgl napisał:

Wymienic magnaty na komplet Dali Oberon to pierwsze pytanie ? 

Dokładnie tak.

Generalnie skłaniam sie do stereo ale jesli bylby jakis fajny ampituner to moge pojsc w strone KD.

Jeśli chcesz stereo to idź w stereo. Jeśli to i to możesz kupić końcówkę mocy na fronty i amplituner kina domowego z funkcją pre-out front.

Moj A30 już mnie troche meczy i chyba sie rozstaniemy...

A co cię dokładnie męczy? Góra?

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Ten wzmacniacz masz podłączony do dwóch par kolumn?

tak ale to dziwna sytuacja bo jak to gra na magnatach bardziej mi sie podoba dzwiek niz na oberonach a jedynie co bym sie przyczepil to za malo dolu...

oberony znowu same jak graja to za malo szczegułów...

Sam wzmacniacz w funkcji direct to tak totalnie plasko gra ze jak tego nie pokrece to sie słuchac nie da...

10 minut temu, S4Home napisał:

Dokładnie tak.

Jeśli chcesz stereo to idź w stereo. Jeśli to i to możesz kupić końcówkę mocy na fronty i amplituner kina domowego z funkcją pre-out front.

Płasko to gra bez szczegółu i twierdze ze lepiej na magnatach jak na oberonach.Magnatom troche basu brakuje ale i tak przyjemniej niz oberony ktore znowu bas maja ale reszta mi nie pasuje

No i powiem ci że wcale mnie to nie dziwi. 

Magnat jest kolumną ciekawszą w brzmieniu. Dali ma aspirację audiofilskie mimo że nie do końca takie jest i dlatego jest znacznie droższe.

Ale dalej wracając w odpowiedzi na twoje pytanie.

Ja bym ich nie wymieniał prędzej w takim razie wymieniłbym oberony na frontowe duże quantum albo signature.

A co do kwestii amplitunera kina domowego no to już sytuację znasz.

Piotr 

Albo może jeszcze inaczej - komplet Magnatów 673

Mam tu na myśli 4 monitory plus jakiś centralny.

Oczywiście amplituner wielokanałowy i dla uzupełnienia pasma subwoofer. 

Amplituner, który gra dobrze i w stereo czyli np. jakiś Marantz czy Yamaha.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale naprawdę te oberony takie beznadziejne bo tanie to to nie było.Wolałbym z nich wyciągnąc jakość tym bardziej ze w sklepie jak sluchałem pod jakimś Marantzem to grały pięknie.Magnaty też są świetne bardziej myslałem o ich wymianie żeby mieć komplet z Dali.Basu im brakuje ale od tego to są Oberony.

Może jakieś propozycje wzmaków lub ampli ???Czytam żę audiolab 6000a ładnie sobie z nimi radzi.

3 godziny temu, S4Home napisał:

Dokładnie tak.

Lepsze będą Oberony od Magnata ??? Jaki wzmacniacz Pan by polecił do tego zestawienia???

18 godzin temu, markusgl napisał:

Płasko to gra bez szczegółu i twierdze ze lepiej na magnatach jak na oberonach.Magnatom troche basu brakuje ale i tak przyjemniej niz oberony ktore znowu bas maja ale reszta mi nie pasuje

Ciężka sprawa, wymiana wzmaka jest obowiązkowa na coś lepszego, ale pytanie czy nie pomyśleć również o lepszych kolumnach. Na sam start proponuję zmianę elektroniki na coś lepszego np Atoll IN100Sig, w przyszłości zawsze możesz wykorzystać tą elektronikę jaką końcówkę mocy na fronty. A30 to niski model więc tu wymiana obowiązkowa. Same w sobie Dali to dobre kolumny, pytanie czy ich jakość jest proporcjonalna do Twoich oczekiwań bo może Twój słuch ma większe oczekiwania. W ten czas wymiana kolumn wchodzi w grę. 

Quantum serii 6 to sporo niższa seria od Oberonów dlatego tutaj kluczowe jest wybranie wzmacniacza do Oberonów, który nasyci całe brzmienie.

15 godzin temu, markusgl napisał:

Lepsze będą Oberony od Magnata ??? Jaki wzmacniacz Pan by polecił do tego zestawienia???

Według mnie tak, myślę że Atoll może dodać pazura w brzmieniu, ale odnoszę się do Twojego przypadku.

• 2 tygodnie później...

Uważam Oberony za dobre jakościowo kolumny, inna sprawą jest to czy je komuś się podobają, czy nie to pozostaje zawsze w kwestii gustu i upodobań. Jeśli masz kłopot z doborem wzmacniacza to przyjedź do nas i posłuchaj i porównaj z nimi kilka wzmacniaczy. Mamy bardzo duży wybór wzmacniaczy różnych firm. Chcesz posłuchać Audiolaba proszę bardzo, możesz go porównać np. z wzmacniaczami takich firm jak Cyrus, Atoll, Musical Fidelity, Cambridge i wiele innych. Zadzwoń i umów się na odsłuch - zapraszamy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gdzieś był poprzednio wątek o Indianie Line. Lubię Dali, ale uważam że dostawienie Indiany z serii Tesi 661, jako porównanie, może pozytywnie zaskoczyć. Wykonanie podobne, ceny też

W dniu 2.11.2022 o 18:45, markusgl napisał:

Ale naprawdę te oberony takie beznadziejne bo tanie to to nie było.Wolałbym z nich wyciągnąc jakość tym bardziej ze w sklepie jak sluchałem pod jakimś Marantzem to grały pięknie.Magnaty też są świetne bardziej myslałem o ich wymianie żeby mieć komplet z Dali.Basu im brakuje ale od tego to są Oberony.

Może jakieś propozycje wzmaków lub ampli ???Czytam żę audiolab 6000a ładnie sobie z nimi radzi.

To nie jest kwestia że beznadziejne. Niem to są fajne kolumny. Ale jak patrzysz oberon 6000 ok teraz promocja ale taka cena a 673 masz za 800 zł. To cos jest na rzeczy 

W dniu 2.11.2022 o 19:56, markusgl napisał:

Do magnata zdecydowanie magnat 

Pasują brzmieniowo.

48 minut temu, Tonnii99 napisał:

Gdzieś był poprzednio wątek o Indianie Line. Lubię Dali, ale uważam że dostawienie Indiany z serii Tesi 661, jako porównanie, może pozytywnie zaskoczyć. Wykonanie podobne, ceny też

Znowu promocja 

Ale jednak Indiany są tańsze. Dużo 

I tak samo na dali i Indiany dostajesz rabat.

Jeśli były by w tej samej cenie wziął bym jednak dali 

Piotr