Skocz do zawartości
IGNORED

Czy istnieje zwykły stacjonarny odtwarzacz mp3/flaac z przyciskami przewijania?

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, potrzebuję mieć na szafce stacjonarny odtwarzacz flac, lub ostatecznie tylko mp3, ale, żeby był stacjonarny, miał przyciski play/stop, next, prev i przewijanie. Żeby miał funkcję losowego odtwarzania z wybranego folderu, wybór folderu i czytał z usb lub karty lub dysku.
Kupiłem odtwarzacz sieciowy ze wzmacniaczem Marantz 1200, kosztuje to aż 3 tysiące i powiem szczerze, że do odtwarzania plików z nośnika to się nie nadaje.
Jeśli w folderze jest więcej niż 200 utworów to strasznie laguje, nie ma przewijania, losuje utwory ale tylko pierwsze 50 a resztę pomija. Żeby posłuchać muzyki to po włączeniu trzeba się przebijać klikając po menu i wybierając źródło i ścieżkę do folderu.
Tragedia, wszyscy stawiają tylko na odtwarzanie sieciowe a o zwykłym z nośnika zapomnieli 😞 Szukam i szukam i nie ma czegoś takiego, nie ma odtwarzacza, który ma podstawowe funkcje. Za to wszystkie inne bardziej zawansowane funkcje posiadają.
Budżet mam na to w tej chwili już max 1.000zł bo wydałem na tego nieszczęsnego Marantza, gra ładnie ale moich wymagań nie spełnia (jak ktoś chce to odsprzedam ze stratą)

54 minuty temu, Przemobb napisał:

Koledzy, potrzebuję mieć na szafce stacjonarny odtwarzacz flac, lub ostatecznie tylko mp3, ale, żeby był stacjonarny, miał przyciski play/stop, next, prev i przewijanie. Żeby miał funkcję losowego odtwarzania z wybranego folderu, wybór folderu i czytał z usb lub karty lub dysku.

Hmmm... wymagania wydaje się spełniać PC z zainstalowanym Volumio lub Daphile, tylko zamiast wstawać żeby klikać na "wieży", będziesz klikać na ekranie komórki. Choć jeśli odczuwasz potrzebę ruszenia d... z fotela i klikania na "wieży", to np w Daphile możesz włączyć Graphic UI i klikać sobie myszką.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Proszzzz....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sam kupiłem jednego z nich dla "mniej wymagających okoliczności". Tylko jeszcze do mnie nie zdążył dojechać.

Oraz jeszcze cała masa tzw "panelowych" odtwarzaczy, które należałoby zainstalować w obudowach, niektóre z ładnymi, dużymi wyświetlaczami nazw plików i folderów. Nawet w kolorze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, że można mieć wątpliwości nt jakości dźwięku, ale do przygrywania w warsztacie z powodzeniem mi wystarczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick
56 minut temu, porlick napisał:

Jasne, że można mieć wątpliwości nt jakości dźwięku...

Na wyjściu cyfrowym powinmo być akceptowalnie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Na wyjściu cyfrowym powinmo być akceptowalnie.

Dlatego, oraz dla szerszych możliwości sterowniczo- połączeniowych, wybrałem ten z pierwszego linku. 

Jednak zarówno pewność co do przewijania przez:

Ukryta Zawartość

jak i wielkość plików w folderach do pracy RANDOM będziesz miał chyba dopiero

jak do Ciebie dotrze 😉    .... trzeba poczekać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Może zapomniałem dopisać, ale chodzi o to aby cała podstawowa obsługa była na przyciskach, czyli prev/next, play oraz wybór folderu, który ma być grany - czyli też przyciski poruszania się po menu.
Jakość dźwięku też ma znaczenie, nie chcę, żeby było to totalne badziewie. Oraz, żeby to się nadawało do postawienia na szafce, bo te z aliexpress są raczej do zamontowania gdzieś na ścianie.

Może to jest dziwne dla Was, ale mam fotel tuż koło szafki i zależy mi na tym aby nie używać pilota. M.in dlatego, że pilot zawsze gdzieś się zawierusza.

Dzisiaj trafiłem na coś co może spełniało by moje wymagania: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  jeżeli jednak ktoś zna coś podobnego to bardzo bym prosił o informację. To ważne bo ta Hama może się nie sprawdzić.
Dziwne jest też to, że ta Hama nie robi prawie żadnego sprzętu grającego z wyjątkiem tego odtwarzacza i jeszcze 2 podobne modele.

Kiedyś pilot był tylko dodatkiem, nie mając pilota dało się w pełni obsługiwać urządzenie. Teraz już jest z tym problem. Kolejnym "udoskonaleniem" było to, że nie mając telefonu z zainstalowaną aplikacją tez nie obsłużysz jakiegoś urządzenia (np. kamery czy klimatyzator w domu).
Oszczędzają na przyciskach? Może za dużo filmów Sci-fi się producenci naoglądali, Tesla też nie ma w kokpicie żadnych mechanicznych elementów sterowania z wyjątkiem kierownicy i pedałów.
Tragedia się dzieje, dokąd ten świat zmierza? 🙂 
Wydaje mi się, że producenci sprzętu bezsensownie starają się wzorować na niektórych urządzeniach HiEnd- które nie mają do tej pory stosowanych przycisków i pokręteł, ponieważ celowo nie mają tych funkcji, które mogą tylko psuć jakość dźwięku. Ale w przypadku HiEnd to ma uzasadnienie bo w nich nie ma tych funkcji a w pozostałych są, tylko schowane za pilotem.
Może ja jestem już starej daty, ale proste rozwiązania dają mi takie jakieś poczucie komfortu i pewności w czasie używania. Wiem, że jak nacisnę przycisk to na pewno zadziała a z pilotem już jest różnie. Poza tym sięgnięcie ręką do przycisku jest prostsze, niż sięgnięcie po pilota, ułożenie go w ręku i trafienie w przycisk. I jeszcze musi bateria nie być wyładowana oraz nic nie zasłoniło diody IR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Przemobb
18 godzin temu, Przemobb napisał:

jeżeli jednak ktoś zna coś podobnego to bardzo bym prosił o informację. To ważne bo ta Hama może się nie sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość