Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy "AudioLime" Premium OLX - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Forumowiczów,

Ostatnio przeglądając słynny portal OLX podstawiło mi się na głównej stronie ogłoszenie - "Najlepszy kabel głośnikowy "AudioLime" Premium" - 99zł/m 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem w zasadzie 3 recenzje na Naszym forum 

Ukryta Zawartość

Sam opis na OLX oraz wyżej wspomniane recenzje są wprost fantastycznie bajkowe i wydaje się, że ten kabel oferuje wprost wszystko w bardzo przystępnej cenie. 😄

Czy Ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada/posiadał ten kabel albo słyszał go w rzeczywistości i może coś serio na jego temat powiedzieć? 😊

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można taniej i zapewne z takim samym skutkiem dla "jakości" dźwięku, nie dając zarobić różnej maści czarodziejom i mitomanom.

Obejrzyj dla przykładu może to:

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

9 godzin temu, gahanek napisał:

wspomniane recenzje są wprost fantastycznie bajkowe

I tego się należy trzymać. To jest slowo- klucz do zrozumienia tematu.

@gahanek

A wspomniane "wszystko w bardzo przystępnej cenie" znajdziesz naprawdę

w kablu DIY wykonanym z drutu typu Litz - najtańszy to YTDY, a krotność

dobierasz zależnie od wymaganej długości. Bez bajek ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 minut temu, audioburak napisał:

@gahanek

A wspomniane "wszystko w bardzo przystępnej cenie" znajdziesz naprawdę

w kablu DIY wykonanym z drutu typu Litz - najtańszy to YTDY, a krotność

dobierasz zależnie od wymaganej długości. Bez bajek ...

Lub zakup kabel np. Jantzen Audio Solid Core 👍

Dziękuję wszystkim za opinię. Potwierdziły się moje obawy, iż jednak papier wszystko przyjmie, a w sumie w opisie można zawrzeć wszystko, co ślina na język przyniesie. 😊

Trochę, jak z chemią samochodową i opisami producentów na etykietach, która ma uczynić z każdego pojazdu lśniącego i szybkiego rumaka niskim kosztem... 😄

A czy Ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada może kabel głośnikowy Chord Clearway X? Bo szczerze od dawna wierci mi już dziurę w brzuchu, a naczytałem się multum pozytywnych recenzji. 

Na pewno sponsorowanych, bo czytałem też na forum, że zamulacz 😉 

Ale jak masz agresywny system może być pacaneum 😉 na wszelkie problemy

i na pewno nie polecam Ci tego z #4 bo ostrość bezlitośnie obnaży ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja uważam że skoro na OLX jest napisane że jest najlepszy to znaczy że jest najlepszy bo przecież nie wolno kłamać.

I tego się trzeba trzymać

Piotr 

• 2 miesiące później...
W dniu 12.11.2022 o 12:35, gahanek napisał:

kabel głośnikowy Chord Clearway X

Używałem, wspominam dobrze. W układzie bi-wiring, jak skróciłem odległość końcówka-kolumna do < 1m . Kolumny z niezależnymi zwrotnicami na górę i dół aż się prosiły o bi-wiring. No to próbowałem i te chordy i ast200 i gołe druty (sic!) i posrebrzane i Neotech 6N w odcinkach 1m bez konfekcji- po prostu: do dziury, dokręcić i już. 

Te chordy były fajne, ale pamiętaj- u mnie były to odcinki 90cm; według znawców-przy tej długości  nie powinno być różnic dźwiękowych, ale ci znawcy u mnie nie byli a różnice są i to dość zasadnicze. 

Chord X: ładne, pełne granie, zmulenia nie było, wypełnienie dołu i niższej średnicy sprawia wrażenie zmniejszenia dynamiki, ale to tylko takie wrażenie- tam gdzie dźwięk miał uderzyć- uderzał. Góra- u mnie OK, stosowna raczej do prześwietlonych systemów. Średnica b. dobra. Scena- nie pamiętam.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"