Skocz do zawartości
IGNORED

VOLUMIO INTEGRO - PRZETESTUJ I WYGRAJ !!

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

@Piopio I jakieś pierwsze wrażenia z użytkowania Volumio ?

Wstrzymam się z komentarzami do czasu opublikowania recenzji. Też miałem przygodę z głośnością. Zmieniając głośność w aplikacji Roon nagle głośność zaczęła automatycznie się zwiększać aż do ustawionego limitu - na szczęście kolega  @marteo1981ustawił na max 70. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, Piopio napisał:

Wstrzymam się z komentarzami do czasu opublikowania recenzji. Też miałem przygodę z głośnością. Zmieniając głośność w aplikacji Roon nagle głośność zaczęła automatycznie się zwiększać aż do ustawionego limitu - na szczęście kolega  @marteo1981ustawił na max 70. 

Aż mnie mrozi jak czytam takie historie... Ostatnio w podobny sposób spaliłem jeden wysokotonowy, inny wzmacniacz, ale bardzo niebezpieczna sytuacja.

+ dla Volumio, że ma coś takiego jak "blokada głośności", mój ampli tego NIESTETY nie ma.

Zapraszam do przeczytania recenzji DJ 600V o najnowszych słuchawkach NOBLE AUDIO H-ANC 

https://www.facebook.com/AudioMagicPL/posts/pfbid02SscD3FeMS3Fej5N6F1kcTcH6yvda6B6A84JSraQT2rtSUg2i6Ngy2bsPrESzdJmRl

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Dostępna od kilku dni nowa aktualizacja dla Integro zachęcam do zainstalowania.

1 godzinę temu, Audiomagic.pl napisał:

Dostępna od kilku dni nowa aktualizacja dla Integro zachęcam do zainstalowania.

Wieczorem zainstaluję. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sprzęt przekazany dalej.

Mam jedną ważną uwagę: Volumio Integro gra zdecydowanie lepiej przy połączeniu przez WiFi.

Podłączenie ethernet zdecydowanie degraduje dźwięk. Nie wiem czy ja mam tak zaszumione łącze czy Volumio Integro jest tak wrażliwy na zakłócenia. 

Polecam przetestować oba połączenia bo, moim zdaniem, różnica w brzmieniu jest kolosalna.

Sprzęt dotarł cały i zdrowy. Się wygrzewa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam , nadszedł czas na małe podsumowanie pobytu u mnie Volumio Integro. Na wstępie polecę klasykiem i chciałbym podziękować @Audiomagic.pl za udostępnienie sprzętu.
Volumio to kompaktowych rozmiarów urządzenie o dość odważnym zestawie kolorów jak odcień pomarańczowego i szarego wchodzącego niebieski!? Mocno odbiega od standardowych kolorów jak czarny czy srebrny. Efekt wg ciekawy z połączenia tych kolorów wyszedł. Z przodu mamy dwie gałki , jedna do włączania i zmiany źródła, druga służy do zmiany głośności i pełni funkcję mute. Na środku znajdujemy mały wyświetlacz OLED który chwilowo w sposób graficzny informuje nas jakie wybraliśmy źródło później w sposób stały jest wyświetlana wartość głośności . Urządzenie jest spasowane w solidny sposób, nic nie wystaje , nie trzeszczy w rękach- jest dobrze.
Z tyłu urządzenia mamy mnogość wejść , każdy chyba będzie zadowolony.
Konfiguracja urządzenia jest prosta i przebiegła szybko, osobiście na początku podłączyłem kabel LAN żeby wyszukać sieć, potem już korzystałem tylko z WiFi które działało stabilnie i ani razu nie zerwało połączenia. Na początku słuchałem na słuchawkach i nie wiem czemu ale był słyszany jakiś dziwny szum i trzaski  ,które później na szczęście ustały.
Apka Volumio która służy do obsługi Integro jest stabilna oraz przejrzysta ,przez tydzień nie sprawiła problemu tzn. nie zawieszała się i tym podobne.
Kolumny które były podłączone to Studio 16 Hertz Canto Grand które z tego co wiem , należą do łatwonapędzalnych:) Reszta sprzętu który towarzyszył do porównań to Cayin A55TP oraz Matrix Quattro Dac. Pokój to salon z kuchnią ok 30m2 o dosyć żywej akustyce ale tragedii nie ma.
Pierwsze nuty które poszły nie bardzo mi się spodobały niestety, bo jakoś tak bez energii. Ale dałem mu pograć i zauważyłem że musi być w sieci lub też wcześniej włączony przed słuchaniem, gdyż różnica od pierwszego włączenia do tych już późniejszych była znaczna.
Gdy już Volumio trochę pograł prezentował dźwięk na naprawdę dobrym poziomie. Jest do granie w klasie D z wykorzystaniem dwóch  układów Infineon MA 12070P. Jest to dla mnie swojego rodzaju nowość , gdyż miałem drugi raz okazję podłączyć do swoich kolumn wzmacniacz cyfrowy po SMSL DA9. Fakt używania u mnie wzmacniacza lampowego w słuchaniu ulubionej muzyki wymusił u mnie wymyślenie jakiejś kategorii punktowej żeby móc jakoś ocenić Volumio Integro. 
Integro ma naprawdę wysoką kulturę przekazu , przede wszystkim dźwięk nie kłuje w uszy bo tego nie cierpię , średnica ładnie prezentuje wokale, wyraźnie słychać je na środku sceny, nie jest wypchnięty na siłę , na linii kolumn jak lubię. Wysokie nie powodują bólu uszu , jest ich odpowiednio do właściwego przekazu, nie zostajemy zasypani gradem wysokich , nie ma ich jakoś sztucznie dużo a  przeszkadzajki i tego typy rzeczy fajnie się odrywają od kolumn. Bas- tu w moim odczuciu jest trochę gorzej. Jest fajny drive ale czasem taki monotonny był i brakowało w niektórych kawałkach zejścia do którego na pewnych albumach jestem przyzwyczajony. Pewnie zależy to od źródła też , gdyż z albumem Malia & Boris Blank "Convergence" nie czułem niedosytu ,a na "Toy" od Yello czasem tak. Sam się czasem zastanawiam skąd takie odczucia, ale na to pewnie ma wpływ dużo zmiennych. Przestrzeń którą daje nam Integro jest też bardzo zadowalająca , dźwięki wychodzą na boki jeśli utwór akurat jest tak nagrany( np. Madonna i kawałek "Vogue" ) no i słynny Amused to Death od Wattersa. Słuchałem go też często późnymi godzinami na małych głośnościach i tu plusik że nie tracił na przekazie , można dalej wychwycić szczegóły z utworu a przede wszystkim nie znikały niskie, ponieważ miałem kiedyś taki wzmak który przy mocnym ściszeniu praktycznie nie grał niskich co wyglądało jak słuchanie głośnika bluetooth :)
Ogólnie daleko mi do finezji opisów dźwięków ale to co słychać  Integro naprawdę robi robotę i zadowoli ludzi którzy są już trochę osłuchani i siedzą w audio dłużej niż od wczoraj:)
Osobiście podczas posiadania Integro 90% używałem streamingu z Qobuza, Tidala nawet nie logowałem. Było bezproblemowo przez cały czas użytkowania. Sprawdzałem połęczenie optykiem z TV, też bez problemów a i jakość bardzo zadowalająca,Bluetooth wybróbowany - sparowałem , zagrało i to tyle przygody z bluetoothem:)
Żeby jakoś sensownie pokazać jak widzę granie Integro vs. Cayin będzie punktacja 5-10.
Bas-7.5 , średnica 8.0, wysokie 8.0, przestrzeń 8.5. Ogólnie mocne 8.0 :). Proszę oczywiście nie brać moich uwag za wyrocznie lub coś w tym stylu bo pisze to facet po 40tce, chodzący do roboty na zmiany i często jest niedospany:) Tak przez ten tydzień oceniłbym granie i użytkowanie Volumio Integro. Jedna gorąca prośba do Audiomagic, załatwcie problem z regulacją głośnością o których już wcześniej pisałem w tym wątku już dość rozbieżnie. Tutaj już nie chciałem tego drugi raz opisywać:). Ja bym był za prostym pilotem bluetooth za parę dolców z podstawowymi funkcjami: on/off,volume, mute , source. Taka mała dygresja na koniec oraz parę zdjęć z pobytu Integro w moich progach  oraz część repertuaru z odsłuchu. Pozdrawiam Marcin T.

Ukryta Zawartość

compressed_1670495107507.jpg

compressed_1670495107230.jpg

compressed_1670495271528.jpg

compressed_1670495695597.jpg

IMG_20221208_113121.jpg

compressed_1670494818718_2.jpg

compressed_1670494818749_2.jpg

compressed_1670494818784_2.jpg

compressed_1670494818811.jpg

compressed_1670494818833_2.jpg

compressed_1670494818854_2.jpg

compressed_1670494818906_2.jpg

compressed_1670494818943.jpg

compressed_1670494818968_2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawy opis. Przekaże uwagi do Volumio. 

Dla sprostowania, problem z skokami głośności występuje tylko przy używaniu telefonu. U mnie koniecznością było wyłączanie trybu oszczędności dla aplikacji Volumio żeby mogła cały czas pracować w tle.  Po tym zabiegu jak pamiętam nie było już problemu. Wcześniej jakby aplikacja się wybudziła po nie używaniu,  wykonała to o co ją poproszono, czyli kliknięcie bocznymi klawiszami głośności które nie reagowało, nagle apka dała max poziom.  Dobrze że jest możliwość ustawienia maksymalnej głośności w aplikacji.  Problem oczywiście nie występuje gdy używany gałki do zmiany głośności.  Zapomniałem dodać w moim podsumowaniu że wypróbowałem też jak współpracuje Bubble UPnP z Integro-także nie stwierdziłem żadnych problemów, a jakość grania ta sama jak natywnie z Volumio z serwisem Qobuz .

3 godziny temu, marteo1981 napisał:

Zapomniałem dodać w moim podsumowaniu że wypróbowałem też jak współpracuje Bubble UPnP z Integro-także nie stwierdziłem żadnych problemów, a jakość grania ta sama jak natywnie z Volumio z serwisem Qobuz .

U mnie jakość z Bubble upnp jest zauważalnie gorsza niż z Qobuza natywnego na Volumio Premium... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie wiem jak to z planem Premium jest, czy coś wnosi, ja go nie posiadam, ale zapewne reszta sprzętu towarzyszącego ma duży wpływ i znaczenie oraz słuch samego oceniającego 😉

Musiałby być naprawdę duży spadek jakości żebym to osobiście zauważył czego jednak nie stwierdziłem. Dobrze że to piszesz, tak więc czekamy na innych uczestników zabawy oraz ich spostrzeżenia 😊

Edytowane przez marteo1981
3 godziny temu, marteo1981 napisał:

Nie wiem jak to z planem Premium

Volumio Integro ma w sobie Volumio Premium (Tidal i Qobuz natywne). 

A jak reszta - dac ze wzmacniaczem? Ja bym najchętniej przetestował sam streamer. 

Ukryta Zawartość

@Audiomagic.plzapytacie o to?

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Volumio Integro ma w sobie Volumio Premium (Tidal i Qobuz natywne). 

A jak reszta - dac ze wzmacniaczem? Ja bym najchętniej przetestował sam streamer. 

https://volumio.com/en/product/volumio-rivo/

@Audiomagic.plzapytacie o to?

Mamy do wypożyczenia od ręki jakbyś był zainteresowany. Jak coś zapraszam na priv 🙂

Sprzęt spakowany , jutro idzie paczkomatem do kolegi RobG1974

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wzmacniacz doszedł ale późno wieczorem. Uruchomię dopiero jutro musi się zagrzać, bo zimny strasznie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

Wzmacniacz doszedł ale późno wieczorem. Uruchomię dopiero jutro musi się zagrzać, bo zimny strasznie.

Niestety pogoda nie sprzyja paczkom z audio 🙂

W dniu 20.12.2022 o 22:23, RobG1974 napisał:

I jak udało się coś w święta posłuchać ? jakieś pierwsze wrażenia ?

Korzystając z okazji, chciałbym podziękować firmie Audiomagic za sprawne zorganizowanie i sprzedaż wzmacniacza, którego zakup planowałem od jakiegoś czasu. Sytuacja napięta, okres przedświąteczny burzliwy a jednak się udało i Święta umila mi nowa integra... Cena jaką mi zaproponowaliscie nie jest dobra, jest poprostu wybitna!!! Dziękuję i skladam Wam i wszystkim zaangażowanym w ten wątek, najlepsze życzenia świąteczne. 💪👍

A ja w końcu mogłem podłączyć kolumny do Volumio integro. Czas świąteczny u mnie nie sprzyjał odsłuchom. Mam tylko jedną uwagę, w urządzeniu jeden, lewy terminal + jest minimalnie przygięty do środka w osi. Tak zaznaczam. Urządzoną fajne teraz muszę potestować na różnych wejściach.7e804afe191c2b957bac710ae8ab6da8.jpg2ead516e41f3f47e9b87937d0fc001e7.jpg

W dniu 26.12.2022 o 01:15, Yahoou napisał:

Korzystając z okazji, chciałbym podziękować firmie Audiomagic za sprawne zorganizowanie i sprzedaż wzmacniacza, którego zakup planowałem od jakiegoś czasu. Sytuacja napięta, okres przedświąteczny burzliwy a jednak się udało i Święta umila mi nowa integra... Cena jaką mi zaproponowaliście nie jest dobra, jest poprostu wybitna!!! Dziękuję i skladam Wam i wszystkim zaangażowanym w ten wątek, najlepsze życzenia świąteczne. 💪👍

Niezmiernie nam miło słyszeć tak miłe słowa. I polecamy się na przyszłość. Bardzo się cieszymy że udało się dostarczyć sprzęt przed świętami. Oczywiście zawsze jesteśmy do dyspozycji i służymy pomocą w doborze najlepszego audio.

W dniu 26.12.2022 o 01:15, Yahoou napisał:

Korzystając z okazji, chciałbym podziękować firmie Audiomagic za sprawne zorganizowanie i sprzedaż wzmacniacza, którego zakup planowałem od jakiegoś czasu. Sytuacja napięta, okres przedświąteczny burzliwy a jednak się udało i Święta umila mi nowa integra... Cena jaką mi zaproponowaliście nie jest dobra, jest poprostu wybitna!!! Dziękuję i skladam Wam i wszystkim zaangażowanym w ten wątek, najlepsze życzenia świąteczne. 💪👍

Niezmiernie nam miło słyszeć tak miłe słowa. I polecamy się na przyszłość. Bardzo się cieszymy że udało się dostarczyć sprzęt przed świętami. Oczywiście zawsze jesteśmy do dyspozycji i służymy pomocą w doborze najlepszego audio.

W dniu 28.12.2022 o 13:38, RobG1974 napisał:

Dzisiaj wzmacniacz został nadany do Kolegi @marcinmarcin.

Wzmacniacz już gra u mnie 👍

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Wzmacniacz już gra u mnie 👍

A jak gra? Z jakimi glosnikami?

W dniu 28.12.2022 o 12:38, RobG1974 napisał:

Dzisiaj wzmacniacz został nadany do Kolegi @marcinmarcin.

Jakie wrazenia po odsluchach? Z jakim sprzetem byl porownywany i z jakimi glosnikami zestawiony?

29 minut temu, BlueDot napisał:

A jak gra? Z jakimi glosnikami?

Gra całkiem przyzwoicie. Myślę że to bardzo mocna konkurencja dla podstawowych kombajnów all in one typu Naim Atom. U mnie gra z Audium Comp 5.2. Normalnie mam coś podobnego - usbridge signature z volumio i Hypex Nc252 plus interfejs. 

15 godzin temu, mik_ napisał:

Chętnie przetestowałbym volumio rivo od @Audiomagic.pl

Mamy sztuke demo, jeśli jesteś zainteresowany wypożyczeniem zapraszam do kontaktu.

• Pokaż nowe odpowiedzi