Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, ferszcik napisał:

Twój przypadek z końcówką …

Dokładnie tak - tu nie chodzi o możliwość głośnego słuchania. 

Wszystko się zmieniło - najbardziej  stereofonia i mikrodynamika. Mnie osobiści się tak to spodobało, że przyszłościowo chce też iść w kierunku dzielonek, może nie dwie osobne końcówki mocy, ale przynajmniej końcówka stereo + osobno przedwzmacniacz.

Nawet jak ekonomicznie będzie to mało opłacalne ... no będę miał takie, a nie inne marzenie to już tak mi zostanie 🙂

Edytowane przez micmus
W dniu 12.03.2023 o 22:52, paww napisał:

Myślałem, że to sąsiad po prostu psa wyprowadza na spacer 🙂 

Moja sunia kiedyś wbiegła do pokoju i sama zaczęła szczekać.

De gustibus non est disputandum

3 godziny temu, micmus napisał:

Dokładnie tak - tu nie chodzi o możliwość głośnego słuchania. 

Wszystko się zmieniło - najbardziej  stereofonia i mikrodynamika. Mnie osobiści się tak to spodobało, że przyszłościowo chce też iść w kierunku dzielonek, może nie dwie osobne końcówki mocy, ale przynajmniej końcówka stereo + osobno przedwzmacniacz.

Nawet jak ekonomicznie będzie to mało opłacalne ... no będę miał takie, a nie inne marzenie to już tak mi zostanie 🙂

Zestawy dzielone to fajna sprawa, ale kosztowna. Pre powinno być jak najlepsze, bo to dusza zestawu dzielonego IMHO. Gra warta świeczki.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Relacjonując dalej - różnica między odtwarzaczami sieciowymi na tym samym dać jest wyraźna, wyraźniejsza zdecydowanie niż między okablowaniem. 

Trochę tego nie rozumiem, no ale jest. 

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, micmus napisał:

może nie dwie osobne końcówki mocy, ale przynajmniej końcówka stereo + osobno przedwzmacniacz.

Polecam do dalszych eksperymentów Rotel RB-1582mk2 + Copland DAC-215 w roli przedwzmacniacza 😉 

Przed Coplandem miałem RC-1590 który został w tyle pomimo że grał naprawdę przyzwoicie, Copland zagrał o półkę wyżej a jest tańszy o 2k 😉 

Minus to brak pilota a plus taki że mamy mini kombo z niesamowitym DAC i wzmacniaczem słuchawkowym.

20 minut temu, micmus napisał:

Streamer podłączony po optyku zagrał gorzej. To nic niezwykłego. To jest najgorsze połączenie z możliwych. Nie dość, że zachodzi podwójna konwersja sygnał elektryczny - sygnał optyczny to jeszcze wpływ ma zegar nadajnika. A im słabszy zegar tym dla dźwięku gorzej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Utwór
Turned My Upside Down - Sara K. od Stockfisch Record 

nie klade się dziś spac 😉

P.S. Odłączyłem sobie na tym końcówkę mocy i podłączyłem standardowo obie kolumny pod sam C368. To nie działa nie gra, płasko, sucho, chyba w mono wtedy idzie 😂

W tym miesiącu wjeżdża jeszcze mój „dyfuzor akustyczny” 2x3 metry i może zdążą uszyć zasłony grube ciężkie. Będę obserwował czy pogłos się zmniejszył i jak to wpływa na dźwięk. 

Przeczytałem ostatnie... ponad 10 stron tematu. Dawno nie czytałem nic tak dobrego, czuć zajawkę właściciela.

W tym pomieszczeniu widzę pralki (801D) a nie te słupki... które oczywiście również są piękne! 😉

Jak choroba się nasili, to nie zmieniaj elektroniki, a kolumny. Masz już trochę wat, seria 8xx to już inna bajka.

Gdzieś tam wyczytałem że robisz zakupy w Poznaniu, nie zapytam o adres, ale mniej więcej o lokalizację już tak  - Murowana Goślina z tej strony 🙂 

11 minut temu, D4ncer napisał:

Murowana Goślina z tej strony 🙂

Gmina Czerwonak z tej strony 😉

Heh cały czas pisze, że kupię sobie serie 8 😏

Edytowane przez micmus
10 godzin temu, micmus napisał:

Gmina Czerwonak z tej strony 😉

A z tej strony Choroszcz mówi dzień dobry 🤗

12 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Polecam do dalszych eksperymentów Rotel RB-1582mk2 + Copland DAC-215 w roli przedwzmacniacza 😉 

Przed Coplandem miałem RC-1590 który został w tyle pomimo że grał naprawdę przyzwoicie, Copland zagrał o półkę wyżej a jest tańszy o 2k 😉 

Minus to brak pilota a plus taki że mamy mini kombo z niesamowitym DAC i wzmacniaczem słuchawkowym.

Brak pilota to plus. Można ciut kondycję poprawić!

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Myśle, że każdy prawdziwy fan audio powinien mieć metrowy napis z ulubiona marką Audio 🤣

Maluje dalej na czarno, czarne lepiej grają - prawda ?

spacer.png

spacer.png

W dniu 15.03.2023 o 20:41, MarcinStereo napisał:

Copland zagrał o półkę wyżej a jest tańszy o 2k 😉

no tylko ten brak pilota, aż sobie podłączyliśmy z taki zestaw do nowych B&W 704 s3 i jest zdecydowanie lepiej na Coplandzie. Barwa piękna 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no tylko ten brak pilota, aż sobie podłączyliśmy z taki zestaw do nowych B&W 704 s3 i jest zdecydowanie lepiej na Coplandzie. Barwa piękna 😉

Po pierwszym tygodniu odsłuchu szczęka mi opadała ile więcej detali Copland oddaje w porównaniu do Rotela począwszy od basu aż po górę, dźwięk którego szukałem.

Zastosowanie to muzyka metalowa typu thrash/death a kolumny to niedrogie Dynavoice DF-6 grające i zbudowane jak znacznie droższe konstrukcje znanych marek 🙂 

Edytowane przez MarcinStereo
3 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Po pierwszym tygodniu odsłuchu szczęka mi opadała ile więcej detali Copland oddaje w porównaniu do Rotela począwszy od basu aż po górę, dźwięk którego szukałem.

Dla jego to cudowna wiadomość! Muzyk koi nerwy i Answerek nie będzie więcej potrzebny!

W dniu 15.03.2023 o 20:34, micmus napisał:

Relacjonując dalej - różnica między odtwarzaczami sieciowymi na tym samym dać jest wyraźna, wyraźniejsza zdecydowanie niż między okablowaniem. 

Odtwarzaczami czy transportami?

W dniu 15.03.2023 o 22:35, D4ncer napisał:

Przeczytałem ostatnie... ponad 10 stron tematu. Dawno nie czytałem nic tak dobrego, czuć zajawkę właściciela.

Prawda?

Też śledzę regularnie.

Gość jest na prawdę zadowolony z tych bowersow 🙂

oczywiście mówię tu w pozytywnym sensie :):)

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Też śledzę regularnie.

Gość jest na prawdę zadowolony z tych bowersow 🙂

oczywiście mówię tu w pozytywnym sensie :):)

Nie wiedziałem, że mój temat jest tak pozytywnie odbierany … miło 🙂

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Odtwarzaczami czy transportami?

Odtwarzaczami. To się tyczyło porownania karty Bluos vs Audio Pro Link 1. 

12 minutes ago, micmus said:

Odtwarzaczami. To się tyczyło porownania karty Bluos vs Audio Pro Link 1. 

Ale APL1 miałeś podłączony po optyku? Wtedy też działał jako transport i korzystałeś z DACa w NADzie.

37 minut temu, ferszcik napisał:

Ale APL1 miałeś podłączony po optyku? Wtedy też działał jako transport i korzystałeś z DACa w NADzie.

Tak tak korzystałem z Dac w nadzie. Inaczej porównanie nie miałoby sensu. 

8 minutes ago, micmus said:

Tak tak korzystałem z Dac w nadzie. Inaczej porównanie nie miałoby sensu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli porównywałeś transporty sieciowe a nie odtwarzacze sieciowe. Transport przesyła tylko pliki cyfrowe a odtwarzacz ma jeszcze DACa :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie tak. W takim razie może na początku złe się wyraziłem 😉

Robilem porównanie odtwarzaczy sieciowych bez Dac, korzystałem z tego samego dać w obu przypadkach. 

Dodatkowo porównywałem transport cd korzystając ze starego odtwarzacza Nad - sygnał wysłany światłowodem do Dac’a w Nad C368. To gra zdecydowanie najgorzej ze wszystkiego. 

Tylko, że ja już pije drugiego grzańca także mogę pisać głupoty. 

Leci soundtrack Hannibal - klimatyczne.   O stereofonii już nawet nie piszę 😁😂🍷

… teraz to słyszę głosy nawet pod podłogą 🫢

spacer.png

Edytowane przez micmus

To lecimy dalej. W związku z montażem tego wielkiego regału na książki za sofą, automatycznie sofa została przesunięte około 0,5 - 0,8 metra bliżej lini kolumn. Zauważam dalsza poprawę przestrzeni i stereofonii. Upewniłem się również w ślepym teście, że Bluos wniósł wiecej spokoju i miękkości w dźwięku. Ogólnie idzie wszystko w bardzo dobrym kierunku. 

Powiedzcie mi jeszcze co niby daje wytłumienie na ścianie za kolumnami ? Tak nauszne jak dla mnie nic nie wnosi, ale widzę, że wszyscy stosują absorbera za kolumnami lub w środkowej czesci za kolumnami. U siebie po testach nie zauważam żadnych pozytywnych zmian. 

Skupiam się na wygłoszeniu za mną (regał z książkami), duże ciężkie zasłony w oknach (naprawdę duże i naprawdę ciężkie) pomyśle jeszcze o suficie. 

P.S. To był naprawdę dobry ruch przysuniecie bliżej sofy … bardzo dobry ruch 👌

Edytowane przez micmus

Teraz mam:

- między kolumnami 2,8 metra

- od linii kolumn do miejsca odsłuchowego 3,2 metra

- za moimi plecami do sciany zostaje około 1 m

- kolumny są odstawione od scian z każdej strony po około 0,8 - 1 metra  

Jeśli są możliwości lokalowe jestem zdecydowanie za szerokim rozstawianiem kolumn z mocnym przekręceniem w stronę słuchacza. 

Edytowane przez micmus

Tak się zastanawiam jak reagują Wasi znajomi na Wasze audio. Tzn jak pojawi się u Was coś nowego na tyle „dającego po oczach” że zauważa czyli najczęściej nowe kolumny. 

Byl u mnie dziś kolega informatyk absolutnie nie audiofil. Poprosił żebym mu coś puścił … to puściłem po swojemu, ale wiedziałem, że pewnie jakiegoś wrażenia na nim nie zrobi.

Stwierdził …. ooo czysto gra, ale mało basu 😁

Żeby uciąć takie chwile mam taki jeden kawałek Black Shoes Felix Laband.

To był moment oniemiał, zapiał z zachwytu, usiadł i posłuchał kilka razy w kółko ten sam kawałek heh. 

Ten utwór na prawie wszystkim zagra efektownie. Przyznać jednak trzeba, że bas tu również jest efektowny i potrafi przyjemnie połaskotać po brzuchu. 

Chociaz akurat z audio nie ma większego problemu jakoś to ludzie „akceptują” gorzej z zegarkami. Bo co tu może tyle kosztować i jeszcze trzeba nakręcać 😂

Edytowane przez micmus

Moi znajomi złapali zajawkę. Ale część z nich sam obsługiwałem przy zakupie 😛

Ale fakt że każdy z nas lubi nieco inny dźwięk.

i sporo osób na prawdę zajawilem. Do tego stopnia że sceptycy nadal grają na słuchawkach ale już lepszych i w przyszłości myślą chociaż o czymś podstawowym.

ale są też osoby które przejdą obok tego obojętnie. I nic w tym dziwnego. 

ja nie oceniam jak ktoś zbiera owady 😛

Mój własny dyfuzor akustyczny 😁 Tylko trzeba zagospodarować. Już działa - rozprasza na pewno bo pogłos się zmniejszył mino, że jeszcze pusty. spacer.png

spacer.png

spacer.png

Edytowane przez micmus
  • Pokaż nowe odpowiedzi