Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Daje plusa bo jestem podobnego zdania ale powiedz to piopio. 

On z kolei uważa że jeżeli coś jest stare to jest reliktem i powinno się to utylizować i tylko nowe przetworniki mają grać. 

Jeśli coś nie wykręca 512 dsd to jest śmietnikiem. I niestety takie jest też rozumowanie współczesnego nowego klienta

Ja tak uważam ? Ciekawe 😉 Owszem zamiast starych kości warto pochylić się nad R2R. Technika stara ale w nowoczesnym wydaniu. 

Problemem starych DAC są wejścia cyfrowe tzn. brak USB czy I2S ... 

23 minuty temu, il Dottore napisał:

Jeśli zależy Wam na muzykalności, naturalności, otwartości, oczywistości, obecności, materializacji dźwięku (a to wszystko są poetyckie opisy prostego faktu braku występowania specyficznych zniekształceń) - to spróbujcie.

A nie wystarczy spróbować nowoczesnego wydania R2R ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

A nie wystarczy spróbować nowoczesnego wydania R2R ?

A co to znaczy R2R dzisiaj? Masz na myśli drabinkę rezystorową do regulacji głośności? Czy EMULACJĘ wielobitowca? Bo dużo przetworników z Chin nazywa się teraz R2R ale nie widzę tam starych kości multibit. Jak to dzisiaj działa? Na jakiej zasadzie?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

12 minut temu, il Dottore napisał:

A co to znaczy R2R dzisiaj? Masz na myśli drabinkę rezystorową do regulacji głośności? Czy EMULACJĘ wielobitowca? Bo dużo przetworników z Chin nazywa się teraz R2R ale nie widzę tam starych kości multibit. Jak to dzisiaj działa? Na jakiej zasadzie?

Jest zupełnie odwrotnie 😉 To kości multibit emulują drabinkę rezystorową. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, J4Z napisał:

Nie zmienisz go

Nie próbuje.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Ja tak uważam ? Ciekawe 😉 Owszem zamiast starych kości warto pochylić się nad R2R. Technika stara ale w nowoczesnym wydaniu. 

Problemem starych DAC są wejścia cyfrowe tzn. brak USB czy I2S ... 

A nie wystarczy spróbować nowoczesnego wydania R2R ? 😉 

Tak. Mieliśmy taka dyskusje przy rdacu. Pamiętam dobrze. Zdecydowanie zachęcałem do toppinga lub smsl właśnie ze względu na nowsza kość.

Ale racja. Nie ma co tu podnosić świat które ważniejsze. 

Ważne że każdy mam jakieś swoje zdanie i potrafi je podeprzeć. 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ważne że każdy mam jakieś swoje zdanie i potrafi je podeprzeć. 

Dodam, że moim zdaniem rynek HiFi zdominują streamery z DAC - Eversolo, Wiim, Bluesound. Pakują do nich coraz lepsze kości i nie widzę sensu kupowania DAC i osobnego transportu. 

Niedługo czysty DAC to będzie domena High-Endu. 

Teraz, Piopio napisał:

Dodam, że moim zdaniem rynek HiFi zdominują streamery z DAC - Eversolo, Wiim, Bluesound. Pakują do nich coraz lepsze kości i nie widzę sensu kupowania DAC i osobnego transportu. 

Niedługo czysty DAC to będzie domena High-Endu. 

A to na pewno. To nie zdominują tylko na pewno tak jest. Dlatego wielu producentów osobnych dac już nie ma.

Ale jest coś co zawsze zostanie w niepewności.

Pomyśl. Przyjdzie jakiś majętny raper kolejny, albo Netflix wpadnie na pomysł że za 5zl więcej będzie miał też bibliotekę audio albo..... No sam rozumiesz. 

Wszystkie streamery do wymiany. 

Na szczęście obecne platformy zdaje się mają się dobrze. 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

O kurka, jakie to jest dobre! Jak krowie na rowie... SZACUN dla autora. Tam jest wszystko.

Nie znajduję tylko jednego: OK - mamy te nowe przetworniki na drabince rezystorowej. Jakieś Shiity, Denafprisy, Lampizotary... Z jakiego powodu mam na nie wydawać ciężką kasę? Co one niby robią lepiej od starych chipów BB czy Philipsa? Po co mi emulacja procesu jeśli wciąż mogę mieć oryginał?

3 godziny temu, Piopio napisał:

kości multibit emulują drabinkę rezystorową. 

Nie tyle emulują co ją zawierają.

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wszystkie streamery do wymiany. 

Chyba, że obsługują ROON 😉 Wtedy po kłopocie. 

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Co one niby robią lepiej od starych chipów BB czy Philipsa?

Mają wejścia USB i I2S. Obsługują DSD i 24/192. Gustard ma wbudowany streamer. 

No i można je łatwo kupić. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Mają wejścia USB i I2S.

Havana też ma: USB, optyk i SPDIF.

27 minut temu, il Dottore napisał:

Havana też ma: USB, optyk i SPDIF.

Ale tego DAC nie można już kupić ...

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ale tego DAC nie można już kupić ...

Chipy się skończyły. Ale masz Orchid na TDA1541. Niektórzy nawet wolą chip Philipsa.

Oczywiście nie ma co dyskutować - konstrukcja nowych przetworników R2R jest o wiele nowocześniejsza. No i kwestia DSD.

Ale mnie "gęste formaty" niespecjalnie interesują, jeśli z materiału CD mam efekty więcej niż zadowalające.

Ukryta Zawartość

Rozpuściłem już wici w Klubie Audio Irlandia - może ktoś ma jakiś DAC R2R z tych nowych, bo chętnie bym porównał z Havaną.

Ale z tego co słuchałem na YT tych Lampizatorów, Denafprisów i nawet jakichś przetworników R2R po 17 tys baksów - to nie będzie "my cup of tea". Za jasno, zbyt bezdusznie, za dokładnie. Bardzo wysoka jakość, bez dyskusji, ale estetyka dźwięku raczej nie moja.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Piopio napisał:

Chyba, że obsługują ROON 😉 Wtedy po kłopocie. 

O nie. Nie będę płacił podwójnie za abonament. Akurat ja zwolennikiem roona nie jestem

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

O nie. Nie będę płacił podwójnie za abonament. Akurat ja zwolennikiem roona nie jestem

U mnie ROON obsługuje 3 systemy 😉 Tylko na jednym mogę uruchomić Tidal Connect ... 

6 godzin temu, Piopio napisał:

U mnie ROON obsługuje 3 systemy 😉 Tylko na jednym mogę uruchomić Tidal Connect ... 

No rozumiem skoro masz taką potrzebę ja tam ci nie zaglądam co i za ile subskrybujesz. Bardziej uważam że w dobie 21 wieku sprzęt audio powinien podążać za technologiami rynku i stosowanie zewnętrznej platformy do istniejących platform streamingowych uważam za kosmiczne. 

Powiedz o tym komuś kto nie jest zaznajomiony z branżą audio to pierwsze co zrobi to się uśmiechnie 🙂

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bardziej uważam że w dobie 21 wieku sprzęt audio powinien podążać za technologiami rynku i stosowanie zewnętrznej platformy do istniejących platform streamingowych uważam za kosmiczne. 

Próbowałem Moode, Volumio, ale niestety nie byłem w stanie osiągnąć takiej jakości dźwięku jaka daje ROON.

Za każdym razem wracałem, i wiem za co płacę, bo w moim przypadku różnica dźwięku jest ewidentna.

12 godzin temu, jurek1 napisał:

Próbowałem Moode, Volumio, ale niestety nie byłem w stanie osiągnąć takiej jakości dźwięku jaka daje ROON.

Za każdym razem wracałem, i wiem za co płacę, bo w moim przypadku różnica dźwięku jest ewidentna.

Rozumiem. To inna sprawa.

Ale z drugiej strony, jeśli roon korzysta z bazy tidal na przykład i na obu gra inaczej to oznacza że roon ma jakiś filtr do którego nie masz dostępu. Czy sztucznie nie podbija czegoś żeby się podobało?

Wiesz rozumiem że o to chodzi. Ale z drugiej strony to może nie takie audiofilskie? A znowu obracając monetę i co z tego. No ok. Nie da mnie. Ale rozumiem.

Ale z drugiej strony to może nie takie audiofilskie?

Nie rozumiem tego. Ten sam plik powinien brzmieć identycznie, niezależnie kto streamuje. Jeśli są jakieś różnice, to faktycznie nie może być bitperfect.  Dlatego streaming może dla mnie nie istnieć (poza samochodem gdzie używam i bardzo doceniam Spotify). Kąkuter, Fidelizer, jRiver, blok śmieci z zasilania na USB i można jechać z koksem! 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem. To inna sprawa.

Ale z drugiej strony, jeśli roon korzysta z bazy tidal na przykład i na obu gra inaczej to oznacza że roon ma jakiś filtr do którego nie masz dostępu. Czy sztucznie nie podbija czegoś żeby się podobało?

Wiesz rozumiem że o to chodzi. Ale z drugiej strony to może nie takie audiofilskie? A znowu obracając monetę i co z tego. No ok. Nie da mnie. Ale rozumiem.

Ja korzystam z Qobuz. Napewno coś wnosi do dźwięku, ale jest to podane w taki sposób, że nie odnoszę wrażenia użycia korekcji. ROON ma EQ na pokładzie, ale jakakolwiek ingerencja w ustawienia kończy się po jakim czasie powrotem do ustawień fabrycznych 🙂

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie rozumiem tego. Ten sam plik powinien brzmieć identycznie, niezależnie kto streamuje. Jeśli są jakieś różnice, to faktycznie nie może być bitperfect.  Dlatego streaming może dla mnie nie istnieć (poza samochodem gdzie używam i bardzo doceniam Spotify). Kąkuter, Fidelizer, jRiver, blok śmieci z zasilania na USB i można jechać z koksem! 🙂 

Ukryta Zawartość

To nie pytanie do mnie. Ja nie używam roona. Nie wiem skąd jest różnica.

7 godzin temu, jurek1 napisał:

Ja korzystam z Qobuz. Napewno coś wnosi do dźwięku, ale jest to podane w taki sposób, że nie odnoszę wrażenia użycia korekcji. ROON ma EQ na pokładzie, ale jakakolwiek ingerencja w ustawienia kończy się po jakim czasie powrotem do ustawień fabrycznych 🙂

Qobuz i ten sam kawałek na tidal brzmią inaczej? Bez roon

Ukryta Zawartość

Qobuz i ten sam kawałek na tidal brzmią inaczej? Bez roon

w moim odczuciu Qobuz brzmi lepiej, na Roon oczywiście. Bez Roon nie porównywałem, ale i tak najlepiej brzmią rapy z CD i pliki.

Niedziela to miękkie rodzinne granie, a na obiad dziś 🐇 Nie mogę się doczekać 😏

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, micmus napisał:

Ukryta Zawartość

Królik nie wpierdziela Ci kabli ? 😁

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Luk77 napisał:

Królik nie wpierdziela Ci kabli ? 😁

On tresowany 😉 Kable schowane pod podłogą to nie ma dostępu, jak zostawię od ładowarki do tel zaraz jest zjedzony 😁

Ale on czuję, że ja jadam króliki to chyba czuję respekt haha

W dniu 4.10.2024 o 17:02, jurek1 napisał:

w moim odczuciu Qobuz brzmi lepiej, na Roon oczywiście. Bez Roon nie porównywałem, ale i tak najlepiej brzmią rapy z CD i pliki.

Ok. Byłem ciekaw bez roon ale dzięki!

20 godzin temu, micmus napisał:

Ukryta Zawartość

Sam sobie chorujesz jedzenie? To wtedy jest eko?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dawno tu nie zaglądałem. 

W dniu 7.10.2024 o 06:31, Piotr Sonido napisał:

Sam sobie chorujesz jedzenie? To wtedy jest eko?

Ja nie ale kupuje od znajomego który jak najbardziej. Zjadam dobre króliki ze wsi, kaczki i mam dostęp do naprawdę dobrych jajek 🙂

Takie tam wstępne przymiarki … 😏

803 jki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
14 godzin temu, micmus napisał:

Dawno tu nie zaglądałem. 

803 jki

Ukryta Zawartość

Musisz kupić w miarę szybko, aby interesujący wątek był kontynuowany 🙂 

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, micmus napisał:

Dawno tu nie zaglądałem. 

Ja nie ale kupuje od znajomego który jak najbardziej. Zjadam dobre króliki ze wsi, kaczki i mam dostęp do naprawdę dobrych jajek 🙂

803 jki

IMG_0080.jpeg

no i będziemy słuchać 😉

My dziś tak roboczo na Passach ;) 

thumbnail_IMG_6865.jpg

Takie testy końcówek: A klasa czy AB ;) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

21 godzin temu, micmus napisał:

Dawno tu nie zaglądałem. 

No i dobrze robisz słuchaj słuchaj! 

Uwielbiam wiejskie jajka;)

803 jki

Serio? 

Nie no naprawdę? 

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no i będziemy słuchać 😉

My dziś tak roboczo na Passach 😉

Ukryta Zawartość

Takie testy końcówek: A klasa czy AB 😉

Oj passa to bym przytulił. W Poznaniu ładniej niż w krk. 

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, MarkM napisał:

Musisz kupić w miarę szybko, aby interesujący wątek był kontynuowany 🙂 

Mowisz ? A tak niektórzy na mnie psioczą 😂

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Serio? 

Nie no naprawdę? 

😉

22 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no i będziemy słuchać 😉

A będziemy 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi