Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NR1510 + Tesi 261

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prośba o poradę czy poniższy zestaw to dobry pomysł?

- Marantz NR1510

- indiana line tesi 261

Do salonu ok 20 m2. Czy te sprzęty technicznie są kompatybilne? Wiem, że Marantz-a można ustawić na 4 ohm. Nie wiem jak z mocą obu elementów, czy się dogadają.

Zestaw ma być do szerokiego zastosowania: stereo (np. spotify) ale też filmy TV. Co do Marantza - dobrze że jest slim.

Nie ukrywam, że chodzi mi też o to jak prezentują się oba elementy. 

Co Wy na to?

https://www.audiostereo.pl/topic/160211-marantz-nr1510-tesi-261/

Przejrzyj tę recenzję, a odechce Ci się przestawiania impedancji Marantza

na mniejszą wartość:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pewno razem zagrają dobrze.

A wyglądają ładnie; szczególnie srebrny Marantz i białe Tesi 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście przy 4 ohm moc spada niemiłosiernie.

Alternatywnie myślałem o Cambridge Audio SX-60. One chodzą na 8 ohm-ów wiec w tej kwestii byłoby lepiej jak rozumiem. A wyglądają bliźniaczo do Tesi.

Czy też zagrają dobrze?

Sądząc z recenzji bas z SX 60 będzie bardziej konturowy, więc zależy,

co się komu podoba, ale to podobne granie i możliwości. Tesi jednak lepiej

wyglądają i mają kilka wersji kolorystycznych. Do cichego grania Tesi.

A jak dominują decybele to już wybór trudniejszy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 godziny temu, Knocur napisał:

Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście przy 4 ohm moc spada niemiłosiernie.

Alternatywnie myślałem o Cambridge Audio SX-60. One chodzą na 8 ohm-ów wiec w tej kwestii byłoby lepiej jak rozumiem. A wyglądają bliźniaczo do Tesi.

Czy też zagrają dobrze?

tam komuś się chyba coś porąbało...

Jak moc może być niższa przy 4 ohm a niż przy 8 ?!

Druga rzecz, że te Indiany nie mają zbyt trudnej impendacji, więc tym bym się nie przejmował...

Tesi 261 to duży monitor, lepszy od niższej Nota 260x

Marantz to amplituner kina. 

A Tesi to kolumny stereo. Tanie ale ok. 

Jak chcesz zestaw stereo to nie.

Jak chcesz budować kino w krótkim czasie to może być ok. 

Chodź Tesi z marantzem w kinie będzie delikatnie bardzo 

Piotr 

Mnie również wydaje się to pomyłką, zawsze moc wzmacniacza rośnie przy mniejszym obciążeniu a maleje przy większym. Ja postawiłbym na kolumny Indiana Line Tesi 261 to dobrze brzmiące monitory w swoim budżecie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Panowie - te 4 Ohm dotyczyło wzmacniacza, a nie kolumn.

Przy zmianie w menu Marantza na mniejszą impedancję zmienia się poważnie

chyba napięcie zasilające, żeby nie przekroczyć limitów temperatury.

Stąd dla 8 Ohm jest 2 x 70 W, a dla 4 Ohm tylko 2 x 25 W.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Mnie również wydaje się to pomyłką, zawsze moc wzmacniacza rośnie przy mniejszym obciążeniu a maleje przy większym. Ja postawiłbym na kolumny Indiana Line Tesi 261 to dobrze brzmiące monitory w swoim budżecie.

Tak, tak to mogła być pomyłka. Chociaż ja tylko cytowałem ten artykuł: 

Ukryta Zawartość

"Chociaż NR1510 może pracować z obciążeniami 4-omowymi, to w specyfi kacji podana jest moc tylko dla 8 Ω, i to raczej skromna - 2 x 50 W. W naszym laboratorium NR1510 dostarczył przy 8 Ω w jednym kanale wysterowanym 80 W, w trybie stereo - 2 x 70 W, a przy pięciu jednocześnie - już tylko 5 x 27 W.

Gdy przejdziemy na obciążenie 4-omowe, wraz z przełączeniem selektora w odpowiedni tryb, sytuacja będzie podobna jak w Denonie - moc spada do odpowiednio 28 W, 2 x 25 W oraz 5 x 19 W. Warto więc, mając kolumny 4-omowe, spróbować pozostać w trybie 8-omowym. Najwyżej włączą się układy zabezpieczające, ale zanim to nastąpi, wyciągniemy wyższą moc."

Jak zatem będzie? Przy przejściu na 4 ohm minusem będzie cichsze granie tego zestawu? Czy wpływa to jeszcze na inne parametry? Prośba podpowiedzcie.

Pozdrawiam,

Wojtek

Ukryta Zawartość

Po prostu nic nie zmieniać w ustawieniach i pozostać przy 8ohm, jak radzi

recenzent - lepiej jednak Marantza zbytnio nie przeciążać. 

Przy ustawieniu na 4 Ohm chyba pogorszy się dynamika grania.

W dniu 19.11.2022 o 15:15, Knocur napisał:

Witam, prośba o poradę czy poniższy zestaw to dobry pomysł?

- Marantz NR1510

- indiana line tesi 261

Do salonu ok 20 m2. Czy te sprzęty technicznie są kompatybilne? Wiem, że Marantz-a można ustawić na 4 ohm. Nie wiem jak z mocą obu elementów, czy się dogadają.

Zestaw ma być do szerokiego zastosowania: stereo (np. spotify) ale też filmy TV. Co do Marantza - dobrze że jest slim.

Nie ukrywam, że chodzi mi też o to jak prezentują się oba elementy. 

Co Wy na to?

Po co Ci amplituner kina skoro chcesz stereo stworzyć? Zabijasz sobie tym jakość systemu 2.0.

Jeśli w grę wchodzi tylko obsłucha Spotify i podpięcie TV to sądzę że lepszą opcją jest np: Magnat MC200 + Dali Oberon 3 lub KEF Q350 😉 

Przyszłościowo do filmów możesz dokupić suba 😉 

11 godzin temu, S4Home napisał:

Po co Ci amplituner kina skoro chcesz stereo stworzyć? Zabijasz sobie tym jakość systemu 2.0.

Jeśli w grę wchodzi tylko obsłucha Spotify i podpięcie TV to sądzę że lepszą opcją jest np: Magnat MC200 + Dali Oberon 3 lub KEF Q350 😉 

Przyszłościowo do filmów możesz dokupić suba 😉 

Racja, sam o tym pomyślałem ostatnio. Dzięki za propozycje zestawów.

A gdyby odwrócić i zdecydować się na Tesi 261 a do tego dobrać amplituner 2.1?

Może ktoś ma doświadczenie z Tesi i podpowie coś co dobrze współgra? 

13 godzin temu, Knocur napisał:

A gdyby odwrócić i zdecydować się na Tesi 261 a do tego dobrać amplituner 2.1?

No można tak zrobić tylko to rozwiązanie wypadnie słabiej, a rozumiem że chciałbyś jak najlepsza jakość, dlatego zalecam Oberony i MC200 do tego. Im więcej w tym budżecie wydasz na kolumny tym lepiej dla Ciebie, dostaniesz lepszą jakość, oczywiście z zachowaniem rozsądku przy kupnie elektroniki.

W dniu 27.11.2022 o 12:27, Piotr Sonido napisał:

Teraz amplituner dwukanałowy to droga zabawka.

Lepiej idź w wzmacniacz 

Do tesi pasują te jaśniejsze żywsze modele. 

Piotr 

Fakt. Może Yamaha RN602 - jest optyk do TV i cały szereg udogodnień sieciowych. Zagra i tak lepiej a niż ten Marantz w muzyce

W dniu 28.11.2022 o 22:03, Tonnii99 napisał:

Fakt. Może Yamaha RN602 - jest optyk do TV i cały szereg udogodnień sieciowych. Zagra i tak lepiej a niż ten Marantz w muzyce

Ok. Tylko jego cena w Polsce jest chora.

On kosztował 2000-2500 a teraz 4k. 

Zdecydowanie lepiej kupić axr100 i zewnętrzny tani streamer. Jest taniej a lepiej. 

Piotr 

Taaak?

A Denon DRH800 za 4200 zł to nie jest przesada? -był około 3...

Zrobiony na ampli do kina za 2000 zł i jest 2x droższy...Przepraszam Cię ale Yamaha przynajmniej bazuje na wzmacniaczu stereo i gra lepiej niż ten Denon.

Mówisz o DRA jak rozumiem.

A ten to już w ogóle jest fenomenem.

Porobiony amplituner kina domowego nie dość że jeszcze ze starej linii ze starymi złączami HDMI i sprzedawany jako amplituner stereo.

Ale tutaj trzeba przyznać i wyrazić wielki szacunek dla Denona że coś takiego zrobił bo to co my myślimy to jest gadanie kilku osób na forach a oni na tym zarobili olbrzymie pieniądze.

Ludzie nadal o ten model pytają.

🙂

Piotr