Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Chciałeś gałkami tak wykręcić, zeby dea różne nagrania zagrały tak samo dobrze? Twój błąd a nie wada systemu. Ja ustawiłem raz, a zmieniłem raz (ale to po zrobieniu pomiarów REW).

45 minut temu, xajas napisał:

Ja osobiscie interpretuje ta odpowiedzi w ten sposob

1. Twoje doswiadczenie w obyciu z Subwooferem, UMIKIEM i REW byly niewystarczajace

2. "Pelne kolumny" sa dla ciebie wystarczajace. Co nie znaczy ze zastepuja subwoofer

Nie, dobre stereo to sa co prawda dwa kanaly, ale niekoniecznie dwa glosniki 😉

Dwa glosniki to proste rozwiazanie dla tych, ktorzy nie potrafia opanowac wiecej glosnikow, albo nie maja na nie miejsca 🙂

Dziś to bez znaczenia, połączenie monitor + sub zastąpiły Heco The New Statement i temat zamknięty.

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No ale jakie ty masz kolumny Bogusław.

Sztos nad sztosy 🙂

Jakie? ... czarne. 

Piotrze przyznam, że już kombinuje nad podmianą na La Diva, może żonka się nie pokapuje 😁

46 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Piotrze przyznam, że już kombinuje nad podmianą na La Diva, może żonka się nie pokapuje 😁

No i wtedy już na pewno Cię odwiedzę 🙂

nie wiem czy można ale wprosić się nie zaszkodzi 🙂

ale chyba pozna bo obecne nie mają tych boskich srebrnych prętów z boku 🙂

Piotr 

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale to czekaj bo teraz albo mówimy o tym samym na plus tylko w innych słowach albo ja nie rozumiem 🙂

No ale jakie ty masz kolumny Bogusław.

Sztos nad sztosy 🙂

No wcale nie bo w innym wątku okazuje się że masz za mało basu.

Ten wątek trwa dłużej niż 10 minut.

🙂

Ehh trochę tak jest. Jak się w wielu kwestiach zgadzam z szybkiej tak momentami też mam podobną ochotę. 

🙂

Piotrek 

Te ustawienie jest prawidłowe co mam. 

Subwoofer jest dobrze zestrojony.

Wzmacniacz lub DAC. Raczej stawiam na winę ze strony wzmacniacza

16 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Jesteś w błędzie i to wielkim, masz jakieś uzasadnienie swojej wypowiedzi?

W błędzie jestem bo???

Próbowałem łączyć dwa suby REL HT-1205 w stereo z wysokiej klasy amplitunerem KD z kalibracjami i Lyngdorfem TDAI-1120 który od podstaw był pod subwoofer lub subwoofery projektowany. Kolumny to były KEF Q150,350,950 i modyfikowane Focal Aria 948.

Nie dało się tego dobrze zszyć. Im większe kolumny tym było lepiej ale najlepiej to duże podłogówki czyli Arie i bez subwoofera albo subwooferów. Co innego kino domowe, tam dwa suby robią dużą robotę.

Kwestia oczywiście potrzeb słuchającego, poziomu głośności i słuchanej muzyki ale praw fizyki nie da się obejść. Subwoofer da energię tylko w niskim basie a uderzenie, stopa to wyższy bas czyli z tego co mamy w kolumnach. Jak w nich są małe woofery to subwoofer nie pomoże.

1 godzinę temu, muda44 napisał:

...praw fizyki nie da się obejść.

Dokładnie tak. Zadaniem suba jest zagrać tam, gdzie kolumny już nie mogą. Więc jeśli synchronizacja suba z kolumnami zrobiona została prawidłowo, to nie jest możliwe żeby z subem było gorzej niż bez. A że ktoś subem chciał zrobić coś, czego subem się nie robi i zrobić mu się nie udało? Bez komentarza.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie tak. Zadaniem suba jest zagrać tam, gdzie kolumny już nie mogą. Więc jeśli synchronizacja suba z kolumnami zrobiona została prawidłowo, to nie jest możliwe żeby z subem było gorzej niż bez. A że ktoś subem chciał zrobić coś, czego subem się nie robi i zrobić mu się nie udało? Bez komentarza.

Świetnie dobrane kolumny podstawkowe z subwooferem, zmiotą niejeden zestaw kolumn podłogowych. 

Niektóre kolumny mimo że mają to napisane absolutnie nie mają niskiej stopy. 

Dwa przy niektórych układach akustyki kolumny nie wzbudza tej stopy. 

Stąd sub to dobry pomysł 

45 minut temu, Bukaj napisał:

Świetnie dobrane kolumny podstawkowe z subwooferem, zmiotą niejeden zestaw kolumn podłogowych. 

3 lata temu w pokoju na audioshow gość z Rela zestroik dwa spore to były chyba S ale już nie pamiętam z monitorami. No Kozak to grało.

Piotr 

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

3 lata temu w pokoju na audioshow gość z Rela zestroik dwa spore to były chyba S ale już nie pamiętam z monitorami. No Kozak to grało.

Piotr 

Jak się potrafi zestroić, to brzmienie będzie miało fenomenalne..

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No i wtedy już na pewno Cię odwiedzę 🙂

nie wiem czy można ale wprosić się nie zaszkodzi 🙂

ale chyba pozna bo obecne nie mają tych boskich srebrnych prętów z boku 🙂

Piotr 

Cały czas zaproszenie dla Ciebie ma status otwarty - dożywotnio. 

--------

Sorki że nie w temacie.

1 minutę temu, Bogusław_59825 napisał:

Cały czas zaproszenie dla Ciebie ma status otwarty - dożywotnio. 

--------

Sorki że nie w temacie.

Jak najbardziej w temacie.

Trzeba podtrzymać kontakty w dobrym tonie :):)

dziękuję i jest mi bardzo miło.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Stąd sub to dobry pomysł 

A co ma stopa do suba? Sub to dobry pomył bo gra tam, gdzie kolumny grać przestają, koniec.

-----

1 godzinę temu, Bukaj napisał:

Jak się potrafi zestroić...

Mnie za to zastanawia, jak bardzo @StachMuszelsperd.lił zostrojenie, że takie bzdury nt suba wypisuje.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Mnie za to zastanawia, jak bardzo @StachMuszelsperd.lił zostrojenie, że takie bzdury nt suba wypisuje.

No właśnie! Jak się nie potrafi zestroić to się kupuje podłogowe!

Choć dla mnie brzmienie podstawek i suba brzmi kapitalnie!

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, szymon1977 napisał:

A co ma stopa do suba? Sub to dobry pomył bo gra tam, gdzie kolumny grać przestają, koniec.

-----

Możliwe że mieli suby od kd 😉

Z tym już nic nie zrobisz. 

1 minutę temu, Kw202 napisał:

Możliwe że mieli suby od kd 😉

Z tym już nic nie zrobisz. 

Też mam taki.

W sumie cały zestaw 5.1

Używam do puszczania muzyki. 

Monitorki grają nawet spoko, ale subwoofer?? Wielka pomyłka...

Gość

(Konto usunięte)
20 godzin temu, Bukaj napisał:

W błędzie jestem bo???

Uzasadnisz swoją teorię czy będziesz trollował? 

15 godzin temu, Bukaj napisał:

To prawda ale podłogówki grające w całym paśmie mają już znacznie większe głośniki lub większą ich ilość co sprawia że finalnie zagrają lepiej, takie prawa fizyki 🙂 

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

To prawda ale podłogówki grające w całym paśmie mają już znacznie większe głośniki lub większą ich ilość co sprawia że finalnie zagrają lepiej, takie prawa fizyki 🙂 

Psinco prawda 🙂

Jakie prawa fizyki?

I ktore podlogowki graja "calym pasmem" porownywalnym z subwooferem?

I nie wszystkie monitory musza byc wielkosci pudelka po butach 🙂

Ja jesstem za podlogowkami + subwoofer

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, xajas napisał:

Psinco prawda 🙂

Jakie prawa fizyki?

I ktore podlogowki graja "calym pasmem" porownywalnym z subwooferem?

I nie wszystkie monitory musza byc wielkosci pudelka po butach 🙂

Ja jesstem za podlogowkami + subwoofer

Większa membrana jest w stanie poruszyć większą ilością powietrza, chodzi mi dokładnie o kolumny z dużymi średnimi i wysokimi albo ich dużą ilością. Takich monitorów nie widziałem, musiały by być ogromne a to już kłuci się z podstawkami.

T+A CRITERION T 230 te wieżyczki robią robotę a podobnych konstrukcji jak i większych jest sporo na rynku.

Plusem monitorów i suba jest większe dopasowanie pod względem dźwięku bo można konfigurować zestaw na wiele sposobów czego z podłogówkami nie zrobimy, no i kompaktowe wymiary.

Ja właśnie z tego powodu będę rezygnować z podłogówek i powracam do 2.1 albo 2.2 Monitory będą wisieć na ruchomych ramionach.

4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

...podłogówki grające w całym paśmie mają już znacznie większe głośniki lub większą ich ilość co sprawia że finalnie zagrają lepiej, takie prawa fizyki 🙂 

Prawa fizyki sa takie same dla głośników w subie i w kolumnach, więc finalnie dzięki większej możliwości kofiguracji sprzętu i akustyki lepszy dźwięk można uzyskać z subem aktywnym. Zwłaszcza jesli wziąć po uwagę budżet z tego wątku.

Oczywiście gdyby moje małe Onkyo miało 2x250W, a monitory trzeci głośnik o średnicy... a gdyby babcia miała wąsy. Jak ktoś ma negatywne doswiadczenia z subem, to coś poważnie spier.lił, być może jak kolega @muda44już na etapie oczekieania, że z subem zyska to co podbijając 100Hz gałką bass zamiast uzupełnienia poniżej 50Hz. Wie, że stopa jest powyżej suba, ale oczekiwał podbica stopy subem. Miszcz!

Edytowane przez szymon1977

Nie wiem Szymon ale kiedy ty dojdziesz do tego że fizyka to jedno a odbiór muzyki to drugie.

Chyba że jesteś komputerem i analizujesz zera i jedynki zamiast składowych.

Komputer nie pokaże ci melodyjności a to co uzna za wadę na przykład harmonicznie niektórzy uznają za miły odbiór. 

Dlatego ja badania kab sprawdzam na samym końcu po wyrobionej opinii o jakimś produkcie 

To tak off top trochę.

Piotr 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem Szymon ale kiedy ty dojdziesz do tego że fizyka to jedno a odbiór muzyki to drugie.

Nigdy. Jak komuś jedno z drugim się rozmija, to conajmniej jednego z tych dwóch nie rozumie a byc może obu. Dawno do tego doszedłem, że sprzecznymi z fizyką audio-legendami do celu nigdy nie trafię. Nie szukam tam, gdzie nie znajdę.

Oj to nieco mi przykro że nigdy nie poznasz prawdziwego obcowania z muzyką. 😞

szkoda bo wyglądasz na gościa któremu na tym zależało. Ale to widocznie się pomyliłem.

i uważasz że twój Onkyo to produkt spełniające najwyższe normy pomiarowe? 

idąc twoim rozumowaniem powinieneś już dawno wymienić Onkyo a i bowersy zapewne też.

Piotr 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

uważasz że twój Onkyo to produkt spełniające najwyższe normy pomiarowe? 

idąc twoim rozumowaniem powinieneś już dawno wymienić Onkyo a i bowersy zapewne też.

Twój brak zrozumienia tematyki nie jest argumentem, a jak chwilowo nie mam na Ciebie czasu.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

być może jak kolega @muda44już na etapie oczekieania, że z subem zyska to co podbijając 100Hz gałką bass zamiast uzupełnienia poniżej 50Hz. Wie, że stopa jest powyżej suba, ale oczekiwał podbica stopy subem. Miszcz!

Czytaj uważnie co piszę...

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Twój brak zrozumienia tematyki nie jest argumentem, a jak chwilowo nie mam na Ciebie czasu.

Ale dzień i w nocy na forum odpisujesz.

Ale czasu nie masz....... 🙂

25 minut temu, muda44 napisał:

Czytaj uważnie co piszę...

Po co skoro wnioski ma i tak swoje.

Edytowane przez Piotr Sonido
Chyba że jesteś komputerem i analizujesz zera i jedynki zamiast składowych.
Komputer nie pokaże ci melodyjności a to co uzna za wadę na przykład harmonicznie niektórzy uznają za miły odbiór. 
Dlatego ja badania kab sprawdzam na samym końcu po wyrobionej opinii o jakimś produkcie 
To tak off top trochę.
Piotr 

Nie, to jedno i to samo

Jesli uwazam ze „melodyjnosc“ to wysokie harmoniczne, i lubie systemy z duzymi harmonicznymi, to szukam systemu ktore w pomiarach ma duzo harmonicznych. A jesli znajde przypadkowo system, ktory dobrze gra mimo ze ma malo harmonicznych, to tylko dowod na to ze nie wiem, co to jest „melodyjnosc“ mam bledne skojarzenia (z „harmonicznymi“) i nie rozumiem fizyki na tyle, by wiedziec na co patrzec

Jesli uwazam ze „melodyjnosc“ to...

Kolegom po prostu nie udało się przełożenie własnego gustu na parametry techniczne, a zamiast przyznać się do własnego błędu, wolą unoszeniem ponad parametrami technicznymi robić z siebie guru. A z parametrami technicznymi jest jak z tym wystrzałem z broni przeciwpancernej we własnym biurze: gdy ktoś nie wie o co chodzi, to lepiej zrobi jak posłucha dwa różne systemy i wskazując na jeden palcem powie "ten gra fajniej".

Jedyna istotna wada subwoofera aktywnego, to że może się komuś nie udać go z kolumnami zestroić, zwłaszcza gdy będzie chciał gałkami wystroić co innego niż gra subwoofer aktywny.

Edytowane przez szymon1977

Nie, to jedno i to samo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli uwazam ze „melodyjnosc“ to wysokie harmoniczne, i lubie systemy z duzymi harmonicznymi, to szukam systemu ktore w pomiarach ma duzo harmonicznych. A jesli znajde przypadkowo system, ktory dobrze gra mimo ze ma malo harmonicznych, to tylko dowod na to ze nie wiem, co to jest „melodyjnosc“ mam bledne skojarzenia (z „harmonicznymi“) i nie rozumiem fizyki na tyle, by wiedziec na co patrzec emoji6.png

Nie nie uważam że to tylko harmoniczne. Ale jak ja razie po 18 lat słuchania przeróżnego sprzętu od razu jestem w stanie wskazać palcem który w lab wyjdzie dobrze. Od razu. Dlaczego? Bo mi nie leży.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Kolegom po prostu nie udało się przełożenie własnego gustu na parametry techniczne, a zamiast przyznać się do własnego błędu, wolą unoszeniem ponad parametrami technicznymi robić z siebie guru. A z parametrami technicznymi jest jak z tym wystrzałem z broni przeciwpancernej we własnym biurze: gdy ktoś nie wie o co chodzi, to lepiej zrobi jak posłucha dwa różne systemy i wskazując na jeden palcem powie "ten gra fajniej".

Jedyna istotna wada subwoofera aktywnego, to że może się komuś nie udać go z kolumnami zestroić, zwłaszcza gdy będzie chciał gałkami wystroić co innego niż gra subwoofer aktywny.

Uważasz że moim błędem jest mój gust?

A jak zapraszałem do salonu żeby zrobić porównanie wzmacniaczy świetnie wypadających w lab z tymi gorzej a które ja uważałem za świetnie brzmiące. Ale by test. To chętnych nie było. Na forum jest łatwo dzielic się informacjami z wykresów bo je pokażesz. Ale na ślepym odsłuchu później już tak wesoło nie jest.dobrze że ja już wiem co mi się podoba przez odsłuch. 

Ale nikomu nie bronie kupować po wynikach. 

🙂

Piotr 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Przypuśćmy że mam do wydania 2/3k złotych na suba co byście polecili do stereo i jak najlepiej by go podłączyć? Mam w przedwzmacniaczu dwa wyjścia na subwoofer, w dawnym zestawie miałem podłączenie wysokopoziomowe.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
22 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Przypuśćmy że mam do wydania 2/3k złotych na suba co byście polecili do stereo i jak najlepiej by go podłączyć? Mam w przedwzmacniaczu dwa wyjścia na subwoofer, w dawnym zestawie miałem podłączenie wysokopoziomowe.

Z tego co wyczytałem jeśli zależy Ci na jakości to rel, jeśli na ilości SVS. 

Ja testuje od kilku dni Martin logan coś tam 700 

Gra świetnie ale nie mam porównania z innymi. 

• Pokaż nowe odpowiedzi