Skocz do zawartości
IGNORED

TiGLON Klub

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Drodzy Klubowicze i sympatycy zacnej firmy Tiglon, melduję się ze świetnym duetem kabli RCA MS-DR20R oraz sieciowym Azur Dragon.

Kabelki podpięte są do wzmacniacza Atolla IN 200 Evo i źródła CD Wadii 830.... Kolumny to Ushery V-602.

Kable idealnie wpasowały się w mój  system. Testowane osobno zaznaczały wyraźnie swój charakter....RCA pięknie podkreślił średnicę, a zwłaszcza wokale nabrały swoistego realizmu i zostały delikatnie wypchnięte na pierwszy plan... generalnie kabel wspaniale operuje na średnicy, nie wycinając górnych rejestrów i dolnego zakresu...

Natomiast sieciowy Dragon to taki rozbójnik, który nie uznaje miękkiej gry. Jego podpięcie spowodowało znaczny wzrost dynamiki, powiększyła się przestrzeń i co ciekawe jeszcze bardziej niż RCA zwiększyła się szczegółowość przekazu. Wszelkie dzwoneczki, przeszkadzajki teraz zostały podane jak na tacy. Uwielbiam taki przekaz i lubię jak system wyciąga wszystko co jest zawarte na płycie. 

W duecie te kable to istna petarda i świetnie się uzupełniają. Łączą swoje najlepsze cechy, zwiększając jeszcze bardziej przyjemność odkrywania płyt na nowo.

Do prawdy jestem oczarowany tymi kablami a trochę tego w życiu przerzuciłem. Uważam, iż w cenie do ok. 3000 zł jest to absolutna ścisła czołówka. Nie wyobrażam sobie serii 2000, jeżeli już te kable prezentują tak wysoki i spektakularny poziom.

Dziękuję Panu Kamilowi za bardzo  profesjonalne podejście do tematu.

Pozdrawiam, Mirosław 

Witam,

Pewnie kiedyś następnym krokiem będzie moim wyborem seria 2000. Obecnie te kable co mam w zupełności mi wystarczają, tym bardziej że mój system potencjału serii 2000 i tak by nie wykorzystał.

Pozdrawiam Wszystkich zadowolonych klubowiczów 

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam drodzy Klubowicze , dołączam do Klubu miłośników Tiglon. Zakupiłem kilka dni temu w Lector Audio Poland  kabel zasilający Dragon Azure + podkładki D Ren Pro . Kabel zasilający wpięty do wzmacniacza Pathos  poukładał scenę muzyczną,  wprowadził porządek , kabel muzykalny bardzo  płynny z jedwabistą ale dźwięczną i rozdzielczą górą pasma , energetyczny bas, podkładki podłożyłem pod daca - dźwięk spokojny + jednocześnie trochę bardziej energetyczny, lepsze stereo. W najbliższym czasie planuję zakup drugiej sieciówki  Tiglona i być może IC. 

Podziękowania dla Pana Kamila z Lector Audio za super kontakt i podejście do tematu.

Nie jestem specjalnie aktywny na żadnym forum, no może kiedyś dawno temu „Murator” Naszedł jednak moment podzielenia się swoimi doświadczeniami z kablami Tiglon, no i zapisuję się do klubu, bo kolekcja Tiglonów rośnie.

Z marką zetknąłem się jakiś czas temu i zachęcony dobrymi recenzjami oraz opiniami użytkowników postanowiłem wziąć na odsłuchy mój pierwszy kabelek MS-DR20R w wersji XLR. Dotychczas jakoś nie przypadały mi do gustu kable drogich marek, ponieważ zawsze robiły „coś”. A więc albo zamulały, albo wyszczuplały, albo wyostrzały, albo sztucznie pompowały scenę. Kabel, który wpiąłem po kilkunastu godzinach grania sprawiał, że nie robił niczego szczególnego ale brzmienie nabrało szlachetności i spokoju. Gra bardzo równo, bas schodzi nisko a góra jest ładnie rozciągnięta i nie napastliwa, wokale czyste i zaczyna się pojawiać krystaliczna przestrzeń. To wrażenie pogłębia się za każdym razem, gdy sięgam po nowego Tiglona. Oczywiście miało być tylko na próbę a skończyło się zakupem kolejnych kabli, bo za każdym nowym kabelkiem jest lepiej, to uzależnienie się pogłębia :-). No i tak po kilku miesiącach jest już u mnie w systemie TPL-2000 , wpięty pomiędzy mini listwę zasilającą końcówki mocy Pass-a XA 60.8, Dragon – zasilający przedwzmacniacz , TPL-2000R łączący przedwzmacniacz gramofonowy z przedwzmacniaczem , Cyfrowy AES i trzy komplety stożków MZX-4 o kilku kompletach D-REN Pro nie wspomnę.

Myślałem, że słyszałem już wszystko, ale zachęcony opiniami zamówiłem, oczywiście tylko na próbę kable LAN 2000 – Pro, no skończyło się zakupem dwóch sztuk. Jeżeli chcecie postawić kropkę nad i w streamingu to ten kabel jest domknięciem systemu cyfrowego.

Domknięciem całego systemu jest wisienka na torcie, czyli głośnikowy TPL 2000SP. Moim zdaniem to kwintesencja muzykalności, barwy i dynamiki. Trochę się wystraszyłem, bo w sumie kabelki kosztowały już nie mało a jeszcze długa droga przede mną. Na koniec jednak przychodzą mi na myśl słowa Pana Kamila: „ ...sprzęt Pan sprzeda a kable Tiglon z Panem zostaną, takie są dobre” I tu Panie Kamilu pełna zgoda. Bardzo dobre kable za rozsądne pieniądze, a dzięki Pana elastyczności i zaufaniu bardziej dostępne ,za co bardzo dziękuję :-) . Przygoda z Tiglonami trwa dalej, bo mam jeszcze parę miejsc do podłączenia, tylko potrzeba jak to się mówi „więcej czasu”

28 minut temu, maciejmo napisał:

Bardzo dobre kable za rozsądne pieniądze

No tu juz kolego troche poplynales. 

Podlicz ile wydales na kable, a potem porownaj z cena za kolumny, czyli najwazniejszy i najbardziej wplywajacy na brzmienie element toru audio. A jak bedziesz mial odwage to napisz to tutaj.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Każdy z nas idzie własną drogą. Audio to drogie hobby i wiele osobistych decyzji, wtop, dylematów sukcesów i radości. Spróbowałem, spodobało mi się i jestem zadowolony. Ile kosztowały moje głośniki ?? Tego nawet nie wie moja żona, więc tym bardziej nie muszę opowiadać o tym  komuś kogo nie znam. Cieszę się obecnie osiągniętym brzmieniem i nie myślę w ten sposób. Wszystkim życzę świetnie grających systemów a trollom i botom bardzo dziękuję bo doceniam ich ciężką pracę.

14 godzin temu, maciejmo napisał:

Wszystkim życzę świetnie grających systemów a trollom i botom bardzo dziękuję bo doceniam ich ciężką pracę

Wzajemnie zycze swietnie grajacego systemu. Pewnie wlozenie tych pieniedzy w glosniki daloby bardziej wymierny skutek. 

Botem i trolem nie jestem, a sam mam sporo kasy w kablach. Po prostu pisanie "za rozsadne pieniadze" mnie rozsmieszylo, szczegolnie w przypadku tej "transparentnej i przejrzystej firmy" rezprezentowanej przez pana K i panią J. 

Pozdrawiam. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Panowie, proszę litości.

Jedno to to, że cena też subiektywną rzeczą jest. Drugie: to jest klub użytkowników marki Tiglon. Nie wszyscy muszą do niego należeć przecież. 

Mi osobiście zależy na merytorycznych wypowiedziach dot. produktów Tiglona. Sam mam kilka kabli i innych akcesoriów. Głosuję swoim portfelem, kupuję po przetestowaniu - zawsze tu mam taką możliwość. 

Jakość Tiglona ukazuje ilość ich na wtórnym rynku. Jak już coś się pojawi to znika niebawem. Bądźmy dla siebie pomocni...

friend.jpg

Witam Drodzy Klubowicze .Po zakupie 2 sieciówek Azure Dragon I podkładek D Ren Pro przyszedł czas na zakup interkonektu Tiglon. Wybór padł na model TPL 2000R . W moim systemie kabel sprawdził się znakomicie, podłączony naprzemiennie zarówno do odtwarzacza cd jak i streamara. Kabel przede wszystkim wprowadził do muzyki spokój , rozbudował scenę muzyczną w głąb,poprawił stereofonię i rozdzielczość, każdy intrument ma swoje miejsce i czas na scenie ( nie ma bałaganu , wszystko jest poukładane ) , zagrał że tak się wyrażę analogowo w bardzo pozytywnym rozumieniu tego słowa. Dźwięk uzyskany poprzez TPL 2000R i sieciówki Azure Dragon mógłbym  porównać do dobrego gramofonu, albo do  cedeka Marantz cd94  po upgradzie,  którego kiedyś miałem. Do tego TPL 2000R gra dźwiękiem jedwabistym i bardzo płynnym no i ten wokal - miód na uszy. Znakomity  bardzo muzykalny kabel naprawdę wart każdej złotówki. 

Podziękowania dla Pana Kamila z Lector Audio za super kontakt , podejście  do tematu i wcześniejsze  użyczenie kabla do odsłuchu przed zakupem. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.