Skocz do zawartości
IGNORED

Nordost Red Dawn rca

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wiem, to jeszcze nie Hi-End, ale koledzy przeszli swoją drogę sprzętową i pewnie

jest  na sali ktoś kto porównywał rca Nordosta Red Dawn  wersję starą (taśma i taką posiadam) do nowej (czerwony okrągły). Jakie różnice w brzmieniu czy podobny może charakter itd. 

Jeszcze jedno czy warto przesiąść się na Frey?

https://www.audiostereo.pl/topic/160571-nordost-red-dawn-rca/

Frey to całkiem dobry IC jak na Nordosta. Bardziej gęsto grający, ma lepsze barwy itd. Mam na myśli Frey 2. Druga generacja Nordosta jest trochę lepsza niż 1 seria. 

Edytowane przez sly30

Może Frey to lekarstwo bo mam jeszcze Wireworld Silver Eclipse 7 rca i tak naprawdę w obecnej konfiguracji sprzętowej ani Nordost ani Wireworld nie do końca mnie przekonują.  Wireworld  choć gra gęsto nie ma blasku Nordosta z kolej Nordost jakiś taki  kliniczny. A może coś zupełnie innego w cenie do 2500 pln za używkę?

Uciekałbym w tej lidze cenowej od kabli ze srebra lub ze srebrzonej miedzi. Tylko czysta miedź. Ale który to już inna kwestia. Bardzo dobry jest polski Equilibrium Pure Ultimate G2, ale tylko ten z ich oferty. Taki czerwony. Detal na ten kabel to 4 tys.czyli używka powinna być ok 2 tys. Nie wiem tylko czy trafisz gdzieś używkę. Mam kilka par w swoim pokręconym systemie i moim zdaniem gra lepiej niż np Nordost Valhalla 2 za 10x więcej. Jest kilka innych niezłych np z oferty Tary Labs. 

7 minut temu, Marek68 napisał:

Może coś się pojawi.

Są jakieś Tary na rynku w różnych cenach, ale nie wiem co warto spróbować.

Nie znam dokładnie tych tańszych modeli. Uważaj też na podróbki. Jest tego full. Jak już to tylko od wiarygodnej osoby, która może potwierdzić pochodzenie kabla. Jest pełno podróbek z Azji. 

3 minuty temu, sly30 napisał:

Nie znam dokładnie tych tańszych modeli. Uważaj też na podróbki. Jest tego full. Jak już to tylko od wiarygodnej osoby, która może potwierdzić pochodzenie kabla. Jest pełno podróbek z Azji. 

Właśnie patrzyłem na Ali, masakra.

28 minut temu, Marek68 napisał:

Może coś się pojawi.

Są jakieś Tary na rynku w różnych cenach, ale nie wiem co warto spróbować.

Masz teraz  promocje na Tare RSC M1 sam kupiłem fajny kabelek w Audiosystemie jest najtaniej. Red Down to nawet nie stał koło takiej Tary

Edytowane przez Renia239
4 minuty temu, Renia239 napisał:

Masz teraz  promocje na Tare RSC M1 sam kupiłem fajny kabelek w Audiosystemie jest najtaniej. Red Down to nawet nie stał koło takiej Tary

Dzięki za info.

12 godzin temu, Marek68 napisał:

Może Frey to lekarstwo bo mam jeszcze Wireworld Silver Eclipse 7 rca i tak naprawdę w obecnej konfiguracji sprzętowej ani Nordost ani Wireworld nie do końca mnie przekonują.  Wireworld  choć gra gęsto nie ma blasku Nordosta z kolej Nordost jakiś taki  kliniczny. A może coś zupełnie innego w cenie do 2500 pln za używkę?

Frey to bardzo przyzwoity kabelek, dla mnie najniższy model Nordosta wart kupienia. Druga wersja jest dużo lepsza niż pierwsza. Jego zakup za 2k5 jest bardzo mało prawdopodobny, jest masa podróbek, a szanse że ktoś sprzedaje ori za 1/4 ceny bardzo małe.

18 godzin temu, sly30 napisał:

Frey to całkiem dobry IC jak na Nordosta. Bardziej gęsto grający, ma lepsze barwy itd. Mam na myśli Frey 2. Druga generacja Nordosta jest trochę lepsza niż 1 seria. 

dokładnie tak, Frey2 jak na Nordosta grał chyba najcieplej 😉

Po przesiadce z Red Dawn różnica będzie spora 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)

Miałem wypożyczony IC Red Dawn 2 0.6 metrowy od Top Hi-Fi. Zabawna i ciekawa rzecz, napisy na koszulkach były prawie całe zatarte,oznaczenie kierunkowości niewidoczne.Po podłączeniu był detal,dźwięczność ale szału nic.Nie dawało mi to spokoju i po zdjęciach z net i resztach napisu ustaliłem że mam odwrotnie strzałki. Wiedzałem że zazwyczaj to dużo nie zmienia ale tu była petarda.

Po zmianie kierunku IC miał cały pakiet cech z których nordost jest znany ale zaskoczyła mnie szybkość.Dynamit!Pokój wygładal jak po wybuchu granatu,wszędzie leżały płyty.

Jedynki Reda nie słuchałem.

8 minut temu, sidru napisał:

Miałem wypożyczony IC Red Dawn 2 0.6 metrowy od Top Hi-Fi. Zabawna i ciekawa rzecz, napisy na koszulkach były prawie całe zatarte,oznaczenie kierunkowości niewidoczne.Po podłączeniu był detal,dźwięczność ale szału nic.Nie dawało mi to spokoju i po zdjęciach z net i resztach napisu ustaliłem że mam odwrotnie strzałki. Wiedzałem że zazwyczaj to dużo nie zmienia ale tu była petarda.

Po zmianie kierunku IC miał cały pakiet cech z których nordost jest znany ale zaskoczyła mnie szybkość.Dynamit!Pokój wygładal jak po wybuchu granatu,wszędzie leżały płyty.

Jedynki Reda nie słuchałem.

To znaczy że jednak trochę nerwowy, no to nie wiem czy jest progres w kierunku  dla mnie pożądanym, cóż bez słuchania się nie obejdzie, ale nie wiem czy mi się chce, jak już kombinować to widzę że trzeba celować w wyższą półkę. Ja nie uważam że kable robią ostatni szlif po kolumnach i elektronice, dla mnie są zupełnie równorzędnym elementem toru i najbardziej zadziwiającym bo przecież to tylko kawałek drutu:).

Gość

(Konto usunięte)

Kable to taka wisienka na torcie. Jak ktoś dużo słucha to te niuase, te detale które wydobywają dobre kable stają się creme de La creme obcowaniem z muzyką odtwarzaną. Jak ktoś raz to usłyszy ten nigdy nie zazna spokoju.To walka żeby uwolnić wszystkie dźwięki,emocje,aurę która prawdopodobnie jest zapisana na płycie a która nie zawsze słuchać.

Dystans do wszystkiego też jest ważny.Dlatego fajnie mieć więcej niż jeden system.Moze jeśli możemy słuchać muzyki na czymś nie drogim ale dobrym i to słuchanie daje nam radość to może nie jest z nami audiofilski jeszcze tak źle.

Edytowane przez sidru

Wychodzi na to że mnie ostatnio to ta wisienka najbardziej z całego tortu smakuje.

"To walka żeby uwolnić wszystkie dźwięki,emocje,aurę która prawdopodobnie jest zapisana na płycie a która nie zawsze słuchać."

Dokładnie.

Idąc schematem że kable to max. 15% wartości całego toru zaczniemy dreptać w miejscu i nie uwolnimy potencjału elektroniki.

21 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Moze jakis harmonix, hijiri albo pad😉

Od niedawna ma Harmonix HS 101  2 x 2,5 m po Nordostach Blue Heaven i jest to przepaść na korzyść HS101.

5 godzin temu, Marek68 napisał:

Idąc schematem że kable to max. 15% wartości całego toru zaczniemy dreptać w miejscu i nie uwolnimy potencjału elektroniki.

U mnie to praktycznie połowa, i tak jak patrzę na systemy moich kolegów to w rzeczywistości to raczej norma.

Tak na marginesie, ogromną zmianę w systemie wniósł  coax Chord  Schawline po dość uznanym Fadel Art DigiLitz. Tam ewidentnie nie lecą zera i jedynki, może i lecą, pewnie tak, ale zmiana w rozdzielczości przekazu jest powalająca.

2 godziny temu, pantagruel napisał:

Możesz napisać kilka zdań o tym kablu, jakie zmiany, jaki ma charakter?

Wszystko się znalazło na swoim miejscu, nic się nie ciągnie, przekaz stał się bardziej rytmiczny i analityczny, choć miałem wrażenie że jest mniej sybilantów i co za tym idzie jakby miej powietrza to nie było już powrotu do Fadela i tak sobie myślę że idąc tą drogą to cyfrówka zbliży się do ceny odtwarzacza:) Czy warto ? Muszę spróbować wyższy model Chorda bo ten kierunek ewidentnie mi odpowiada.

2 godziny temu, Renia239 napisał:

Dobra cyfrówka potrafi  cuda wyczyniać sam mam dwie super i zupełnie inaczej grające Cardas Lightning 15 i VDH The Sea Hybrid 3T.

Ten Cardas mnie interesuje, jaki ma charakter, jest na allegro za 1300 zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi