Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 375 BEE

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Satori napisał:

Weź go salonu pod pachę i niech Ci do niego podłączą jakieś przedwzmacniacz. Nad w roli wzmacniacza mocy niech zostanie.

Jako Końcówka Mocy. Przedwzmaciacz ma kiepski.

Nie zgodzę się, że przedwzmacniacz w NAD375 jest kiepski. Kilka lat temu miałem na testach w domu 3 zewnętrzne przedwzmacniacze w cenie ok. 5-6 tys i wszystkie wróciły do sklepów. Nie było ani lepiej, ani gorzej. Poza tym podłączałem dwa źródła dźwięku bezpośrednio do końcówki NAD i też żadnych istotnych różnic nie słyszałem. Już dawno dałem sobie spokój i NAD pełni rolę integry.

Jedyną zmianą na lepsze była wymiana kolumn.

Być może jakiś przedwzmacniacz za nie wiadomo ile $$$$$ poprawiłby brzmienie...

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

48 minut temu, marian.ch napisał:

Nie zgodzę się, że przedwzmacniacz w NAD375 jest kiepski. Kilka lat temu miałem na testach w domu 3 zewnętrzne przedwzmacniacze w cenie ok. 5-6 tys i wszystkie wróciły do sklepów. Nie było ani lepiej, ani gorzej. Poza tym podłączałem dwa źródła dźwięku bezpośrednio do końcówki NAD i też żadnych istotnych różnic nie słyszałem. Już dawno dałem sobie spokój i NAD pełni rolę integry.

Podłącz Rotela RC 1082 a zobaczysz dopiero różnicę. Dynamika, szybkość, rozdzielczość. Bas twardy trzymany za mordę. Nady mają kiepskiej jakości pre, miałem C-326bee 356bee 375bee.

6 godzin temu, Satori napisał:

Podłącz Rotela RC 1082 a zobaczysz dopiero różnicę. Dynamika, szybkość, rozdzielczość. Bas twardy trzymany za mordę. Nady mają kiepskiej jakości pre, miałem C-326bee 356bee 375bee.

Gdzie teraz kupić takiego rotela? 

16 godzin temu, Satori napisał:

Dobrze wspominam także Rotela 972.

De gustibus non est disputandum

RC-1082, 1090, 1580. Sam się za takimi rozglądałem właśnie do tego NADa,  ewentualnie do zabaw z końcówkami na przyszłość. Trzeba pamiętać, że sprzęt ma już swoje lata, a ceny bywają wysokie za te modele. Allegro, olx, giełda hifi, hifishark. 

W dniu 31.12.2022 o 11:49, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

najlepiej wziąć do domu coś z Dirac na testy.

Już gdzieś pisałem, że Dirac to jest przyszłość w kontekście kalibracji pomieszczenia. Nad już wcześniej w M33 też to pokazał.

17 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Już gdzieś pisałem, że Dirac to jest przyszłość w kontekście kalibracji pomieszczenia. Nad już wcześniej w M33 też to pokazał.

Hej!

Powiedzcie mi, na jakiej zasadzie działa ten Dirac? Mierzy akustykę pomieszczenia i wprowadza odpowiednią korektę, tak aby charakterystyka była w miarę liniowa?

NAD 375 jest bardzo dobrym wzmacniaczem ale ma dość przeciętny pre, który go ogranicza. Pre to jest wąskie gardło tego wzmacniacza. 

Kiedyś na próbę podłączyłem do 375 wzmacniacz słuchawkowy Lehmann Black Cube, który mógł pracować jako pre.

Było wyraźnie lepiej niż na wbudowanym pre 375.

1 godzinę temu, miki450 napisał:

NAD 375 jest bardzo dobrym wzmacniaczem ale ma dość przeciętny pre, który go ogranicza. Pre to jest wąskie gardło tego wzmacniacza. 

...ale sam wzmacniacz to nie wszystko. W większości zestawów audio wąskim gardłem są ...kolumny głośnikowe. To one w największym stopniu ograniczają i "psują" wierność odtwarzanej muzyki i to one zdecydowanie wpływają na jakość brzmienia...ale okey...zamówiłem preamp Rotel RC 1572 mk2, z ciekawości i z powodu funkcjonalnej sekcji cyfrowej ( potrzebuję DAC do 2 telewizorów i komputera). 

Jeśli rzeczywiście Rotel RC 1572 sprawdzi się lepiej w roli przedwzmacniacza niż ten w NAD 375 to zostanie....nie omieszkam opisać wrażeń za kilka dni 😊

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Do 375 bardziej mógłby pasować pre NAD C165. C375 ma chyba identyczną końcówkę jak C275.

Kiedyś jak szukałem następcy C375 to udało się zamówić i sprowadzić nowiutki zestaw C165 / C275 ale nie zdecydowałem się go odebrać.

Do dziś czasem się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem.

8 godzin temu, marian.ch napisał:

...ale sam wzmacniacz to nie wszystko. W większości zestawów audio wąskim gardłem są ...kolumny głośnikowe. To one w największym stopniu ograniczają i "psują" wierność odtwarzanej muzyki i to one zdecydowanie wpływają na jakość brzmienia...ale okey...zamówiłem preamp Rotel RC 1572 mk2, z ciekawości i z powodu funkcjonalnej sekcji cyfrowej ( potrzebuję DAC do 2 telewizorów i komputera). 

Jeśli rzeczywiście Rotel RC 1572 sprawdzi się lepiej w roli przedwzmacniacza niż ten w NAD 375 to zostanie....nie omieszkam opisać wrażeń za kilka dni 😊

Mam Rotela RC-1570, to praktycznie to samo co RC-1572mk2, inna tylko kość w DAC. Fajne urządzenie, może stanowić centrum całego systemu stereo, fajny DAC, sterowanie, dużo in/out. Sam preamp gra dosyć spokojnie, nie wiem czy dobrze zgra Ci się z końcówką NADa375. Jestem ciekaw Twojej opinii.

Pozdrawiam.

W dniu 15.01.2023 o 22:30, marian.ch napisał:

Czekam z niecierpliwością. Jestem bardzo ciekawy opinii 🙂

potwierdzam, dołożenie do C375 dobrego pre mocno podbije jakość. Rotel to bardzo dobry pomysł. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

On 1/15/2023 at 8:54 AM, StachMuszel said:

Hej!

Powiedzcie mi, na jakiej zasadzie działa ten Dirac? Mierzy akustykę pomieszczenia i wprowadza odpowiednią korektę, tak aby charakterystyka była w miarę liniowa?

Dokładnie tak. 

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

potwierdzam, dołożenie do C375 dobrego pre mocno podbije jakość. Rotel to bardzo dobry pomysł. 

Czy NAD C165bee dodał by również coś ciekawego do 375bee ?

1 godzinę temu, pawlardo napisał:

Dokładnie tak. 

Czyli wprowadza korekty w wybranych pasmach częstotliwości, niczym korektor/reg. barwa dźwięku?

1 godzinę temu, MichałA napisał:

Wg mnie tak, to dedykowane połączenie do C275, czyli takiej końcówki, jak w 375.

Jednak wspomniany wcześniej Rotel RC1572 jest zdecydowanie lepiej wykonanym urządzeniem, porządne kondensatory, rezystory. 

9 minutes ago, StachMuszel said:

Czyli wprowadza korekty w wybranych pasmach częstotliwości, niczym korektor/reg. barwa dźwięku?

Zgadza się, oprogramowanie (Dirac) prowadzi Cię za rękę, robi pomiary, sugeruje korekty i wdraża. 

Taką korekcję również możesz sobie zrobić manualnie bez Dirac, potrzebujesz mikrofon pomiarowy, program REW no i oczywiście jakaś formę DSP w torze audio. Forumowy kolega Xajas ma dużo postów na ten temat. 

Edytowane przez pawlardo
24 minuty temu, pawlardo napisał:

Zgadza się, oprogramowanie (Dirac) prowadzi Cię za rękę, robi pomiary, sugeruje korekty i wdraża. 

Taką korekcję również możesz sobie zrobić manualnie bez Dirac, potrzebujesz mikrofon pomiarowy, program REW no i oczywiście jakaś formę DSP w torze audio. Forumowy kolega Xajas ma dużo postów na ten temat. 

Dzięki za wyjaśnienie 😉

Zastanawiam się tylko, jak to się ma do ortodoksyjnej teorii, że korektory/reg. barwy, to faux'pas 🙂

Edytowane przez StachMuszel
22 minutes ago, StachMuszel said:

Dzięki za wyjaśnienie 😉

Zastanawiam się tylko, jak to się ma do ortodoksyjnej teorii, że korektory/reg. barwy, to faux'pas 🙂

Zakładam że wszystko będzie zależało od jakości samego korektora/DSP. Np. myślę że taki RME-ADI 2 DAC FS lub MiniDSP pewnie wdraża do bardziej naturalnie niż jakiś software-owy EQ w Windows lub Roon. 

Tak tylko przypuszczam, nie mam doświadczenia z korekcjami DSP tylko trochę o tym czytałem. Może inni koledzy podpowiedzą więcej. 

Edytowane przez pawlardo

Uzywam zarowno „softwarowe“ DSP (rozne) jak i „hardwarowe“ DSP (wiele roznych, takze RME) i uwazam ze wieksze mozliwosci oferuja te softwarowe (otwarta architektura umozliwia ci detaliczna ingerencje w to, jak dzialaja), ale niestety ograniczaja wybor zrodla (wszystko musi przeleciec przez PC/Mac). A takie hardwarowe akceptuja wszystkie zrodla nawet smatfony, ale musisz zaakceptowic ich „sztywno“ zdefiniowany zakres/sposob dzialania

Hej!

Uwaga, „liniowa charakterystyka“, to nie znaczy „prosta linia“. Taka prosta linia (z malymi odchylkami, czyl np. dla zestawow glosnikowych +/-3dB w zakresie 20-20.000Hz) jest celem dla konstruktorow komponentow audio, ale nie jest celem, jak to powinno brzmiec w miejscu odsluchu. To zupelnie inna historia. Pomiary w miejscu odsluchu to tzw. In Room Measurement, ich docelowy przebieg, czyli tzw. Target Curve, wyglada zupelnie inaczej, niz ta prosta linia. Abtakich standartowych typowych zalecanych przebiegow Target Curve jest wiele.
Tutaj przyklady

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak widac, cecha wspolna jest podbicie basu i spadek wysokich.

Dlatego tez takze DIRAC uzywa domyslny pochyly, ale plaski target (ten pomaranczowy), ktory moim zdaniem jest totalnie nudny.

Ukryta Zawartość

Dlatego poprawilem go na wlasne „upodobanie“ i efekt byl znakomity

IMG_3530.thumb.jpg.3564cf5753c9e5db2db7575379b928e5.jpg

Dlatego jest to absolutnie wazne ️ dopasowac przebieg Target Curve do wlasnych upodoban, do pomieszczenia, do rodzaju sluchanej muzyki i do odtwarzajacegobsprzetu/systemu.

Tyle na temat „liniowego przebiegu“.

Ale to nie koniec. Korekcja charakterystyki czestotliwosciowej to zmiany w tzw. domenie amplitudowej. Ale takie DSP jak DIRAC potrafia wiecej -> potrafia takze korygowac faze, czyli dokonywac zmian w domenie czasowej, ktore sa absolutnie wazne.

Ale to juz inna, bardziej skomplikowana historia

Acha, jeszcze raz spowrotem do Softwarowych DSP. W tych softwarowych DSP masz duzo wieksze mozliwosci ksztaltowania i kontrolowania wlasnie takich parametrow jak powyzsze Target Curve, korekcje fazy, stopien/agresywnosc korekcji, sposob interpretacji pomiarow,….

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, MichałA napisał:

może być, jednak ja tam w pre Nada z tej półki bym nie szedł. Wolę Rotela chociażby.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

może być, jednak ja tam w pre Nada z tej półki bym nie szedł. Wolę Rotela chociażby.

Nada C165 będę mogę kupić za około 1400-1500zl w idealnym stanie dlatego jestem ciekawy czy warto popróbować

Nad 375 gra z kolumnami B&W Matrix 3 series. To spore pudła są, konstrukcja zamknięta, 4 ohm.

Podoba mi się Accuphase E 211- E 213.

Czy taki wzmacniacz nie dostanie zadyszki przy tych głośnikach?

Czy taka zamiana będzie krokiem do przodu Waszym zdaniem?

Słucham głównie rocka.

Proszę o opinie, bo to używany sprzęt i ciężko go posłuchać u siebie w domu przed zakupem. Accuphase ma opinie solidnie zbudowanych wzmacniaczy, no i po prostu coś mnie do nich ciągnie wizualnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi