Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dowiedziałem się prawdy o obudowie bass-refleks:

bardzo pouczający odcinek

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)

trochę mu się nie udało 🙂

obraz.thumb.png.73525cf314e0070782c77742c18f6ce2.png

24 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ja dowiedziałem się prawdy o obudowie bass-refleks:

czasem jest tak , że przy odpowiednim litrażu grubość ścianki kolumny wystarcza jako długość portu br

tak jest jeszcze w przypadku niektórych glośników Visatona

tu jest to dziwnie rozwiązane bo gdyby otwory były przysłonięte materiałem tłumiącym bardziej podchodziłaby taka obudowa pod stratną

ale nie znam tych głośników więc nie wiem jak powinno być

Ale widze tez inną wersje tej obudowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ale widze tez inną wersje tej obudowy

wygląda to znacznie sensowniej niż u Wilka

skoro głośniki są stricte do br to te małe dziurki które Wilk zrobił stroją obudowę znacznie wyżej

poza tym obudowa Wilka będzie prychać powietrzem i to bardzo głośno

Godzinę temu, robert19091990 napisał:

bo nie widziałeś

przecie widzę i zdjęcia wkleiłem 🙂

Godzinę temu, robert19091990 napisał:

Przyjdzie pan Riczi, wszystko Ci dosadnie wyjaśni 🙂 

spoko , każdy wpis zawierający blędy merytoryczne to okazja do ich omówienia... byle wpis był logicznie sformułowany

z demagogią nie ma sensu dyskutować 🙂

Ta wersja z filmu Wilka tez jest,chyba technics robił dwie wersje obudowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Ta wersja z filmu Wilka tez jest,chyba technics robił dwie wersje obudowy:

może głośniki do bu wersji mają inne parametry T-S

Jest nowy film. Jak wrażenia?

Sa wydruki z pomiarów 

Mi od razu rzucil sie w oczy nowo zbudowany kubek na średniaka. Otwor, ktory piwinien być okrągły ktos chyba wyciął widelcem .. Tak, tego nie bedzie widac. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Ustawuenie cyrkla na frezarce to dwie minuty. I jest efekt. Takie niedbalstwo powinno byc piętnowane. I to wlasnie robię. Piętnuje 😉

Jak zobaczyłem co tym razem poszło na warsztat, naprawdę się zdenerwowałem. Ale wygląda na to, że tym razem chyba niczego nie popsuł. Zwrotnicy nie ruszył, głośników nie przerabiał. Ograniczył się tylko do wymiany okablowania i "budowy" obudowy głośnika średniotonowego z tektury ;). Co prawda trochę na pałę, ale to i tak lepiej niż średniotonówka pracująca we wspólnej obudowie z niskotonowcem.

Edytowane przez tomant
17 minut temu, piotr6 napisał:

Bedą nie bedąto jest pytanie? 

A te dziury to wilk wyciął czy technikę? 

Rozumiem,że chodzi o "Technisc?"
Z tego co widzę,były dwa typy tej obudowy,zdjęcia powyżej.

PS: 'Wilk" pisze się z dużej litery-odrobina szacunku nie zawadzi.To nazwa firmy.

Edytowane przez Pseudodrummer

Gość

(Konto usunięte)

Panowie ogłaszam sukces tego wątku

w ostatnim filmie wilczek zmusił się do wyznania

cytuje

"głosnik zamontowany w docelowej obudowie z docelowym litrażem i z innym wytłumieniem równiez to wszystko sie zmienia także jest to bardzo szeroki temat przede wszystkim zgrania fazowe i tak dalej i tak dalej"

jak widac na razie jeszcze facet nie radzi sobie ze zrozumieniem tematu ale juz załapał ,że prosto nie będzie dlatego z usmiechem na twarzy czekam na dalsze jego wypociny 🙂

jego zapowiedź filmu z pomiarami i tego "czy się zgadzają czy nie zgadzają"

brzmi dla mnie prawie jak zajawka horroru tym bardziej ,że juz mówi by sie tym zbytnio nie interesowac i "przewijać dalej"

niezły serial komediowy mamy okazje śledzić 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)
58 minut temu, slawek.xm napisał:

ale sposób montażu średniaka , dobór wkrętów i ogólnie estetyka tej "naprawy" wg mnie jest nie do przyjęcia

obraz.thumb.png.795830e40b75c8807c8279efbe6cf2ff.png

Wygląda jakby zamiast śrubokręta użył młotka 😉

slawek.xm widać że nawet nie oglądasz tych filmów ze zrozumieniem tak jak i  inni.

Wilk wyjaśniał że wysokotonówka nie jest oryginalna ponieważ tak chciał zleceniodawca, oryginalny będzie naprawiany.

Wilk nie robił bassrefleks tylko odnawiał obudowy.

Proponuję się dokształcić jakie modele tych kolumn wychodziły.

Także ten tego... pozdrawiam. 🙂

Gość

(Konto usunięte)

też Cię pozdrawiam

i proponuję ze zrozumieniem czytać moje wpisy 🙂

19 minut temu, Kw202 napisał:

Wygląda jakby zamiast śrubokręta użył młotka 😉

hdf z którego był zrobiony front obudowy średniaka jest zbyt wiotki dlatego tak się powyginał

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, kroob napisał:

Dla uściślenia odnoszę się do twoich postów  1108, 1112 i niestety nie masz racji.

tylko w sugestii , że otwory w obudowie mógł zrobić Wilk

ale mogło być jeszcze gorzej bo mógł popsuć poprawnie wykonaną obudowę

jednak z szacunku dla ciebie nie będę sugerował w jaki sposób

bo skoro jesteś doświadczony to na pewno sam odkryjesz co mam na myśli

poza tym nie znam wszystkich konstrukcji jakie powstały na świecie i nie muszę

a rozważania na temat tego co widzę nie są w mojej ocenie niczym złym

nawet poważne firmy potrafią robić buble

np Fokal w modelu Grande Utopia

Edytowane przez slawek.xm
41 minut temu, tedi02 napisał:

Bo tandeciarz jest i będzie tandeciarzem. 

Zgadzam się z Tobą. Ale akurat w przypadku tych kolumn nic nie robił z obudowami. Front jest taki sam jaki dostał. Widać to na początku filmu. Co prawda te "złote" śruby to porażka i chyba nie mógł wybrać gorszych. Ten kubek na średniotonowy to też porażka i 100% zgadzam się z tym co napisałeś a ja zacytowałem.

Na plus - brak ingerencji w zwrotnicę i tak jak napisał slawek,xm zaczyna "odnosić się" powoli do zarzutów. Czyli chyba czyta, albo ktoś mu donosi. Być może zobaczymy też komorę odsłuchową co prawda nie jego ale tą z UAM w Poznaniu. 🙂

Widzę że udajesz że nie rozumiesz o co chodzi.

Z linka którego podesłałem też nic nie zrozumiałeś, chociaż są tam różne zarzuty.

To jak kopanie się z koniem, pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, kroob napisał:

Widzę że udajesz że nie rozumiesz o co chodzi.

Z linka którego podesłałem też nic nie zrozumiałeś, chociaż są tam różne zarzuty.

To jak kopanie się z koniem, pozdrawiam.

jeśli masz jakieś konkretne uwagi , lub nie zgadzasz się z moimi opiniami to pisz to jasno i argumentuj merytorycznie

bo aktualnie mam wrażenie , że przyczepiasz się do mnie bez wyjaśnienia o co ci chodzi

1. Napisałem jasno że stwierdzasz wykonanie otworów bas refleks przez Wilka co jest kłamstwem.

2. Obśmiewasz wstawienie wysokotonówki jako fuszery  pomimo że nawet nie wiesz dlaczego ona się tam znalazła.

Tutaj "właściciel" tych kolumn tłumaczy więc może w końcu się dowiesz.

Kolumienki kupione przeze mnie dla znajomej. Do jazzu, swingu. Niestety, na wysokotonowe musimy poczekać, stąd padła decyzja o założeniu w zastępstwie Tonsila. Co do odsłuchu to jest to na tyle subiektywna ocena, że moja wypowiedź nic tu nie wniesie, zresztą nie o to chodzi. Obudowy zrobione są pięknie, petarda na żywo! Super robota.. Co do zwrotnic, to po założeniu Ori wysokotonowego będziemy odsłuchiwać co i jak i ewentualnie zawsze można powrócić do oryginału, lub dalej modernizować. Ja dziękuję za dobrą robotę i pozdrawiam ekipę.

3. W linku który podesłałem jasno wynika jakie są stawiane zarzuty i że nie jest to dobry konstruktor tylko sprzedawca podzespołów który wziął się za klepanie kolumn na drogich podzespołach i szukanie klientów. 

Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, kroob napisał:

2. Obśmiewasz wstawienie wysokotonówki jako fuszery  pomimo że nawet nie wiesz dlaczego ona się tam znalazła.

dlatego , że oryginalne głośniki były zepsute

a mój zarzut widać na wklejonych zdjęciach w jednej kolumnie obudowa głośnika wystaje ponad obudowę w drugiej nie

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, kroob napisał:

Obśmiewasz wstawienie wysokotonówki jako fuszery  pomimo że nawet nie wiesz dlaczego ona się tam znalazła.

Ona tak wystaje że idzie się o nią potknąć, i taka robota nie jest śmieszna a żałosna.

A jak klient tak chciał to trzeba było odmówić zlecenia i nie robić z siebie pośmiewiska.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, kroob napisał:

. Napisałem jasno że stwierdzasz wykonanie otworów bas refleks przez Wilka co jest kłamstwem.

ok pomyliłem się

10 minut temu, kroob napisał:

3. W linku który podesłałem jasno wynika jakie są stawiane zarzuty i że nie jest to dobry konstruktor tylko sprzedawca podzespołów który wziął się za klepanie kolumn na drogich podzespołach i szukanie klientów. 

mam inne zdanie o Adamie i uważam , że Twoje jest błędne

i również pozdrawiam

Edytowane przez slawek.xm

Więc czekamy na film z tychże pomiarów systemem Clio i film z pomiarów z komory bezechowej na UP 🙂  

Zobaczymy czy będzie to film z konstruktywnym przesłaniem i strumieniem informacji, czy jednak po raz kolejny będzie to "i tak dalej i tak dalej" . 

Jeżeli doczekamy sie filmu z pomiarów z komory bezechowej na UP to jest jeszcze kilka kwestii do wyjaśnienia : 

WAP dostaje od klienta kolumny. Wynajmuje komorę bezechową na co najmniej godzinę albo dwie. Musi dojechać tam i z powrotem, jakieś 35-40km. Jak już tam dojedzie to wchodzi z kolumnami, wykonuje pomiary onaxis, offaxis, pomiary każdego głośnika osobno z filtracją i bez filtracji, pomiar sumy etc. . Na podstawie tychże pomiarów symuluje w programie CAD filtracje, zakładam że dysponuje na warsztacie szerokim asortymentem elementów pasywnych mających różne wartości uwzględniając pojemność oraz rezystancję i przekrój drutu (dotyczy cewek indukcyjnych) itd. Jeśli ich nie ma to co? Zamawia srebrne Jantzeny i cewki taśmowe w ciemno? Bez sprawdzenia pomiarem pokrycia z symulacją? 🙂  
No dobrze idźmy dalej - składa zwrotnicę, znowu zabiera kolumny, jedzie na pomiary. Pomiar trochę nie pokrywa się z symulacją, pasowałoby coś poprawić, skorygować i zmierzyć ponownie. Więc albo ma przy sobie zapas elementów do podmianki i to robi, powtarza pomiary w osi i poza osią, sprawdza czy pokrywa się to z symulacjami. A co jeżeli nie ma? Wtedy zabiera do siebie, podmienia i wraca za kilka dni do Poznania do komory i ponowne pomiary? Generowane są kolejne koszty związane z wynajmem komory, dojazdem tam i z powrotem...no zbiera się tego trochę 🙂 

No dobrze, gdy już ma ogarniętą filtrację, wszystko na pomiarach wychodzi tak jak powinno...

... to dlaczego klient przy odbiorze kolumn dostaje nie wydruk z pomiarów z komory bezechowej z UP tylko z symulacji na zgrabowanych charaterystykach z datasheetów ? 🙂  

Wynajęcie komory bezechowej na potrzeby filmu, by powiedzmy zamknąć usta tym co nie wierzą to nie jest wielki wyczyn. Dzwonisz, umawiasz się, płacisz i działasz 😉 

19 minut temu, robert19091990 napisał:

Wynajęcie komory bezechowej na potrzeby filmu, by powiedzmy zamknąć usta tym co nie wierzą to nie jest wielki wyczyn. Dzwonisz, umawiasz się, płacisz i działasz 😉

No bo najprawdopodobniej tak to się właśnie odbędzie. Wynajmie, pogada, zamknie gębę krytykantom, uwiarygodni się jeszcze bardziej jako specjalista. I nowa fala klientów przypłynie.

Edytowane przez tomant
W dniu 24.01.2023 o 11:11, kroob napisał:

Wszędzie widzi niejakiego Pawła jak inny widział wszędzie brzozy 😁

Bo niestety Pawle ukrywasz się pod kilkoma różnymi kontami. Ten sam sposób pisania, takie same argumenty, taki sam rodzaj wyrażania się. Miej chłopie JAJA a nie jak jakiś p ... zd ... ś chowasz się za multikontami.
Swoją drogą multikonta nie podlegają Banowaniu ?
Niech ktoś z Administracji sprawdzi numery kart sieciowych z jakich się te konta logują.

Załóż jedno konto z dopiskiem branża wtedy zaczniemy poważną rozmowę. A to że czytasz ten i inne wątki jest pewne bo średnio rozgarnięta ameba doszła by do takich wniosków po obejrzeniu twojego ostatniego filmu i wywodach jakie tam jąkałeś gubiąc się w sformułowaniach. Ale ty wiesz ze do poznania będziesz musiał jechać przy każdej parze kolumn które mierzysz ? prawda ze na każdym filmie zobaczymy model kolumn w komorze ? No chyba nie zamierzasz znowu traktować ludzi jak Cwierć Inteligentów którzy łykną propagande ??

System pomiarowy ma co trzeci Diyowiec - naprawdę myślisz że jak na szybko kupisz system to Nam wszystkim pokażesz.
Myszlisz ze jest to plug / play ? wyceluj mikrofon zrób pomiar i jestem super
To tak nie działa To lata doświadczenia:
1 umiejętności wykonywania pomiarów poprawnie
2 umiejętności ich poprawnej interpretacji i wyciągania z tego wniosków do dalszych prac
3 warunków w jakich robisz pomiary
4 umiejętność ich wykorzystania nawet z programach symulacyjnych jakich używasz.
5 Ba nawet Cię wystraszę bo jak robisz pomiary aby wstawić je do symulacji musisz zrobić to rzetelniej i poprawniej niż kiedy pracujesz Live bo Live tych pomiarów robisz setki i wyciągasz wnioski i modyfikujesz a W symulacji jak zrobisz najmniejszy błąd to program symulacyjny będzie go "potęgował" i "powielał"

Ja cały Czas się "Tego" uczę i wyciągam wnioski że pewne interpretacje można zrobić lepiej ale do tego potrzeba otwartego Umysłu który chce. A U Ciebie sytuacja jest mocno beznadziejna bo najpierw będziesz musiał wyplewić złe nawyki pt. Wstaw jakikolwiek pomiar jaki znalazłem w sieci w program poklikaj poscroluj i gotowe - super zwrotnica - acha jeszcze trzeba wstawić najdroższe elementy do badziewnych głośników i musi być ideał. 

Naprawdę chciałbym żebyś w końcu zaczął robić rzetelną robotę. Pracy jest naprawdę dużo dla każdego wystarczy większość pracowni nie przyjmuje wszystkich zleceń. Ale rób to co potrafisz i tak aby Inni nie zrażali się do jakiejkolwiek formy usług.
Takich firm jak Twoja jest dużo w Polsce w ostatnim okresie nawet mają nasiloną aktywność. Co chwilę poajawiają sie posty i pytaniami czy te ulepy coś warte ... to normalne zjawisko rynkowe - jest nisza jest cwaniak.
Ale Bardziej Mnie smuci i dziwi że wiele ludzi to łyka jak Pelikany

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

jeśli od środka otwory nie są przesłonięte materiałem tłumiącym to wg mnie tak

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

ok pomyliłem się

+1

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi