Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 28.07.2024 o 13:32, #Szakovsky napisał:

Fizycznie jest to chyba niemożliwe.

Fakt , że pomiar filtrowanego głośnika wygląda bardzo dobrze.

Cięzko powiedzieć czy da się łatwiej bo nie chcesz podać modelu

Jakby nie patrzył bardzo niekonwencjonalne podejście do tematu ...a czy warte tego jednego db skuteczności.... zawsze można dać cewkę taśmową o rdc rzędu 0,2-0,3 oma

licząc elementy filtra z wyższej półki wyjdzie porównywalnie

16 minut temu, slawek.xm napisał:

Fakt , że pomiar filtrowanego głośnika wygląda bardzo dobrze.

Cięzko powiedzieć czy da się łatwiej bo nie chcesz podać modelu

Jakby nie patrzył bardzo niekonwencjonalne podejście do tematu ...a czy warte tego jednego db skuteczności.... zawsze można dać cewkę taśmową o rdc rzędu 0,2-0,3 oma

licząc elementy filtra z wyższej półki wyjdzie porównywalnie

To była różnica 1,5db, dość odczuwalna w odsłuchu (gdzie kolumna miała średnio poniżej 1db z wygładzeniem 1/24oct). Miło też jak kolumna ma "9" z przodu na efektywności, a tu był styk styków. No i zauważalnie przesuwała fazę, bo w tej wersji miała dosłownie bliskie zeru przesunięcie fazowe, bez jakiegokolwiek odbicia fazy do 20khz. A jedyne co realnie dodawało przesunięcia, kilka stopni to był TW który nie chciał za bardzo schodzić (C25 Accutona). Ale do tego mam swoją komorę i falowód. 

Znalazłem wersję na kondzie, 4 filtrach, 2 rlc, jednym egzotycznym i LR (szeregowo do masy). Czyli po absurdalnej optymalizacji, bo do 14 elementów.  
Filtry na 5 i 10khz przydałoby się jeszcze dorzucić. Ale misją tutaj, była totalna minimalizacja, do minimalizacji kosztów. 

Także, 1 rząd bez cewki to absurdalna ilość roboty. Po Wilku bym się takiej nie spodziewał. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, #Szakovsky napisał:

To była różnica 1,5db, dość odczuwalna w odsłuchu (gdzie kolumna miała średnio poniżej 1db z wygładzeniem 1/24oct). 

moze mi cos umknelo, ale gdzie to widac te "kolumna miała średnio poniżej 1db z wygładzeniem 1/24oct"?

Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, #Szakovsky napisał:

To była różnica 1,5db

pół db to różnica między dobrze spasowanymi dwoma głośnikami do budowy kolumn szczególnie z niższej półki dlatego realny spadek oceniłem na 1db

poza tym efektywność kolumny to głównie efektywność woofera,  przy trzech drogach i odpowiednim polączeniu z połączenia woofera i tweetera możemy na średnicy uzyskać nawet kilka db tak , że dobiera się średniak o kilka db cichszy lub tłumi się go szeregowym rezystorem

dlatego sceptycznie podchodzę do Twojego filtra

a tu rysunek by inni koledzy zrozumieli o co chodzi

w czerwonym kółku widzimy , że charakterystyka wypadkowa przechodzi ponad dwa db powyżej charakterystyki odfiltrowanego średniaka a więc w tym punkcie zarówno woofer jak tweeter dokładają swoje "trzy grosze" do odtwarzania zaznaczonego fragmentu częstotliwości

obraz.thumb.png.359d9e79c0e7ab7c094f60d7b0309b48.png

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

pół db to różnica między dobrze spasowanymi dwoma głośnikami do budowy kolumn szczególnie z niższej półki dlatego realny spadek oceniłem na 1db

poza tym efektywność kolumny to głównie efektywność woofera,  przy trzech drogach i odpowiednim polączeniu z połączenia woofera i tweetera możemy na średnicy uzyskać nawet kilka db tak , że dobiera się średniak o kilka db cichszy lub tłumi się go szeregowym rezystorem

dlatego sceptycznie podchodzę do Twojego filtra

a tu rysunek by inni koledzy zrozumieli o co chodzi

w czerwonym kółku widzimy , że charakterystyka wypadkowa przechodzi ponad dwa db powyżej charakterystyki odfiltrowanego średniaka a więc w tym punkcie zarówno woofer jak tweeter dokładają swoje "trzy grosze" do odtwarzania zaznaczonego fragmentu częstotliwości

Ukryta Zawartość

No ale to mid 90mm, który ma 87db efektywności (wedle producenta, realnie ma ciut,ciut mniej). To był ekstremalny styk, bo przedział 1-2khz musiał mieć praktycznie niezmienioną efektywność względem RAW głośnika. 
Średnica, największy wróg każdego 1 rzędowca. Bo dobrych, głośnych średnic o dobrych kierunkowych jest... nie ma, no może poza nową C90 Accutona, ale to jest masochizm przy zwrotkowaniu, czysty masochizm. 

1 godzinę temu, xajas napisał:

moze mi cos umknelo, ale gdzie to widac te "kolumna miała średnio poniżej 1db z wygładzeniem 1/24oct"?

Podałem przykład zwrotki 1 rzędu bez cewki od kolumny która w dużej mierze nie istnieje, zarówno kolumna jak i projekt zwrotnicy. Więc mam jakieś pozostałości archiwalne z czatów na fb. 
Czekam na nowe Accutony i szukam średnicy do wymiany, bo ta jest już nieprodukowana. Więc ciężko byłoby to nawet pomierzyć znowu i zrobić. Co z resztą nie ma sensu, bo to kupa czasu, tylko po to aby udowodnić... w sumie nie wiadomo co. 
Także można co najwyżej wierzyć mi na słowo i brać pod uwagę to jak była zwrotnica zrobiona na 1 przykładzie. Bo kiedyś zrobiona była jeszcze znacznie lepiej. I to nie tylko średnica. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

a jeśli większa

to

Ukryta Zawartość

ewentualnie do wyższych podziałów

Ukryta Zawartość

jest też  kopułka

Ukryta Zawartość

To powiem tak. 
W porównaniu do tej 90mm która jest przedstawiona na screenach, to wgl nie ma porównania. 
Moja 90 to Usain Bolt, te 3 twoje propozycje to 3 ligowa paraolimpiada w Pcimiu. 

Porównaj sobie do topki, czyli:

Ukryta Zawartość

To jest 90mm TW, z dużym wychyłem i dobrym zejściem. 
Ten dołek na 1,2khz jest do naprawienia w bardzo prosty sposób. 
Najlepsze, że prototyp chyba w sumie wypadał lepiej, ale to już swoją drogą. 

Powiem też tak, czekam na nowe Accutony, może Kartesian coś wymyśli mniejszego (bo nowe ich głośniki to totalne kocury), no i trzeba pogadać z Malikovem (bo aktualnie, te jego kopułki się nie nadają, bo za chiny się nie da zgrać tego czasowo, przez to jak bardzo wysunięte mają centrum akustyczne do przodu, a przynajmniej nie tak, aby trzymało to jakiekolwiek proporcje, bo najlepiej dać sporo w dół... i w bok). Reszty nie biorę pod uwagę, bo to zawód na zawodzie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, #Szakovsky napisał:

Ten dołek na 1,2khz jest do naprawienia w bardzo prosty sposób. 

Ten dołek tam i tam i gdzieś tam zawsze jest z jakiegoś powodu.
Nigdy " bo ten typ tak ma" i odznaczał się będzie zarówno na zniekształceniach , fazie i opóźnieniach
naturalna charakterystyka membrany jesli się nie "ugina" jaka ona by nie była tak nie wygląda. możesz albo modyfikować głośnik i starać się być lepszym inzynierem niż inzyniery lub ściszać reszte pasma z dwóch stron bo rzeźbiąc drewna nie dołożysz.
Sorki starałem się śledzić twoje mysli ale się już pogubiłem nieco bo najpierw tajemniczo piszesz Tani średniak nie podając modelu jakby to była tajemnica NASA a potem że to 
Usain Bolt, a rewelatory i Satori to paraolimpiada w Pcimiu.

Udowadnianie Samemu Sobie że coś umiem wciskając w jeden filtr 8 pułapek z czego 2 szeregowe które i tak częśc pasma puszczają przez zawarte w nich cewki, że niby walka o 1dB bo cewka stawia opór to droga do nikąd jesli głośnika nie da się przefiltrować szybko tanio i przyjemnie to wyrzucam ten głośnik i dobieram inną konfigurację. A myślisz ze te pozostałe 8 cewek w obwodach korygujących to nie ma wpływu na granie ??

To mi przypomina pewnego konstruktora który zakładał 6 pułapek tylko po to aby moduł impedancji był równy jak stół.
1 Rada od starszego i pełnie głupszego konstruktora dobieraj do symulacji wartości typoszeregowe a najlepiej mniej symuluj a więcej filtruj i słuchaj.

Edytowane przez zapacoustics
Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, zapacoustics napisał:

a potem że to 

Myślisz, że jest jeszcze o czym gadać?

ja myślę, że nie dlatego pozostawiam kolegę w samouwielbieniu

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Ja nie wiem może w tym szaleństwie jest jakaś metoda a ja do tego jeszcze nie dobrnełem w moich wypocinach.
Oceniłbym sam wewnętrznie Sobie i wyciągnął wnioski, gdybym znał i zobaczył jakomś konstrukcje skończoną Kolegi Szakovsky. Ale ani specjalnie nie szukałem ani często nie przesiewam sieci wiec żadnej nie Znam.
Ja to starych metod jestem Muszę zobaczyć obrazek, konfiguracje i pomiary realne całej grającej konstrukcji.
Bo na symulacje to się nawet nie patrze jak doskonałe by one nie były nie moja bajka i zbyt często widziałem że one wędrują jakby obok realnych pomiarów.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, zapacoustics napisał:

Ja nie wiem może w tym szaleństwie jest jakaś metoda a ja do tego jeszcze nie dobrnełem w moich wypocinach.
Oceniłbym sam wewnętrznie Sobie i wyciągnął wnioski, gdybym znał i zobaczył jakomś konstrukcje skończoną Kolegi Szakovsky. Ale ani specjalnie nie szukałem ani często nie przesiewam sieci wiec żadnej nie Znam.
Ja to starych metod jestem Muszę zobaczyć obrazek, konfiguracje i pomiary realne całej grającej konstrukcji.
Bo na symulacje to się nawet nie patrze jak doskonałe by one nie były nie moja bajka i zbyt często widziałem że one wędrują jakby obok realnych pomiarów.

nie znam żadnej konstrukcji kolegi @#Szakovsky , z kilkunastu jego wpisów i pokazanych pomiarów tyle wiem, że za wszelką cenę próbuje /przygotowuje konstrukcję o akustycznych filtrach 6db/okt

ale jeśli chce użyć tego głośnika

C90-6-726-Frequency_response.thumb.png.5fe266f52ab9e168305aa2f1960f98e0.png

C90-6-726.thumb.webp.050e4573f26ece8f81e5ce93cab2f616.webp

to mu się jeszcze kilka lat zejdzie a ta dziura na 1200hz i tak zostanie

poza tym brek-up głośnika trzeba ostro filtrować i nie sądzę by ten głośnik w ogóle nadawał się do filtracji 6db/okt

Gość

(Konto usunięte)

Chciałem Wam wszystkim pokazać jak odfiltrowany jest Accuton średniotonowy w jednych z bardziej chwalonych kolumn na świecie kolumny posiada umka z Soundrebels

kolumny u umki

obraz.thumb.png.a2c047d2d7c210c0cce421817a63f533.png

Accutony porcelanowe mają wredny rezonas membrany ktory ciężko jest odfiltrować filtrami niskich rzędów

obraz.png.b926639d766aa2809c82fcd441961688.png

konstruktorzy Gauder Berlina RC 11 zastosowali filtr o nachyleniu ponad 50db/okt dla filtra dolnoprzepustowego i ok 24db dla filtra górnoprzepustowego

a tak wygląda wykres filtrowanego średniaka w Berlina RC11

obraz.thumb.png.e4fa353477f02b2e67234dd2decb3db0.png

głopśnik średniotonowy w tych kolumnach to jest głośnik diamentowy a nie porcelanowy

7 godzin temu, zapacoustics napisał:

Ten dołek tam i tam i gdzieś tam zawsze jest z jakiegoś powodu.
Nigdy " bo ten typ tak ma" i odznaczał się będzie zarówno na zniekształceniach , fazie i opóźnieniach
naturalna charakterystyka membrany jesli się nie "ugina" jaka ona by nie była tak nie wygląda. możesz albo modyfikować głośnik i starać się być lepszym inzynierem niż inzyniery lub ściszać reszte pasma z dwóch stron bo rzeźbiąc drewna nie dołożysz.
Sorki starałem się śledzić twoje mysli ale się już pogubiłem nieco bo najpierw tajemniczo piszesz Tani średniak nie podając modelu jakby to była tajemnica NASA a potem że to 

Udowadnianie Samemu Sobie że coś umiem wciskając w jeden filtr 8 pułapek z czego 2 szeregowe które i tak częśc pasma puszczają przez zawarte w nich cewki, że niby walka o 1dB bo cewka stawia opór to droga do nikąd jesli głośnika nie da się przefiltrować szybko tanio i przyjemnie to wyrzucam ten głośnik i dobieram inną konfigurację. A myślisz ze te pozostałe 8 cewek w obwodach korygujących to nie ma wpływu na granie ??

To mi przypomina pewnego konstruktora który zakładał 6 pułapek tylko po to aby moduł impedancji był równy jak stół.
1 Rada od starszego i pełnie głupszego konstruktora dobieraj do symulacji wartości typoszeregowe a najlepiej mniej symuluj a więcej filtruj i słuchaj.

Ale naprawienie tego to jest faktyczne chwila, jakieś 30 sekund. I zero filtrów. I dziura wynika z konstrukcji głośnika i norm pomiarowych.  Normalna obudowa, trochę wytłumienia i dziura sama się wyrównuje. To nie jest kwestia membrany, ani zawieszenia (a przynajmniej nie tak, jak jest z podobnymi dziurami w innych głośnikach). 

Filtrując głośnik filtrami RLC, zamiast cewką zyskujesz nie tylko efektywność, ale też masz dużo większą kontrolę. 
Więc sumarycznie w tym przypadku, zyskujesz efektywność i szersze pasmo głośnika (a dzięki temu, mniejsze przesunięcie fazowe, które się udziela w całym paśmie, bo to 1 rząd, więc każdy głośnik ma wpływ na każde pasmo). 

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

Myślisz, że jest jeszcze o czym gadać?

To nie samouwielbienie, bo gdzie. Tylko zwyczajna, ludzka pogarda do scam-speaka, którego performance jest na poziomie daytona czy innego SB. 
Nie byłoby nic w tym złego, tylko na końcu cena się mocno nie zgadza. Dużo wyżej ponad scanem stawiam wyżej wymienioną Bliesmę, Kartesiana, Accutona czy Seasa. 

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

nie znam żadnej konstrukcji kolegi @#Szakovsky , z kilkunastu jego wpisów i pokazanych pomiarów tyle wiem, że za wszelką cenę próbuje /przygotowuje konstrukcję o akustycznych filtrach 6db/okt

ale jeśli chce użyć tego głośnika

Ukryta Zawartość

C90-6-726.thumb.webp.050e4573f26ece8f81e5ce93cab2f616.webp

to mu się jeszcze kilka lat zejdzie a ta dziura na 1200hz i tak zostanie

poza tym brek-up głośnika trzeba ostro filtrować i nie sądzę by ten głośnik w ogóle nadawał się do filtracji 6db/okt

Ten głośnik stricte był projektowany jako głośnik do 6db/oct. Tak jak każdy z serii CELL. I to są słowa głównego konstruktora, w sumie 3 osobie w Accutonie, po 2 właścicielach. 

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

obraz.thumb.png.277b4d34bd4261a1b7bf1c5d7d1e59cf.png

50mm diamentowy średniak Accutona

a wykres

obraz.thumb.png.e4fa353477f02b2e67234dd2decb3db0.png.c7defcd5734be0c14d505012a9141a5d.png

to filtracja ceramicznego średniaka mniejszych kolumn Gauder Berlina RC7 mk2

stThumbnailPlugin.thumb.jpg.87078195d2e2bc06de5851fd2f3501db.jpg

sorry za pomyłkę ... za szybko 🙂

No i mamy tutaj starą 173 z uszkami, polecam zajrzeć na archiwum Accutona i zobaczyć jak się mają stare głośniki do nowych. 
Z resztą, jeżeli faktycznie tak wygląda charakterystyka średniaka w Gauderach... To nie wiem czy na miejscu Gaudera chciałbym aby była pokazywana jako przykład.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, #Szakovsky napisał:

zwyczajna, ludzka pogarda do scam-speaka

Znaczy nie masz technicznych zastrzezeń do SS tylko nienawidzisz firmy za politykę cenową?

Głośniki , które Ci podałem są przeze mnie omierzone i osłuchane poza kopułką SB i dlatego w najlepszej mojej wierze podałem Ci dobre i naprawdę niedrogie drivery , które dośc łątwo mozna odfiltrować pierwszym rzędem z absolutnie ponad przecieciętnym wynikiem aplikacji przy dźwięku z wysokiej półki.

Osobiście jestem absolutnie zadowolony z produktów SS i moje kolumny oparte są Elipticorach 21we, 18we i D34

i za żadną cenę nie kupiłbym Accutonów bo ich brzmienie w każdej aplikacji , których w życiu słuchałem było od chłodnego do lodowatego bez względu  na wzmocnienie (podobny wydźwięk miał układ Accu na średnicy i beryl BlisMa)te konstrukcje których słuchałem chyba były skonstruowane dla pingwinów lub niedźwiedzi polarnych...

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Ten głośnik stricte był projektowany jako głośnik do 6db/oct

W danych technicznych Gauder Berlina RC 11 jest informacja ,że filtry mają nachylenie 50db/okt podział tego diamentu wg Gaudera to 1khz/6khz

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Znaczy nie masz technicznych zastrzezeń do SS tylko nienawidzisz firmy za politykę cenową?

Głośniki , które Ci podałem są przeze mnie omierzone i osłuchane poza kopułką SB i dlatego w najlepszej mojej wierze podałem Ci dobre i naprawdę niedrogie drivery , które dośc łątwo mozna odfiltrować pierwszym rzędem z absolutnie ponad przecieciętnym wynikiem aplikacji przy dźwięku z wysokiej półki.

Osobiście jestem absolutnie zadowolony z produktów SS i moje kolumny oparte są Elipticorach 21we, 18we i D34

i za żadną cenę nie kupiłbym Accutonów bo ich brzmienie w każdej aplikacji , których w życiu słuchałem było od chłodnego do lodowatego bez względu  na wzmocnienie (podobny wydźwięk miał układ Accu na średnicy i beryl BlisMa)te konstrukcje których słuchałem chyba były skonstruowane dla pingwinów lub niedźwiedzi polarnych...

Oczywiście, że mam zastrzeżenia.

Przede wszystkim do napędów. Fajnie, że mają underhungi, szkoda, że tak kiepskie. 

Są zwyczajnie nieliniowe, gdzie stary jak świat Seas Prestige (bodaj ca22rny), za trochę ponad tysiaka, gniecie je na łeb. I nie ważne czy to illuminator czy ellipticor. A o to w underhungi chodzi, aby maksymalnie zlinaryzować napęd, w krótkiej szczelinie. 

Nie wspominając o wymienionym przeze mnie Kartesianie, który jest topem topów jeżeli o to chodzi. Hiper liniowy BL, KMS, Qts etc. Można nimi łoić, a grają tak samo jak przy 0.01W. W szczególności Vki. 

Ogólnie, nie kupiłbym żadnego scana, no chyba, że cena nie przekraczałaby 180€ netto za illuminatora dla 15-20cm na neodymie. Ale to jak wiemy, nierealne. 

Polecam posłuchać Estellonów albo innych Tidali. Bardzo przyzwoicie zrobione Accutony. Nie perfekcyjnie, nie są wyciśnięte ostatnie soki, ale grają b.dobrze. Nawet niskie modele grają lepiej, gładkiej i muzykalnej niż najlepsze scany (przynajmniej z własnego doświadczenia). Bo tragicznie brzmiących Accutonów jest cała masa, z tym się absolutnie zgodzę. 

Jak skończę swoje, to z chęcią zaproszę na odsłuch. Ale to jeszcze sporo wody musi upłynąć. 

49 minut temu, #Szakovsky napisał:

Jak skończę swoje, to z chęcią zaproszę na odsłuch. Ale to jeszcze sporo wody musi upłynąć. 

To Twoja piersza konstrukcja ? w sensie"skończona" i nie rozebrana jak skończysz?
Czy coś już ciekawego płodziłem i gra gdzieś na świecie ? Jak tak to pochwal się, z chęcią zobaczyłbym inne podejście do tematu.

Godzinę temu, zapacoustics napisał:

To Twoja piersza konstrukcja ? w sensie"skończona" i nie rozebrana jak skończysz?
Czy coś już ciekawego płodziłem i gra gdzieś na świecie ? Jak tak to pochwal się, z chęcią zobaczyłbym inne podejście do tematu.

Młóce póki nie będę przynajmniej w 90% zadowolony. W przeciągu roku doszła 4 droga na bas i w planie jest wymiana średnicy bo ta już jest nie produkowana. I tak koncepcja się zmienia co roku. Z tanich kolumienek DIY, po całą kolumnę w underhungu, z fikuśnymi komorami. Mam nadzieję, że w przyszłym roku już się uda to złożyć i sfinansować całą kolumnę. Bo to jest finansowa studnia bez dna, w szczególności obudowa. 

Ale jak się uda, to z chęcią zorganizuje gdzieś odsłuch dla zainteresowanych graniem "przekombinowanego" 1 rzędu. Jak ktoś ma, to możemy też for fun, porównać z wilkami. 

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Ważne że promocja dobra. Żeby nie było ,pana prezydenta niezmiernie cenie.

Ukryta Zawartość

Oczywiste jest że meta. Tak się zastanawiam ,jeżeli wilk byłby całkiem beznadziejny to przecież nie utrzymał by się na rynku .Jak widać nie najgorzej się im wiedzie. Myślę że mają ściśle określony target i wiedzą jak skubnąć swój kawałek tortu.

14 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Oczywiste jest że meta. Tak się zastanawiam ,jeżeli wilk byłby całkiem beznadziejny to przecież nie utrzymał by się na rynku .Jak widać nie najgorzej się im wiedzie. Myślę że mają ściśle określony target i wiedzą jak skubnąć swój kawałek tortu.

Jeden taki temat na forum nic nie zmieni. Wiele osób nie siedzi "w internetach" na tyle dobrze, żeby ogarnąć temat. A jeśli nawet to może jakieś grupki na Facebooku teraz są w modzie a nie fora. Poza tym spora grupa woli też pogadac przez telefon i liczy na uczciwość po miłej pogawędce albo poogląda filmiki na Youtube. Takim po prostu trzeba powtarzać i przytakiwać a sami wyskakują z kasy, nie dziwię się że facet rozkręcił tego typu biznes bo na upgrade, rewitalizację (vintage) jest obecnie spory popyt. A przy okazji jeszcze ostrzej skubnie na swoich własnych konstrukcjach. Głosy krytyki na forum od specjalistów usłyszy może kilka procent zainteresowanych zakupem. Tak jest ze wszystkim w sklepach, takich osób które od deski do deski wertują internet, czytają opinie, sprawdzają sami i upewniają się 100x co do zakupu jest ułamek procenta, tylko oni wybierają to co najbardziej się opłaca. A masy kupują co innego i na takich się zarabia. Jednego trzeba pogratulować, facet miał dobry pomysł na biznes i marketingowo rozwiązał to dobrze jak na obecne czasy z social mediami. 

Jakby ktoś mi mądrze mówił i bym wszedł na takie forum to bym pomyślał, że specjalnie jest taka nagonka założona przez konkurencję... Jest słowo przeciw słowu. Są tacy co chwała i tacy co neguja. Podobna sytuacja jest z polskimi formami audio 

W dniu 10.08.2024 o 17:14, raiwan napisał:

Jakby ktoś mi mądrze mówił i bym wszedł na takie forum to bym pomyślał, że specjalnie jest taka nagonka założona przez konkurencję... Jest słowo przeciw słowu. Są tacy co chwała i tacy co neguja. Podobna sytuacja jest z polskimi formami audio 

no nie słowo,wystarczy obejrzeć jego filmy,w jakich warunkach robi "kolumny" i "pomiary" (jakis garaż,przedpokój itp)
i co mówi - a każdy,kto coś liznął wiedzy,wie,że uczy się na klientach.
Od lat.
I dalej nie umie.

20 godzin temu, raiwan napisał:

Miało być "polskimi manufakturami audio" oczywiście. 

A z manufakturami nie ma co porównywać.
Bardziej pasuje tu słowo "warsztat"
"Warsztat Wilka"

@zap projekt to manufaktura
Haiku to manufaktura
a Wilk to warsztat 

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Chodzi mi o sytuację, kiedy totalny laik audio nasłucha się od niego mądrości, zostanie oczarowany na maksa. Wchodzi na forum i się dziwi o co tu chodzi 🙂 przecież gość posiada taką wiedzę, super przerobił mu kolumny... Wiadomo, że jak ktoś zapłacił kilka tysięcy za upgrade swoich kolumn to nic złego później nie powie i będzie bronił wykonawcy, żeby nie wyjść na... 😉

Ja mający się za totalnego laika w technice audio nie popełniałem takich błędów jak on, nawet zaczynając swoją przygodę z tuningiem kolumn dopiero

W dniu 8.08.2024 o 07:37, Piotr Sonido napisał:

I teraz zasadnicze pytanie czy pierwszy komentarz pod filmem czy ten temat. 

Co ma większy wydźwięk w internetach.

Większościowy target Wilka to Altusy czy inne ZG'ty. 
Ten wątek, w pewnym momencie się wyżej indeksował w Google, niż sama strona Wilka.
I myślę, że jakaś gama osób z poważniejszymi sprzętami została uratowana od wilczej "fachury". 

I jak Wilk robi na owieczkach biznes, to niech robi. Wątek jest po to, aby ciut bardziej świadomych uświadomić jeszcze bardziej. 
Najlepszym komentarzem w stosunku do całego posta, jest Wilkowe wygrażanie się i lekcja. 
Wygrażanie się legendarnym już mecenasem czy filmikami które nigdy nie powstały. 
Lekcją jest to, że pojawiło się CLIO12 (przynajmniej na jednym z filmów) i zaprzestaniem pokazywania pomiarów. 
Tęsknie w głębi serca za tymi pokazami "decybelowości".

W dniu 9.08.2024 o 21:29, LUKAS 84 napisał:

Altusy, altusy i altusy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi