Skocz do zawartości
IGNORED

Za malo mocy dla kolumn - jak to okreslic na sluch ?

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Sznup napisał:

Jeżeli oba wzmacniacze będą dobrze zaprojektowane i wykonane to efekt będzie dokładnie taki sam.

Zamiast marnotrawić czas teoretyzowaniem, pokaż nam dostępny na rynku tranzystor 6W, który zagra "dokładnie tak samo" jak lampa 6W

36 minut temu, Yoyo napisał:

...tylko zwyczajnie chce podkreślić, że ludzie często patrzą na cyferki. Im więcej tym lepiej, choć tego nie wykorzystujemy...

I słusznie robią, bo 2x100W zapanuje nad basem, a 2x10W spali gwizdki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

30 minut temu, szymon1977 napisał:

słusznie robią, bo 2x100W zapanuje nad basem, a 2x10W spali gwizdki.

A ile trza waty, żeby zapanować nad średnicą i nie spalić jej? 🙂

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zamiast marnotrawić czas teoretyzowaniem, pokaż nam dostępny na rynku tranzystor 6W, który zagra "dokładnie tak samo" jak lampa 6W

Kolega @szpakowski z tego co pisze ma sześciowatową lampę, więc to już jest praktyka. Mój kolega robił jakiś czas temu wzmacniacze 10 watowe wg projektów Passa, więc to też praktyka. Przecież między 6w a 10w to jak wiesz różnica żadna. Chyba, że wg ciebie lampowe waty są jakieś inne?

Więc to niby ja teoretyzuję? A czym jest poniższy cytat?

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

I słusznie robią, bo 2x100W zapanuje nad basem, a 2x10W spali gwizdki.

1 minutę temu, Sznup napisał:

A czym jest poniższy cytat?

Można wyliczyć z tego coś tam. Wypadkowe, minima lub coś innego. Np. 100 na bas. >10 na soprany, +/- 50 na średnie. Wyższe średnie 30. Subbasy 200 do 300, a najlepiej 500, żeby za pysk trzymało itp, itd. 

Podłączałem moją lampkę po różne kolumny: małe, stosunkowo duże, monitory, podłogówki. Grałem cicho, grałem głośno ... jakoś gwizdków nie spaliłem ...

12 minut temu, Sznup napisał:

Więc to niby ja teoretyzuję? A czym jest poniższy cytat?

A daj Pan sobie spokój ... 😉

6 minut temu, Sznup napisał:

Przecież między 6w a 10w to jak wiesz różnica żadna. Chyba, że wg ciebie lampowe waty są jakieś inne?

Nie wg mnie wg faktów. Moc, o której mówisz ta tylko max "bez" zniekształceń - powyżej lampa zyskuje swoje lampowe brzmienia, a tranzystor pali gwizdki. Tak Waty lampowe są zdecydowanie inne.

27 minut temu, Sznup napisał:

kolega robił ... wg projektów Passa

Powtórzę:

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

...dostępny na rynku...

• Moderatorzy
2 godziny temu, szpakowski napisał:

Słuchałem swojej 6-watowej lampki z różnymi kolumnami i tylko w jednym przypadku mogłem powiedzieć, że do głośniejszego słuchania muzyki klasycznej przydało by się więcej mocy

Ja lubię czasem posłuchać, że średnią głośnością 90 dB a więc szczyty są powyżej 100 dB. I do kolumn o skuteczności 97 dB wystarcza mi 4 watowa lampa. Jednak gdyby kolumny miały 84 dB to już by tak fajnie nie grało.

Zresztą, przyjedź kiedyś to posłuchasz - myślę, że warto. Przynajmniej nikt do tej pory nie żałował 😉

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

6W to jest jej maks bez zniekształceń

Lampy mają to do siebie, że im większa moc tym większe zniekształcenia

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Powyżej 6W wzmacniacz zagra ale ze zniekształceniami...

Powyżej mocy maksymalnej zniekształcenia rosną tak kolosalnie, że nawet nie bierze się tego pod uwagę. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

15 minut temu, szpakowski napisał:

Podłączałem moją lampkę po różne kolumny: małe, stosunkowo duże, monitory, podłogówki. Grałem cicho, grałem głośno ... jakoś gwizdków nie spaliłem  

Miałem kiedyś wzmacniacz, który palił mi gwizdki. Miał więcej mocy od następnego, który już nie palił. Co z tego wynika? Wzmacniacz był bubel a nie, że mocy miał za mało. Wydaje mi się, że Szymonowa wiedza opiera się na domysłach, a nie doświadczeniu.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie wg mnie wg faktów. 

Może tych z TVN, co by wyjaśniało bzdury i kłamstwa.

45 minut temu, Seyv napisał:

Lampy mają to do siebie, że im większa moc tym większe zniekształcenia

Tylko że w lampie zniekształcenia to lampowe brzmienie a nie spalone gwizdki.

-----

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Podłączałem moją lampkę po różne kolumny: małe, stosunkowo duże, monitory, podłogówki. Grałem cicho, grałem głośno ... jakoś gwizdków nie spaliłem ...

I nie wiesz dlaczego, tak jak nie wiesz dlaczego tranzystotem 6W byś spalił.

-----

44 minuty temu, Yoyo napisał:

Wzmacniacz był bubel a nie, że mocy miał za mało.

A Black&Decker lepiej wierci od Hilti ze spalonym silnikiem.

Edytowane przez szymon1977

• Moderatorzy
Godzinę temu, Yoyo napisał:

Miałem kiedyś wzmacniacz, który palił mi gwizdki

31 minut temu, szymon1977 napisał:

W tej sytuacji zapewne wzmacniacz się wzbudzał na częstotliwości ponadakustycznej i dlatego uszkadzał głośnik wysokotonowy.

Z tymi zniekształceniami lamp też bym aż tak nie przesadzał. Mierzyłem kiedyś thd na realnym obciążeniu czyli na kolumnach przy poziomie na którym zazwyczaj słucham i lampa miała nawet troszkę mniejsze zniekształcenia niż wzmacniacz klasy D który posiadam.

A gdy zmierzymy zniekształcenia jakie powstają na całym systemie łącznie z pomieszczeniem to te które wnosi sama lampa to pikuś.

I nie wiesz dlaczego, tak jak nie wiesz dlaczego tranzystotem 6W byś spalił.

Szymon ja nie wiem, napisz proszę dlaczego. 

Co ty wiesz o lampach oprócz tych bzdurnych stereotypów których się naczytałeś na forum.

2 godziny temu, Seyv napisał:

Jednak gdyby kolumny miały 84 dB to już by tak fajnie nie grało.

Nikt tego nie neguje. Kolumny przy których czuć było pewien niedosyt mocy w mojej lampce (przy słuchaniu klasyki, przy innej muzyce nie było to aż tak odczuwalne) miały parametry mierzone:

Sensitivity (SPL/1m/2.83V – 1kHz/Mean/IEC): 85.7dB / 85.4dB / 83.4dB

Producent podaje w specyfikacji 88db/4ohm

2 godziny temu, Seyv napisał:

Zresztą, przyjedź kiedyś to posłuchasz - myślę, że warto. Przynajmniej nikt do tej pory nie żałował 😉

No chyba trzeba się w końcu spotkać w realu 😉 za blisko siebie mieszkamy żeby nie skorzystać z takiej możliwości. Mogę również zabrać ze sobą swój wzmacniacz, zobaczymy jak zagra w Twoim systemie.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

A Black&Decker lepiej wierci od Hilti ze spalonym silnikiem.

Być nie może. Jakieś argumenty, które świadczyłyby, że się znasz odrobinę, czy wciąż jak dziecko będziesz ripostował? 

3 minuty temu, Yoyo napisał:

Jakieś argumenty...

Były.

3 godziny temu, Sznup napisał:

...ja nie wiem, napisz...

Było.

Baj de łej, wszystko można zepsuć, spalić nieumiejętnie dopasowując do siebie poszczególne elementy lub nieumiejętnie korzystać z rożnych rzeczy. Czasami odnoszę wrażenie, że dla niektórych instrukcja obsługi jest potrzebna, jak obierać ziemniaki, żeby się nie pokaleczyć.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 4.01.2023 o 10:10, raiwan napisał:

To zrób test. Podłącz kolumny 100 wat do wzmacniacza 2x200wat, ustaw potencjometr na 3/4 i puść jakiś kawałek z dobrym basem. 

Tylko przygotuj gaśnice pierw 

Miałem końcówkę mocy po zmierzeniu 2x 90w i kolumny o mocy 100w rms, dopiero podłączenie ich do końcówki 2x200w sprawiło że zagrały o niebo lepiej jak się im dało małą spawarkę.

I to co napisałeś to tylko brak obycia ze sprzętem z twojej strony.

W dniu 4.01.2023 o 11:53, raiwan napisał:

Rzeczywiście brak pojęcia, dlatego wszędzie w instrukcjach oraz artykułach napisane jest, że należy dobierać mocniejsze zestawy głośnikowe od wzmacniacza.

Praktyka pokazuje że jest na odwrót jak już napisali wcześniej 🙂 I bezpieczniej jest podłączyć do głośników mocniejszy wzmacniacz, już ci tutaj opisali co działo się z krajowymi głośnikami dawno temu po starciu ze słabym wzmacniaczem.

Edytowane przez MarcinStereo

A jaka moc mają kolumny short power? Napisałem wcześniej, że gdzieś pomyliłem 

Brawo, teraz rezygnuje z audio bo przyłapałeś mnie 🤣

Mam końcówkę mocy 300 wat podłączona pod jeden głośnik 80 watów mocy znamionowej. Nic się nie dzieje mimo tego, że jest ta końcówka ustawiona prawie na full wzmocnienia. Jest też taka kwestia, że sygnał że źródła nie jest na tyle głośny, żeby nawet w połowie wykorzystać tą końcówkę. 

Skąd masz pewność, że choć 25 wat wtedy wykorzystałeś moc silniejszego wzmacniacza? 

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, raiwan napisał:

przyłapałeś mnie

Na braku obycia ze sprzętem owszem, miałem podobne rozumowanie i wierzyłem we wszystko co przeczytałem w pisemkach/instrukcjach itd. 

Wszystko do momentu kiedy zacząłem przerabiać więcej wzmacniaczy i zestawów głośnikowych, wtedy teoria o słabszym wzmacniaczu od mocy RMS zestawów głośnikowych poległa na całej linii. 

Przerobisz temat tak samo to wróć 🙂 

Napisz proszę jaką krótką moc maksymalna mają twoje kolumny? Moje mają 550 wat więc nie jestem w stanie ich spalić nawet wzmacniaczem 500 watów mimo, że kolumny mają 200 watów rms. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, raiwan napisał:

Napisz proszę jaką krótką moc maksymalna

Mam podaną tylko moc RMS i maksymalny czas z jaką mogą pracować 😉 

4 minuty temu, raiwan napisał:

Moje mają 550 wat więc nie jestem w stanie ich spalić nawet wzmacniaczem 500

Dalej napiszę że nie jesteś obyty ze sprzętem a wcześniejsi rozmówcy już napisali co się dzieje z wysokotonowymi głośnikami przy zbyt słabym wzmacniaczu 🙂 

Jeszcze dalej napiszę że moc maksymalna przez krótką chwilę może być nawet 1.000.000.000 watów i nie jest to żaden wyznacznik jeżeli chodzi o moc zestawów głośnikowych, i to wykorzystywali producenci marketowych wieżyczek z napisem P.M.P.O itp. zawsze setki watów nalepione na głośniczki 🙂 

• Moderatorzy
9 minut temu, raiwan napisał:

Moje mają 550 wat więc nie jestem w stanie ich spalić nawet wzmacniaczem 500 watów mimo, że kolumny mają 200 watów rms. 

Pomogę Ci. Ściągnij na komputer generator sinusa ustaw 10 kHz podłącz do wzmacniacza, wzmacniacz na maxa i po kolumnach. A jak ustawisz w okolicy 4-5 kHz to może i średnio tonowe uda Ci się załatwić.

To dajesz gwarancję i odkupisz mi kolumny, jeżeli podłącze wzmacniacz 1000 watów i podając maksymalne wzmocnienie i okaże się, że się spaliły? 

To po kiego grzyba mi producent podaje maksymalna chwilową moc kolumn? 

13 minut temu, raiwan napisał:

Napisz proszę jaką krótką moc maksymalna mają twoje kolumny? Moje mają 550 wat więc nie jestem w stanie ich spalić nawet wzmacniaczem 500 watów mimo, że kolumny mają 200 watów rms. 

Już Ci to pisano: najprędzej spalisz je wzmacniaczem 2x25W, bo jak przekręcisz gałką Volume za daleko, to wytworzy 2x30W ale z tak dużymi zniekształceniami, że wysokotonowe pójdę z dymem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Już Ci to pisano: najprędzej spalisz je wzmacniaczem 2x25W, bo jak przekręcisz gałką Volume za daleko, to wytworzy 2x30W ale z tak dużymi zniekształceniami, że wysokotonowe pójdę z dymem.

To ja rozumiem, co innego taka sytuacja a co innego przekroczenie maksymalnej dopuszczonej mocy obciążenia kolumn. Po co to podane jest? 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Seyv napisał:

Pomogę Ci. Ściągnij na komputer generator sinusa ustaw 10 kHz podłącz do wzmacniacza, wzmacniacz na maxa i po kolumnach. A jak ustawisz w okolicy 4-5 kHz to może i średnio tonowe uda Ci się załatwić.

Synek w swoim życiu nie miał żadnych przygód ze sprzętem dla tego twardo obstaje przy swoim, ja pierwsze "Gwizdki" usmażyłem Unitrą WS 442 Diora power music 100w Sound z gwizdkami o piankowej membranie.

2 minuty temu, raiwan napisał:

To ja rozumiem, co innego taka sytuacja a co innego przekroczenie maksymalnej dopuszczonej mocy obciążenia kolumn. Po co to podane jest? 

Jak już napisałem moc max jest podawana przez nieuczciwych producentów by zwabić klienta na setki watów, liczy się moc RMS i to jak długo zestaw potrafi grać z taką, słaby wzmacniacz przy końcu swoich możliwości zacznie produkować pasmo którego zwrotnica nie będzie w stanie przefiltrować i polecą wpierw gwizdki 😉

Kilka ładnych lat temu miałem woofer w aucie o połowę mniejszej mocy głośnik dynaudio od wzmacniacza alipne i jak dałem do połowy mocy to wychylenia były tak duże, że uderzał czymś o magnes, kopułka lub cewka. 

Zapomniałem o tym komuś powiedzieć i głośnik poszedł z dymem. Nie było żadnych zniekształceń bo dużo brakowało jeszcze do końca wzmocnienia. 

Rzeczywiście spalić Się nie da mocą, tylko zniekształceniami 🙂

Edytowane przez raiwan
  • Moderatorzy
7 minut temu, raiwan napisał:

To po kiego grzyba mi producent podaje maksymalna chwilową moc kolumn? 

To moc gla głośnika niskotonowego i to często też podana w celach marketingowych.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

najprędzej spalisz je wzmacniaczem 2x25W, bo jak przekręcisz gałką Volume za daleko, to wytworzy 2x30W ale z tak dużymi zniekształceniami, że wysokotonowe pójdę z dymem.

Tak to nie działa. Po osiągnięciu mocy maksymalnej sygnał jest obcinany stąd pojawiają się zniekształcenia. I jeśli wzmacniacz pracuje stabilnie, nie wzbudza się to nic złego się nie stanie. 

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, raiwan napisał:

Kilka ładnych lat temu miałem woofer w aucie o połowę mniejszej mocy głośnik dynaudio od wzmacniacza alipne i jak dałem do połowy mocy to wychylenia były tak duże, że uderzał czymś o magnes, kopułka lub cewka. 

Nie wiesz czym co uderzało tylko celujesz, a zabierasz się za takie tematy jak moc i zniekształcenia 🙂 

2 minuty temu, Seyv napisał:

I jeśli wzmacniacz pracuje stabilnie, nie wzbudza się to nic złego się nie stanie. 

Dobry wzmacniacz tak 🙂 Ja swój przykład miałem na konstrukcjach rodem z PRL-u jak to grało i co robiło z głośnikami wie każdy kto miał takie coś w domu, czyli ogromna rzesza ludzi.

17 minut temu, MarcinStereo napisał:

słaby wzmacniacz przy końcu swoich możliwości zacznie produkować pasmo którego zwrotnica nie będzie w stanie przefiltrować

9 minut temu, Seyv napisał:

Po osiągnięciu mocy maksymalnej sygnał jest obcinany stąd pojawiają się zniekształcenia.

To rozumiem, bo moc wzmacniacza to max ile jest w stanie wytworzyć "bez zniekształceń".

10 minut temu, Seyv napisał:

. I jeśli wzmacniacz pracuje stabilnie,

Tego już nie. Czy to jest ta legendarna wydajnosć prądowa?

Zazwyczaj w głośnikach maksymalne wciśnięcie membrany, nawet ręcznie, ogranicza zawieszenie, bez przeszkód. W tym glosniku dynaudio albo cewka dołem uderzała o magnes albo ta płaska kopułka. Nie rozbierałem więc nie wiem jak był zbudowany, co tam go krępowało. Ograniczyłem wzmocnienie i cieszyłem się dobrej jakości basem. Później po sprzedaży auta nowy właściciel chciał więcej basu, nie zapytał, poleciał dym i tyle miał basu. 

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi