Skocz do zawartości
IGNORED

audio do 2000 (?) - jaki rodzaj?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Panowie (i pewnie gdzieś jakaś jedna Pani...), powiem wprost - poddaję się.

Mam na imię Tomek. Jestem w tym zielony.

Chciałbym wreszcie zdjąć z siebie odium odpowiedzialności jakim jest wybór sprzętu audio dostosowanego dla moich obecnych warunków bytowych.
Jak przeczytacie poniżej, żaden ze mnie audiofil, muzyka, choć w latach młodości miała dla mnie ogromne znaczenie i jakiś ukryty głębszy, rozwijający mnie duchowo i blablabla, sens, dzisiaj spełnia głównie prostą wartość rozrywkową, a ja z biegiem lat coraz bardziej "prymitywieję" :D, znaczy - prymitywizuję się.

Od razu zaznaczę, to nie jest tak, że idę na łatwiznę.
Piszę ten post po kilku miesiącach czytania, przeglądania różnych forów, sklepów i polowania na okazje na Pepperku.
Próbowałem, szukałem, czytałem, ale im głębiej w las tym moja podświadomość każe mi wydawać coraz większe sumy na coraz to nowsze sprzęty, których nazwa i specyfikacja mówią mi za każdym razem coraz mniej.
Ja się na tym nie znam za ch*** i w obliczu powyższego liczę na doradztwo, nawet jeśli nie fachowe, to wskazanie ogólnego kierunku.

Być może powiecie, że dla moich potrzeb wcale nie potrzebuję wzmacniacza, amplitunera, kolumn, daca i innych wymyślnych nazw tylko zwykłą wieżę?
W sumie skąd ja mam to wiedzieć, a jeśli i tak nie będę wiedział co tracę poprzez wybór "byleczego" to po co ten cały ambaras :(...

Tak między nami, w razie czego chciałbym, chociaż trochę, móc obwinić jakąś inną osobę za, ewentualnie, nietrafiony wybór.
To zawsze trochę osłodzi chybioną inwestycję.

Prawda jest taka: wiem, że z moim charakterem i bez Waszej pomocy, będę się zastanawiał jeszcze rok czasu, a i tak niewiele z tego wyniknie, a ostateczny wybór będzie dziełem przypadku. Co ciekawe, ja pewnie będę wówczas wciąż zadowolony, nieświadomy innych, lepszych rozwiązań.

Ale jednak wiedząc, że można lepiej i ktoś przecież musi wiedzieć jak to zrobić, liczę, że wyciągniecie pomocną dłoń zanim mnie stąd przegonicie.

A ja naprawdę potrzebuję kupić nagłośnienie do mieszkania już jakieś 6 miesięcy temu.

0. Krótki opis pomieszczenia:

Salon w środkowym mieszkaniu w starym bloku na pierwszym piętrze (ściany takie nie za grube, słychać sporo).
Rozmiar około 4,5 x 3,5
Podłoga - gres
Ściany - gołe
Sufit - goły

Wyobrażam sobie dwa warianty: małe głośniki na rtv obok TV lub podłogowe obok rtv skierowane na ścianę, za którą zapewne śpią sąsiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pokoj.png

1. Budżet:
do 2000pln przy zakupie z góry, do 2500 na raty (?)

2. Przeznaczenie:
a) zastępujące pierdziawkę z TV Sony KD-50X85J (nie oglądamy TV - źródła to HBOmax/Netflix/Disney/Prime itd.)
b) pozwalające na przyjemne słuchanie muzyki w stosunku do ww. z TV lub przenośnych głośników - też raczej stream (Spotify, YouTube), płyty to u nas rzadkość
c) jako audio podłączane do laptopa (laptop służbowy używany do wszystkiego, od tego co przyzwoite do tego co nie...  - karta dźwiękowa wbudowana integra, dotychczas podłączany za pomocą hdmi do TV)
d) jako audio do konsoli Playstation 5
e) muzyka z telefonu

Umówmy się, nie mamy z partnerką wielkiego parcia na super ekstra jakość dźwięku w filmach i innych produkcjach wideo, raczej skupiamy się na osiągnięciu kompromisu w powyższych, przy czym najważniejsza będzie muzyka (podpunkt b), przy czym jej spektrum jest stosunkowo szerokie.

Nie zależy mi na potężnej mocy, to jest wynajęte mieszkanie w blokach w dużym mieście, nie interesuje mnie bycie najgłośniejszym głośnikiem na osiedlu. Chciałbym natomiast móc przeżywać głębię dźwięku, doceniać to czego nie słyszy się przy spłaszczonych dźwiękach z TV, albo słuchawek. Poniekąd odkrywać znaną mi wcześniej muzykę na nowo.

3. Typ muzyki:
- Trip-Hop, NuJazz, Lo-fi
- hip-hop i pochodne
- klasyczny rock (Zappa, Dire Straits, Queen itd.)
- pop zagraniczny oraz polskie współczesne tragedie muzyczne (wliczając w to, hehe, Kizo oraz Young Leosię)

Mam kilka utworów, które stały się dla mnie swoistym papierkiem lakmusowym, stąd wiem, że jest OK, kiedy pojawiają się ciarki słuchając "In my feelings" Lany Del Rey, "Singing a song for my mother" Hamilton Bohannon czy "Sultans of Swing (Alchemy Live)" Dire Straits. 

Dźwięki głębokie przeszywające ciało idealne do kanapowego napawania się dźwiękiem w stanie świadomości zwykłej lub tzw. nadświadomości (hehe).

W poprzednim mieszkaniu miałem stary uszkodzony (coś czasem trzaskało przerywało lub wyłączało jedną stronę) wzmacniacz Kenwooda (taki prehistoryczny - podobny do KR-4070L), ale jak grał dobrze to robił co powinien nawet na lamerskich kolumnach Tevion za 100pln (podłączony jackiem do karty dźwiękowej kilkuanstoletniego PC na stałe).
Kupiony pierwotnie z powodów estetycznych okazał się fajnym graidłem.

Może oczekiwania są zbyt duże względem moich możliwości, jestem skłonny do ustępstw, jestem także w niewielkim stopniu elastyczny finansowo (w wariancie ratalnym). Chciałbym jednak poznać Wasze zdanie i znaleźć coś satysfakcjonującego w podanych widełkach.

Uff. Zakładałem dzisiaj konto, ale nie doczekałem się potwierdzenia, dlatego piszę jako gość.
Wybaczcie mój styl pisania i bycia, liczę na wyrozumiałość 

Pozdrawiam serdecznie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/160649-audio-do-2000-jaki-rodzaj/

Onkyo TX-8220 najlepiej srebrny, bo kurzu nie widać 😉 

Radio, DAC z opt do TV, BT i moc wystarczająca, a do niego monitory np:

Ukryta Zawartość

ale w temacie głośników lepiej szukaj lokalnie, bo bywają problemy z wysyłką

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam lepsze kolumny na zbyciu 😜

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt. A do tego lepiej wyglądają i są nowsze ...

Do tego metrażu zupełnie wystarczające.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja widzę dwie opcje. Pierwsza to monitory aktywne np edifier s1000 lub 2000 na standach lub airpulse choć ich jest mało używanych. Druga to mały wzmacniacz jak topping mx5 czy loxije i cos np z elaca lub heco podstawkowe lub małe smukłe podłogówki jak ma bronze lub quadral rhodium czy system audio saxo 40. Oczywiście kolumny mam na myśli uzywane. 

Widziałem że chcesz kupić na raty ale powiem ci szczerze audio przyzwoite audio w obecnych czasach żebyś był zadowolony mimo że jesteś laikiem jak sam powiedziałeś to trzeba dać więcej za nowe. 

Przeanalizuj swoje oczekiwania swoje typy oczywiście możesz i zachęcam iść na odsłuch do jakiegoś salonu ale im prędzej zrozumiesz że tutaj wybór sprzętu używanego jest dla ciebie lepszy tym pójdzie szybciej i będziesz bardziej zadowolony.

Piotrek 

Nigdzie nie padły słowa o nowym sprzęcie i nie oczekuję, żeby wszystko było w folii ochronnej, którą będę zdejmował kolejne 6 miesięcy po tym jak ją w końcu zauważę. Jednak zakup sprzętu używanego najczęściej wyklucza możliwość zakupu na raty. 

Jeśli ktoś tu z szacownego grona osób znających się na rzeczy, ma do odsprzedaży sprzęt, który może spełnić zadanie (najlepiej w granicach województwa łódzkiego) - chętnie się skontaktuję ;). Tymczasem zamierzam sprawdzić zaproponowane przez Was rozwiązania. Dzięki wielkie za reakcję, podnosicie mnie na duchu, jednocześnie sprowadzając na ziemię.

Nie chcę inwestować dużych (dla mnie) sum w sprzęt audio, który nie jest dla mnie towarem pierwszej potrzeby, po drugie, w obecnym miejscu zamieszkania nie będę trwał wiecznie, wraz z przeprowadzką zmieni się układ i rozmiar pomieszczenia, wyposażenie, akustyka, a co za tym idzie prawdopodobnie zakupione audio może być niewłaściwe.

Domyślam się, że nie ma uniwersalnych rozwiązań, choć dokładnie o takim myślę, zjeść ciastko i mieć ciastko:)).

Nadal naiwnie uważam, że dla osoby takiej jak ja, o niewysublimowanych małżowinach, można znaleźć coś z czego będzie relatywnie zadowolona, czując i słysząc "improvement", choć dla wielu z Was moja satysfakcja okaże się zbrodnią na dźwiękach.

15 godzin temu, audioburak napisał:

Onkyo TX-8220 najlepiej srebrny, bo kurzu nie widać 😉 

Radio, DAC z opt do TV, BT i moc wystarczająca, a do niego monitory np:

Ukryta Zawartość

ale w temacie głośników lepiej szukaj lokalnie, bo bywają problemy z wysyłką

Ok, załóżmy, że po wpisaniu w internet mogłem znaleźć na trzyliterowym portalu ofertę z mojej okolicy na zestaw Onkyo TX-8220 + Indiana Nota 260, czy takie połączenie będzie miało ręce i nogi?

Cytat

Witam. Sprzedam amplituner onkyo tx-8220 plus kolumny podstawkowe indiana note 260 x stan idealny. Zakupione 6 miesięczny temu w media expert - 2300pln

Jestem zdeterminowany, ale nie chcę się podłożyć pierwszej lepszej osobie. Jeśli przyjdzie do testowania w miejscu odbioru, jak odpowiednio przeprowadzić test sprzętu? Prawy kanał, lewy kanał - tyle ogarnę sam, reszta może mnie przerosnąć. Kurde, jestem żyłą złota dla potencjalnych naciągaczy... 

Ukryta Zawartość

Odsłuch jest ważny. Oceń na własne ucho. Ten zestaw powinien "zagrać razem". Opisz czy to Twoje granie lub czego Ci brakuje,

Ja bym na Twoim miejscu CHYBA celował w Marantz/TANNOY . . .

To połączenie będzie miało obie kończyny 😉 - 8220 miałem - dobre regulacje 

z pilota, nie zamula brzmienia, a że potrzebowałem więcej basu wystarczył 

tylko 1 stopień dodany a zakres jest większy. Wyjście na sub jest, jakby co ...

DAC też się liczy, jednak cena tego kompletu nieco za wysoka, bo możesz

za ok. 2,5 kupić w sklepie - negocjuj ...

Też bym szedł w stronę Onkyo, używane Onkyo TX8250 i może nowe kolumny Dali Spektor 2. Sam miałem kiedyś taki zestaw i grał naprawdę fajnie. 

Edytowane przez pawlardo
1 godzinę temu, Kolmodor napisał:

Nie wiem, ja bym celował w jakiegoś elaca b6.2 do tego jakiegoś sabaja lub Loxije a30 czy tam smsl a30.

A wyżej kolega pojechał z ceną...

No dobra, a ile w takim razie taki sprzęt jak napisałem wyżej jest wart? Bo nowe widzę za około 1500+1200.

Coś tam pewnie można stargować, jeśli sprzęt ma rzeczywiście pół roku i dostajesz razem z nim dowód zakupu to jak dla mnie takie 1900-2000 czyli 1/3 ceny mniej brzmi jakoś...uczciwie?

Wyprowadźcie mnie z błędu zanim pojadę i kupię, bo jestem prawie gotowy 😉

Edytowane przez pojednalocie
Błąd tekstowy

Nowe widzisz za 2700 ale jakbyś był w salonie i ponegocjowal to kupiłbyś go za 2200 może 2000tys zł. Więc za 2000zl uzywki się nie opłaca.

Ludzie kupują w marketach bo jest 200zl taniej niż w salonie audio tylko ze w markecie nie ponegocjujesz. A salon potrafi zejść ładnie z ceny.

Rozsądnie rzecz ujmując - z kartami gwarancyjnymi spokojnie można za ten

komplet Onkyo i Indiany dać 2 kzł bez większych obiekcji; chyba, że ktoś ma

szczególny zmysł do negocjacji 😉 

Godzinę temu, pojednalocie napisał:

No dobra, a ile w takim razie taki sprzęt jak napisałem wyżej jest wart? Bo nowe widzę za około 1500+1200.

Coś tam pewnie można stargować, jeśli sprzęt ma rzeczywiście pół roku i dostajesz razem z nim dowód zakupu to jak dla mnie takie 1900-2000 czyli 1/3 ceny mniej brzmi jakoś...uczciwie?

Wyprowadźcie mnie z błędu zanim pojadę i kupię, bo jestem prawie gotowy 😉

Ale chodzi ten zestaw olx? jak taki chcesz to posłuchaj co kolega wyżej napisał, umówić się na odsłuch i potargować się i wtedy zobaczysz na czym stoisz.