Skocz do zawartości
IGNORED

Westend Audio Systems Servus D/A

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na test DAC na lampach firmy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_8551.thumb.jpg.d64ad9be8b8183af31ead03045d05c94.jpg  IMG_8552.thumb.jpg.b4818d6c02870c84292df525a32ee818.jpg

IMG_8553.thumb.jpg.816d9cefafe88d3b3ff62242e38674fd.jpg  IMG_8555.thumb.jpg.0d7a1cee3244abfb3296d2ed0fbf4fff.jpg

IMG_8556.thumb.jpg.16ecb8481a407adc9a5a6dbde208132a.jpg

Pierwsze wrażenie pozytywne, lampy dlatego dam mu sie rozegrać 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/160655-westend-audio-systems-servus-da/
Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

IMG_8551.thumb.jpg.d64ad9be8b8183af31ead03045d05c94.jpg  IMG_8552.thumb.jpg.b4818d6c02870c84292df525a32ee818.jpg

IMG_8553.thumb.jpg.816d9cefafe88d3b3ff62242e38674fd.jpg  IMG_8555.thumb.jpg.0d7a1cee3244abfb3296d2ed0fbf4fff.jpg

IMG_8556.thumb.jpg.16ecb8481a407adc9a5a6dbde208132a.jpg

Pierwsze wrażenie pozytywne, lampy dlatego dam mu sie rozegrać 😉

OstEnda bym nie pożyczał mz. zdecydowanie nie😉

w sumie trzy nazwy zostały co by logo było jak i markę jakąś założyć😉

Trochę MBL-em trąci z wyglądu; przyjemne wzornictwo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

wiesz może już w jakim terminie będzie wystawa w Monachium w 2023?

chcialbym jak najwcześniej bilet na samolocik kupić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

wiesz może już w jakim terminie będzie wystawa w Monachium w 2023?

chcialbym jak najwcześniej bilet na samolocik kupić

Musze sobie załatwić odwiedziny klienta w Monachium, żeby służbowo jechać 🙂

obiektywnie o audio

16 minut temu, Wuelem napisał:

Dziś zdałem sobie sprawę, że idealny dźwięk jest:

SZYBKI i INTYMNY.

Czy może ten zestaw gra tak?
:- )

Potrzebuje jutro parę testów i będę mógł coś skrobnąć

Nie uważam szybkie dźwięki za coś pozytywnego, dlatego ze daje właśnie poczucie na określenie "szybkie",
natomiast swoboda wybrzmień daje neutralność, w sensie ze czas nieograniczany.
Dla przykładu, gdy słuchasz fortepian to powinno być słychać harmoniczne, pudla rezonansowego i wybrzmień dających przestrzenność źródła z poczuciem sceny, gdzie taka lokalizacja odbierana jest "trójwymiarowo", jak słychać tylko klawisze to .....
Napotkałem systemy które grały bezpośrednio, szybko, ta wnikliwość nie pozwalała mi na spokojne rokoszowanie się muzyka, płasko bez muzykalności

Wyjaśniłeś pojęcie "szybki" (wynikające z wzorowej techniki), ale zapomniałeś wyjaśnić "intymność".

To ona (w przeciwieństwie...) oznacza nieśpieszność, pełnię. 

Jest bez jakichkolwiek zniekształceń dźwięk (czysty) i wciągająca klimatem muzyka (naturalna).
KOMPLET - bez uwag.

Dwa dni testów wystarczy
- Barwę dźwiękową tego DACa można określić na lekko ocieplona, dźwięki są zaokrąglone.
- Rozdzielczość na dobrym poziomie, nie ma poczucia kluchy basu ale jednak dźwięki pojawiające się na srednio-niskim poziomie są o duzych zakresach, centrum spójnie na skali w kierunku niskich
- Zakres tonalny, jakby przyciszony na skrajach pasma, centrum wyraźne, przejrzyste ale ze stonowaniem wyrazistości, mam na mylili ostrość konturowość wyższej średnicy przyciszona, smaczki na wysokich są bez nadmierności a subtelne- -  - Energia, dynamika, stonowanie w całym pasmie, np. DAC-Soulnote tez "analogowo" ale na basie czy średnicy ma jakby wzmocnienie energii w częściach zakresu ciągłe odczuwalne, efektowne ale przewidywalne, dziwnie sztuczne dzwiek na sterydach.
W Westend Audio mamy w panoramie poczucie równowagi, jest utrzymana proporcjonalność źródeł pozornych i lokalizacja, np. Aavik wypycha centrum na przód i mamy poczuje ze jest największe, bas ma lekko podbity ale na scenie wycofany względem centrum.

Podsumowując Westend Audio Systems Servus D/A:
Otrzymamy dźwięk lekko przygaszony na wyższej sernicy i lekkim osłodzeniem na wysokich, w efekcie minimalnie przycieniony ale przejrzysty, dostajemy spokój i relaks przy słuchaniu muzyki
To urządzenie miało premierę tego roku w Monachium na High End Show

W dniu 31.12.2022 o 15:32, .:Gerard:. napisał:

Otrzymamy dźwięk lekko przygaszony na wyższej sernicy i lekkim osłodzeniem na wysokich, w efekcie minimalnie przycieniony ale przejrzysty, dostajemy spokój i relaks przy słuchaniu muzyki

Może właśnie o to chodzi 😉 

Wiyualnie Servus bardziej pasuje do Leo niż do Monaco - ciekawe czy Stefan planuje coś extra dla tego drugiego. 

3 godziny temu, GF21 napisał:

Może właśnie o to chodzi 😉 

Wiyualnie Servus bardziej pasuje do Leo niż do Monaco - ciekawe czy Stefan planuje coś extra dla tego drugiego. 

Na dniach dostane 2 dodatkowe pary innych lamp, podobno doda to czego mi brakowało, w sumie 3 pary lamp które można dobrać do łańcucha
Wiem tez ze w swoich urządzeniach, szczególnie wzmacniaczach lampowych wniósł trochę zmian, ale nie będę zdradzał co dokładnie, zainteresowani na pewno dostaną szczegółowe info od producenta.

P.S

Widziałem już prototyp Switch-a 😉

Dzisiaj przyniosłem ponownie na testy Westend Audio Systems Servus, tym razem z inną para lamp.

Inny świat 😉

Nie będę zakładał nowego tematu
Przy wypożyczaniu posłuchałem trochę "elektrostatykow"

Ukryta Zawartość

IMG_8618.thumb.jpg.d3931234dbaef94b7b0dfc548b09fa95.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem ze juz się nie da więcej wycisnąć z mojego systemu, myliłem się,
Z DACiem Westend Audio Systems Servus mam poczucie większej głębi, polepszyła się separacja i wyrazistość źródeł pozornych, balans tonalny nienaruszony a brzmienia nabrały większego zakresu i dźwięczność na wysokim zakresie
Ogólnie nie jest to ogromna różnica ale na tyle ze bez trudu słyszalna

Przełożyłem na "pierwszy zestaw" lamp, ugrzeczniło się, w moim systemie i dla mnie bardziej podoba mi się drugi zestaw się szyba przemiana na drugi zestaw

Okablowanie to Nordost valhalla 2 XLR do przedwzmacniacza i Nordost valhalla 2 AES/EBU do streamera
zasilanie QSW-Audio miedziany.
XLR muszę wypróbować jakieś inne, np. Nordost valhalla 2 zasilający zawiódł i nie wiem jaki  wpływ maja XLRy

nawet prezentowane przez kolegę Gerarda (ale i nie tylko przez Niego) - najdroższe lub bardzo drogie systemy - jeśli nie będą miały tego czegoś co zaakceptujemy, co złapie nas za serducho poprzez brzmienie, to stają się one tylko drogimi klockami, gdzie mnóstwo pieniędzy idzie w obudowę, wskaźniki, terminale, podstawki itp...

ps. jestem pełen podziwu i uznania za "grzebanie" w takich wynalazkach, które za każdym razem grają po prostu inaczej - wcale nie lepiej - od wcześniej odsłuchiwanych

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

15 godzin temu, slaaawek napisał:

nawet prezentowane przez kolegę Gerarda (ale i nie tylko przez Niego) - najdroższe lub bardzo drogie systemy - jeśli nie będą miały tego czegoś co zaakceptujemy, co złapie nas za serducho poprzez brzmienie, to stają się one tylko drogimi klockami, gdzie mnóstwo pieniędzy idzie w obudowę, wskaźniki, terminale, podstawki itp...

Wszystkie urządzenia mają swój charakter brzmienia, łapanie za serducho może się różnie skończyć , więcej i więcej po czasie może okazać się przesadne, u siebie odrzucam wszystko co nie trzyma balansu tonalnego czy nadaje dziwną dynamikę, każdy ma inną dewizę na składanie systemu ale warto wiedzieć co dane urządzenie faktycznie wnosi

15 godzin temu, slaaawek napisał:

ps. jestem pełen podziwu i uznania za "grzebanie" w takich wynalazkach, które za każdym razem grają po prostu inaczej - wcale nie lepiej - od wcześniej odsłuchiwanych

Jakie grzebanie ...., urządzenie przygotowane pod różnego rodzaju lampy, producent stosuje 3 pary różnych lamp, wie ze jego wzmacniacze lampowe generują więcej barwy i energii dlatego w DACu dobrał lampy które pasują
W moim systemie nie pasuje nic co łagodzi albo podbija, i tyle.

• 4 tygodnie później...
W dniu 31.12.2022 o 15:32, .:Gerard:. napisał:

Dwa dni testów wystarczy
- Barwę dźwiękową tego DACa można określić na lekko ocieplona, dźwięki są zaokrąglone.
- Rozdzielczość na dobrym poziomie, nie ma poczucia kluchy basu ale jednak dźwięki pojawiające się na srednio-niskim poziomie są o duzych zakresach, centrum spójnie na skali w kierunku niskich
- Zakres tonalny, jakby przyciszony na skrajach pasma, centrum wyraźne, przejrzyste ale ze stonowaniem wyrazistości, mam na mylili ostrość konturowość wyższej średnicy przyciszona, smaczki na wysokich są bez nadmierności a subtelne- -  - Energia, dynamika, stonowanie w całym pasmie, np. DAC-Soulnote tez "analogowo" ale na basie czy średnicy ma jakby wzmocnienie energii w częściach zakresu ciągłe odczuwalne, efektowne ale przewidywalne, dziwnie sztuczne dzwiek na sterydach.
W Westend Audio mamy w panoramie poczucie równowagi, jest utrzymana proporcjonalność źródeł pozornych i lokalizacja, np. Aavik wypycha centrum na przód i mamy poczuje ze jest największe, bas ma lekko podbity ale na scenie wycofany względem centrum.

Podsumowując Westend Audio Systems Servus D/A:
To urządzenie miało premierę tego roku w Monachium na High End Show

Słuchałeś nagra tuba dac albo HD dac tego starszego?

obiektywnie o audio

59 minut temu, S0nic napisał:

Słuchałeś nagra tuba dac albo HD dac tego starszego?

Niedaleko mnie maja dystrybucje NAGRA i słuchałem cały system

Ukryta Zawartość

W innym zaprzyjaźnionym sklepie miałem okazje porównywać NAGRA CLASSIC DAC z DCSem, MOONen, itd.
Gdzieś pochowałem zdjęcia i nie mogę znaleźć, bylem innym razem wypożyczałem jakieś "graty" i przetestowałem pare DACzkow

Ogólnie NAGRA jest przejrzysta i dynamiczna, ja bym ja troszkę ujarzmiał ale to w zależności z którymi kolumnami
z VERITY AUDIO jest bajka bo to muzykalne kolumny

IMG_0101a.thumb.jpg.4df34409521ed8f76244cb080725ebc3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

W innym zaprzyjaźnionym sklepie miałem okazje porównywać NAGRA CLASSIC DAC z DCSem, MOONen, itd.
Gdzieś pochowałem zdjęcia i nie mogę znaleźć, bylem innym razem wypożyczałem jakieś "graty" i przetestowałem pare DACzkow

Ogólnie NAGRA jest przejrzysta i dynamiczna, ja bym ja troszkę ujarzmiał ale to w zależności z którymi kolumnami
z VERITY AUDIO jest bajka bo to muzykalne kolumny

IMG_0101a.thumb.jpg.4df34409521ed8f76244cb080725ebc3.jpg

Ciekawe, bo wszędzie piszą że to bardzo przyjemne granie, raczej po muzykalnej stronie. Jak porównanie z dcs i innymi? Głównie interesuje mnie DAC, może nie tyle co interesuje a ciekawi 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

1 godzinę temu, S0nic napisał:

Ciekawe, bo wszędzie piszą że to bardzo przyjemne granie, raczej po muzykalnej stronie. Jak porównanie z dcs i innymi? Głównie interesuje mnie DAC, może nie tyle co interesuje a ciekawi 😄

Ostatnio poznałem Audiofila który ma w systemie NAGRA chyba Pre+końcówka, DCS Stremmer DAC, kolumny Wilson Audio i okablowanie Ansuz + Ansuz Sortz filtry które moim zdaniem tłumią, mam zaproszenie do niego na odsłuch, może następny tydzień umowie sie z nim na odsłuchy
Chce tylko zobrazować powyższym systemem jak ktoś próbuje uzyskać muzykalność  

Chodzi o skrót myślowy i nazewnictwo
NAGRA moim zdaniem jest to neutralny dźwięk (to jest pozytywne), ale ma tez swoje wady jak każdy system, jednakże nie jest skopany jak większość, to coś w kierunku jak Lumin w wyższych modelach ale jednak lepiej jakby o trochę większych zakresach i lekko analogowo, chodzi mi tylko o to ze dynamika jest jakby pod-tuningowana i brak mi swobody, lekkości, spokoju (większego różnicowania dynamiki), uwielbiam jak dźwięk żyje własnym życiem, gdy dynamika to nie tylko głośno cicho ale także agresywne i nieagresywnie 
Np. dla mnie T+A jest cholernie analityczny, nie ma "muzykalności" szybko dynamicznie o ograniczonych zakresach i ciągle agresywnie

To tylko moje odczucia, któregoś dnia przyniosę NAGRA do domu i porównam z Servus-em 1:1

Westend Audio Systems Servus - Robi coś niesamowitego z tłem, ze mamy poczucie lepszego 3D źródeł pozornych, jakbym chciał teraz wyodrębnić główną cechę charakterystyczną dla tego DACa to ciężko, ponieważ każdy aspekt jest świetny, potrzebuje czasu aby wyłapać wady
Podpinałem różne DACi i po chwili wiedziałem pozytywy negatywy, Westend Audio Systems Servus z dobranymi lampami nie mam "żalu" 😉
ale tylko po AES//EBU
Po Coax czy optyku muli, zagęszcza, tłumi, o różnych natężeniach zależy od łącza, także tylko AES/EBU

Edytowane przez .:Gerard:.
8 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Audiofile się załamią ... długie przewody z pre do końcówek. Ale ... XLRy mogą być baaardzo długie. Sam stosuję do magnetofonów takie po 5-6 m 🙂 .

Ale nie o tym ... wstawia się sprzęt do pokoju z takim oknem i ... trzeba dać obrzydliwe plastikowe dyfuzory, a przynajmniej tak to wygląda. Ciekawe co jest pod tymi fototapetami, jak tam zrobli rozpraszanie, zakryte ustroje przezroczystą akustycznie tkanina?

Cos wiesz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

31 minut temu, pmcomp napisał:

Audiofile się załamią ... długie przewody z pre do końcówek. Ale ... XLRy mogą być baaardzo długie. Sam stosuję do magnetofonów takie po 5-6 m 🙂 .

Ale nie o tym ... wstawia się sprzęt do pokoju z takim oknem i ... trzeba dać obrzydliwe plastikowe dyfuzory, a przynajmniej tak to wygląda. Ciekawe co jest pod tymi fototapetami, jak tam zrobli rozpraszanie, zakryte ustroje przezroczystą akustycznie tkanina?

Cos wiesz?

To salon z różnymi pomieszczeniami
Sciany kompletnie ustrojone w pochłaniacze i rozpraszacze, kiedyś bylem jak to budowali i za niektórymi obrazami są mniejsze boksy jak szachownica pochłaniacze/rozpraszacze

Inne pomieszczenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
  • 2 tygodnie później...

Na rozgrzewce z Psvane 12AX7-S

Ukryta Zawartość

IMG_8947.thumb.jpg.d416564b2402131881be9a289d0f440d.jpg  IMG_8954.thumb.jpg.f2f25382108c9169b748119b7d412c74.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Na rozgrzewce z Psvane 12AX7-S

Większego goowna nie było?

Masz do wyboru na rynku mnóstwo lamp z epoki, a wybierasz Chińczyki.

I tymi lampami w stopniu wyjściowym ukształtujesz sobie brzmienie jakie ci będzie pasować.

Mullard, Telefunken i mój faworyt w kategorii jakość/cena:

s-l1600.jpg

W kategorii bezwzględnej moj faworyt to Mazda z tzw. srebrnymi anodami:

ynodsxaajti9dokd0g3p.jpg

A ty wybierasz jakieś z bieżącej produkcji, do tego chińskie.

Nawet współczesne Mullardy, Sovteki, TungSole czy inne to już nie to. Bo ludzie którzy umieli robić dobre lampy na tych starych maszynach już dawno pomarli. Proces produkcyjny lampy na papierze ma się nijak do rzeczywistego procesu.

Pozdro

A tu co?

Masz 300B w środku: 

Ukryta Zawartość

Westend_LEO_det_1.jpg

Weź na odsłuch ... posłuchaj.

Potem wymień te bańki na takie:

s-l1600.jpg

posłuchaj i opisz różnice.

Wiem, niektórym nie będzie pasować, że klocek ok 10 tys EUR a dobre lampy kolejne 3-4 tys EUR.

Życie audiofila ... za dobry dźwięk trzeba czasem zapłacić 🙂 .

Ukryta Zawartość

To jest tyko na początek, dzisiaj mam dostać jakieś lampy na testy, tez mi polecali Mullard.
Sprzęt się nie wygrzał a ja już kable testowałem, ze srebra monokrystalicznego nie pasowało, za szybko ....., muszę zwolnic, krok op kroku

Dzieki za typy lamp

P.S
To ze zdjęcia z 300B to wzmacniacz, ja mam tylko DACa na lampach

56 minut temu, .:Gerard:. napisał:

P.S
To ze zdjęcia z 300B to wzmacniacz, ja mam tylko DACa na lampach

No przecież. To miało być nt. zastosowanych lamp. Niby to samo a jednak nie to samo 😉 .

Podobnie w tym DACu.

Z zarąbistych ECC83 moge jeszcze polecić RCA z długą czarną anodą.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 30.12.2022 o 13:46, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

IMG_8551.thumb.jpg.d64ad9be8b8183af31ead03045d05c94.jpg

Ukryta Zawartość

Strona producenta to jakaś żenada. Sam marketingowy bełkot: 

Ukryta Zawartość

A gdzie specyfikacja techniczna, gdzie jakieś info o budowie?

Zaskakująca strategia dystrybucyjna:

- ogłoszenia na audio-markt.de

- coś jak nasze allegro sprzedajemy: 

Ukryta Zawartość

- @.:Gerard:.

A jak u Fachmanów to: 

Ukryta Zawartość

Jakaś żenada?

@.:Gerard:. ... ile masz Komission auf den Verkauf? 😉 . Stawiam na 2000-3000 EUR od sztuki 😙.

PS. juz kiedyś taki facet z Nieporętu próbował pominąć dystrybucję w Polsce, wiemy jak to sie skończyło 🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

101% ....
Pomijając osobnika wyżej, lecę dalej

Mam dodatkowo na testy Psvane 12AU7-T-MII/2 (=ECC82) MarkII

Ukryta Zawartość

Siemens ECC802S 
IMG_8974.thumb.jpg.0b38d0cd096f1e59b4f7a7e8d5f2c087.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi