Skocz do zawartości
IGNORED

Westend Audio Systems Servus D/A

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Mi nie przeszkadza, ale muszę jeszcze coś sprawdzić, z innym transportem

To tak jakby skrzynia biegow zgrzytala by przy przejsciu na wyzszy bieg 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz sprawdzałem, troche bez sensu, przy streamie ale tylko na niektórych utworach, stream pokazuje przez sekundę 1441 kb i przechodzi na 44,1kHz, w tym momencie potrafi przerwać bo DAC przełącza na inne próbowanie 48kHz, jak pisałem tylko czasami

Edytowane przez .:Gerard:.

Jak tam dalsza historia twoich lamp? Przybiłeś oszusta do deski?

Zakupiłeś jakieś bardziej normalne cenowo lampy z tych co ci poleciłem?

Pozdro

Sprawa w toku
eBay powiadomiony, mam ochronę klienta ale muszę czekać na jego krok, on tez ma parę dni czasu, jeżeli przesyle mi lampy to mam zrobić zwrot i wtedy eBay dopilnuje aby on mi kasę zwrócić, albo z PayPal mu ściągnął
Jeżeli tydzień czy dwa nie będzie z jego strony reakcji to eBay będzie interweniował

Szczęście w niesczeszczeniu ze nie jest to duża suma, przy aukcji podałem 1202€ a wygrałem za 585€

Wpasował mi siei ten DAC

Właśnie slucham

A Thousand Kisses Deep

0886444470889_600.jpg

Rożnica miedzy DACiem McIntosh a Servus od razu do wychwycenia

Różnica przejrzystości i dźwięczność
W jednym słowie 😉 :

Mc - BU, BU, BU, BU ....
Servus - BUM, BUM, BUM, BUM .....

🙂

Nie mam pojęcia, będę próbował na miejscu wypożyczać i testować, odechciało mi się kupować w ciemno, popytam czy jakieś NOSy będą mogli mi załatwić

Co mi wpadnie w ręce będę opisywał

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Nie mam pojęcia, będę próbował na miejscu wypożyczać i testować, odechciało mi się kupować w ciemno, popytam czy jakieś NOSy będą mogli mi załatwić

Co mi wpadnie w ręce będę opisywał

👍

16 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Sprawa w toku
eBay powiadomiony, mam ochronę klienta ale muszę czekać na jego krok, on tez ma parę dni czasu, jeżeli przesyle mi lampy to mam zrobić zwrot i wtedy eBay dopilnuje aby on mi kasę zwrócić, albo z PayPal mu ściągnął
Jeżeli tydzień czy dwa nie będzie z jego strony reakcji to eBay będzie interweniował

Szczęście w niesczeszczeniu ze nie jest to duża suma, przy aukcji podałem 1202€ a wygrałem za 585€

To producent nie daje możliwości zakupu lamp czy są słabe standardowe?

Fajnie grają te lampowe DAC... żeby był taki DAC bez lamp co gra jak te lampowe 🙂

W dniu 12.02.2023 o 22:53, sly30 napisał:

Nie miał chłop problemów, to kupił sobie lampowy sprzęt i teraz już na pewno nie będzie się nudził. A to awarie, a to podróby lamp, a to lampy nierówno będą się rozjeżdżać parametrycznie, a to znów trzeba będzie kolejnych szukać i modlić się co przyjdzie w przesyłce, bo często są uszkodzenia w transporcie. Eh, jak żyć… 🙂

No jest to torche problematyczne, Sylwek, jaki DAC polecisz z regulacją głośności na drabince, żeby nie trzeba było się bawić w lampy? Z tego co pamiętam to lubisz raczej barwne brzmienie.

obiektywnie o audio

15 minut temu, S0nic napisał:

No jest to torche problematyczne, Sylwek, jaki DAC polecisz z regulacją głośności na drabince, żeby nie trzeba było się bawić w lampy? Z tego co pamiętam to lubisz raczej barwne brzmienie.

Trudny temat, bo u siebie mam analogowe pre i nie potrzebuje cyfrowej regulacji z DAC-a. Pamiętam, że EMM Labs DV2 miał dobrą regulacje głośności ale on jest za drogi. Choć na wtórnym rynku, może cena byłaby do przełknięcia. Nie wiem jakie są ceny używki.

Edytowane przez sly30
Teraz, sly30 napisał:

Trudny temat, bo u siebie mam analogowe pre i nie potrzebuje cyfrowej regulacji z DAC-a. Pamiętam, że EMM Labs DV2 miał dobrą regulacje głośności ale on jest za drogi. Choć na wtórnym rynku, może cena byłaby do przełknięcia. Nie wiem jakie są ceny używki.

czy drabinka rezystorowa to jest analogowa regulacja?

Czym tak na prawdę różni się "analogowe pre" od tych regulacji stosowanych w DAC?

obiektywnie o audio

9 minut temu, S0nic napisał:

czy drabinka rezystorowa to jest analogowa regulacja?

Czym tak na prawdę różni się "analogowe pre" od tych regulacji stosowanych w DAC?

Drabinka to jest analogowa regulacja. Ale wydaje mi się, że większość DAC-ów, które mają regulacje, to ona jest cyfrowa. 

Teraz, sly30 napisał:

Drabinka to jest analogowa regulacja. Ale wydaje mi się, że większość DAC-ów, które mają regulacje, to ona jest cyfrowa. 

W lampizatorze mam drabinkę właśnie. Nie stosują cyfrowej regulacji. Meitner czy Mola Mola mają cyfrową z tego co wiem.

obiektywnie o audio

5 godzin temu, S0nic napisał:

Fajnie grają te lampowe DAC... żeby był taki DAC bez lamp co gra jak te lampowe 🙂

Producenci sprzetu audio wstawiaja lampy z biezacej produkcji. Po to, zeby byla powtarzalnosc egzemplarzy na przestrzeni kilku lat kiedy dane urzadzenie jest oferowane i uzywane. Niestety sa to lampy produkcji chińskiej lub produkowane w dawnych poradzieckich fabrykach, sprywatyzowanych i oferujacych dawne znane marki np. Tung Sol, Mullard itp. Z tych fabrych pochodza tez brandy poradzieckie no. Sovtek.

Niestety te lampy nie oferuja takiej jakosci jak dawne lampy radzieckie czy produkcji zachodniej czy amerykanskiej z lat powiedzmy 50-70 ubieglego wieku. Jest przepasc dzwiekowa pomiedzy tymi lampami i wspolczesnymi.

Jesli uzytkownik chce w kazdej chwili moze sobie wlozyc do urzadzenia „swoje stare” lampy, nie wiem jak jest z gwarancja bo nie wszystkie urzadzenia maja lampy na wierzchu.

Stopnie wyjsciowe lampowe graja inaczej niz oparte na krzemie i nie ma takich na krzemie co gralyby jak lampowe.

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, S0nic napisał:

Producent daje lampy standardowe od ca. 80 do 250€, w zależności które wpasowują się w system klienta

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Producenci sprzetu audio wstawiaja lampy z biezacej produkcji. Po to, zeby byla powtarzalnosc egzemplarzy na przestrzeni kilku lat kiedy dane urzadzenie jest oferowane i uzywane. Niestety sa to lampy produkcji chińskiej lub produkowane w dawnych poradzieckich fabrykach, sprywatyzowanych i oferujacych dawne znane marki np. Tung Sol, Mullard itp. Z tych fabrych pochodza tez brandy poradzieckie no. Sovtek.

Niestety te lampy nie oferuja takiej jakosci jak dawne lampy radzieckie czy produkcji zachodniej czy amerykanskiej z lat powiedzmy 50-70 ubieglego wieku. Jest przepasc dzwiekowa pomiedzy tymi lampami i wspolczesnymi.

Jesli uzytkownik chce w kazdej chwili moze sobie wlozyc do urzadzenia „swoje stare” lampy, nie wiem jak jest z gwarancja bo nie wszystkie urzadzenia maja lampy na wierzchu.

Stopnie wyjsciowe lampowe graja inaczej niz oparte na krzemie i nie ma takich na krzemie co gralyby jak lampowe.

Może coś uda się pokombinować z DAC w wersji SE żeby tych lamp było jak najmniej i ewentualnie przez preamp wyjść xlr do aktywnych kolumienek. 

Porozgladam się jeszcze za czymś bez lamp ale obawiam się że będzie ciężko 🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

I co, dalej sluchasz na tych Chińczykach?

Az mi sie nie chce wierzyc, zeby producent, ktorego masz w tym samym miescie, nie posiadał zadnych porządnych NOSow. NFW.

Osobiscie nigdy nie kupiłbym, ba … nigdy nie wzialbym nawet na odsluch, tego dosc drogiego DACa nieznanej firmy z chińskimi lampami na pokładzie.

W dniu 15.02.2023 o 18:53, S0nic napisał:

Może coś uda się pokombinować z DAC w wersji SE żeby tych lamp było jak najmniej i ewentualnie przez preamp wyjść xlr do aktywnych kolumienek. 

Porozgladam się jeszcze za czymś bez lamp ale obawiam się że będzie ciężko 🙂

A niby jak jak stopien wyjsciowy jest na lampach. Albo jest na lampach, albo na opampach albo dyskretnie na tranzystorach (teraz sie tak nie robi).

Edytowane przez pmcomp

U mnie 12AX7-S PSVANE dobrze się wpasowują.
Producent pożyczył albo sprzedał NOSy a sam czeka na dostawę lamp, on twierdzi ze ja z Siemensa czy Telefunkena raczej nie będę zadowolony, podał mi adres sklepu internetowego skąd kupuje lampy, powołałem się i napisem pytanie jakie lampy by u mnie pasowały, pewnie jutro dostane odpowiedz, o Telefunken tez się zapytałem. ciekawy jestem co odpisze dostawca i jakie lampy mi zaproponuje 

50 minut temu, .:Gerard:. napisał:

U mnie 12AX7-S PSVANE dobrze się wpasowują.

Odpisze ci tak, cos z monachijskiego podwórka:

Zakładam, że twój DAC to takie BMW M4:

xjeju9ktwrnmqmjap7im?_a=AAClqGX

A ty jeździsz nim na takich oponach:

941b-15da-4d8c-8574-7d1ed55df7a1_large.j

No, rozmiarowo to bardziej na takich, jakośc podobna i też przez malutkie żółciutkie rączki wyprodukowane 🙂 :

s-l1600.jpg

A ja ci proponuję raczej z tej półki, ba ... nawet ten konkretny model, też z własnego doświadczenia:

s-l1600.jpg

Miłej jazdy 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Przecież nie wykupie wszystkich lamp ze sklepu, czekam co mi doradza, kupie ze dwie różne pary i się przekonam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Przecież nie wykupie wszystkich lamp ze sklepu, czekam co mi doradza, kupie ze dwie różne pary i się przekonam

Ukryta Zawartość

To co pokazują na tej stronie to też Dębica, Nankang czy inny Radar 🙂 . Nowa produkcja. Nawet nie próbuj bo szkoda czasu. 

Skoro pokazujesz takie lampy to:

- nie znasz się, twoje prawo ... dużo fajnej nauki przed tobą

- sprzedawcy próbują ci to g..o wcisnąć ... przyszedł frajer to trzeba go ogolić

- może nie powinienes kupować DACa z wyjściem lampowym?

Nie wierzę, że nie ma na eBay.de żadnego sprzedawcy lamp NOS z Monachium, do którego możesz pojechać, popytać, douczyć się, wypożyczyć za kaucją, w końcu kupić.

Zamiast tracić czas na polskim forum wejdź np. tutaj i zadaj dobre pytanie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Tam masz nawet kontakt do ISAR Audio.

inny wątek: 

Ukryta Zawartość

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

35 minut temu, pmcomp napisał:

To co pokazują na tej stronie to też Dębica, Nankang czy inny Radar 🙂 . Nowa produkcja. Nawet nie próbuj bo szkoda czasu. 

Skoro pokazujesz takie lampy to:

- nie znasz się, twoje prawo ... dużo fajnej nauki przed tobą

- sprzedawcy próbują ci to g..o wcisnąć ... przyszedł frajer to trzeba go ogolić

- może nie powinienes kupować DACa z wyjściem lampowym?

Nie wierzę, że nie ma na eBay.de żadnego sprzedawcy lamp NOS z Monachium, do którego możesz pojechać, popytać, douczyć się, wypożyczyć za kaucją, w końcu kupić.

Zamiast tracić czas na polskim forum wejdź np. tutaj i zadaj dobre pytanie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Tam masz nawet kontakt do ISAR Audio.

inny wątek: 

Ukryta Zawartość

Powodzenia.

U niego można zamówić NOS, np. ECC803s tube Telefunken <> NOS, które sam polecałeś

Ukryta Zawartość

Zobaczę co mi doradzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.02.2023 o 17:59, .:Gerard:. napisał:

Niestety muszę czekać tydzień, u nas ferie i prezes który ma mi doradzać jest na urlopie .... 

Skontaktuj się z człowiekiem z naszego forum qqrydza 

Ukryta Zawartość

Chłopak ma lampy do wyboru do koloru. Lampy w doskonałym stanie i pomierzone. 

Posiada ecc83 europejskie jak i amerykanskie odpowiedniki 12ax7 

Na pewno cię nakieruje. 

Ukryta Zawartość

Dzieki za kontakt

Zamówiłem dwie pary które mi polecali, mój znajomy który dużo podróżuje dzisiaj wraca do Monachium a jutro jedzie do Bośni, jak mu sie uda do 20tej dotrzeć to da mi znać, podjadę i pożyczę od niego trochę NOSow, jak się nie wyrobi to za tydzień.

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Dzieki za kontakt

Zamówiłem dwie pary które mi polecali, mój znajomy który dużo podróżuje dzisiaj wraca do Monachium a jutro jedzie do Bośni, jak mu sie uda do 20tej dotrzeć to da mi znać, podjadę i pożyczę od niego trochę NOSow, jak się nie wyrobi to za tydzień.

Gerard a jakie Ty masz kolumny i resztę?

obiektywnie o audio

Do testu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9135.thumb.jpg.94249921ffb05a413124fbba09d6fcfa.jpg

IMG_9137.thumb.jpg.da4c0b6788bcb1f46059ad5a6ce4f141.jpg  IMG_9138.thumb.jpg.cd68f80b9776b9ac80176854f197313c.jpg

IMG_9136.thumb.jpg.72d503dad32e4adf2fd0d000994375d2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Kolumny bez metki, może za dwa trzy miesiące będzie trochę zmian to wstawię zdjęcie

a reszta McIntosh i Moon

A na jakich driverach?

obiektywnie o audio

• Pokaż nowe odpowiedzi