Skocz do zawartości
IGNORED

Zaskakujące zachowanie między cd a wzmacniaczem - zagadka

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie znam się na audio,

To jest fakt i fakt taki że najwięcej innych chcesz o tym pouczać w każdym możliwym wątku...

A te modyfikacje nie polegają na podniesieniu " mocy " ani żyłowaniu parametrów. Mało tego układy które poprawiam, poprawiam też często błędy fabryczne i wymieniam też tanie, miernej jakości elementy na najlepsze dostępne na rynku dzięki czemu przedłuża się żywotność tych układów. I na te układy daje gwarancję i wsparcie. 

Czytałem kiedyś o usuwaniu na wyjściu toru analogowego tranzystorów, których zadaniem było odcinanie sygnału od gniazd Cinch w czasie gdy nie jest odtwarzany dźwięk aby zapobiec pojawianiu się zakłóceń spowodowanych pracą mechanizmów odtwarzacza.

41 minut temu, przmor napisał:

Czytałem kiedyś o usuwaniu na wyjściu toru analogowego tranzystorów, których zadaniem było odcinanie sygnału od gniazd Cinch w czasie gdy nie jest odtwarzany dźwięk aby zapobiec pojawianiu się zakłóceń spowodowanych pracą mechanizmów odtwarzacza.

Tu na wyjściu jest przekaźnik a " pykanie " jest przy ściszonym wzmacniaczu albo włączonym innym wejściu. Impuls jest po masie, dlatego go nie ma jak jest separacja mas poprzez kabel toslink.

1 godzinę temu, muda44 napisał:

To jest fakt i fakt taki że najwięcej innych chcesz o tym pouczać w każdym możliwym wątku...

Nie do końca zrozumiałeś o czym pisałem więc wyrwałeś z kontekstu to, co Ci pasowało. A więc do rzeczy: z jednej strony dajesz gwarancję na to co zmodyfikowałeś, z drugiej strony serwisy elektroniczne ogłaszają naprawy sprzętu uszkodzonego w wyniku modyfikacji, gdzie podstawowym etapem jest przywrócenie do specyfikacji fabrycznej poprzez usunięcie modyfikacji, która spowodowała usterkę elementu współpracującego. Czy Twoje prace tam trafiają nie wiem i gdybać nie będę. Każdy ma swój rozum.

59 minut temu, przmor napisał:

Być może pojawiła się scena - bez wątpienia pojawiło się pykanie. To jak z chińczykami, które niby 2x tańsze i 2x lepsze, ale zawsze czegoś im brakuje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie do końca zrozumiałeś o czym pisałem więc wyrwałeś z kontekstu to, co Ci pasowało. A więc do rzeczy: z jednej strony dajesz gwarancję na to co zmodyfikowałeś, z drugiej strony serwisy elektroniczne ogłaszają naprawy sprzętu uszkodzonego w wyniku modyfikacji, gdzie podstawowym etapem jest przywrócenie do specyfikacji fabrycznej poprzez usunięcie modyfikacji, która spowodowała usterkę elementu współpracującego. Czy Twoje prace tam trafiają nie wiem i gdybać nie będę. Każdy ma swój rozum.

Nie odpowiadam za pracę innych osób. Mi natomiast zależy żeby każdy klient był zadowolony a to co robię żeby nie wpływało na skracanie żywotności a  ją przedłużało. Zawsze robię testy, oględziny urządzenia i jeżeli coś wymaga wymiany lub naprawy na już czy w niedalekiej przyszłości to o tym informuję. Sporadycznie zdarzają się egzemplarze w których ze względu na stan odmawiam pracy a niektórych urządzeń nie robię, zwłaszcza tych o wysokiej awaryjności. Nie wszystkie też warto poprawiać o czym też informuję podając lepszą alternatywę. 

Ale trzeba być świadomym że każde urządzenie z czasem się zużyje, dlatego też jak coś robię to tak żeby dla potencjalnego serwisu było  czytelne i nie sprawiało problemów. 

Godzinę temu, muda44 napisał:

Mi natomiast zależy żeby każdy klient był zadowolony a to co robię żeby nie wpływało na skracanie żywotności a  ją przedłużało.

Szanuję uczciwe podejście, jednak nikt nie jest alfą i omegą. Ja bym Ci swojego Onkyo nie oddał ze wzgledu na odmienne zdania co do niektórych aspektów audio. Ale przyznać muszę, że spore grono zadowolonych konsumentów jest dla Ciebie najlepszą rekomendacją.

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Szanuję oczciwe podejście, jednak nikt nie jest alfą i omegą. Ja bym Ci swojego Onkyo nie oddał ze wzgledóna odmienne zdania co do niektórych aspektów audio. Ale przyznac muszę, że spore grono zadowolonych konsumentów jest dla Ciebie najlepszą rekomendacją.

Oczywiście że nie ma ludzi znających się na każdym urządzeniu. Dlatego to co oferuje jest poparte minimum miesiącami testów, porównań i opinii nie tylko moich. Twojego Onkyo bym się nie podjął bo to tak nie działa że z palca coś się wymyśla. Trzeba na to poświęcić sporo czasu co dla jednostkowego urządzenia jest nieopłacalne i nie z każdym urządzeniem warto coś robić. Są takie co mają potencjał ale jest ich niewiele.

dlatego od samego początku pisze i zaznaczam wyraźnie, ze problem nie pojawił się po modyfikacji. Po modyfikacji to ten odtwarzacz zaczął się w ogóle do czegoś nadawać! @muda44 jest ultra profesjonalistą w tym zakresie i jednym z niewielu ludzi, któremu oddałbym swój najcenniejszy sprzęt w ciemno… o czym świadczy ogromne grono zadowolonych osób. W moim cd pewnie po prostu wysiadł jakiś element mechaniczny, niezależny od modyfikacji… po prostu się zużył. Ja bym tez to olał, ale słuchać pyknięcie przy zmienianiu płyt i wiedzieć, ze jest jakiś impuls/ spięcie elektryczne na resztę trochę strach i jakoś taka słabo, bo wcześniej tego nie było. Wiec będę to ogarniał. 

18 minut temu, Mateolo2 napisał:

dlatego od samego początku pisze i zaznaczam wyraźnie, ze problem nie pojawił się po modyfikacji. Po modyfikacji to ten odtwarzacz zaczął się w ogóle do czegoś nadawać! @muda44 jest ultra profesjonalistą w tym zakresie i jednym z niewielu ludzi, któremu oddałbym swój najcenniejszy sprzęt w ciemno… o czym świadczy ogromne grono zadowolonych osób. W moim cd pewnie po prostu wysiadł jakiś element mechaniczny, niezależny od modyfikacji… po prostu się zużył. Ja bym tez to olał, ale słuchać pyknięcie przy zmienianiu płyt i wiedzieć, ze jest jakiś impuls/ spięcie elektryczne na resztę trochę strach i jakoś taka słabo, bo wcześniej tego nie było. Wiec będę to ogarniał. 

a nie jest tak, że w modyfikacji usunięto mutowanie wyjść? To mogło sprawić, że jakaś nieistotna wada, której normalnie nie słychać, zaczęła być słyszalna. Żeby to sprawdzić np. podłącz jeden kanał jakimś kabelkiem z rozebraną wtyczką rca i np. śrubokrętem zrób tam zwarcie sygnału do masy i wtedy otwórz szufladę. Jeśli pyknięcia nie będzie to pewnie ten przypadek, bez znaczenia zapewne btw, można z tym żyć, klasyka modów

11 minut temu, haile napisał:

a nie jest tak, że w modyfikacji usunięto mutowanie wyjść? To mogło sprawić, że jakaś nieistotna wada, której normalnie nie słychać, zaczęła być słyszalna. Żeby to sprawdzić np. podłącz jeden kanał jakimś kabelkiem z rozebraną wtyczką rca i np. śrubokrętem zrób tam zwarcie sygnału do masy i wtedy otwórz szufladę. Jeśli pyknięcia nie będzie to pewnie ten przypadek, bez znaczenia zapewne btw, można z tym żyć, klasyka modów

Post 33

Wiele dziwnych problemów ze sprzętem występuje z powodu nieodpowiedniego napięcia zasilania. Jakie masz napięcie w gniazdku? Masz w okolicy fotowoltanikę? Teoretycznie dopuszczalny zakres napięć to 230 +/- 10% czyli 207 V do 253 V ale to powinno tylko w sytuacjach awaryjnych. Płacisz za 230 V w gniazdku. 

24 minuty temu, Bumpalump napisał:

Przyczynę opisałem w poście #28

I nie ma to związku z modyfikacja Marcina 

Bardzo Ci dziekuje za opowiedz. Ok, a moje pytanie tylko jest takie, bo nie jest to w ogóle uciążliwe. Odtwarzacz poza tym gra pięknie. Czy jest ryzyko uszkodzenia innych podzespołów (wzmak,dac) z powodu tego impulsu zwrotnego, czy mogę z tym żyć i go używać? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedz. Muda mi powiedział, ze nie ma prawa to uszkodzić urządzeń towarzyszących. 

Nie wiem jakiej wartości napiecie pojawią się na wejscisch wzmacniacza, bardziej bym się obawiał o układy sterujące odtwarzaczem

Sprawdź jeszcze jak to wygląda u kogoś innego. Inne mieszkanie, dom...

Wzmacniacz i ten CD. Bez Twojej listwy.

• 2 tygodnie później...

Hej,

Słuchajcie. Rozwiązałem problem! Temat do zamknięcia. Wielkie podziękowania dla Marcina ( @muda44) za cała pomoc i doradztwo poza forum 🙂 Dla osób zainteresowanych:

Kupilem drugi egzemplarz takiego samego cd jako dawcę. Wyjąłem z niego napęd cały z laserem itd. Rozlozylem, wyczyściłem, nasmarowalem, wymieniłem pasek, podmieniłem do swojego cd i problem zniknął! Odtwarzacz jak nowy 🙂

Co więcej! Ten „wadliwy” napęd wyjąłem, tez oczyściłem, przedmuchalem i włożyłem do „dawcy”, którego kupiłem i UWAGA - problem z nim nie występuje. Wiec musiała to być na prawdę jakaś pierdoła związana z zabrudzeniem lub czymś takim 🙂

Tak wiec JESZCZE RAZ - nie miało to żadnego związku z modyfikacją Marcina. Cd, którego kupiłem jako dawcę jest w pełnym oryginale i bez modyfikacji gra o tyle gorzej, ze w ogóle nie ma czego porównywać. 

Taka historia 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 godzin temu, Mateolo2 napisał:

Taka historia 🙂 

Piękna! Że aż taka różnica brzmienia wierzyć mi się nie chce, ale szacun dla @muda44 za pomoc.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi