Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do NAD C368

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna jestem posiadaczem NADa C368 i mam zamiar zmienić kolumny z Pylon Saphire 25 na klasę wyższą. W tych brakuje nieco basu i czasem jest przeszkadzający sopran. Pomieszczenie pokój z aneksem 25m2 , kolumny na dłuższej ścianie w odległości do 30 cm od niej. Muzyka hard rock , blues , rock progresywny , rock . Mogą być używane ale i nowe do ok.5000 zł para. Poproszę o propozycję .

https://www.audiostereo.pl/topic/160694-kolumny-do-nad-c368/

Pylon Audio Diamond 25 - miękki obszerny bas, średnica złagodzona - tutaj nigdy nie będzie nic przeszkadzać - no chyba że zbyt uspokojone średnie.

Quadral Signum 70, ale inne niż białe są już na krawędzi budżetu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

35 minut temu, audioburak napisał:

Quadral Signum 70, ale inne niż białe są już na krawędzi budżetu.

Warte odsłuchania tylko czy jest gdzieś możliwość wypożyczenia tych kolumn ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest lista sklepów - kontakt itd, ale może masz jednego z nich w miarę blisko ...

@Na Temat Audio    - są na forum - można popytać ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Poszukałem w okolicy i znalazłem w/g ceny :

Indiana Line Tesi 561 , B&W DM603 S3 , DLS R66 Scan Speak , Dynavoice M65 Chellenger - w granicach 2000

Wharfedale EVO 4.4 , Electrocompaniet PSF-1 , Dali Icon 7 , Audio Physic Classic 10 , Focal Chorus 826 - w granicach 4000

Czy mógłby ktoś doradzić w którą stronę iść , które warto przesłuchać , które wykluczyć.

Z góry wielkie dzięki za porady.

AP Classic mogą być za cienkie na dole pasma, Chorusy ostre i chyba tak naprawdę

powinieneś posłuchać w I kolejności DLS R66 - pewnie te z Letnicy ...

11 minut temu, audioburak napisał:

AP Classic mogą być za cienkie na dole pasma, Chorusy ostre i chyba tak naprawdę

powinieneś posłuchać w I kolejności DLS R66 - pewnie te z Letnicy ...

Tak z Letnicy.

To zamiast jechać ... co jeszcze robisz przy klawiaturze 😉 

13 godzin temu, markison napisał:

Mogą być używane ale i nowe do ok.5000 zł para. Poproszę o propozycję .

Diamond 25 w budżecie. Tylko kawałek do Łodzi ale autostrada to pikuś.

23 minuty temu, audioburak napisał:

To zamiast jechać ... co jeszcze robisz przy klawiaturze 😉 

Chcę coś jeszcze żeby mieć porównanie

5 minut temu, hary1357 napisał:

Diamond 25 w budżecie. Tylko kawałek do Łodzi ale autostrada to pikuś.

Nie wiem czy Pylony będą mi odpowiadać tak jak pisałem słucham na Pylonach Saphire i to nie jest to.

Ukryta Zawartość

bo Electrocompaniet między wierszami recenzji może być też agresywny ...

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

bo Electrocompaniet między wierszami recenzji może być też agresywny ...

Chyba warto posłuchać , a co sądzisz 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, markison napisał:

Nie wiem czy Pylony będą mi odpowiadać tak jak pisałem słucham na Pylonach Saphire i to nie jest to.

Między Diamondami i Saphirami jest bardzo duża różnica, na korzyść Diamondów oczywiście.

Pamiętam jak kiedyś przymierzałem się do Sapphirów 31 i mimo podłączania różnych wzmacniaczy byłem wtedy bardzo rozczarowany. Brakowało mi masy, wypełnienia na basie i dolnej średnicy. Po podłączeniu Diamondów 28 przeskok był ogromny.

Leema Tucana 2 + Audiophase Flow

Warto, ale:

ze swoim wzmacniaczem

na pewno nie kilka minut ale znacznie dłużej.

Akurat mam do Focali stosunek pełen fobii, jak Detektyw Monk 😉

5 minut temu, cezar1972 napisał:

Indiana Line to dobry trop. Kolumny mają fajny bas i dość łagodną górę. Z  tym, że do twojego metrażu zastanowiłbym się nad modelem 661 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). 

Bardzo fajnym, łagodnym dźwiękiem z dość obszernym basem grają Elac z serii Debut Reference. W 25 m2 powinien sprawdzić się model F5, na który jest obecne promocja (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).  

Mam pomieszczenie 16 m2, trudne dźwiękowo (kwadrat), o żywej akustyce. Miałem u siebie na testach Nada 368 z kolumnami Elac Debut Reference F5 i Elac Debut Reference B6. Grało to bardzo fajnie przy czym podłogówki miały za dużo basu. Ostatecznie zdecydowałem się na Indiana Line Tesi 561 (które u mnie grają z Yamahą). przed zakupem bardzo mocno zastanawiałem się, czy aby jednak nie wziąć podstawkowych Elac-ów (Debut Reference B6), ale ostatecznie zdecydowałem się na podłogowe Tessi. 

Wszystkie te kolumny powinieneś bez problemu wypożyczyć za kaucją w Top HiFi i moim zdaniem powinieneś zacząć od podłogówek Elaca (Debut Reference F5), bo istnieje spora szansa, że na tym zakończysz poszukiwania. 

Dzięki za radę dzwonię do sklepu celem wypożyczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tym budżecie zdecydowanie lepiej (niż Indiana Line Tesi 661) wziąć Elac Debut Reference F5, a ja bym postawił na podstawkowe Elac seria wyżej: Carina 243.4 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

50 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

w tym budżecie zdecydowanie lepiej (niż Indiana Line Tesi 661) wziąć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a ja bym postawił na podstawkowe Elac seria wyżej: Carina 243.4 😉

Czy przy podstawkowych nie będę miał za mało basu w końcu to trochę ponad 25m2 ?

Ukryta Zawartość

26 minut temu, markison napisał:

Czy przy podstawkowych nie będę miał za mało basu w końcu to trochę ponad 25m2 ?

dałbym szansę 😉 Można się zdziwić

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

25 minut temu, cezar1972 napisał:

Elac Carina to moim zdaniem inny dźwięk niż tańsze modele Elaców. Słuchałem ich w salonie audio i dla mnie to był zbyt jasny dźwięk. Markinson szuka kolumn z łagodniejszą górą, więc raczej Carina to niezbyt dobry trop. 

Carina jest jasna? hmmm... posłuchaj Focala albo B&W wtedy 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Jest i inna - bez Focali 😉 ale może akurat podpasują ...

A poza tymi dwoma modelami jest jeszcze seria Polk Audio Reserve z podobnym

pierścieniowym głośnikiem, co Quadral Signum. Bo Chora to już inny materiał

membrany, 3 Ohmy i front niezbyt reprezentacyjny ...

2 godziny temu, audioburak napisał:

A poza tymi dwoma modelami jest jeszcze seria Polk Audio Reserve z podobnym

pierścieniowym głośnikiem, co Quadral Signum. Bo Chora to już inny materiał

membrany, 3 Ohmy i front niezbyt reprezentacyjny ...

Mam okazję kupić Polk Audio Reserve R500 ale bez odsłuchu , czy warto zaryzykować ???

Kto nie ryzykuje  .... 😉 jednak to już dość poważna kwota i sam pewnie bym

się raczej zdecydował, znając inne modele plus zastosowaną wysokotonówkę,

jednak wiadomo, że co człowiek, to inny gust, wnętrze, graty itd ...

Kwota okolic 6 tys to mimo wszystko ... chyba, że naprawdę okazja.

Ciekawe dlaczego bez odsłuchu ...

dziwny jest ten świat, kolega pisze, że "czasem" przeszkadza sopran, nikt nie  spytał (chyba?) o źródło nawet. Poza tym ludzie polecają focale. no powodzenia z sopranem hahah. 

????

Dlatego już w #27 wspomniałem, że raczej BEZ Focali 😉 

Problem rozwiązany. Kupiłem w ciemno , okazyjna cena , Polk Audio Reserve R500 . Dopiero wygrzewam , a już jestem zadowolony , o taki dźwięk mi chodziło. Dzięki wszystkim za porady i jak coś to mam na sprzedaż kolumny które posiadam od nowego w idealnym stanie z granitowymi podstawkami i maskownicami Pylon Audio Sapphire 25 wystawione na OLX . Odbiór osobisty województwo pomorskie , posiałem kartony.

• Pokaż nowe odpowiedzi