Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio kolejność w/g jakości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy orientuje się ktoś w oznaczeniach i grupach jakościowych kolumn Monitor Audio ?  Czyli serie 200,300,500 , bronze,silver , 5,6,8,10, itp. Jak to uszeregować według jakości ?

Tak w skrócie wg jakości to monitor, bronze, silver, gold i platinum.

Monitorami nie warto zawracać sobie głowy, bronze to wersja budżetowa, silver średnie, warto dołożyć do serii Gold bo to już gra naprawdę fajnie, a platinium to High End.

100 to podstawkowe(kiedyś mieli jeszcze 50 versja Gold gx), 200, 300 i 500 to podłogowe im wyższy numer tym większe głośniki. Warto zwrócić uwagę na generacje np 5 generacja serii Gold ma dużo wspólnego z wersją platinium 2g, tzwane przechodzenie technologii z serii wyższej do niższej w kolejnych generacjach.

10 godzin temu, Starzec2 napisał:

Warto zwrócić uwagę na generacje np 5 generacja serii Gold ma dużo wspólnego z wersją platinium 2g, tzwane przechodzenie technologii z serii wyższej do niższej w kolejnych generacjach.

Kiedyś miałem MR4, które były poprzednią generacją Bronze ale bez kilku kosztownych lecz mało istotnych szczegółów (np obudowa do kanta zamiast zaokrąglonych krawędzi). Dlatego w używkach to istny cyrk.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• 2 tygodnie później...

Kupujesz coś od MA?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

23 godziny temu, markison napisał:

MA nie słuchałem gdyż od razu podpasowaly mi te Polki. 

Trochę szkoda że nie dałeś im szansy. Bo pomijając jaki kolwiek wybór często jest tak że początkowo dźwięk nam się podoba bo nie mamy porównania oraz bo nie do końca wiemy czego szukamy. I z czasem przychodzą opcje wymiany.

Mam nadzieję że tu tak nie będzie.

Trzymam kciuki.

19 godzin temu, costa brava napisał:

A starsze GS20 i GS10 to jak się mają do tych współczesnych Goldów? 

Straszę grały bardziej głębokim nieco wolniejszym basem, cieplejszym. Nowe mają szybszy bas i bardziej zróżnicowany. 

No i GS miały kopułkę. Bardzo podobna która obecnie jest w kolumnach Silver. 

Natomiast nowe goldy mają na górze MPD. Jest łagodniejszy nie tracąc przy tym detalu.

Piotrek 

W dniu 19.01.2023 o 23:22, daystate napisał:

Mam na raz Silver 100 G7 i Silver RX2. W najnowszych szybszy bass, ale gora przytepiona. Jedne i drugie swietne. 

Told ya.

Jaki wzmak?

Just now, Piotr Sonido said:

Told ya.

Jaki wzmak?

Teraz Pioneery A-10 i A-30 (btw wbrew internetowym mitom brzmia tak samo), ale probowalem kilka zeby dobrze dopasowac z soba dla brzmienia. 

5 minut temu, daystate napisał:

Teraz Pioneery A-10 i A-30 (btw wbrew internetowym mitom brzmia tak samo), ale probowalem kilka zeby dobrze dopasowac z soba dla brzmienia. 

O to powiem ci akurat szczerze że jak podmienisz wzmacniacz to dopiero zobaczysz potencjał tych kolumn.

44 minuty temu, Gabaryton napisał:

Serio????????????

Jak się nie ma nic do powiedzenia to się lepiej nie odzywać, wszystkim wyjdzie to na dobre.

5 hours ago, Aramis1 said:

Witam tutaj możecie posłuchać goldów 5 g 300 z mcintoshem ma 7000 w realu dużo lepiej.

4 hours ago, Gabaryton said:

Serio????????????

3 hours ago, Aramis1 said:

Jak się nie ma nic do powiedzenia to się lepiej nie odzywać, wszystkim wyjdzie to na dobre.

Racja, frajer ze mnie, po co jeździć na odsłuchy po całym województwie, tracić czas i paliwo skoro mogę zadzwonić do sklepu audio i poprosić żeby złożyli jakiś zestaw i wrzucili na jutuba, to sobie na telefonie w kiblu zrobię odsłuch.

Ech...

9 godzin temu, Aramis1 napisał:

Witam tutaj możecie posłuchać goldów 5 g 300 z mcintoshem ma 7000 w realu dużo lepiej.

Tu w sensie na filmie? Ale jak tego posłuchać?

Na telefonie brzmi to fenomenalnie. Głębia stereofonia 🙂 no miodek.

Jak pokazuje ujęcie na kable to dźwięk jest jednak wycofany. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój temat na sąsiednim forum.

Piotrek 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )